Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, January 30, 2016

Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak : Datuk Seri Mukhriz Mahathir masih Menteri Besar KedahKuala Lumpur: Kedudukan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah akan diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT)UMNO akan datang.

Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau mendengar permasalahan yang berlaku di Kedah dan mengambil pertimbangan serius mengenainya.

Katanya, beliau menghadap Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah pagi tadi bagi menyembah maklum beberapa nama pengganti Menteri Besar Kedah yang baharu bagi menggantikan Mukhriz.

Bagaimanapun katanya, tiada sebarang keputusan dicapai dan perkara mengenainya akan diumumkan kemudian.

Walaubagaimanapun Najib mengakui telah menyatakan bahawa penggantian telah dicadangkan kepada Istana Kedah.

Dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno hari ini, Najib Razak menafikan spekulasi bahawa nama-nama untuk menggantikan Mukhriz telah ditolak oleh Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

Setiausaha Agung UMNO Tengku Adnan Tengku Mansor pula memaklumkan, beliau memberitahu Mukhriz pagi tadi supaya tidak menghadiri Mesyuarat MT hari ini kerana Mukhriz adalah ahli MT lantikan yang tidak perlu hadir pada mesyuarat MT hari ini.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 29 January 2016 @ 6:22 PM

Friday, January 29, 2016

"Pada siapa yang hadir yang tak dijemput untuk beredar", Arahan Ku Nan Kepada Mukhriz

Mukhriz diarah tinggalkan mesyuarat MT Umno

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir hari ini diarahkan meninggalkan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang sedang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra.
Menurut Mukhriz, arahan tersebut adalah daripada Setiausaha Agung Umno.
Majlis Tertinggi Umno dipercayai sedang berbincang mengenai masa depan Mukhriz yang juga adalan pengerusi perhubungan Umno Kedah sebagai menteri besar.
"Mereka kata, pada siapa yang hadir yang tak dijemput untuk beredar. Ia merujuk kepada saya," kata Mukhriz ketika ditemui pemberita di lobi PWTC.
Ketika ditanya ia adalah arahan siapa, Mukhriz sekadar berkata: "Setiausaha agung," katanya ringkas.
Beliau juga sempat melemparkan senyuman kepada wartawan yang ingin tahu mengapa dirinya beredar dari mesyuarat berkenaan sebelum memasuki keretanya.
Spekulasi bertiup kencang sejak pagi tadi apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dilaporkan menghadap Jemaah Pemangku Sultan Kedah di Istana Darul Aman, di Kuala Lumpur, pagi tadi.
Tindakan terhadap Mukhriz itu dikatakan ada kaitan dengan kempen berterusan bapanya Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menggulingkan Najib.  

Monday, January 25, 2016

GENG Ahmad Bashah Pernah Kalah Dalam PRU12...


Tun M : BN Kedah TIDAK PERNAH Kalah PRU tapi Bawah Tangan Puak Penentang MB, PRU-12 BN KALAH


LANGKAWI: Kumpulan yang mendesak pertukaran Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, disifatkan sebagai golongan yang memiliki reputasi tidak baik. 

Perkara itu dinyatakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, selepas mengambil kira peranan kumpulan terbabit yang menyebabkan Barisan Nasional (BN) Kedah tewas dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) lalu. 

"BN Kedah tak pernah kalah dalam PRU, tetapi di bawah kepemimpinan kumpulan itu, BN kalah dalam PRU dulu (PRU-12). Kumpulan ini desak Menteri Besar ditukar, tetapi mereka sendiri tidak ada reputasi yang baik. 

"Saya rasa Kedah akan kalah dalam PRU akan datang kalau kepemimpinan negeri diserahkan kepada mereka," katanya selepas menghadiri majlis anjuran Global Doctor di sini, hari ini. 

Ditanya apa akibat tindakan diambil kumpulan penentang Menteri Besar, beliau berkata, golongan itu perlu sedia menerima akibat atas tindakan mereka termasuk risiko sekali lagi hilang negeri ke tangan pembangkang. 

Mengulas adakah beliau bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang turut berada di Langkawi semalam, Dr Mahathir mengesahkan tiada pertemuan diadakan. 

"Saya ke Langkawi sebab ada majlis lain...saya tak jumpa dia (Najib)," katanya. 

Ditanya pandangan beliau sebagai bekas Perdana Menteri mengenai jalan penyelesaian terbaik dalam isu itu, beliau bagaimanapun berkata, dirinya bukan lagi Perdana Menteri. 

"Saya bukan lagi Perdana Menteri dan dia (Najib) tak perlukan nasihat saya," katanya.
 
 

Mat Bashah Di Sisihkan Calon UMNO KEDAH, Mukhriz Bakal Ditabalkan Menjadi MB Kedah!!!

ALOR SETAR – Datuk Mukhriz Tun Mahathir dipersiapkan sebagai calon Menteri Besar jika BN menang adalah antara perkara tersirat dari senarai calon BN Kedah yang terdedah semalam dari sumber ibu pejabat UMNO, Kuala Lumpur.Sekaligus ia memberi tamparan kepada Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah yang dikatakan turut mengidamkan jawatan tersebut.Terdapat beberapa kejutan dalam senarai calon yang dikatakan hampir pasti disahkan oleh Presiden UMNO iaitu; empat muka lama yang kalah dalam pilihanraya umum lalu akan dicalonkan semula, seorang pegawai KCS, seorang penghulu dan dua pemimpin NGO mewakili belia turut tersenarai. Datuk Mukhriz diletakkan bertanding di kawasan DUN Kuah manakala Dato’ Ahmad Bashah kekal di Bakar Bata. Harapan kemenangan untuk Mukhriz adalah lebih baik kerana Kuah adalah kawasan berstatus Putih bagi BN, sementara Bakar Bata berstatus kelabu kerana faktor pengundi bukan Melayu mewakili 27 peratus di kawasan tersebut. Sementara itu, ADUN Kuah kini Dato’ Ir Nawawi Ahmad akan diberi amanah bertanding kerusi Parlimen Langkawi.


(Muka baru)BN akan mengekalkan semula Datuk Abd. Azeez Abdul Rahim di kerusi Parlimen Baling, Datuk Othman Aziz di DUN Ayer Hitam, sekalipun mereka kalah di tempat yang sama PRU12 lalu. Dato’ Tajul Urus Md Zain yang kalah di Parlimen Merbok akan diletakkan di DUN Tanjung Dawai manakala Dato’ Ariffin Man yang kalah di DUN Bukit Lada akan bertukar ke DUN Bukit Pinang.Agak mengejutkan juga apabila BN mengekalkan Dato’ Abu Hassan Sarif di DUN Kota Siputeh sekalipun beliau pernah mencetuskan kontroversi tidak menghadiri Sidang DUN dua kali berturut-turut sehingga diisytiharkan hilang kelayakan. Bagaimanapun kedudukannya sebagai wakil rakyat dipulihkan oleh mahkamah. Faktor ‘calon boleh menang’ mungkin menjadi sebab beliau disenaraikan semula. Pengerusi SADA yang juga merupakan seorang pegawai tadbir kerajaan negeri Kedah (KCS), Dato’ Adzmi Din bakal dicalonkan oleh BN bagi kerusi DUN Sungai Tiang. Sama ada beliau menerima atau menolak pelawaan tersebut belum dipastikan kerana menurut sumber yang rapat dengan Adzmi, beliau hanya mahu bertanding jika terdapat akujanji dari Presiden UMNO untuk melantik beliau sebagai Menteri Besar jika BN menang di Kedah. Penyandang DUN Sungai Tiang, Suraya Yaakob akan dicalonkan bertanding di kerusi Parlimen Pendang.
Penghulu Ahmad Fuad Zabidin merupakan seorang lagi kakitangan kerajaan negeri yang akan mewakili BN di kerusi DUN Bandar Baharu.
Bagi memenuhi janji Datuk Seri Najib terhadap kepimpinan belia negeri, dua nama pemimpin bakal dicalonkan bertanding mewakili BN. Mereka ialah pemimpin belia negeri, Shaharol Niza Omar, mewakili BN di DUN Tokai dan Ku Iskandar Ku Saad di DUN Jitra.
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim pertama kali akan bertanding di kampung laman sendiri iaitu Parlimen Pokok Sena. Calon kerusi DUN untuk Bukit Lada dan Bukit Pinang ialah Haris Fadzilah Che Mat dan Dato’ Ariffin Man. Senarai tersebut dijangka akan mencabar kewibawaan Ketua Bahagian Pokok Sena, Dato’ Ahmad Lebai Sudin yang sedang bersiap sedia untuk bertanding mana-mana kerusi di Pokok Sena.
Bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Mahathir Khalid akan dialihkan bertanding di kerusi Parlimen Pedu. Antara penyandang jawatan ADUN yang akan dikekalkan ialah Mohd Rawi Abd Hamid (Ayer Hangat), Dato’ Ahmad Zaini Japar (Bukit Kayu Hitam), Dato’ Dr. Ku Abdul Rahman Ku Ismail (Guar Chempedak) dan Mohd Tajudin Abdullah (Belantek). Manakala bagi kerusi Parlimen, nama Datuk Mohd Johari Baharom (Kubang Pasu) dan Dato’ Paduka Abu Bakar Taib (Langkawi) digugurkan.
Bagaimanapun cabaran terbesar BN Kedah ialah untuk merampas Kedah dari Pakatan Rakyat, kerana sehingga kini laporan bilik gerakan parti menunjukkan bahawa mereka hanya mampu menang (status putih) di sembilan kerusi DUN. –sumber
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...