Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, March 31, 2012

DIN PUDU SUGUL TIDAK MAHU JAWATAN MB JOHOR

DIN PUDU SUGUL DAP MAHU JAWATAN MB JOHOR


Kesian kat Din Pudu. Muka nampak sedih malah bunyi cakapnya lagilah sedih. Seolah-olah ada sesuatu yang terbuku.

Dalam Majlis Makan Malam dan Dialog Wartawan pemimpin PR semalam, Din berkata dia balik dan bertanding di Johor bukan berhasrat untuk mahu menjadi MB. Menurut Din, Johor ada Pesuruh Jaya PAS yang berkaliber iaitu Datuk Mahfodz Mohamed.

Cuma aku rasa, kalau setakat Mahfodz sahaja yang nak jadi MB Johor, mungkin nada Din Pudu agak lain sikit. Mungkin ada tekanan lain buat Din Pudu bila dia juga berkata,
"Begitu juga Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dipimpinan bekas pemimpin MCA yang kini bersama PR iaitu Datuk Chua Jui Meng manakala DAP pula dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Skudai, Dr Boo Cheng Hau yang sudah menunjukkan kemampuan hebat sebagai ketua pembangkang negeri".

Apakah maknanya Jui Meng dan Cheng Hau juga mengidam untuk jadi MB Johor? Kata orang, kalau tiada angin, masakan pokok boleh bergoyang? Patutlah, tempohari, Mazlan Aliman menggantung kain rentang "Menteri Besar DAP?" di Tenggara.Nampak gayanya, puak PR juga dah semakin yakin memasang angan-angan untuk menjadi MB Johor. Maknanya kalau Pakatan menang di Johor, pasti akan bergolak juga isu siapa yang akan jadi MB. Kalau PAS, mestilah PAS yang pass pada mata DAP.

Keyakinan PR akhir-akhir ini semakin tinggi berikutan banyaknya rungutan rakyat Johor terhadap Ghani Othman. Banyak isu yang Ghani gagal jelaskan kepada rakyat, antaranya isu KFC, isu Dana Johor, isu Tebrau Teguh, isu perjawatan guru-guru agama, isu towkey Lim Kang Ho, malahan isu Batu Puteh dan beberapa isu lain telah mula meniti dibibir rakyat.

BN mungkin mampu mempertahankan Johor dari PR, tetapi kalau menang, biarlah menang bergaya. Untuk itu, Ghani Othman dan jenteranya perlu segera menjawab persoalan-persolan serta menyelesaikan apa juga yang tertangguh dengan kadar segera. Jika tidakpun, DS Najib perlu segera mengumumkan pengganti Ghani ataupun mengumumkan bahawa Ghani tidak lagi bertanding untuk PRU 13 nanti. Sekurang-kurangnya ini akan mampu melegakan kemarahan rakyat Johor.


Dr Mashitah Ibrahim : APA MAKSUD SEBENAR NEGARA BERKEBAJIKAN PAS ???

WAJIB BACA !!!


Seperti Dokumen Negara Islam terbitan Pas sedekad lalu dan dikecam kerana terlalu ringkas dan kabur untuk menerangkan konsep dan pelaksanaan sebuah sistem pemerintahan negara, buku Pas mengenai negara berkebajikan juga bagaikan melepas batuk di tangga.Buku ini tidak komprehensif,tiada kajian mendalam dan tidak praktikal.Banyak kenyataan bersifat umum dan abstrak.Ada bab hanya tiga atau empat perenggan sahaja.Tiada contoh spesifik atau data sokong hujah berhubung dasar ekonomi dalam negara berkebajikannya.Malah,banyak bahagian dalam buku ini adalah pernyataan dasar dan langkah yang sudah dilaksanakan oleh kerajaan BN,seolah-olah Pas tidak nampak apa yang berlaku di negara ini sejak 56 tahun lalu.

Sebahagian besar buku adalah himpunan ayat-ayat Quran dan penjelasan cetek mengenai istilah asas. Diketengahkan usul al-Fiqh seperti maqasid al-syariah dan siyasah al-shar’iyyah tetapi tidak digariskan apakah cabaran strategik yang akan dihadapi negara, atau kaedah penjanaan sumber pendapatan negara untuk berbuat kebajikan kepada rakyat.Pas membezakan konsep negara berkebajikan mereka daripada welfare state seperti yang wujud di Barat dan kebajikan dilaksanakan kerajaan BN.Bezanya ialah pada penambahan imbuhan ‘ber’ merujuk pemimpin yang baik dan amalan kebajikan. Antara ciri pemimpin baik disebut dalam buku ini ialah alim, bertaqwa dan berintegriti, menegakkan amal makruf dan nahi mungkar.Tapi malangnya, seperti juga kes-kes lain ‘ikut saya cakap, jangan ikut saya buat’,ramai pemimpin Pas sendiri tidak memiliki ciri-ciri yang mereka gariskan.

Dalam bukunya,Pas menyatakan untuk menjadikan orang Melayu teras dalam pembangunan negara. Kenyataan ini mengelirukan kerana pendirian Pas sebelum ini ialah tidak bangga menjadi Melayu, mahu menghapuskan hak keistimewaan Melayu dan menolak Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang berjaya membangunkan kelas menengah Melayu dan membantu membasmi kemiskinan tegar.Jika kedudukan sosioekonomi orang Melayu-Islam di Kelantan hendak dijadikan ukuran, konsep berkebajikan seperti yang disebut boleh dikatakan tidak wujud. Masalah asas seperti bekalan air bersih, kemiskinan, kurang kemasukan pelaburan asing serta protes rakyat mengenai hal tanah masih berlarutan walaupun Pas memerintah 22 tahun. Inilah juga negeri yang mencatat kes cerai yang tinggi dan pengidap HIV paling ramai di Malaysia. Sepatutnya, konsep berkebajikan ini dipraktikkan di Kelantan dahulu. Namun, bilangan orang Kelantan yang meninggalkan negeri itu untuk mencari rezeki di negeri-negeri lain melebihi 700,000. Ini hakikat.

Pas juga lahirkan hasrat ganti Umno. Ini mustahil berlaku selagi Pas tidak mampu letak bilangan calon yang lebih ramai daripada PKR atau DAP dalam pilihan raya umum. Manakala Umno memimpin BN, Pas menjadi pengikut dalam Pakatan Rakyat. Manakala Umno adalah parti terbesar dalam BN, Pas adalah parti terkecil dalam pakatan pembangkang.Pas hanya kuat di Kelantan, tidak di negeri lain. Kerana itulah, kebajikan orang Melayu-Islam di Pulau Pinang tidak dapat dibela oleh Pas. Kerajaan negeri pimpinan DAP telah hentikan sambutan Maulidur Rasul, menghalau peniaga Melayu, mengeluarkan kenyataan hina umat Islam, malah mahu menjual tapak masjid namun pemimpin Pas bersikap diam. Di Selangor, pemimpin Pas yang mahu menegakkan kedaulatan agama, menentang Exco DAP dalam urusan penjualan arak dan mempertikai pengeluaran lesen rumah urut dipecat oleh parti itu. Jika begini, bolehkah Pas diharap memerintah negara yang menjaga kebajikan orang Melayu-Islam?

Rakan politik Pas ialah DAP yang memperjuangkan konsep Malaysian Malaysia berorientasi sosialis-demokrat, bukan negara berkebajikan. Konsep DAP menolak hak keistimewaan orang Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Jika konsep DAP dilaksanakan, jurang sosial dan kekayaan antara kaum akan melebar dan menjejaskan perpaduan nasional. Adakah negara berkebajikan Pas menerima pakai konsep Malaysian Malaysia anjuran DAP ini? Jika tidak, beranikah Pas mengisytiharkan pendirian ini.

Satu lagi rakan kongsi politik Pas ialah PKR, yang memperjuangkan faham liberal dan pluralis. PKR mahu jadi parti pelbagai kaum, dan tidak bertunjang kepada Melayu-Islam sebagai teras. PKR dan DAP anggap perjuangan Pas adalah rigid, sempit dan tidak mungkin dapat dilaksanakan dalam realiti politik Malaysia lalu mengembangkan fahaman liberalisme dan pluralisme ke dalam Pas sehingga meminggirkan pengaruh ulama. Dalam konteks negara berkebajikan Pas, adakah fahaman liberalisme dan pluralisme juga diterima pakai? Nampaknya, konsep negara berkebajikan Pas satu lagi janji pembangkang.Umum tafsir ia strategi Pas sesuaikan diri dengan pakatan menjelang PRU13.

Oleh Dr Mashitah Ibrahim

“Pemantapan Aqidah: Bahaya Liberalisme dan Pluralisme dan Ancaman Kristianisasi Terhadap Umat Islam – Apa Peranan Guru?”

2 HARI LAGI HASAN ALI AKAN BUATKAN DAP PANAS BONTOT..??


Selaku Presiden JATI saya terpanggil untuk memberi ulasan terhadap program Tafaqquh Ilmi yang dianjurkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri Johor dengan kerjasama Jabatan Mufti Johor yang bertajuk, “Pemantapan Aqidah: Bahaya Liberalisme dan Pluralisme dan Ancaman Kristianisasi Terhadap Umat Islam – Apa Peranan Guru?”

Sebagai orang yang terlibat secara langsung dalam isu yang akan dibincangkan dalam pertemuan tersebut, JATI memandang tinggi langkah pro-aktif yang diambil oleh kedua-dua jabatan di atas.

Saya berpendapat masa dan ketikanya sangat bertepatan bagi mana-mana pihak menganjurkan program sedemikan.

Pada masa yang sama saya memandang berat tindakan setengah pihak yang mempertikaikan program tersebut kononnya program sedemikian akan menimbulkan ketegangan agama dan kaum.

Lebih parah daripada itu mereka menuduh langkah ini adalah sebahagian daripada agenda pihak tertentu untuk mendapatkan keuntungan politik.

Saya hairan bagaimana pihak-pihak tersebut mengenepikan usaha murni sebegini dan cuba menggambarkan bahawa ancaman aqidah bukan merupakan suatu isu besar yang perlu ditangani secara bersungguh-sungguh.

Saya juga hairan bagaimana seorang bekas pimpinan gerakan Islam memandang remeh program yang dianjurkan sedangkan pandangan-pandangan mengenai isu ini yang biasa diutarakan mengatakan bahawa isu murtad sudah sampai ke tahap yang begitu serius.

Saya menjadi bertambah hairan apabila pimpinan PAS sendiri melalui Naib Presidennya melihat isu ini sebagai satu mainan politik.

Saya sedih dengan tindakan yang terpaksa diambil oleh penganjur menggugur perkataan Kristianisasi daripada tajuk asal program atas desakan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab yang lebih suka supaya masyarakat mengambil sikap lepas tangan.

Bagi saya ancaman Kristianisasi merupakan ancaman yang nyata yang tidak perlu diselindungkan.

Saya sendiri mempunyai pengalaman peribadi dalam hal ini. Ancaman Kristianisasi di Selangor seperti yang berlaku dalam kes di DUMC sesungguhnya sangat membimbangkan.

Salah satu daripada bukti wujudnya usaha mengkristiankan orang-orang Islam akan saya bentangkan di dalam sidang media hari Isnin ini.

Suka saya ingatkan bahawa ancaman Kristianisasi bukanlah merupakan propaganda mana-mana pihak seperti yang dituduh sebaliknya ia adalah peringatan Allah SWT sendiri melalui Firman-Nya di dalam Kitab Suci Al-Quran (Al-Baqarah: 120)

"Orang-orang Yahudi (Jews) dan Nasrani (Christians) tidak sekali-kali akan redha atau suka kepadamu sehinggalah engkau menurut agama mereka".

http://empayar-pemuda.blogspot.com/2012/03/2-hari-lagi-hasan-ali-akan-buatkan-dap.html

NIK AZIZ RASUAH TERTINGGI PAS : Pas melakukan rasuah politik paling tinggi dengan menjanjikan ASYURGA kepada pengundi. Orang PAS semuanya maksum ke!!!

Hadis 22 : Jalan Ke Syurga
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللهِ جَابِرْ بْنِ عَبْدِ اللهِ الأَنْصَارِي رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا : أَنَّ رَجُلاً سَأَلَ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : أَرَأَيْتَ إِذَا صَلَّيْتُ اْلمَكْتُوْبَاتِ، وَصُمْتُ رَمَضَانَ، وَأَحْلَلْتُ الْحَلاَلَ، وَحَرَّمْت الْحَرَامَ، وَلَمْ أَزِدْ عَلَى ذَلِكَ شَيْئاً، أَأَدْخُلُ الْجَنَّةَ ؟ قَالَ : نَعَمْ

[رواه مسلم]

Dari Abu Abdullah, Jabir bin Abdullah Al Anshary radhiallahuanhuma : Seseorang bertanya kepada Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam, seraya berkata : Bagaimana pendapatmu jika saya melaksanakan shalat yang wajib, berpuasa Ramadhan, Menghalalkan yang halal dan mengharamkan yang haram dan saya tidak tambah sedikitpun, apakah saya akan masuk surga ?. Beliau bersabda : Ya.

(Riwayat Muslim)

Pengajaran Hadis

1. Setiap muslim dituntut untuk bertanya kepada ulama tentang syariat Islam, tentang kewajibannya dan apa yang dihalalkan dan diharamkan baginya jika hal tersebut tidak diketahuinya.

2. Penghalalan dan pengharaman merupan aturan syariat, tidak ada yang berhak menentukannya kecuali Allah ta’ala.

3. Amal shalih merupakan sebab masuknya seseorang kedalam surga.

4. Keinginan dan perhatian yang besar dari para shahabat serta kerinduan mereka terhadap surga serta upaya mereka dalam mencari jalan untuk sampai ke sana.

HADIS SAHIH - Cara Untuk Masuk Ke SyurgaDari Mu'adz bin Jabal berkata :"Aku bersama Nabi SAW dalam suatu perjalanan, lalu pada suatu hari aku berada di dekat beliau, sedangkan kami berjalan, kemudian aku berkata : Wahai Rasulullah beritahukanlah kepada ku tentang perbuatan yang dapat memasukkan aku ke syurga dan menjauhkan aku dari api neraka". Beliau bersabda :"Sungguh kamu telah bertanya kepada ku tentang sesuatu yang besar dan sesungguhnya hal itu mudah bagi orang yang diberi kemudahan oleh Allah iaitu : kamu menyembah Allah dan tidak menyekutukanNya dengan sesuatu, mendirikan solat, mengeluarkan zakat, berpuasa Ramadhan, dan menunaikan ibadah haji", kemudian beliau bersabda :"Maukah aku menunjukkan kepada mu terhadap pintu-pintu kebaikan ? iaitu : puasa adalah perisai, sedekah dapat memadamkan kesalahan sebagaimana air dapat memadamkan api, dan solat seseorang pada larut malam". Rawi berkata : kemudian beliau membaca: (Maksudnya : Lambung-lambung mereka jauh dari tempat tidurnya sedang mereka berdoa kepada Tuhannya - sampai dengan - mereka kerjakan). Kemudian beliau bersabda :"Maukah aku memberitahukan kepada mu tentang kepala segala urusan, tiang dan puncaknya.". Aku menjawab :"Ya, wahai Rasulullah". Beliau bersabda :"Kepala segala urusan adalah Islam (dua syahadat), tiangnya itu solat, dan puncaknya itu jihad". Kemudian beliau bersabda :"Maukah aku memberitahukan kepada mu dengan kekuatan semua itu ?". Aku menjawab :"Ya, wahai Rasulullah". Rawi berkata :"Lalu beliau memegang mulut beliau dan bersabda : "Tahanlah mulutmu ini !", kemudian aku bertanya :"Wahai Nabiyullah, apakah kita sungguh dituntut dengan apa yang kita ucapkan ? Beliau bersabda :"Celaka kamu hai Mu'adz. Tidaklah orang-orang dibenamkan muka mereka atau hidung mereka di neraka melainkan hasil panen mulut mereka".

Pas akan terus guna kempen 'undi, syurga'
Nik Aziz Nik Mat
KOTA BHARU - Pas tetap dengan pendiriannya meneruskan kempen menegakkan syiar Islam dengan menekankan soal syurga apabila seseorang itu melahirkan sokongan kepada parti itu semasa pilihan raya, kata Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Berang dengan dakwaan Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan, Nik Aziz berkata, pemimpin Barisan Nasional (BN) perlu mempelajari agama terdahulu sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan.

“Tiap-tiap orang yang bercakap soal Islam dia akan sebut soal syurga dan neraka, dia (Datuk Abd Rahman) kena ingat, bercakap ini ada soal pahala dan dosa, jangan cakap sembarangan,” kata beliau ketika ditemui selepas kuliah Jumaat di Dataran Ilmu pagi ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Abd Rahman ketika Wacana Sinar Harian ke-12 kelmarin, yang mendakwa Pas melakukan rasuah politik paling tinggi dengan menjanjikan syurga kepada pengundi.


Takut Allah Tiket Ke Syurga (Khauf)


UMNO KELANTAN BELUM BERJAYA "TUKAR" PENGUNDI KELANTAN.

AKHiRNYA GERAKAN TUKAR TIDOK BERJAYA MERUBAH MINDA ORANG PAS KELANTAN.

Gerakan TUKAR yang di cetuskan oleh orang kuat dalam UMNO akhirnya berjaya merubah minda orang-orang PAS Kelantan di mana kayu ukur kemajuan gerakan ini dapat di lihat dari kehadiran pengunjung yang mengunjungi majlis Solat Hajat dan Ceramah Perdana yang berlangsung di Padang Perdana Kelantan pada malam ini. Sungguh mengagumkan !!! Nampaknya PAS terkulai layu kata salah seorang ahli pergerakan mereka dan akan membuat laporan ini terhadap incharge BN Kelantan supaya semuanya di tanggung beres . Tak ada masalah. BN menang di Kelantan..

Ini adalah ulasan dari Pengurusi TUKAR sendiri mengenai himpunan Solat Hajat ini.

Oleh kerana dengan itu kesan akibat dari keberkesanan gerakan TUKAR, TUKAR dan TUKAR itu, maka kehadiran penyokong PAS jauh dari jangkaannya . Fotografi bawah ini adalah pandangan original kehadiran penyokong PAS.

Pandangan sisi kanan

Pandangan dari pentas ceramah

Umno dan Barisan Nasional Kelantan mesti berubah !!!. Berkata benarlah sekalipun ia pahit. Lihatlah ramainya mereka yang nak Tukar. Syabas...Anda Mampu Mengubahnya...

Pandangan sisi kiri
Daripada rakaman yang telah di lakukan ini dapatlah pihak gerakan TUKAR melakukan banyak lagi aksi menampal stiker, bernasyid di you tube, mahupun berceramah di depan TESCO ataupun MYDIN.

Semestinya kami rakyat Kelantan yang menyokong BN amat berterima kasih pada MEREKA yang amat berjasa ini . Terima kasih. TUKAR!!!!!...TUKAR!!!!...TUKAR!!!!.... Sodakalllahulazim.

MUSIBAH BANJIR DI SELANGOR ADAKAH KERANA ISU KALIMAH ALLAH, ISU MURTAD,ISU GEREJA @ MAKSIAT. ALLAH HANYA BAGI PERINGATAN KPD KERAJAAN PAKATAN RAKYAT

PAKATAN RAKYAT DI SELANGOR SUDAH PENING...MUSIBAH BANJIR


Padan Muka Pakatan Rakyat terimalah dengan hati yang terbuka,itu pun masih belum sedar lagi masih mengatakan Kerajaan Pusat patut dipersalahkan.Malas lah lagi nak ulas dengan LAYANAN PAKATAN NI.

ASAL TIMBUL MASALAH, PAKATAN SALAHKAN BN !

dah masuk 4 tahun perintah selangor.
hari ini beberapa kawasan di klang dilanda banjir.
macam biasa.
macam biasa.
macam biasa.
macam biasa.

asal timbul je masalah yang tak boleh selesai, jalan mudah salahkan BN. sungguh haram jadah politik macamni.

Adakah kerakusan mengorek pasir menyebabkan sungai semakin cetek , kemungkinan penyebab bajir sering berlaku

Setiap pengorekkan pasir Selangor besar-besar. Lihat saja besar lubang berbanding excavator.

Sikit punya intensif kerja mengorek ini. Sampai tiga excavator sekali jalan. Operasi siang dan malam selama dua minggu boleh buat lubang begitu besar.

Macam mana Khalid Gagap boleh katakan tidak ada impak kepada alam sekitar? Consultan conman mana dia ambil. Kenapa tak pakai JPS buat penyiasatan?

Dengan begitu banyak tempat korek pasir besar-besaran di Selangor, apa akan jadi Selangor?


Penuh dengan lubang2.

Lama2 Selangor bertukar dari Darul Ehsan kepada Darul Lubang. Hebatnya KSSB - Korek Sampai Selangor Berlubang.

Sekolah Dr Hasan Ali & Zahid Hamidi Terjejas Teruk


kawasan Telok Gadong merupakan kawasan yang terjejas teruk akibat banjir.Meskipun bencana banjir ini merupakan ketentuan Illahi, namun persoalannya mengapa ia hanya melibatkan kawasan-kawasan DUN milik Pakatan Rakyat? Kawasan-kawasan yang diwakili oleh Ronnie Liu dan orang kuat Hindraf M. Manoharan terjejas teruk.

Ini seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena pada wakil-wakil rakyat DAP di kawasan-kawasan yang terlibat dalam mengurus pembangunan dan penyelenggaraan di kawasan masing-masing. Apatah lagi pengurusan PBT (Majlis Perbandiran Klang) adalah dibawah ahli-ahli majlis secara keseluruhan dikuasai oleh DAP serta rakan sekutu mereka PKR dan PAS.


Thursday, March 29, 2012

RAFIZI KATA "KONSEP TOLONG -MENOLONG ADALAH RASUAH.". ...SAPE PUNYA LEMBU??

Anwar dan MB Khalid tergamam 'ditampar' Rafizi Lembu kerana Rasuah Politik!

Rasuah politik adalah satu amalan membabitkan mereka yang berkuasa memberi janji untuk mendapatkan sokongan agar keputusan pilihan raya memihak mereka tetapi gagal menunaikan janji-janji dibuat, kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Lembu.

Ibarat menepuk air didalam dulang, terpercik air kemuka sendiri. Akhirnya Rafizi Lembu terperangkap dengan kenyataan 'bodoh'nya sendiri.

" Rasuah politik ada persepsi dan realiti penting," kata Rafizi ketika bercakap sebagai ahli panel Wacana Sinar Harian ke-12 di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf di sini, petang tadi.

Mengambil contoh dengan tujuan untuk 'mengenakan' Perdana Menteri, menurut Rafizi rasuah berlaku apabila Datuk Seri Najib Tun Razak dengan jelas menyatakan bahawa "I help you, you help me", itu adalah rasuah!

Kenyataan itu merujuk kepada mesej kempen Najib ketika pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu, Sarawak dua tahun lalu.

Kenyataan bodoh Rafizi ini seolah-olah memberi satu 'tamparan hebat' buat Anwar Ibrahim yang juga Penasihat Ekonomi Selangor dan juga bekas seorang banduan rasuah kuasa yang bercita-cita tinggi untuk menjadi seorang Perdana Menteri. MB Khalid juga tidak dapat lari dari terkena tempiasnya juga!

Apa tidaknya, disebalik tindakan Rafizi Lembu menuduh Perdana Menteri melakukan rasuah politik, sebenarnya dia terlupa yang BOSSnya adalah 'Raja Rasuah Politik' yang sebenar!

Pada Pilihan Raya Umum 2008, pakatan pembangkang membuat pelbagai janji kepada rakyat negeri ini melibatkan ekonomi dan sosial, namun akhirnya janji hanya tinggal janji. Selepas berkuasa sekali lagi Parti Keadilan Rakyat (PKR) cuba memperbodoh-bodohkan rakyat negeri ini apabila menabur janji-janji baru bagi menarik sokongan pengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Janji-janji tersebut hanya sebagai 'perangkap' dan helah PKR bersama sekutunya, DAP dan Pas untuk mendapatkan undi tetapi bukannya berniat untuk melaksanakan janji-janji tersebut.

Pada awal tahun ini Anwar ketika mengadakan ceramah di Meru, Klang, menyatakan bahawa PKR, DAP dan Pas kononnya akan menurunkan harga minyak serta-merta sekiranya parti itu berjaya menawan Putrajaya dan beliau menjadi Perdana Menteri pada pilihan raya umum akan datang.

Selain menurunkan harga minyak, Anwar turut menabur janji-janji manisnya bahawa partinya itu akan menghapuskan kadar tol di lokasi laluan yang lama termasuk pelaksanaan gaji minimum pekerja sebanyak RM1,200 sebulan. Bukankah ini dinamakan rasuah politik?

Dan jika tidak silap semasa Pilihan Raya Umum 2008 pun Anwar membuat janji yang sama iaitu untuk menurunkan harga minyak serta-merta jika berjaya menang dalam piliharaya namun segalanya hanya tinggal janji manis sahaja walaupun mereka memenangi lima negeri di semenanjung!

Apa sudah jadi dengan janji menyediakan perubatan percuma kepada rakyat Selangor berusia 65 tahun ke atas, sewa minimum premis perniagaan kepada belia yang berniaga serta penurunan cukai pintu masing-masing sebanyak 20 peratus bagi kediaman dan 10 peratus bagi premis komersial?

Itu antara janji yang kini dipandang sepi oleh pakatan pembangkang, banyak lagi janji mereka yang tidak ditunaikan meskipun sudah empat tahun mentadbir Selangor. Kini, mereka buat janji-janji lain pula untuk pilihan raya akan datang!

Janji-janji Anwar dan parti pembangkang hanya bersifat bermusim dan mereka menampilkan sikap hipokrit apabila cukai pintu dan premis perniagaan difahamkan telah dinaikkan oleh kerajaan PKR negeri ini. Denda kelewatan bayaran cukai pintu dikatakan turut dinaikkan daripada RM2 sebelum ini kepada RM20.

Ini bukti kerajaan negeri hari ini telah menekan rakyat dengan cara menaikkan kadar cukai tersebut termasuk denda bagi mendapatkan hasil negeri. Ini satu pendekatan yang menyusahkan rakyat dan zalim.

Pada masa yang sama, kita persoalkan janji gaji minimum yang dibuat oleh Anwar sebanyak RM1,200 sebulan sedangkan sebelum ini, pakatan pembangkang menetapkan gaji minimum RM1,500 sebulan. Kita lihat janji mereka sebenarnya tidak jelas dan tidak konsisten.

Jadi kepada Rafizi, apakah pula penjelasan anda terhadap semua janji-janji politik yang telah dibuat oleh BOSS anda dan juga pemimpin Pakatan Rakyat Selangor samada sebelum ataupun sesudah berkuasa! Masih nak menegakkan benang yang basah! Bukankah ianya satu rasuah politik yang nyata! Ketuk dulang paku serpih, mengata orang tapi kamu yang lebih! Fikir-fikirkan lah ya..!!!

Wallahuallam.
Suara Politik
Taminsari

ANWAR .. 'NASIBKU MALANG' !!! BEKAS BEKAS PKR BELASAH ANWAR....MANA MAHU LARI NI

Nalla Tegaskan Anwar Biseksual : Sidang Media
Uploaded by on Mar 28, 2012

Bekas kawan baik Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Nallakaruppan meneruskan pendiriannya bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan seorang biseksual dan tidak layak menjadi Perdana Menteri ataupun seorang pemimpin kepada rakyat.

Sehubungan dengan itu, beliau yakin sebab utama Anwar menyamannya ialah kenyataannya sebelum ini bahawa di dalam perlembagaan, tiada peruntukan seorang biseksual boleh menjadi Perdana Menteri atau ketua pembangkang.

"Saya tetap dengan pendirian saya, bahawa seorang biseksual tidak layak menjadi Perdana Menteri atau ketua pembangkang, bukan di negara ini tempatnya. Ini prinsip saya, prinsip yang tetap saya pegang walaupun saya disaman RM500 juta sekalipun.

"Saya tidak boleh menerima seorang biseksual sebagai menantu, apatah lagi menerimanya sebagai pemimpin kepada masyarakat," ujarnya mengulas mengenai saman Anwar Ibrahim terhadapnya.

Selain Datuk Nalla, antara pemimpin PKR dan bekas sahabat baik Anwar Ibrahim yang bersama dalam sidang media tersebut ialah Datuk Seri Zahrain Hashim, Datuk Zulkifli Nordin, Datuk Gobalakrisnan, Anuar Shari, Zahid Mat Arip, Ruslam Kassim dan Ummi Hafilda Ali, adik kandung Azmin Ali.

Dalam masa yang sama, Ummi Hafilda sekali lagi mencabar abang kandungnya, Azmin Ali untuk menyamannya berhubung kenyataan bahawa beliau seorang yang dayus kerana mendiamkan diri walaupun mengetahui bahawa isterinya, Shamsidar Taharin mempunyai hubungan sulit bersama Anwar.

"Saya akan dedahkan segala-galanya, malah ahli keluarga akan turut sama turun padang. Saya berani kata, ada hubungan seks antara Anwar Ibrahim dan Shamsidar. Saya pergi mengintai Datuk Nalla pada 30 Jun 1997, saya rakamkan segala-galanya. Saya cabar Azmin, Anwar dan Shamsidar saman saya," tambahnya.

Datuk Nalla juga mahu perbicaraan dimulakan segera sebab beliau mahu rakyat Malaysia tahu kebenarannya tentang hubungan sulit Anwar dan Shamsidar.

"Saya disuruh oleh Anwar untuk mengatur pertemuan sulit ini. Saya juga akan beritahu hasil yang diperolehi Shamsidar dan Anwar dari pertemuan sulit ini," ujarnya yang turut membuat laporan polis di IPD Sentul semalam terhadap dua ugutan yang diterimanya dari pihak yang tidak dikenalinya agar tidak meneruskan kempen memburukkan Anwar Ibrahim.

Lagi http://umno-online.com/?p=57547

AKU PERNAH BERJASA KEPADA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAPI KENAPA AKU DIANIAYA ? LUAHAN HATI SEORANG GURU!! SIAPA YANG BENAR??

LUAHAN HATI SEORANG GURU - 2

Apa yang pasti, saya akan mengambil tindakan undang-undang untuk mendapatkan hak saya demi membesarkan anak-anak saya seramai 4 orang. Satu di University, satu di Kolej dan dua lagi bersekolah. Tak apalah mereka yang bertanggungjawab iaitu Ketua Jabatan, SPP apa nak takut, pasti akan dibela habis-habisan oleh Peguam Negara nanti. Boleh juga minta Buku tebal mengenai ‘kejahatan’ saya dari Jamaluddin Bin Rahman berserta pembohongan yang dibawa ke Mahkamah Tinggi tempoh hari..kesian..

Adakah Mahkamah akan memihak kepada mereka dalam perkara ini?

Puan Fauzia Khanom Irshad Ali Khan
Mangsa keadaan 'busuk punyer olang' iaitu makhluk yang bernama Jamaluddin Bin Rahman

Experience
• Teaching experience of 22 years, from 1989.
• First Senior Assistant from 2004.
• Acting Headmistress for 1 year 3 months.
* Currently in fifth semester of completing Masters and have good academic record.
* Completed Headmaster professionalism course in 2008.
. * Currently as a volunteer, teaching students at Rumah Barkat, Johor Bahru from
2009.
* A community member of Persatuan Rumah anak-anak yatim, Johor Bahru.
* Experience as a Polling leader ( Ketua Tempat Mengundi ) for four terms.
* Guest speaker for English UPSR excellence programme.
* UPSR Examiner for 7 years and Head Examiner for 3 years.
* Twice awarded Excellent Award Service in 2001 and 2004.
* Instructor for Teaching and Learning Mathematics and Science in English
( ETeMS ).
* Instructor for Year 2 Science Curriculum state level.
* Instructor for Year 3 Science Curriculum state level.
. * Instructor for Level one Science Curriculum state level.
* Facilitator for Science Specification Item for examination in 2005.
* Motivation Instructor in 1995.
* Advisor for Parents and Teachers association in 2005 and 2006.
* Coordinator in 2001 for new school, SK Taman Skudai Baru 2, Johor Bahru.
* Contributed in Selection of extensive and contemporary literature books organized
by the Ministry of Education in 2003.
* Completed Leadership course in 2007.
. * Contributed in the Cluster school management and changes in 2005.
* Completed First Senior Assistant management course in 2008.
* Contributed in the Office management and finance for First Senior Assistant in
2005.

Tan Sri Muhyiddin bin Yassin
Menteri Pelajaran Malaysia


Bende kecik camni pun tak ble nak settle! Buat malu satu Malaya...
kerana ego menjadi derita...


Buah tangan untuk Jamaluddin Bin Rahman

Jamaluddin Bin Rahman
Penolong PPD Rendah
Jamaluddin Bin Rahman, 'lu busuk punyer olang'. Daripada hari ini, lu punya 'medium paranormal' yang loklak selama ni boleh dibuang ke laut...babai

Hj Aminuddin Bin Adam

Gangguan dari Jamaluddin Bin Rahman melalui Guru Besar, Guru Penolong Kanan, Guru-Guru, kakitangan sokongan dan dia mendapat sokongan padu dan kuat dari pihak atasan iaitu, Pegawai Pelajaran Daerah JB, masa itu, Haji Aminuddin Bin Adam yang telah dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Pengarah (Murid) Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Pendidikan Pencegahan Dadah KPM. Pegawai Pelajaran Daerah sekarang adalah Hj. Bahrom bin Ali. Pengarah Pelajaran Negeri Johor ( Dulu Hj Sufaat b. Tumin, ( dah dinaikkan pangkat ) sebagai Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Pengarah Pelajaran yang baru adalah En. Mohd Nor Bin A.Ghani. Kementerian Pelajaran Malaysia dan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, dulu Tan Sri Alimuddin ( dah pencen ) dan sekarang Dato’ Sri Abdul Ghafar b. Ahmad.

Jamaluddin Bin Rahman hendak menunjukkan bahawa dia sangat berkuasa, jangan berani melawan dia, tengok apa dia boleh buat dan buruk akibatnya jika dia tak suka kita.Sehingga dia boleh mengambil tindakan sampai saya dibuang kerja. Bangga ke menutup pintu rezeki saya? Sekarang menang ke? Bahagia? Tenang dan tenteram ke? Boleh tidor malam ke? Halal ke gaji yang dimakan?

Tindakan Jamaluddin Bin Rahman terhadap saya seolah-olah saya sangat jahat dan teruk, macam saya seorang yang sangat-sangat bermasalah dalam Johor ni, ada guru yang mencabol murid pun tak diambil tindakan, malahan ditukarkan berhampiran rumah dan sekolah yang ada murid perempuan, saya? Ada guru-guru yang datang kerja sesuka hati, sekejap ada sekejap tiada, yang balik awal sebab buat kerja part time, yang tak buat kerja diberi dan banyak lagi..Ada tindakan pada guru-guru begini? Ada ke yang dah diambil tindakan tata tertib dan dibuang kerja?
KPM pernah benar-benar menyemak rekod saya? Tahu ke saya guru yang macamana? Tahu ke tugas-tugas dan bantuan yang pernah saya lakukan dan berikan?

Menteri Besar Johor
Y.A.B. Dato’ Haji Abdul Ghani bin Othman
Ketawalah puas-puas bang..

Saya tidak berniat nak mengaibkan orang, tapi menceritakan kisah yang berlaku kerana saya mendiamkan diri dan telah bersabar selama 3 tahun 9 bulan. Sabar saya amat berkurangan apabila Januari2012 saya dibuang kerja. Sekarang sudah heboh mengenai perkara ini.
Siapa yang bersalah tidak diambil tindakan, dibela, ditukarkan berhampiran rumah dan ada yang malahan dinaikkan pangkat. Saya yang tidak bersalah, menjadi mangsa hasad dengki sehingga sakit dan cuba mendapatkan kebenaran kerana masih hendak bertugas seperti dulu, dikenakan teruk. Malahan yang paling saya tidak faham perbuatan salahlaku mereka dan Jamaluddin Bin Rahman ini mendapat sokongan Kementerian Pelajaran Malaysia.

Apabila saya senyap-senyap mengambil tindakan undang-undang kerana sudah tak tahan dengan serangan yang bertubi-tubi dan untuk membetulkan perkara, Jamaluddin marah dan semua pihak atasan menyokong dia dan menjadi gangnya. Sepatutnya membetulkan perkara, mengambil tindakan pada yang salah, tapi apa yang berlaku ialah dia dibela oleh Peguam Negara. Saya yang sepatutnya dibela, yang teraniaya dan tak bersalah ni, tapi sebaliknya pula berlaku. Bukan nak menyebut, tapi mari bandingkan Sijil yang saya ada dan jasa-jasa yang telah dilakukan pada KPM.

Saya tak pernah minta balasan pada jasa-jasa saya walaupun ada kawan2 yang dah jadi Guru Besar, tapi janganlah buat saya macam orang tak berpelajaran. ( Klik: Nota Pengalaman)
Buat pengetahuan, saya telah menang peringkat pertama saman saya, Peguam Negara bersama KPM yang nampak dengan jelas apa yang berlaku tetap nak menang juga dan membuat rayuan di peringkat Mahkmah Rayuan. Tak apalah saya masih yakin dengan sistem keadilan dan perundangan Mahkamah Malaysia.

Kepada Guru-guru, orang-orang PPD dan JPN jika nama tidak disebut, tidak perlu terasa, tapi jika terasa, bukan salah saya. Kepada yang masih tak boleh berfikir, mendengki dan memburukkan2 saya, teruskan, nak beri saya pahala kenapa saya nak tolak. Tapi saya pasti bahawa guru bijak, pasti boleh berfikir dan faham. Dan yang penting, Insyaallah selepas ini guru lain tidak akan kena seperti saya.

Ini adalah sebahagian dari kisah saya. Sambungan dan versi Bahasa Inggeris akan dikeluarkan di masa akan datang. Insyaallah…

HARAPAN SAYA
1) Jangan ganggu saya terutama di dalam saya menghabiskan Pengajian Masters saya dan jangan ganggu keluarga saya.

2) Saya mengambil tindakan undang-undang pada mulanya untuk membetulkan perkara, tapi sekarang saya hendak gantirugi yang setimpal untuk meneruskan hidup saya dan keluarga.

3) Selama ini saya mengambil tindakan senyap-senyap, tapi sekarang saya akan berhabis-habisan demi mendapat keadilan.

4) Jika KPM telus, jujur dan amanah, mohon diambil tindakan terhadap yang bersalah. Jika saya sampai dibuang kerja, saya rasa KPM mengerti maksud saya. Itu pun jika KPM berani dan tidak takut dengan Jamaluddin Bin Rahman.

10 Jun 2008 :

-Diarahkan ke Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru (PPDJB) dan mengambil surat pertukaran dari Jamaluddin Bin Rahman (Penolong Pegawai Pelajaran (Rendah) Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru). ( Dia lah punca kepada segala2nya ).

-Siapakah Jamaluddin Bin Rahman ini?
Gred dia DGA34 (bukan siswazah dan sama rank dengan Guru Besar sekolah rendah yang tiada ijazah, malah lebih rendah lagi kerana ada Guru Besar Cemerlang yang Gred DGA38), sedangkan yang layak duduk di tempat dia adalah DG44 iaitu orang yang mempunyai Ijazah dan sudah sepuluh tahun bekerja sebagai siswazah. Tapi kuasa dia sangat tinggi kerana semua guru, Guru Penolong Kanan, Guru Besar dan kakitangan takut dengan dia. Dia Penilai Pertama di dalam memberi markah kepada Guru Besar dan Penilai Kedua kepada Guru Penolong Kanan, dalam ertikata lain nasib guru-guru di dalam tangan dia.

Dulu dia pernah bertugas di bahagian buku teks di Jabatan Pelajaran Negeri Johor (JPNJ) tetapi kemudian ditukarkan semula ke sekolah. Kenapa? Dia tau kenapa.

-Surat bertarikh 01Jun2008 (backdated). Ditukarkan sebagai pertukaran Setara ke Sekolah Kebangsaan Taman Tampoi Utama (SKTTU) iaitu masih sebagai Guru Penolong Kanan 1 (GPK 1). Saya telah menjadi GPK 1 sejak sekolah lama saya iaitu Sekolah Kebangsaan Taman Skudai Baru 2 (SKTSB 2) dibuka iaitu Januari 2004.

- Sangat terkejut kerana ditukarkan dan apabila bertanya, dia menjawab, “Tak pe, pergi aje lah”
-Saya rasa tidak sedap hati dan seperti mengetahui ada yang tidak kena. Saya beropsyen Bahasa Inggeris dan terdapat kekurangan Guru Bahasa Inggeris jika saya ditukarkan. Rupa2nya saya ditukarkan kerana adanya Petisyen ( akan saya terangkan ).

- Menghubungi En. Pandak bin Ahmad, sewaktu itu Ketua cawangan UMNO Gelang Patah memohon bantuan mengenai perpindahan. Beliau memberi sokongan kepada saya.
11, 12 &13 Jun2008

- Saya masih pergi ke sekolah lama SKTSB 2, masuk ke kelas Tahun 6 dan mengajar Bahasa Inggeris seperti biasa kerana tarikh UPSR sudah hampir iaitu pada awal September dan hanya tinggal lebih kurang 3 bulan. (Saya mengajar Bahasa Inggeris sejak saya mula mengajar iaitu tahun 1989 sehingga 2008 di sekolah ini).
16 &17 Jun 2008

- Pergi ke klinik dan diberi 2 hari cuti sakit kerana tidak sihat dan telah mula mengalami tekanan (stress).

18 Jun 2008

- Menyerahkan sijil cuti sakit kepada Pembantu Tadbir SKTSB 2, tetapi katanya Encik Jamaluddin mengarahkan supaya sijil ini diserahkan di Sekolah Taman Tampoi Utama (SKTTU) iaitu sekolah yang saya ditukarkan.

19 Jun 2008

- Mesyuarat Pengurusan di SKTSB 2, di mana guru dan kakitangan membuat pilihan dan menandatangani pilihan umur persaraan dari 55 atau 56 ke 58. Saya tidak dipanggil langsung. Borang di atas nama saya masih ada, tapi bila ditanya Pembantu Tadbir, katanya, Jamaluddin Bin Rahman mengarahkan supaya saya menandatangani di SKTTU nanti.

Jun 2008

- Meminta bantuan dari National Union of Teaching Profession (NUTP). Menelefon Mr Tay, setiausaha, dia beritahu jangan lapor diri. Setelah berjumpa seorang AJK, diterangkan akan dibantu dan NUTP sibuk dengan mesyuarat yang terdekat. Apabila melapor diri Julai 2008, seseorang dari ibu pejabat NUTP menelefon, saya terangkan saya dah lapor diri. Saya pun dah tak tahu nak buat apa. Dipendekkan cerita NUTP e mail kata nak bantu, saya kata tak perlu lagi. Jadi NUTP, jangan keluarkan di surat khabar, kata yang saya sepatutnya minta tolong nya.

17 Jun 2008
Guru Penolong Kanan 1 (GPK 1) baru melaporkan diri ke SKTSB 2. Saya memang telah tidak duduk di bilik selepas seminggu mendapat surat pertukaran. Saya banyak masuk ke kelas dan selebihnya duduk di perpustakaan.

26 Jun 2008

- 2 orang Penyelia PPDJB, datang ke sekolah, ingatkan nak bantu, rupanya suruh saya bertukar. Di dalam bilik Guru Besar, terdapat 4 orang termasuk GPK 1 SKTSB2. Saya diberitahu bahawa nama saya sepatutnya menjadi Penyelia Petang di SK Bakar Batu, (jadi konon2nya saya ditukarkan dekat kerana mereka baik).

- Kemudian timbul cerita oleh Penyelia ini bahawa ada guru lelaki mengatakan bahawa jika diikutkan hati nak tumbuk muka saya. Apa hal pulak ni?? Saya tidak pernah menjatuhkan maruah guru, jika mereka tidak masuk kelas, saya kena tegur kerana itu adalah tanggungjawab dan amanah buat saya. Teguran pula dibuat secara am sewaktu mesyuarat. Jika ada kes berat, ada yang asyik main handphone dalam kelas, tak datang sekolah, banyak2 hal lagi, tak tanda buku sampai mak bapak asyik komplen, saya panggil masuk bilik dan tegur. Guru jenis apa nak tumbuk orang? Apa pihak PPDJB buat? Buat tak tahu? Sepatutnya panggil saya dan guru tersebut, kita tengok siapa betul dan siapa salah. Senang saya terangkan perangai guru2 di SKTSB 2. Apa tindakan PPDJB pada guru yang macam gangster nak tumbuk orang, perempuan pulak tu.? Siapa yang gangster sekarang ini? Sanggup ke ibu bapa menghantar anak-anak ke sekolah untuk bergurukan gangster? Terbina ke sahsiah dan moral anak-anak agaknya?

Setelah beberapa bulan saya dapat tahu siapa guru ini. Pada tahun 2007 saya sedikit perasan akan permulaan perubahan guru-guru, setiap pagi hampir semua jadual guru lelaki termasuk 2 penolong kanan lelaki dilapangkan dan mereka sarapan. Pada satu hari, apabila saya bagi jadual ganti, guru ini mengamuk dan menulis perkataan lucah di dalam bahasanya di buku relief. (Guru ke ni?) Saya checked, dia tak pergi ganti, saya pergi ke kantin,5 guru lelaki sedang ketawa beramai-ramai. Saya tidak tahan lagi dan menelefon Jamaluddin Bin Rahman, dia datang, masa ini dia masih baik lagi dan menyebelahi saya.

-Penyelia PPDJB meneruskan dengan mengatakan bahawa saya menyuruh guru membuat assignment (Fitnah). Jika benar, kenapa baru sekarang perkara ini timbul? Kenapa tak settle kan dari dulu? Sekarang mereka cerita nak tunjukkan saya jahat dan mencari alasan untuk pindahkan saya. Cerita pasal assignment, saya menjawab,”Sorry, assignment saya 95% dalam English, so guru boleh tolong saya ke?” Berapa kerat sahaja guru English kat sekolah ini. Saya bantu assignment guru adalah, Contohnya, Norazah sampai datang rumah waktu malam minta saya translate assignment Bahasa Melayunya ke English. (Tapi yang sedihnya, dia berada di Majlis Solat Hajat sewaktu yang membuat Petisyen).

Lagi pun tak payah lah nak cerita pasal assignment. Ada guru belajar dalam kelas, bagi murid kerja, dia baca buku. Guru lelaki SKTSB 2 datang petang, buka Makmal Komputer, bawa anak dan isteri yang sedang buat Ijazah, buat assignment. Tak ada cerita pun. Kenapa sakit benar hati dengan saya yang dah dapat Ijazah ini? Sekarang saya buat Masters (Master in Teaching English as Second Language (TESL)), lagi sakit hati ya. Takut saya lagi tinggi dari awak ke? Beginilah ya, kata Nabi Muhammad, ‘Tuntutlah Ilmu sehingga ke Negara Cina’, jadi pergilah belajar supaya tak dengki pada guru-guru yang belajar. Jika tak nak belajar, sebab tau belajar kan susah dan penat, JANGAN DENGKI kat orang yang belajar ya.

-Petang itu juga, saya pergi ke Pejabat Menteri Besar dan berjumpa dengan Setiausaha kanan MB iaitu Tuan Haji Lokman. Setelah mendengar perkara dan masalah yang berlaku dia menghubungi Kementerian Pelajaran Malaysia dan menghantar surat.

-Akhirnya saya ketakutan dan tidak pergi lagi ke SKTSB 2. Saya tidak bertukar kerana membuat rayuan kepada beberapa pihak termasuk menghantar 3 pucuk surat kepada Menteri Pelajaran waktu itu Dato’ Sri Hishamuddin, tapi tiada jawapan.

8 Julai 2008

- Hasil dari bantuan Hj Lokman, saya mendapat surat dari Dato’ Dr. Azmi, Kementerian Pelajaran Malaysia, yang memohon kepada Pengarah JPNJ agar permohonan saya diberi pertimbangan yang sewajarnya dan dapat kiranya memaklumkan keputusan kepada saya, namun masih tiada sebarang tindakan atau respon langsung daripada Jabatan Pelajaran Negeri Johor (JPNJ).

Julai 2008

-Beberapa ibu bapa telah menulis surat kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), antara isinya memohon supaya saya jangan dipindahkan. Bertandatangankan Naib Pengerusi PIBG dan Pengerusi PIBG., surat ini saya hantar bersama dua lagi rayuan kepada Dato’ Sri Hishamuddin, tapi juga tidak mendapat balasan.

18 Julai 2008

Makcik dan abang ipar saya pergi menemui Jamaluddin Bin Rahman di PPDJB kerana makcik mengenalinya, pernah satu sekolah dahulu. Dia melayan makcik begitu baik dan mengatakan bahawa dia tidak tahu bahawa saya rupa-rupanya anak saudara kepada makcik. Dia juga bercerita bahawa Guru SKTSB 2 ada membuat Petisyen (masa ni pertama kali saya dengar mengenainya, saya amat terkejut). Di antara butiran percakapannya adalah :

1. Dia mengatakan bahawa saya degil dan berani kerana menggunakan banyak
cara membuat rayuan termasuk menggunakan pengaruh politik.

2. Ada seorang guru lelaki mengatakan,” Nasib baik dia tu perempuan, kalau lelaki, dah lama aku tumbuk “

3. . Pengarah telah bertanya kepadanya kerana ada pihak ibu bapa yang menelefon dan memarahi Pengarah tentang kenapa saya ditukar. Dia juga terpaksa menjawab surat dari berbagai pihak.

4. Dia berjanji untuk membantu dan menyuruh saya melapor diri dahulu ke
sekolah baru dan dia akan menukarkan saya semula. (sebab kenal makcik saya, baru nak tolong ke?)

21 Julai 2008

Saya pergi ke PPDJB dengan harapan yang tinggi. Niat saya untuk selesaikan perkara sebab saya nak mengajar dan kerja macam dulu lagi. Walaupun dulu saya selalu balik petang terutamanya sewaktu Menjalankan Tugas Guru Besar, saya letih tapi saya tak kisah, bahagia dan gembira. Ikhlasnya, mengajar memang datang dari hati saya sendiri

Dia memanggil saksi iaitu Penyelia Mohd Shah bin Abu Bakar (kemudian menjadi Guru Besar SKTTU 2009). Ketika kami bertiga berada di dalam bilik dan dia pun memulakan perbualan dengan suara yang tinggi dan kasar. Anak saudara yang menemani saya ke PPDJB Cuma tunggu di luar pintu bilik yg tertutup, tetapi dapat mendengar suara Jamaluddin dan butiran-butiran yang dikatakannya. Dia terus keluar dari bilik tersebut dan menelefon ibunya sambil menangis,

“Mama, I tak tahan dengar Khala (makcik) kena marah”. Bukan dia sahaja yang dengar, malah ramai pegawai lain yang terpaku di dalam bilik mendengarkan cara percakapan Jamaluddin yang amat kasar

Antara perkataan Jamaluddin Bin Rahman:

1) Ada tandatangan guru-guru. Dia tidak menyebut Petisyen tapi itu lah yang sebenarnya. Tapi dia seboleh-boleh tidak mengaku dan berdolak-dalik adanya Petisyen.

Penjelasan:

Pada mulanya saya tidak tahu ada Petisyen, tapi kemudian saya bertemu dengan guru SKTSB2, yang meminta maaf akan perbuatannya dan bercerita bahawa Petisyen itu dilakukan di Surau SKTSB2 bulan Ogos 2007, waktu itu saya berkursus di Melaka. Guru-guru sembahyang dan mendoakan anak murid untuk UPSR tapi buat Petisyen memfitnah saya selepas itu. Makbul ke doa untuk anak murid tu?

Petisyen kadang-kadang memang berlaku kepada GPK dan Guru Besar. Tapi untuk menunjukkan betapa jahatnya saya, setiap guru diberi sekeping kertas untuk memburukkan saya. Tapi saya tahu guru-guru ketakutan kerana hanya disuruh seseorang. Pelik ya, di mana Guru Besar yang tadi bersembahyang bersama-sama guru ya? Apa Guru Besar iaitu Hajah Rokiah Bt Jamil buat ketika itu? . Sedangkan dia hadir pada Majlis Solat Hajat tu? Ke Hajah Rokiah turut membantu? Tanyalah diri sendiri? Beginilah, jika Hajah tak terlibat, saya cabar sumpah dengan Al-Quran dan bersihkan nama Hajah, kita jadikan Allah sebagai saksi. Selebihnya kita tunggu saja ganjaran masing-masing di Akhirat.

Kebetulan pula ya, sebab pada bulan Mac 2008 Hajah telah dinaikkan pangkat menjadi Penyelia di bahagian akademik di Jabatan Pelajaran Negeri Johor lagi.

PROSEDUR: Petisyen hendaklah ditunjukkan kepada orang yang dipetisyen. Iaitu menunjukkan kepada saya supaya saya dapat hak asasi untuk bela diri. Dalam Malaysia yang mengamalkan demokrasi dan ‘adil’ ni menggunakan prinsip bahawa seseorang berhak untuk membela diri,.mungkin KPM tak tahu kot? Bukankah hak untuk didengar dan membela diri hak yang dilindungi di bawah Perlembagaan Malaysia? Jika saya diberi hak ini, dapat lah saya menerangkan perangai guru-guru di sekolah, tak tanda buku, tak masuk kelas, main handphone, tak mengajar, tak siap tugasan lain yang diberi, tak buat dan tak hantar buku rekod, tulis tulisan lucah pada saya kerana tidak mahu masuk kelas, tak hadir tanpa kenyataan, berkira kerja dan banyak lagi. Saya pernah pergi berjumpa Hj Misnan di JPNJ membincangkan mengenai guru-guru, yang paling teruk dan ada 4 fail yang saya bawa. Tapi apa yang berlaku ialah guru-guru ini dibela dan tidak diambil tindakan langsung. Jadi guru-guru di Malaysia, jangan takut, jika tak puas hati dengan GPK yang hendak menjalankan tanggungjawab, atau Guru Besar, tulis saja Petisyen, anda tak akan kena apa-apa, cuma GPK atau GB yang akan dipindahkan.

Seronok kan? Ini lah yang berlaku di Johor Bahru ini. GPK, JANGAN berani tegur Guru walaupun cara baik seperti yang saya lakukan,nanti kena pindah, dianiaya, difitnah, dijatuhkan maruah, dipotong gaji dengan kejamnya, tak naik gaji dan macam-macam lagi.

Petisyen terhadap saya ini ditunjukkan kepada beberapa orang kecuali saya. Tapi Jamaluddin Bin Rahman masa itu tetap menafikan perkara tersebut dan berbuat seperti Petisyen itu tak wujud. Dia tak bagi saya peluang membela diri, memindahkan saya dan menipu dengan mengatakan bahawa pertukaran saya adalah setara,atau maksudnya biasa.

2) Jamaluddin Bin Rahman berkata saya bergaduh dengan guru, saya pun tak tahu bila masanya dan macam-macam lagi yang dia cakap.

3) Dia mengatakan bahawa sebelum ini dia tidak mencari kelemahan saya, tapi akan berbuat demikian selepas ini.

4) Yang paling teruk, dia mengugut bahawa jika saya degil dan tidak melapor diri ke sekolah baru (SKTTU), dia sendiri akan ke sekolah lama (SKTSB 2) dan minta guru-guru buat tandatangan baru. Bermakna dia akan suruh guru buat satu lagi Petisyen. Macam ini ke perangai seorang pendidik? Dia pula yang jadi tidak berpelajaran dan sudah jelas dia meyokong mereka. Jadi GPK dan Guru Besar di Johor Bahru, jangan berani jalankan tanggungjawab, biarkan guru nak buat apa pun.

Julai 2008

-Duduk di rumah kerana terlalu sedih dan mula mendapat gangguan emosi.

25 Julai 2008

Akhirnya setelah tiada jawapan dari mana-mana pihak, saya melaporkan diri ke SKTTU. Di sini bermulalah penyeksaan saya selama hampir 4 tahun. Jamaluddin Bin Rahman melancarkan serangan kerana padanya saya melawan dia, padahal salah satu punca adalah saya stress dan semestinya ia adalah satu penyakit yang tidak diminta. Saya juga terpaksa berjuang kerana saya tak boleh berada di sekolah baru. Saya amat tertekan dengan perbuatannya, jadi oleh kerana dia tak berhenti menganggu saya, saya kena berjuang.

Saya dapati di buku kedatangan guru, pada 11 Jun 2008, nama saya telah dicatat sebagai Tidak Hadir Tanpa Kenyataan. Sedangkan Surat Pertukaran hanya diterima pada 10Jun2008.
-Pada waktu ini saya ke SKTTU, guru-guru memberi pandangan yang agak pelik, tapi mereka menghormati. Rupa-rupanya sebelum saya datang, ada guru mengeluarkan kenyataan di mesyuarat pada lebih kurang 35 orang guru, “ Encik Jamaluddin pesan supaya berhati-hati dengan Puan Fauzia.”. Sampai macam tu sekali menjatuhkan maruah saya? Jahat sangat ke saya ni? Patutlah guru-guru takut dan lagi pun pada waktu ini cerita saya dah tersebar merata-rata. (Saya dengar dari kawan-kawan dan list di antaranya dibawah ini).

1) Mesyuarat GPK 1, semua kenal saya kerana masa tu (Jun2008), saya dah 4 tahun setengah jadi GPK1. Lagipun cuma 2 GPK 1, yang tidak pakai tudung. Jamaluddin Bin Rahman berkata, “Pujuk-pujuk lah kawan awak Fauzia tu suruh pergi sekolah.

2) Membincangkan hal saya di Mesyuarat Guru Besar. Dahlah ramai Guru Besar kenal kerana saya pernah menjalankan tugas Guru Besar selama 1 tahun 3 bulan dan oleh itu, selalu menghadiri taklimat, mesyuarat dan juga kursus Guru Besar.

3) Mengingatkan Guru Besar supaya cepat mengambil tindakan jika guru tak hadir, takut jadi macam Fauzia. Apa niat dia sebenarnya? Semuanya kerana dia ada kuasa yang Allah amanahkan di dunia ini.

4) Taklimat di beberapa sekolah bercakap mengenai saya,dengan bangganya, ‘ Dia tak pergi sekolah, saya potong gaji dia. Guru-guru pun ramai mengenali kerana saya adalah Jurulatih ETeMS dan Jurulatih sukatan Sains. Saya pernah juga menjadi Fasilitator Jadual Spesifikasi Item Sains. Saya juga pernah memberi ceramah mengenai cara menjawab soalan Bahasa Inggeris UPSR kerana saya terlibat selama 7 tahun sebagai penanda biasa dan 3 tahun sebagai Ketua Pasukan.

Selepas saya ambil tindakan undang-undang supaya dia berhenti mengganggu saya:

1)Taklimat di SK Bukit Mewah JB, dari pukul 2 hingga 5. “Dia saman saya, ingat saya takut ke?” Dia bercakap mengenai saya sampai ada guru menyarankan saya mengambil tindakan undang-undang menutup mulut dia kerana dah tak tahan asyik bercakap mengenai saman. Saya tak boleh menutup mulut dia, tak apalah, satu hari nanti mulut dia akan tertutup juga kan. Allah tu Maha ‘Adil kan?

2) Jamaluddin Bin Rahman bercerita bahawa dia kena saman (dengan bangganya) dan berkata bahawa dia boleh meminta RM1 dari semua guru dan kakitangan untuk bayar saman. Berkuasa betul kan? Tapi memang dia dibela oleh Bosnya, JPNJ dan KPM.

KENAPA JAMALUDDIN TAK BERCERITA SEBENAR MENGENAI PETISYEN DAN SIAPA YANG MELAKUKANNYA?

NOTA:
Dia bercerita merata-rata mengenai saya, Apakah hukum menjatuhkan maruah orang ya? Kita ni kan guru, pendidik, dia pun dulu guru, lepas tu Guru Besar walaupun sekolah rendah. Kerana dia macam-macam cerita yang didengar,ditambah dan timbul fitnah pula. Kesian guru-guru, penat mengajar cari pahala (entah dapat ke tak), mengata, mengumpat dan memfitnah saya pulak. Adalah tak sampai 5 guru yang benar-benar bertanya cerita sebenar. Yang lain tukang tokok tambah. Bila nak minta maaf dengan saya? Saya bagi contoh:

1)Seorang guru yang tidak pernah bekerja dengan saya mengeluarkan kenyataan pada guru lain, “ Ingatkan Fauzia tu OK, rupa-rupanya teruk”. Buat pengetahuan, guru ini pernah bergaduh dengan seorang ibu, sampai polis datang ke sekolah.

2) GPK HEM di sebuah sekolah, (dia sebenarnya salah orang dan tak kenal saya) baru dapat cerita dari GPK 1 nya, terus pergi ke Bilik Guru dan menjerit pada guru-guru lain “Eh you all nak dengar cerita tak pasal Fauzia?” Guru lain bertanya,”Fauzia mana?”. Dia menjawab, “Ala Fauzia yang rambut macam perempuan kabaret tu”. Saya tengok rambut saya hitam dan elok aje, tapi sepatah kata kawan saya, dia ingat dia boleh cakap orang macam itu ke, dan mulut dia yang macam perempuan kabaret. Rupa-rupanya dia ada masalah rumahtangga. Lebih baik settlekan masalah dulu ya cikgu. Tapi memang yang banyak mengata saya kebanyakannya bermasalah, bayangkan berapa ramai guru begini memlepaskan marah pada orang lain dan yang pasti anak murid mesti kena.

3) Guru Besar bertanya pada seorang guru SKTTU mengenai saya, bila Guru itu menjawab, tak tahu,dia kata, “hai takkan lah tak tau,orang macam Fauzia tu tak nak kerja berhenti saja lah”. Kesian sangat guru-guru SKTTU, selalu ditanya mengenai saya apabila mereka pergi taklimat atau kursus.

Yang paling saya sedih, anak saya di sekolah pun ada beberapa guru tanya, “Mak pergi sekolah ke?”. Serba salah dia nak menjawab, malu pun ada depan kawan-kawan. Cikgu, janganlah tanya dia pasal saya, saya tak kongsi masalah dengan anak anak yang ada kat rumah ni. Dia pun bukan faham sangat. Saya tak mahu susahkan mereka, biarlah saya dan suami yang tanggung. Janganlah lepas ini guru-guru ini marah pada anak saya dan saya harap tiada lagi soalan pada dia. Kasihanlah dia Cikgu, dia tak bersalah, ingat anak-anak dan anggap macam anak Cikgu ya. Allah sahaja akan membalas budi baik Cikgu di Akhirat nanti.

Guru-guru, saya mintak, sebelum nak mengata atau memfitnah, selesaikan dulu masalah anda, kaji betul-betul, mesti anda ada masalah, mungkin tak cukup kasih sayang ke. Ada Guru Besar yang maki anak murid dengan perkataan seperti bodoh dan lucah. Itu pun bukan sekali, tapi setiap kali masuk kelas, tak pulak kena apa-apa tindakan. Sama ada ibu bapa tak komplen (pelik kerana sanggup biar anak sekolah dengar begitu) atau PPD dan JPNJ cuma mendiamkan diri.
Ini adalah sebahagian daripada contoh kata-kata orang yang sepatutnya berpelajaran terhadap saya. Takpelah, ini hari saya,esok lusa hari awak atau keluarga awak. Mereka tak bantu, saya tak kisah, tapi mengata dan memfitnah, itu yang buat saya sangat-sangat sedih. Kawan saya di kalangan guru-guru termasuk yang rapat pun menjauhkan diri, bila tiba-tiba contact pun rupanya untuk minta tolong buat assignment English. Selepas saya tolong, terus menyepikan diri lagi. Ada seorang lagi pun contact kerana nak minta tolong, lepas ditolong, menyepikan diri jugak. Tak apa lah, masa ini saya tahu, siapa kawan dan siapa bukan.

Kumpulan GPK pun tak mempedulikan saya kerana mereka takut dengan Jamaluddin Bin Rahman. Satu hari saya dengar ramai-ramai pergi ke Pontian melawat seorang GPK yang sakit, saya bukan dengki pada GPK tu, tapi saya sedih kerana saya yang dekat pun tiada seorang pun peduli. Besar sungguh dugaan Allah berikan kepada saya, tapi saya redha.

28 Julai 2008
Menyerahkan Medical Certificate bulan Jun pada Pembantu Tadbir,Delima ( yang tidak diterima di sekolah lama). Delima beritahu Jamaluddin tak bagi terima.

Menyemak gaji bulan Julai, tiada. Tiada surat atau makluman dari sekolah mengenainya. Bila menyemak gaji bulan Ogos, tiada juga. Tiada juga surat atau makluman dari sekolah mengenainya. Saya diberitahu bahawa gaji September juga mungkin diarahkanuntuk ditahan, saya kata, tahanlah, kitakan orang Islam, dia lupa yang kita nak sambut Raya? Tak apa, buatlah..tapi tak jadi pula, gaji September ada.

Ogos 2008
Bukankah saya dah beritahu bahawa serangan akan dilakukan?

Mendapat surat dari Guru Besar SKTSB2, Tay Tong Aik yang hanya ditukarkan ke situ pada Mei 2008, memaklumkan bahawa saya mempunyai hutang kerana tidak hadir beberapa hari dari tahun 2004 hingga 2008 sewaktu saya di situ dan telah mengambil gaji bulan Julai dan Ogos untuk bayaran, malahan saya dikatakan terhutang lagi.

1) Di surat juga dikatakan kenyataan tidak hadir disertakan, tapi tiada.

2) Masalahnya setelah potongan dibuat baru saya diberitahu walaupun prosedur harus memberikan notis kepada saya sebelum pemotongan.

3) Bila saya bertanya Pembantu Tadbir SKTSB2, untuk melihat fail saya, dia kata fail saya pada Jamaluddin Bin A. Rahman.

4) Ditulis saya tak hadir pada 2004, termasuk waktu saya pergi kelas OUM pada hari Sabtu dan peperiksaan. Dalam pengetahuan saya, saya mempunyai Kebenaran Belajar dari KPM, ramai guru yang tak mohon kebenaran belajar,jadi belajar secara tak sah,jadi kenapa gaji mereka tak dipotong selama 4 tahun belajar? Mereka tak kena apa pun dan boleh saja pergi kelas, dan yang paling menarik sekali ialah JPNJ luluskan cuti tanpa rekod mereka. Ambillah tindakan pada mereka semua ini jika benar telus dan berani.

5) Saya pergi ke JPNJ, Unit perkhidmatan dan meminta Kenyataan Cuti saya dari tahun 2004 hingga2008 kerana saya tahu tiada masalah dengan kedatangan saya. Kerani yang ‘in charge’, Zamri mengelak-mengelak untuk memberi. Kali kedua saya pergi, pun sama juga, tak apalah saya dah faham, mereka memang tak nak bagi.

6) Ini yang paling KELAKAR, 2004, yang digembar-gemburkan saya tak datang, saya menadapat ANUGERAH CEMERLANG buat kali kedua. Yang pertama pada tahun 2001. Jika berani ambil lah balik Anugerah tu. Jadi mana satu ni, saya teruk ke Cemerlang? Mereka sendiri berbelit2 dengan kenyataan mereka.

NOTA:
Sewaktu saya bertemu dia di PPDJB, dia telah mengatakan akan mencari kelemahan saya dan ini lah yang dilakukannya dan banyak lagi. Dia sengaja mereka-reka cerita menunjukkan yang konon-kononnya dari tahun 2004 saya jahat dan bermasalah. Jika benar, kenapa biarkan saya di sekolah itu sehingga menjalankan tugas Guru Besar di mana nasib sekolah di tangan saya?? Cuba semak kembali keputusan akademik sekolah semasa di bawah jagaan saya, terutama keputusan UPSR yang baik .

Julai 2008

Pergi ke klinik dan bercerita kepada Doktor yang sangat baik hati. Saya memang mendapatkan rawatan, jika perlu, dengannya dari tahun 2004 lagi, dia tahu perangai saya. Saya kata saya dah OK, dah pergi sekolah dan nak pergi konvokesyen. Tapi masa ni air mata saya mengalir-mengalir, amat tertekan dan sedih. Doktor kata, “You tak OK ni, pergi hospital ke Unit Psychiatric untuk dapatkan bantuan ya”. Saya tidak mahu kerana selalunya unit ini dikaitkan dengan orang kurang siuman atau gila. Doktor mengatakan itu adalah anggapan yang salah dan akhirnya saya setuju dengan mendapat surat dari doktor dan memandangkan tidak mendapat bantuan dari majikan, kaunselor PPD mahupun JPNJ, malahan serangan, gangguan dan kutukan yang menyebabkan saya tertekan. Buat pengetahuan, saya mengenali ramai orang PPD dan juga JPNJ dan begitu juga sebaliknya. Tapi sekarang semua takut hendak menghubungi saya, malahan mengelak dari bertemu. Tiada seorang pun orang PPDJB dan JPNJ yang berani membetulkan keadaan.

September 2008
Pergi ke sekolah dan dapati di Buku kedatangan, dicatat ‘Tidak hadir tanpa kenyataan’,ditulis oleh GPK. Dia menerangkan bahawa Jamaluddin Bin Rahman mengatakan bahawa jika Fauzia tak hadir,tulis Tanpa Kenyataan, dan saya dapati saya saja yang kena. Padahal saya dah maklumkan pada sekolah bahawa saya akan ke hospital. Dan biasanya di bahagian Nota dibiarkan kosong dahulu walaupun kadang2 guru tak beritahu sekolah pun.

2009 Berlaku lagi,saya seorang juga yang kena dan satu hari ditandatangani oleh Jamaluddin sendiri menunjukkan bahawa dia pergi ke sekolah waktu itu.

Sebenarnya Penyelia malahan Pegawai PPDJB selalu datang ke sekolah waktu saya tak ada, mula-mula ke sekolah lama saya (SKTSB2) dan kemudian SKTTU untuk cari maklumat mengenai saya. Kasihan guru-guru SKTTU, tak senang duduk kerana memang semua guru takut dengan orang-orang PPDJB dan JPNJ. Tapi kata orang KPM, mereka sepatutnya membantu guru..Kadang-kadang ‘observe’ guru SKTTU dalam kelas, sampai orang PPD Melayu observe Kelas Bahasa Tamil. Dah tak tau nak buat apa, janji PPDJB dapat tunjuk kuasa datang sekolah!!! Ada yang bekas guru melayu pula observe Kelas Bahasa Inggeris dan bila disoal dalam English oleh guru itu,dia tak boleh menjawab langsung!! Bolehkah orang PPD suka-suka keluar dan suka-suka buat apa yang mereka nak kerana dendam Jamaluddin Bin Rahman? Apa Tuan PPDJB buat? Menyokong? (waktu itu Hj Aminuddin B Adam yang telah dinaikkan pangkat di KPM)

Ogos 2008

Pergi ke Hospital Sultanah Aminah, mulanya bersembunyi di belakang tembok kerana malu. Sewaktu berjumpa Doktor, saya menangis tak berhenti dan keadaan saya teruk. Perkataan yang keluar dari mulut saya adalah, “Why me, Jahat sangat ke saya ni?” Saya hilang keyakinan diri, malu, tak tahu nak buat apa, tak suka sekolah baru kerana saya ditukarkan sebegitu rupa dan macam-macam lagi. Saya bukan buat-buat, perasaan saya terhadap sekolah baru ini Allah sahaja yang tahu,walau macam mana saya cuba, saya tetap lemah semangat dengan sekolah ini. Saya dulunya seorang yang ceria, gembira dan bersemangat. Doktor beri saya ubat untuk melegakan emosi saya. Kerana penganiayaan yang dibuat, saya yang kena makan ubat sehingga sekarang.

Ke hospital dua minggu sekali, kadang-kadang seminggu dan akhirnya 16 Oktober 2008 Doktor mula memberi cuti selama seminggu, dua minggu dan berterusan sehingga 13 Mac 2009.

2008, Doktor mengeluarkan surat mengenai sindrom gangguan yang saya alami (saya beritahu kerana ini adalah akibat perbuatan mereka). Surat ini mengatakan bahawa saya boleh pulih dengan bantuan keluarga dan majikan. Saya menjawab satu surat tunjuk sebab kepada Hj Aminuddin Bin Adam dan melampirkan surat ini, tapi masih dibiarkan begitu saja dan yang teruk mendapat lebih banyak gangguan daripada PPDJB.

Diberitahu oleh Doktor, pada bulan Disember 2008, Guru Besar baru yang menggantikan Pn. Paridah iaitu Mohd Shah Bin Abu Bakar datang ke hospital dan sanggup berjumpa Doktor bercerita bahawa saya tak angkat telefonnya dan lambat hantar MC. Seperti yang saya katakan, tiada bantuan dari PPDJB terutama kaunseling, yang sangat penting, tapi gangguan yang tak habis-habis. Guru tak hantar buku rekod pun dibantu dengan kaunseling. Mohd Shah Bin Abu Bakar ini adalah saksi semasa saya kena marah di PPDJB dan waktu itu Penyelia PPDJB. Rank atau gred dia sama dengan Jamaluddin iaitu DGA34 tapi di PPD, dia di bawah Jamaluddin kerana Jamaluddin Pegawai, dia Penyelia. Dahlah jadi saksi lepas tu jadi Guru Besar saya. Habislah saya.

Jamaluddin Bin Rahman menghantar surat kepada Doktor di hospital, menyoal perkara yang sangat remeh: pada awal 4 rawatan saya mendapat slip akuan rawatan, selalunya ini tidak dipertikaikan. Sebenarnya saya telah minta Doktor mengeluarkan MC menggantikan slip kerana Pn Paridah dah bagitau ada ‘arahan’ tak boleh terima. Jadi MC ini pula dipertikaikan dan dia minta pengesahan, dia tau tak 85% Doktor kat situ Doktor pakar? Dia lebih pandai ke?. Doktor tu kata, “Tak pe Cikgu, bukan susah pun, saya dah sign, dah settled”.

Pada 22 Jun 2010, saya mula ke hospital semula kerana rasa tak sihat, sekarang berat ditimbang dan bacaan tekanan darah tinggi diambil. Amat mengejutkan apabila BP saya sangat tinggi iaitu 203 /95 (normal: 110 atau 120/90. Bermulalah hidup saya memakan ubat darah tinggi sehingga kini. Doktor mula memberi saya cuti selama seminggu, datang hospital, kemudian cuti dua minggu dan juga tiga minggu, saya berulang alik ke hospital. Doktor di hospital ini memang baik dan sangat mengambil berat. Cuti saya berlanjutan sehingga 13 Januari 2011. Doktor ini mengeluarkan satu lagi surat mengenai penyakit saya. Doktor juga menjawab surat yang dihantar kepadanya oleh Pengarah Pelajaran Negeri Johor waktu itu iaitu Hj Markom b. Giran. Tidak diketahui untuk apa surat itu, kerana saya masih dibiarkan begitu sahaja. Hj Sufaat B. Tumin bekas Pengarah telah dinaikkan pangkat ke Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran, Sektor Operasi pendidikan KPM.

Seorang jururawat di situ memberitahu saya bahawa ada kerani PPD yang menelefon meminta Rekod Kesihatan saya. Kesian, mereka ingat mereka ni siapa ya? Berkuasa sangat ke? Tak tahu undang-undang pulak tu, rekod kesihatan hanya Pesakit sahaja yang boleh minta, suami atau isteri pun tak boleh.

-Sehingga sekarang saya ke hospital dan dos ubat saya ditambah. Kadang-kadang saya letih, maklumlah Hospital ramai orang. Dan saya juga tak diberi cuti panjang lagi oleh Doktor kerana cuti sakit dah terlalu banyak, jika ditambah, saya akan dipaksa berhenti (Medical Board) kerana masalah kesihatan. Ada Doktor kata tak apa, jika saya tak OK jangan pergi sekolah. Yalah takkan nak pergi dalam keadaan tertekan, takut memudaratkan orang termasuk saya sendiri.

Cuma pada September 2011 saya diberi cuti seminggu apabila Guru Besar baru datang (akan diterangkan perbuatannya nanti). Masa inilah ubat saya ditambah kepada dua jenis dan terpaksa mengambilnya sehingga sekarang.

Perdana Menteri Malaysia ke 5
Buang masa jer minta tolong dengan orang yang kuat tido..zzzzz


Cikgu suka main bola, hari hari cikgu tido. Cikgu suka tido, mari kita main...
Ogos 2008

Menulis kepada Warkah Untuk PM , satu program yang diwujudkan pada zaman kepimpinan Tan Sri Abdullah Badawi. Saya di telefon oleh BPA Johor, pergi dan berbincang dengan Pegawainya. Setelah dia berjumpa Pengarah Pelajaran Johor, kes ditutup begitu sahaja. Dah lah penat-penat saya cerita mengenai Petisyen. Dengan cop ‘SELESAI’, tiada tandatangan dan cop jawatan pun. Waktu saya tunjuk kepada Pegawai BPA di Putrajaya, dia amat terkejut.

September 2008
Sebagai Ketua Pasukan penandaan UPSR Bahasa Inggeris, surat panggilan mesyuarat penandaan yang melibatkan satu Malaysia telah saya perolehi dari sekolah lama (SKTSB 2), kerana baru ditukarkan, jadi surat atas nama saya banyak lagi di sana.

Seterusnya mesyuarat penandaan, saya menumpang di sekolah kawan kerana ada ketua Pasukan di SKTTU dan dia menggunakan Bilik Mesyuarat. Pada hari penandaan, saya dihubungi oleh seorang GPK dan bertanya saya di mana, sedangkan dia dan Guru Besar tahu apa yg berlaku. Saya terangkan dan bersabar saja lah. Tidak cukup dengan itu, pada 31 Oktober 2008 dua surat amaran dihantar oleh Guru Besar, Pn. Paridah menyuruh saya menjawab mengenai penandaan ini. Padahal perkara ini sangat jelas. Surat saya ini mempunyai salinan kepada: Pengarah JPNJ, Timbalan Pengarah JPNJ, Ketua Sektor Pengurusan Sekolah JPNJ, Unit Tatatertib JPNJ, PPDJB dan fail. Saya ingat mereka lupa agaknya nak beri salinan kepada Menteri Pelajaran. Surat ini saya tunjukkan pada Pegawai BPA, apabila saya ke Putrajaya dan dia amat terkejut kerana ia adalah Surat Dalaman dan hal yang sangat kecil.

SELANJUTNYA LUAHAN RASA SEORANG GURU DI
uncleseekersLuahan Hati Seorang Guru - 2

Perbicaraan. Hakim Mahkamah Tinggi iaitu Tuan Vernon memang adil dan telus. Bagaimana BPA Putrajaya boleh mengatakan tiada salah laku? (klik)

Page 1 of 3

DI DALAM MAHKAMAH TINGGI MALAYA DI JOHOR BAHRU

DI DALAM NEGERI JOHOR DARUL TAKZIM

21NCvC-21-2011

ANTARA

FAUZIAH KHANOM BINTI IRSHAD ALI KHAN

… PLAINTIF

DAN

1. PEGAWAI PEJABAT PELAJARAN DAERAH JOHOR BAHRU

2. PENGARAH PELAJARAN JOHOR

3. KETUA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA

4. KERAJAAN MALAYSIA

…DEFENDAN-DEFENDAN

DI DALAM KAMAR MAHKAMAH

DI HADAPAN Y.A. VERNON ONG

HAKIM

GROUNDS OF JUDGMENT

On 7.10.2011, the defendants’ application to strike out the plaintiff’s

Writ of Summons and Statement of Claim was dismissed. The grounds of

the decision are as follows:

1. The plaintiff is a senior administrative teacher who was

transferred from SK Taman Skudai Baru 2 to SK Tampoi

Utama.

2. The plaintiff is seeking a declaration that her transfer was

irregular, a declaration that she was denied a fair hearing in

breach of the principles of natural justice and damages.

Page 2 of 3

3. The defendants’ application is premised upon:

(a)that the Statement of Claim discloses no reasonable cause

of action (Pengarah Pelajaran, WP & Ors v Loot Ting Yee

[1982] 1 MLJ 68 (FC); Dominic Selvam S Gnanapragasam v

Pengarah Kesihatan Negeri Perak D R [2011] 2 CLJ 826);

and

(b)it is an abuse of process as the plaintiff ought to have

applied for judicial review under O 53 RHC 1980

(Shaharuddin bin Ali v Superintendent of Lands & Surveys

[2004] 4 CLJ 775; Robert Cheah Foong Chiew v Lembaga

Jurutera Malaysia [2005] 4 AMR 80; Arab Malaysian Finance

Bhd v Steven Phoa Cheng Loon [2003] 1 CLJ 585;

Subramaniam Vythilingam v The Human Rights Commission

of Malaysia (SUHAKAM) [2003] 6 CLJ 175; Ghozi Abu Bakar

v Majlis Angkatan Tentera [2006] 4 CLJ 291; Ahmad Jefri bin

Mohd Jahri v Pengarah Kebudayaan & Kesenian Johor

[2010] 3 MLJ 145 (FC))

[ground (a)]

4. The Court agrees with the plaintiff that in actions seeking

declaratory relief, no cause of action need be disclosed (see

See Teow Chuan v YAM Tunku Nadzaruddin ibni Tuanku

Jaafar [1999] 7 CLJ 195; Tan Sri Haji Othman Saat v Muhamed

bin Ismail [1982] 2 MLJ 177 at 178 (FC)).

5. On the face of it, the action in the Statement of Claim cannot be

decided summarily on affidavit evidence alone, or without an

affidavit from the defendants as in this case.

6. The Court is satisfied that there is a reasonable cause of action

premised on the plaintiff’s complaint that she was transferred

out to another school with any inquiry being convened to hear

the complaints against her; and consequently her right to

natural justice had been infringed.

Page 3 of 3

[ground (b)]

7. In this instance, the plaintiff’s action relates to the invalidity of

the decision to transfer. It also relates to a collateral issue

which is a declaration of the plaintiff’s right arising under private

law – the right to be heard. Instead of convening an inquiry into

the complaint against her, the defendant merely ordered that

the plaintiff be transferred to another school.

8. The plaintiff’s case therefore falls within the exception laid down

by the Federal Court in Ahmad Jefri, supra. The exception

exists particularly where the invalidity of the decision arises as

a collateral issue in a claim for infringement of a right of the

plaintiff arising under private law.

By reason of the foregoing, the defendants’ application was

dismissed and the action set down for trial on 1st & 2nd March 2012.

(VERNON ONG)

JUDGE

HIGH COURT MALAYA

JOHOR BAHRU

DATED: 20 DECEMBER 2011

COUNSEL

Tetuan T Raja & Co., No.6-1 Jalan 1/109E, Desa Business Park, Taman Desa, 58100 Kuala

Lumpur – for plaintiff.

Peguam Kanan Persekutuan, Bahagian Guaman, Jabatan Peguam Negara Malaysia, Aras 3,

Blok C3, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62502 Putrajaya – for Defendants.

VO-21NCvC-21-2011/mj


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...