Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, October 26, 2013

Tunjuk Pekeliling Boleh Panggang Babi Di Sekolah Cina

P Kamalanathan Tunjuk Pekeliling Boleh Panggang Babi Di Sekolah Cina

Tidak habis-habis P Kamalanathan cuba mencari helah untuk menjatuhkan maruah Islam supaya.

Mereka sengaja bertindak sedemikian untuk merendah-rendahkan islam dan ini bukan penamat tetapi akan berterusan sehingga satu aganda tersembunyi tercapai. tanpa memikirkan Malaysia sebuah negara islam.

Keputusan Timbalan Menteri Pendidikan 2 P Kamalanathan yang mengesahkan tindakan melakukan ibadat korban dalam premis sekolah adalah diLARANG.
Jika benar P Kamalanathan mahu berkeras melarang sambutan Qurban  di sekolah kerana tiada dalam pekeliling. Bagus juga P Kamalanathan tolong tunjukan dimana pekeliling membenarkan majlis hari keluarga, hari hantu, hari kantin dan tahun baru cina boleh membenarkan sekolah cina memanggang, menghidang dan menjual babi di expo yang diadakan di dalam kawasan sekolah cina?
Sebab di sekolah cina ada cikgu dan murid dari orang-orang islam yang sensetif dari sudut agama dengan babi. Bagaimana pula jamuan sekolah cina boleh menghidang hidangan babi. Bukankah mereka langsung tidak hormati orang islam.
Bergitu juga Taipusan yang bertahun-tahun mengganggu di ruang depan rumah kami dengan pelbagai aktiviti hepuk kelapa. Penahkah orang islam bangkit membantah upacara yang menggangu kenteteraman kami.
Kita telah hidup dalam suasana saling menghormati agama lain pada bertahun-tahun sekian lama. Tetapi akhir-akhir ini manusia seperti N Saravanam dan P Kamalanathan sengaja mencari helah untuk mencetus perbalahan antara agama. Jika selama ini orang islam boleh berdiam dengan upacara agama mereka yang lebih kerap tetapi kenapa dengan Qurban yang berlaku setahun sekali mereka hendak bising?
Malah majlis tersebut tidak melibatkan anak murid bukan islam dan bukan dibuat di ruang depan sekolah. Cuma di surau.
Berbanding sekolah cina yang menghidang babi di tapak expo jualan sekolah, di dalam kawasan sekolah yang bebas dihadiri oleh murid-murid sekolah. Mana pekeliling yang membenarkan upacara ini?

Read more: http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2013/10/p-kamalanathan-tunjuk-pekeliling-boleh.html#ixzz2it6nkoJ8

Adakah Ketua Pemuda, Wanita & Puteri UMNO Malaysia yg baru berani 'menegur' kaum cina di Malaysia spt ini?


Bekas PM Australia Bosan dengan orang Cina Australia…!!!

1. Orang Cina yang harus sesuaikan diri di negara ini, bukan kami sebagai Australian. Terima atau keluar sahaja dari sini. Saya selaku bekas Perdana Menteri bosan dengan negara yang bimbang tentang sama ada kita menyinggung orang Cina yang tinggal dinegara ini. Sejak serangan pengganas di Bali, kami telah mengalami peningkatan dalam patriotik oleh majoriti Australia. Oleh itu, budaya orang kami telah dibangunkan sejak dua abad perjuangan, melalui pelbagai ujian dan kemenangan diperjuangkan oleh orang asalAustralian yang berjuang mendapatkan kebebasan.

2. Bahasa:Kami orang Australian bertutur didalam Bahasa Inggeris, bukan bahasa Mandarin, Hokkien atau bahasa Cina yang lain. Oleh itu, jika anda orang Cina ingin menjadi sebahagian daripada masyarakat kita atau menyesuaikan keadaan disini, sila belajar bahasa kami iaitu Bahasa Inggeris. Bukan kami yang perlu belajar bahasa Cina. Sikap kamu orang Cina yang berkelompok dan hanya menggunakan bahasa Cina sesama kamu membuatkan kami orang asal Australia tidak faham dan ini seperti menghina kami.
3. Agama:Kebanyakan Australian percaya kepada God (Kristian). Kenyataan ini bukanlah kerana semata mata hendak menyebarkan dakwah agama Kristian atau kerana politik. Tetapi hakikatnya negara ini diasaskan oleh orang-orang Kristian, prinsip-prinsip Kristian, dan ini telah dijelas didalam perlembagaan negara Australia. Ia sudah pasti sesuai dan menjadi keperluan untuk dipaparkan di dinding setiap semua sekolah di Australia. Mengapa sudah ada suara suara dari orang Cina untuk menuntut hak yang sama supaya dipaparkan juga agama budha?

4. Pendidikan:Orang Cina yang menetap disini sepatutnya tidak boleh menuntut hak yang sama atau dengan sengaja mempersoalkan mengapa perlu berbahasa inggeris dan menghormati agama Kristian disini. Jika perkataan God (Kristian) itu menyinggung anda, maka saya selaku bekas Perdana Menteri mencadangkan anda orang cina perlu mencari negara lain untuk menetap. Ini kerana perkataan God (Kristian) adalah salah satu bahagian didalam adat yang dipraktikkan di Australia ini.
5. Kami akan menerima kepercayaan anda, dan tidak akan mempersoalkan mengapa. Apa yang kami minta ialah anda menerima kami sebagai penduduk asal Australia, dan hiduplah dalam suasana harmoni dengan kenikmatan yang telah kami kongsikan.

6. Ini adalah NEGARA KAMI, TANAH KAMI iaitu Australia. Kami Australian yang memboleh serta membenarkan anda orang Cina peluang untuk menikmati kehidupan di Australia ini. Tetapi apabila anda orang Cina telah selesa di negara kami, mengapa anda tiba-tiba mengadu dan merengek? Jika kamu orang Cina merasakan ini semua tidak adil tentang Bendera negara kami, Perlembagaan kami, cara kami membelanjakan wang yang fokus kepada penduduk asal, mengenai agama Kristian kami, cara hidup kami, kerajaan kami, saya rasa selaku bekas Perdana Menteri Australia memberi pintu terbuka kepada mana-mana orang Cina untuk keluar dari negara ini dan pilih negara yang lebih bebas yang dapat menerima semua permintaan kamu ini.

John Horward.Ex-Prime Minister, Australia.
Persoalan nya.... Adakah Ketua Pemuda, Wanita & Puteri UMNO Malaysia yg baru berani 'menegur' kaum cina di Malaysia spt ini?
Apa yg dikatakan oleh John Horward....sama spt di Malaysia, dan sudah tercatat di dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu.....

Harga Gula Naik RM2.84 sen SEKILO Hari Ini! (Subsidi Rakyat Dipotong 34 sen)


Bajet 2014 Harga Gula
Akhirnya kerisauan seorang menteri (KLIK SINI) terhadap lonjakan pesakit diabates di Malaysia bagi membolehkan kenaikan harga gula naik telah pun “dihalalkan & diluluskan” sempena pembentangan Bajet 2014 Malaysia semalam.
Bermula hari ini harga gula akan naik melonjak kepada RM2.84 sen sekilo apabila subsidi untuk rakyat Malaysia telah dipotong sejumlah 34 sen dan semua rakyat Malaysia sama-sama akan merasainya bahangnya….

Sejarah Kenaikan Harga Gula Naik Sejak 2010 Hingga 2013 (3 Tahun Lebih)

  1. 1 Januari 2010 : RM1.65 sekilo (Harga gula meningkat 20 sen)
  2. 16 Julai 2010 : RM1.85 (Harga gula meningkat 20 sen) Sumber : KLIK SINI
  3. 4 Disember 2010 : RM2.05 (Harga gula meningkat 20 sen – menjimatkan perbelanjaan subsidi kerajaan sebanyak RM283.5 juta)
  4. 10 Mei 2011 : RM2.30 (Harga gula meningkat 25 sen – menjimatkan perbelanjaan subsidi kerajaan sebanyak RM116.6 juta) Sumber : KLIK SINI
  5. 1 Oktober 2012 : RM2.50 (Kenaikan Harga gula sebanyak 20 sen) Sumber : KLIK SINI
  6. 10 Oktober 2013 : RM2.84 ( Harga guna naik 34 sen)

Faktor Kenaikan Harga Gula Naik 34 sen Bajet 2014  :

  • Kerajaan begitu risaukan kesihatan rakyat Malaysia termasuk anda semua di sini yang bakal terdedah dengan pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, mata buta dan kaki terpaksa dipotong
  • Kerajaan semakin bimbang dengan fakta & bilangan pesakit diabetes di Malaysia (2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes).
  • Penyelesaian yang dilihat berkesan oleh kerajaan adalah potong subsidi rakyat Malaysia sekaligus membolehkan harga gula naik selepas ini
Apa respon anda pula mengenai berita kenaikan harga gula naik 34 sen menjadi RM2.84 sekilo sempena pembentangan Bajet 2014?Friday, October 25, 2013

NO , "KORBAN" ALLOWED IN SCHOOL


Saya terima video ini berupa satu perbualan talipon antara pemanggil yang menggunakan nama Saravanan dengan seorang yang dikenali ( melalui perbualan ) sebagai Gurubesar SK Puchong Jaya. Khabarnya sudah banyak disebarkan di FB.
En Sara pertikaikan kenapa ibadat korban ( sembelih lembu ) dilakukan didalam kawasan sekolah. Katanya ia satu isu sensitif kerana sekolah dan kawasan itu juga punya kaum lain.

En Sara tuntut pekeliling dari Kementerian Pendidikan yang membenarkan aktiviti penyembelihan ini diadakan di sekolah.

En Sara tanyakan apakah boleh kalau kaum cina menyembelih babi disekolah ketika Raya Cina ..... kenapa hanya dibenarkan untuk agama Islam ?

Apa pandangan anda ? 

Selama berdekad-dekad, iaitu semenjak masyarakat India belum menjadi warganegara Tanah Melayu dan Malaysia, orang Melayu-Bumiputera telah bertolak ansur dengan golongan berkenaan. Bahkan telah menerima sebahagian daripada mereka sebagai 'saudara' sendiri menerusi perkahwinan dan perkongsian akidah.
Islam merupakan agama rasmi Malaysia. Justeru, segala urusan kerajaan adalah berlandaskan kepada agama Islam, baik menerusi ritual, mahupun falsafahnya. Pun begitu, dalam masa yang sama, agama-agama selain Islam (kecuali agama-agama dan fahaman yang diambil sebahagian daripada Islam dan dicampur dengan pelbagai agama lain) dibenarkan diamalkan di negara ini dengan bebas.
Umat Islam telah melakukan ibadah korban tanpa gagal semenjak perintah melaksanakannya disampaikan oleh Nabi Muhammad s.a.w lebih seribu empat ratus tahun lampau yang didokumentasikan pula menerusi al Quran, kitab suci umat Islam dan al Hadis, iaitu riwayat-riwayat yang dikumpul menerusi penyaksian oleh para Sahabat r.a dan dikompilasikan pula oleh Solafus Soleh.
Namun di Malaysia, sekalipun agama Islam adalah agama rasmi, dan umat Islam pula adalah umat majoriti di negara ini, amalan yang diperintahkan oleh Islam perlu mendapat keizinan daripada golongan minoriti sebelum dapat dilaksanakan oleh umat Islam.
Umat Islam di Malaysia sudah tidak boleh menjalankan perintah agama mereka secara bebas. Azan untuk menandakan masuknya waktu solat, dikatakan mengganggu dan umat Islam perlu patuh untuk menurunkan nada azan. Bacaan Tahrim dikatakan mengganggu tidur, maka ditiadakan dan diharamkan seperti di Pulau Pinang. Umat Islam tidak boleh berkumpul dan berarak di jalanraya sambil berselawat untuk mengenangkan Nabi s.a.w kerana dikatakan, menimbulkan ancaman kepada kaum minoriti.
Dan sekarang, ibadah korban yang dijalankan oleh umat Islam pula, DIHARAMKAN DARIPADA DIJALANKAN DI KAWASAN SEKOLAH kerana kononnya mengganggu sensitiviti kaum Hindu memandangkan lembu adalah salah satu haiwan suci Hindu, meskipun di dalam kitab-kitab agama Hindu, tidak terdapat langsung perkara yang mereka perkatakan.
Sungguh ANEH BIN AJAIB apabila larangan tersebut berkuat kuasa dengan alasan yang SANGAT BODOH, BAHLOL DAN TIDAK MATANG bagi golongan bukan Islam yang tinggal di sebuah negara yang bermajoritikan umat Islam.
Bagaimana pula dengan kebisingan bunyi gendang, mercun dan muzik keagamaan kaum Hindu? Bagaimana pula dengan perarakan di jalanraya, membawa patung berhala untuk dimandikan dan dikahwinkan dengan patung berhala yang lain? Bagaimana pula dengan upacara memecahkan kelapa yang akhirnya menyebabkan harga kelapa naik berkali ganda kerana kekurangan bekalan? Bagaimana pula dengan upacara Thaipussam yang merupakan amalan menyeksa diri kononnya untuk menebus dosa?
Dan kesemuanya itu dilakukan secara terbuka tanpa mendapat sebarang komen atau rungutan daripada masyarakat Islam kerana bertoleransi dan mahu hidup aman?
Nampaknya, kalau dah upacara korban tidak boleh diadakan di kawasan sekolah, malah disarankan untuk diadakan di dalam rumah-rumah penyembelihan, sudah sampai masanya juga, kaum Hindu menamatkan semua upacara keagamaan mereka yang menyesakkan jalanraya, mengganggu keamanan dan ketenteraman dengan bunyi hingar bingar selain menghentikan kengerian kerana penyeksaan diri dan membazir buah kelapa selain memacak kuil-kuil haram di atas tanah kerajaan untuk mendapatkan pampasan.
Apakah Ahli Parlimen Hulu Selangor dari MIC yang mendapat kemenangan hasil daripada bantuan dan undian kaum Melayu dan umat Islam, mampu mengeluarkan arahan yang serupa kepada penganut-penganut agama Hindu pula?
Atau pun, penganut-penganut beragama Hindu akan terus meminta agar orang Melayu-Islam bertoleransi dengan mereka sedangkan pada masa yang sama, mereka sendiri tidak SEDAR DIRI dan TAK KENANG DEK UNTUNG!!!

Bajet 2014: Alasan Dangkal PM Najib @ Menteri BN yang Memperbodohkan Rakyat


Hakikatnya rakyat sudah keletihan dengan asakan propaganda politik yang berlebihan, baik dari pihak pembangkang mahupun Kerajaan BN. Sepatutnya kerajaan tidak perlu mengeluarkan kenyataan yang bersifat memperbodohkan rakyat, apatah lagi kenyataan itu keluar dari mulut seorang Perdana Menteri.
Setiap kali berlaku kenaikan harga barang atau pemansuhan subsidi, ada saja alasan bodoh yang dikeluarkan oleh menteri, seolah-oleh rakyat terlalu 'tolol' dimata mereka. Apakah sudah tidak ada alasan bijak untuk rakyat fahami?
Tidak dinafikan Bajet 2014 sangat menarik untuk pelbagai lapisan masyarakat, namun kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib tentang pemansuhan subsidi gula yang berkuatkuasa esok cukup menjengkelkan.
PM Najib yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat berkata langkah tersebut bertujuan mengurangkan jumlah pesakit diabetes di negara ini yang agak membimbangkan.
"Berdasarkan statistik, terdapat 2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes," katanya.

Beliau berkata keadaan itu jika tidak dikawal akan mengakibatkan pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, mata buta dan kaki terpaksa dipotong.

"Saya menyeru agar kita bersama-sama jaga kesihatan, kurangkan manis dalam makanan dan minuman. Tambahkan manis dalam senyuman," katanya.
Apakah ini kenyataan paling bijak dari seorang Perdana Menteri? sedangkan rakyat biasa yang terkesan dengan perkara tersebut akan berdepan dengan pelbagai "komplikasi kenaikan harga".
Belum lagi kita sentuh apakah akan berlaku kepada pengusaha kecil dan sederhana, yang menggunakan gula dalam produk mereka. Apakah pengusaha-pengusaha ini akan terpaksa menaikkan harga produk mereka semata-mata untuk mengelak penyakit diabetes?
Bercakap tentang "komplikasi kenaikan harga", kesan kenaikan harga barang sewaktu pemansuhan subsidi petrol sudah cukup buat rakyat terpinga-pinga, bila warung kopi turut menaikkan harga atas alasan kos pengangkutan sudah meningkat. Bagaimana pula bila harga gula naik kerana subsidi dimansuhkan, bukankah sekali lagi rakyat akan menikmati "komplikasi kenaikan harga"?.
Kalau nak harap kementerian Hasan Malek buat pemantau tentang kawalan harga, Hasan Malek cuma akan bercakap tentang senario KL dan Lembah Kelang. Sedangkan di Sabah dan Sarawak jangan harap ada pemantauan serupa.
Apakah kita masih bangga dengan alasan memperbodohkan rakyat? sedangkan rakyat juga tahu, penyakit diabetes bukan semata-mata kerana pengambilan gula, sebaliknya adalah soal gaya hidup dan pemakanan yang seimbang.
Kalau menteri kesihatan sebelum ini diperli kerana gesaan yang serupa, ironinya Perdana Menteri pula yang pinjam ayat yang sama.
Mungkin PM Najib teringin diperli seperti itu juga, sehingga meminjam ayat yang sama untuk memperbodohkan rakyat.

p/s:  kami juga dah letih pertahankan kenyataan bodoh pak menteri... 

Polis tahan tiga ahli keluarga suspek dan temui RM20,000

Kes pegawai bank ditembak: Polis tahan tiga ahli keluarga suspek dan temui RM20,000


Polis menahan tiga individu iaitu ahli keluarga pengawal keselamatan yang menembak mati pegawai Ambank dalam kejadian di Jalan USJ Sentral 2, Subang Jaya dekat sini Rabu lalu. 

Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, dua individu yang ditahan itu bekerja sebagai pengawal keselamatan manakala seorang lagi adalah isteri suspek.

Kesemua mereka berusia antara 20 hingga 30 tahun. 

“Hasil siasatan mendapati kesemua suspek adalah rakyat negara jiran yang menggunakan kad pengenalan palsu. Mereka ditahan pada malam kejadian di Bukit Kemuning, Klang,” katanya kepada pemberita di Pusat media Polis di sini pada Jumaat.

Dalam kejadian 6.18 petang Rabu lalu, Norazita Abu Talib, 37, maut ditembak oleh pengawal keselamatan yang bekerja di bank yang sama ketika mangsa membuka peti besi di bilik kebal bank berkenaan, bersama-sama seorang lagi pegawai wanita.

Tambah Mohd. Shukri siasatan awal juga mendapati suspek telah mengagih-agihkan wang rompakan selepas melarikan diri dari bank berkenaan termasuki kepada tiga ahli keluarganya.

Katanya, hasil penahanan itu polis menemui wang tunai RM20,000 iaitu sebahagian hasil rompakan berjumlah RM450,000.

Ujarnya, wang RM20,000 itu telah disembunyikan oleh dua pengawal kekelaman berkenaan di sebuah pusat beli-belah di Subang Jaya yang juga lokasi mereka berdua bekerja.

“Polis akan terus memburu suspek yang dipercayai masih berada di negara ini serta akan menyiasat bagaimana suspek memperoleh kad pengenalan selain dibenarkan menggunakan senjata api,” ujarnya. 

Beliau menambah, suspek bukanlah berasal dari Sabah sebaliknya warganegara jiran bernama Ardi Hamza dan berusia 37 tahun... lapor mStar


Hmm... IC Palsu + Alamat di Sabah = Projek IC... nak salah siapa??

Ketahui juga siapa pemilik Syarikat Keselamatan itu... sila baca di 
( SINI
 

IC PEMBUNUH tak de dalam database bermakna BUKAN WARGANEGARA LA TU @ PENGANAS SULU?....Nie IC mana dapat?


 

IC PEMBUNUH tak de dalam database bermakna BUKAN WARGANEGARA LA TU... KE PENGANAS SULU?....Nie IC mana dapat?

HAIRAN boleh jadi PAK GUARD dapat pegang SEJATA API lagi...

Siapa bagi LESEN SENJATA API TU? PERSOALAN TIMBUL....

Minta pantau la sikit orang yang bertanggungjawab... Silap2 nanti BANGLA pun diberi SEJATA API..
 

PENGAWAL PEMBUNUH MILIK SYARIKAT Securiforce Sdn Bhd ... Pengarah Eksekutif, Kumpulan Securiforce Sdn. Bhd. (Securiforce) ialah Datuk Maznah Hamid, EXCO Wanita UMNO


WAJIBKAN KEPADA SYARIKAT KESELAMATAN PILIH WARGANEGARA BUKAN PILIH BOLEH GAJI MURAH.... MINTA PANTAU PENGAWAL KESELAMATAN WARGA ASING DI SEKOLAH-SEKOLAH.......

PENGAWAL PEMBUNUH MILIK SYARIKAT Securiforce Sdn Bhd ... Pengarah Eksekutif, Kumpulan Securiforce Sdn. Bhd. (Securiforce) ialah Datuk Maznah Hamid, EXCO Wanita UMNO
                                                                                              

Semalam aku ada sebut...syarikat keselamatan yg BIG and STRONG jumlahnya sikitnya dan mereka milik KRONI....Macai msg aku . 'kenapa lu suka fitnah UMNO' cukuplah dgn dosa yg ada'.. gitu lah ayat macai UMNO....jadi mlm ni aku buktikan. bahawa aku bkn fitnah.... syarikat yg mengaji pengawal warga asing yg melakukan rompakan dan pembunuhan itu milik pemimpin UMNO.....Securiforce Sdn Bhd ... Pengarah Eksekutif, Kumpulan Securiforce Sdn. Bhd. (Securiforce) ialah Datuk Maznah Hamid, EXCO Wanita UMNO.. so pada macai... korang masuk gelanggang aku... jika tak pandai baca langkah aku.. elok belajar dulu, kan dah malu..!!
Tak caya juga tengok kat sini : http://securiforce.com.my/portal/
sumber

Wednesday, October 23, 2013

PRK Sg Limau : Adakah BN dan PAS akan BERSENADA AKAN Laksana Hukum Hudud Seperti Kejayaan Brunei.

Kepimpinan Malaysia VS Sultan Brunei : ISU HUDUD 
 
 

BANDAR SERI BEGAWAN 22 Okt. - Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, hari ini mengumumkan penguatkuasaan hukum Hudud di negara ini, termasuk melaksanakan hukuman potong tangan ke atas pencuri dan rejam terhadap kesalahan zina.

Jelasnya, undang-undang yang dikenali sebagai Kod Penal Syariah itu, diwartakan, hari ini selepas beberapa tahun diteliti dan dikaji.

Sebelum ini, Sultan Hassanal dalam ucapannya pada satu majlis tertutup di sini pada 10 Oktober lalu berkata, pelaksanaan undang-undang Islam berlandaskan Syariah itu bakal dikuatkuasakan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh enam bulan.

Peraturan lain yang bakal dilaksanakan termasuk hukuman sebat ke atas pesalah yang melakukan pengguguran dan minum arak.


"Dengan rahmat Allah, mudah- mudahan penguatkuasaan undang-undang ini akan memenuhi tanggungjawab kita kepada Allah swt.

"Saya berharap undang-undang ini boleh mengukuhkan pengaruh Islam di Brunei yang majoritinya didiami penduduk Islam," katanya.

Negara yang kaya dengan sumber minyak itu dihuni kira-kira 400,000 penduduk dan 70 peratus daripada mereka merupakan penganut Islam dan selebihnya Kristian, Buddha dan agama lain.

Brunei sebelum ini menguatkuasakan gabungan dua sistem peraturan iaitu mahkamah berdasarkan undang-undang Britain untuk kes sivil dan undang-undang Syariah bagi kes peribadi dan isu keluarga.

Kerajaan Brunei turut melarang penjualan dan pengambilan alkohol serta menyekat aktiviti keagamaan dan perayaan agama lain daripada diadakan secara terbuka. - AGENSI

Monday, October 21, 2013

Datuk A Kadir Jasin : Surendran Pemimpin Angkuh, Penakut dan 'kecut teloq' Enggan menandatangani borang yang melibatkan Syarat indemniti.


Kalau tidak berani, tidak perlu cakap besar, demikian sindiran yang diberikan Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times, Datuk A Kadir Jasin berhubung keengganan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat N Surendran untuk menandatangani borang yang melibatkan syarat indemniti.

Menurut beliau, syarat yang terkandung di dalam surat tersebut merupakan prosedur biasa yang perlu ditandatangani oleh mana-mana pihak yang berkeinginan untuk menyertai operasi pihak berkuasa termasuk tentera.

Kadir yang juga merupakan bekas wartawan tidak menafikan hakikat bahawa beliau sendiri pernah menandatangani borang tersebut bagi membolehkan untuk menyertai operasi mahupun lawatan yang melibatkan pihak berkuasa.

"Kalau tidak berani menyabung nyawa, tak perlulah cakap besar.

"Wartawan pun dikenakan syarat yang sama, misalnya sebelum seorang wartawan menaiki pesawat TUDM atau pesawat milik kerajaan mereka perlu dulu menandatangani surat indemniti itu, jadi ini adalah perkara biasa.

"Sepanjang pengalaman saya, masa saya naik kapal terbang tentera dulu memang begitulah," katanya yang dihubungi Antarapos.


Peguam PKR, R Sivarasa menggesa Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menimbang semula keengganan untuk bertanggungjawab ke atas keselamatan Surendran ketika mengikut operasi yang dijalankan polis.

Menurut beliau, Ahli Parlimen Padang Serai itu dikatakan sudah bersetuju dengan hampir kesemua syarat yang diletakkan pihak polis namun meminta dua syarat yang melibatkan keselamatan itu dipertimbangkan semula.

Namun, keengganan Surendran dan halangan Sivarasa itu dilihat sebagai satu alasan yang dianggap dangkal oleh mereka yang selama ini mempertikaikan operasi polis demi mempertahankan negara daripada ancaman jenayah.

"Orang bodoh ini dia cakap banyak. Tak perlu bagi alasan banyak-banyak, kalau dia tak mahu tanda tangan tak usah ikutlah.

"Orang-orang macam ini jangan layan sangat, dia orang ini bangsa yang suka bercakap.

"Kalau kain panjang sejengkal, lautan dalam jangan diuji, itu sahajalah," tegas Kadir sekali lagi sebagai meminta Surendran mengakui kegusarannya itu untuk menyertai operasi polis.

Terdahulu Surendran mahu menyertai operasi polis ekoran tidak berpuas hati terhadap tindakan mereka yang menembak penjenayah secara melulu.

Beliau juga tidak bersetuju dengan Akta Pencegahan Jenayah (PCA) yang diusulkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi yang menggunakan dasar "tembak dahulu" kepada penjenayah.

KONTRAKTOR BUMIPUTRA TIDAK KUALITI @ RASUAH LEBIH BERKUALITI . PROJEK LULUS TAPI CEPAT JAHANAM

BUMIPUTRA TIDAK KUALITI

1. Sekarang baru saya tahu kenapa kontraktor Bumiputra tidak pernah diberi kontrak oleh swasta Malaysia. Mengikut Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI). Dr Michael Lim Mah Hui, Bumiputra tiada kualiti.

2. Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, pula berkata, swasta mementingkan meritokrasi, bukan menutup peluang kepada Bumiputra.

3. Kita tahu Kerajaan yang dikuasai oleh Bumiputra yang tidak berkualiti, telah mengambil hampir 100% Bumiputra untuk menjadi pegawai dan kakitangan Kerajaan. Hasilnya dapat kita lihat Malaysia tidak dapat ditadbir dengan baik dan pembangunannya memang buruk sekali berbanding dengan negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan bersama dengan Malaysia.

4. Kerajaan yang dianggotai oleh Bumiputra yang tidak berkualiti ini gagal menangani kemerosotan ekonomi dan kewangan pada 1997/98. Ramailah peniaga dan pengusaha negara terutama dari kaum yang memiliki merit yang bankrap semasa krisis matawang kerana tindakan “control” oleh Bumiputera. Sehingga kini ekonomi dan kewangan negara tidak dapat dipulih oleh Kerajaan Bumiputra yang tidak berkualiti ini.

5. Sesungguhnya untuk mengelak kerosakan negara, Bumiputra yang tidak berkualiti ini tidak harus diberi apa-apa peluang menuntut ke peringkat universiti kerana mereka tentu tidak akan lulus dan mendapat apa-apa ijazah. Tindakan pemaju swasta mengutamakan merit memanglah wajar. Ini bukan kerana tidak mahu memberi peluang kepada Bumiputra, tetapi kerana mengutamakan merit.

6. Meritokrasi memang baik bagi Malaysia. Jangan bagi apa-apa pun yang tidak berasas kepada merit. Orang yang tidak berkualiti tidak mempunyai hak dan tempat di Malaysia. Biarlah mereka kekal dengan kualiti buruk mereka asalkan yang berkualiti, yang memiliki merit meraih segala-galanya untuk mereka. Kemerdekaan Negara dari dijajah oleh British bertujuan memberi segala-galanya kepada yang memiliki merit dan bukan untuk yang tidak berkualiti.

7. Dan saya bersetuju dengan pendapat pakar-pakar dari SERI dan RAM Holdings. Orang yang tidak ada kualiti tidak ada tempat di Malaysia kita yang Merdeka. Mereka harus tahu nikmat kemerdekaan bukan untuk mereka. Nikmat ini hanya untuk yang mempunyai merit walaupun tidak berjuang untuk membebaskan negara dari penjajah.

Sistem pendidikan Malaysia tidak cukup baik untuk 'dunia sebenar'

Tinjauan Bajet 2014: Sistem pendidikan Malaysia tidak cukup baik untuk 'dunia sebenar'

Tinjauan Bajet 2014: Sistem pendidikan Malaysia tidak cukup baik untuk 'dunia sebenar'
KUALA LUMPUR: Sistem pendidikan Malaysia tidak dapat menyediakan pelajar untuk 'dunia kerja sebenar', itu pandangan majoriti orang ramai yang mengundi dalam satu tinjauan atas talian.

Undian itu adalah sebahagian daripada kajian mingguan Astro AWANI mengenai pelbagai topik untuk Bajet 2014 yang akan dibentangkan bulan depan.

Minggu lepas, astroawani.com bertanyakan pembaca: "Apa pendapat anda tentang sistem pendidikan sekarang?” dan “Kenapa anda menghantar anak anda ke kelas tuisyen?”

Bagi soalan pertama, mereka yang mengundi bahawa ia "tidak relevan dengan kehidupan dunia sebenar” mendapat paling banyak undian dan diikuti dengan “terlalu berorientasikan peperiksaan ". Kedua-dua kategori itu mengumpulkan sejumlah 70% pengundi.

Bajet2014Pada masa yang sama, kurang daripada 6% mengundi bahawa sistem pendidikan sedia ada “Komprehensif dan mencukupi untuk menyediakan pelajar bagi dunia pekerjaan.”

Bagi topik tuisyen pula, sejumlah 63% ibu bapa yang memberikan respon kepada tinjauan itu berkata bahawa mereka menghantar anak-anak ke pusat itu “Untuk memastikan mereka memahami mata pelajaran.”

Terdapat juga yang memilih “untuk memenuhi masa mereka”

infografik
Sementara itu, di bawah ini adalah antara komen yang dikumpul menerusi inisiatif kerajaan untuk mengumpul maklum balas orang ramai mengenai bajet di http://www.1malaysia.com.my/bajet2014.

Muhammad Hafizi Abdul Halim mencadangkan kerajaan menyediakan khidmat seorang kerani bagi kerja mengurangkan beban guru.

“Sebagai contoh bebanan tugasan pentadbiran seperti yuran, memasukkan markah ke dalam sistem, senarai kelas dan sebagainya akan dapat dikurangkan. Ini dapat membantu mengurangkan beban guru disamping memberi peluang pekerjaan kepada penduduk Malaysia.”

Untuk Aiman Mohd Yusof pula, beliau merasakan kerajaan perlu “mengurangkan bayaran balik PTPTN mengikut CGPA”

“Pengecualian bayaran balik hanya kepada mereka yang mendapat CGPA 4.00 dilihat sedikit tidak adil.”

“Kerajaan harus melihat juga kepada nasib mereka yang mendapat CGPA 3.99 sehingga 3.50 yang mungkin telah berusaha keras untuk mendapat CGPA terbaik, tetapi sedikit kurang bernasib baik tidak mendapat CGPA 4.00.”

Berita mula diterbitkan pada: September 27, 2013 18:00 (MYT)
Tag: bajet2014, budget 2014, tinjauan, undian

Tinjauan Bajet 2014: Perkhidmatan kesihatan awam yang disediakan kerajaan perlu diperbaiki 

 

Sunday, October 20, 2013

Pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2012 : SPRM tidak mampu bendung rasuah, ketirisan


SPRM tidak mampu bendung rasuah, ketirisan

TIDAK habis lagi masyarakat bercerita tentang pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang mendapati kepincangan dalam pentadbiran Kerajaan BN yang dikepalai Dato' Seri Najib Tun Razak.

Apakan daya, LKAN dikeluarkan setiap tahun tidak pernah menceritakan yang indah-in dah, sebaliknya semua berkisar kepada ketirisan.

Jika suatu ketika dahulu, LKAN tidak menjadi topik utama kepada media untuk dibicarakan. Namun sejak dua tiga tahun kebelakangan ini, LKAN menjadi tumpuan utama, dan ada media-media yang menjadikan isu-isu dalam LKAn sebagai fokus utama mereka bagi menarik perhatian pembaca khasnya media yang bebas tapisannya.

B agaimanapun, ramai yang melihat pendedahan ini hanya sekadar pendedahan semasa, akhirnya yang meniriskan kewangan negara sama ada pegawai, kakitangan awam, setiausaha kementerian, timbalan menteri dan menteri mahupun kontraktor kroni pemunya kontrak dan projek tidakpun diheret ke muka pengadilan.

Setakat ini hanya skandal Pusat Fidlot Negara (NFC), skandal PKFZ sahaja yang menjadi tumpuan selepas pembangkang khasnya individu bernama Rafizi Ramli mendedahkan penyelewengan di sebalik skandal NFC.
Di mana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang seharusnya menjadi benteng utama kepada usaha membendung rasuah yang menjadi punca ketirisan kewangan kerajaan?
SPRM mudah menyebut bahawa jika tiada laporan kepada mereka, mereka tidak akan siasat.Setakat ini hanya memberi komitmen 15 kes akan disiasat, itupun selepas pendedahan mega oleh akhbar berhubung ketirisan yang dilapor LKAN 2012.

Mana taring SPRM yang seharusnya menggigit perasuah agar tidak mampu bergerak membarah nanah dalam pentadbiran negara.
Apakah SPRM 'buat-buat tidak nampak' dengan kes seorang kakitangan kementerian yang membuat tuntutan perjalanan ke Geneva melebihi RM300,000 sedangkan kos sepatutnya sekitar RM50,000?

Atau SPRM seolah-olah buat tak nampak dengan kes leburnya RM2 bilion dalam Projek Kawalan Keselamatan (PKK) sekolah-sekolah?

Atau SPRM buatbuat tak nampak bagaimana hilangnya RM1.33 juta membabitkan aset polis khasnya hilangnya 44 laras pistol yang didakwa Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar hilang kerana jatuh dalam sungai?

Atau kes kehilangan 29 buah kenderaan polis akibat jatuh dalam laut atau sungai jika mahu digunakan semula kenyataan Khalid Abu Bakar dalam kes pistol sebagai logik sahaja kepada SPRM untuk didiamkan kes ini?

Atau sebenarnya SPRM sendiri harus diaudit sebaiknya sebelum semua jabatan kerajaan yang lain diaudit dan diambil tindakan berdasarkan kes-kes yang berlaku?

Lebih dari itu siapakah yang mampu mengaudit secara jujurnya kesemua jabatan kerajaan sekiranya di sana masih lagi tersangkut kepentingan BN dalam semua urusan kerajaan, termasuk soal tender, projek dan peruntukan yang diberikan khas kepada UmnoPutera?

Umpama mengaudit perompak, dalam kes audit ini sejujurnya Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dan pasukannya mungkin telah melakukan yang terbaik berdasarkan kepada keterbatasannya dalam mengaudit pentadbiran kerajaan BN yang menjadi majikannya.

Sedang dalam masa yang sama, majikannya adalah ‘perompak’ yang sudah tegar dan biasa membudayakan ‘rompakan’ terancang harta negara untuk menyumbatkan kekayaan kepada sebilangan Umno- Putera seperti Nedim Nazri Aziz yang memiliki banglo RM7 juta, dan anak-anak Najib yang memiliki saham berjuta dalam beberapa syarikat utama negara.

Ataupun siapa berani menghalang dan mengaudit punca kekayaan yang dimiliki Mahmud Bekir Tan Sri Taib Mahmud yang memiliki aset melebihi RM1 bilion seperti didedah dalam kes penceraiannya dengan Shahnaz Majid?

Semuanya SPRM tidak akan pandang sebagai sebuah kes besar, sedang SPRM sendiri terpaksa meneguk kejahatan majikannya yang bernama Kerajaan BN.

Senarai pembaziran LKAN 2012:

1. RM2.051 bilion dibelanjakan dari 2010 ke 2012 dari jumlah RM 3.689 bilion Projek Kawalan Keselamatan Sekolah (PKK) tidak mencapai matlamat.

2. Peruntukan RM1.42 bilion dari jumlah peruntukan RM1.47 bilion untuk menambahbaik Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Walaupun lebih 96 peratus peruntukan telah digunapakai, namun projek yang dimulakan pada tahun 1996 ini masih belum siap.

3. Dari tahun 2006 hingga Disember 2012, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan telah membelanjakan RM800.3 juta untuk mewujudkan Malaysian Emergency Response Services (MERS) 999 bersama Telekom Malaysia. Laporan ini menunjukkan hampir RM41 juta pembayaran yang tidak patut atau berlebihan, termasuk sesi latihan di Geneva untuk seorang pegawai kanan kementerian, berjumlah RM303,813 untuk 4 hari.

4. Projek-projek infrastruktur lain seperti Projek Pembetungan Negara (RM744 juta dibelanjakan), Kolej ATM di Port Dickson (RM190 juta dibelanjakan), Pusat Pemprosesan, Pengeluaran dan Gudang di Bangi (RM94 juta diperuntukkan) di mana kesemuanya mencatatkan kehilangan antara 16 peratus dan 20 peratus jumlah peruntukan akibat kelewatan projek disebabkan kekurangan perancangan awal dan pemantauan projek.

5. Kelewatan Lembaga Hasil Dalam Negeri memungut cukai dari syarikatsyarikat perniagaan mengakibatkan kehilangan yang dianggarkan bernilai RM62 juta.

6. Pembelian 5 Beechcraft King Air 350 berjumlah RM175.24 juta, yang tidak dapat dimanfaatkan kerana juruterbang dan juruteknik telah dilatih menggunakan modul latihan yang tidak diiktiraf Jabatan Penerbangan Awam Malaysia.

7. Kementerian Belia dan Sukan membelanjakan RM 67.6 juta untuk Hari Belia 2012, peningkatan yang cukup tinggi dari peruntukan asal RM15 juta; di mana RM1.6 juta telah dibelanjakan untuk membawa masuk kumpulan K-pop.

8. Polis Diraja Malaysia kehilangan aset berjumlah RM 1.33 juta, termasuk 156 pasang gari, 44 pucuk senjata api, 29 buah kenderaan, 26 set walkie-talkie, dan 22 buat radio. 
 
Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB Gubal undang-undang hukum penjawat awam 
SPRM
KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mencadangkan satu undang-undang baharu digubal bagi mengenakan tindakan terhadap penjawat awam yang membelakangkan kepentingan awam sehingga merugikan negara.
    
Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata perkara itu dilihat perlu kerana skop Seksyen 23 Akta SPRM yang diguna pakai sekarang agak kecil.
    
"Seksyen ini hanya mengkhususkan kepada proses pembuatan keputusan kepada mana-mana pihak yang mempunyai hubungan persaudaraan dengan individu tersebut," katanya kepada pemberita selepas Majlis Perhimpunan Khas Sempena Ulang Tahun Penubuhan Badan Pencegah Rasuah (BPR)/SPRM ke-46, di sini hari ini.     

Menurutnya undang-undang baharu itu dilihat perlu memandangkan dalam Laporan Ketua Audit Negara terdapat beberapa keputusan yang diambil oleh pegawai kerajaan mengakibatkan kerugian kepada rakyat dan negara.     

Dengan adanya undang-undang baharu itu, SPRM akan dapat mendakwa individu yang membelakangkan kepentingan awam sehingga menyebabkan kerugian berjuta-juta ringgit kepada rakyat, katanya.
    
Beliau berkata SPRM telah mengadakan perbincangan dengan Jabatan Peguam Negara serta pihak yang berkaitan mengenai cadangan itu.

HISHAMMMUDIN MENANG TERSUNGKUR , MUKHRIZ KALAH BERMARUAH

Keputusan Pemilihan UMNO ADAKAH Bukti UMNO Takut Untuk Berubah

Rasmi: Tiga penyandang naib presiden Umno kekal jawatan

Menurut keputusan rasmi, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengekalkan jawatan naib presiden Umno untuk penggal 2013-2016.

Keputusan rasmi diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Tan Sri Tajol Rosli Ghazali di ibu pejabat Umno di PWTC pada jam 1.40 pagi ini.

Keputusan rasmi pemilihan naib presiden Umno:

1. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi - 185

2. Datuk Seri Shafie Apdal -174

3. Datuk Seri Hishammuddin Hussein - 100

4. Datuk Mukhriz Mahathir - 91

5. Tan Sri Isa Samad - 7

6. Datuk Seri Mohd Ali Rustam - 7

Sepanjang sesi pengiraan undi, Hishammuddin dan Mukhriz bersaing sengit dengan perbezaan undi yang kecil dan keputusan undian antara mereka seri di beberapa bahagian.

Bagaimanapun, Tajol Rosli berkata, tiada kiraan semula dilakukan memandangkan perbezaan jumlah keseluruhan undi bagi dua calon itu jauh berbeza.

"Hishammuddin memperoleh 100 undi manakala Mukhriz mendapat 91 undi. Perbezaannya adalah sembilan undi maka tidak ada undi semula atau cabut undi akan diadakan.

"Jika perbezaan adalah tiga barulah kita akan adakan undian semula," kata Tajol Rosli.

Sementara itu, Bernama melaporkan Tajol Rosli menjelaskan bahawa Hishammuddin dan Mukhriz mendapat undi seri di tiga bahagian iaitu Keningau, Semporna dan Baling.

Tajol Rosli juga mengumumkan Datuk Mohamad Aziz mengekalkan kerusi timbalan pengerusi tetap Umno setelah menewaskan dua pencabarnya Datuk Abd Rahman Palil dan Ahmad Fariz Abdullah.

Mohamad menerima 158 undi, Abd Rahman 25 undi dan Fariz tidak memperoleh sebarang undi.

Sementara itu, Setiausaha Kerja Umno Datuk Ab Rauf Yusoh berkata keputusan penuh pemilihan Umno itu akan diumumkan pada pukul 5 petang Ahad.

Zahid - antaranya Bukit Bendera, Cheras, Bentong, Tambun, Kampar, Ipoh Barat, Tapah, Batu Gajah, Pagoh, Kota Kinabalu, Ampang, Lumut, Telok Intan, Bagan Datoh, Tanjung Malim, Parit Buntar, Parit, Gerik, Kota Tinggi, Lembah Pantai, Tanjung Piai, Tampin, Temerloh, Raub, Padang Rengas, Kota Melaka, Alor Gajah, Bera, Putrajaya, Jelebu, Pekan, Jerantut, Pengerang, Tampin, Bayan Baru, Sungai Petani, Bukit Mertajam, Sabak Bernam, Maran, Tenggara, Rompin, Pontian, Rasah, Simpang Renggam, Bukit Katil, Gerik, Besut, Machang, Cameron Highlands, Seremban, Jasin, Penampang, Indera Mahkota, Sembrong, Balik Pulau, Ampang, Hulu Selangor, Merbok, Langkawi, Pasir Puteh, Kubang Kerian, Jerlun, Gombak, Bukit Gelugor, Tanjong, Bandar Tun Razak, Hulu Langat, Selayang, Tuaran, Jelutong, Rembau, Ketereh, Klang, Sungai Besar, Tumpat, Ledang, Ipoh Timor, Setiawangsa, Kimanis, Pensiangan, Tebrau, Johor Baharu, Beaufort, Segambut, Kota Raja, Gua Musang, Arau, Kangar, Padang Terap, Alor Setar, Kuala Kedah, Pendang, Padang Serai, Kulim - Bandar Baharu, Jerai, Pasir Mas, Wangsa Maju, Masjid Tanah, Lipis, Tanah Merah, Kota Bharu, Hulu Terengganu, Sepang, Pengkalan Chepa.

Shafie - antaranya Tambun, Kampar, Ipoh Barat, Tapah, Bentong, Batu Gajah, Pagoh, Ampang, Lumut, Telok Intan, Bagan Datoh, Tanjung Malim, Parit Buntar, Parit, Gerik, Kota Tinggi, Lembah Pantai, Tanjung Piai, Tampin, Temerloh, Raub, Padang Rengas, Kota Melaka, Jempol, Alor Gajah, Bera, Putrajaya, Jelebu, Pekan, Jerantut, Pengerang, Tampin, Bayan Baru, Sungai Petani, Bukit Mertajam, Sabak Bernam, Maran, Tenggara, Rompin, Pontian, Rasah, Simpang Renggam, Gerik, Besut, Machang, Cameron Highlands, Seremban, Jasin, Indera Mahkota, Sembrong, Balik Pulau, Ampang, Hulu Selangor, Merbok, Langkawi, Pasir Puteh, Kubang Kerian, Jerlun, Gombak, Bukit Gelugor, Bandar Tun Razak, Hulu Langat, Selayang, Tuaran, Rembau, Ketereh, Klang, Sungai Besar, Tumpat, Ledang, Ipoh Timor, Setiawangsa, Kimanis, Beaufort, Segambut, Kota Raja, Gua Musang, Arau, Kangar, Padang Terap, Alor Setar, Kuala Kedah, Pendang, Padang Serai, Kulim - Bandar Baharu, Jerai, Pasir Mas, Lipis, Tanah Merah, Kota Bharu, Hulu Terengganu, Sepang, Pengkalan Chepa.

Hishammuddin - antaranya Bukit Bendera, Bentong, Cheras, Tapah, Pagoh, Kota Kinabalu, Lumut, Telok Intan, Bagan Datoh, Tanjung Malim, Parit Buntar, Parit, Gerik, Kota Tinggi, Lembah Pantai, Tanjung Piai, Temerloh, Raub, Jempol, Bera, Putrajaya, Pekan, Jerantut, Pengerang, Maran, Tenggara, Rompin, Pontian, Simpang Renggam, Gerik, Besut, Machang, Cameron Highlands, Penampang, Indera Mahkota, Sembrong, Bukit Gelugor, Tanjong, Tuaran, Jelutong, Klang, Tumpat, Ledang, Ipoh Timor, Pensiangan, Tebrau, Johor Baharu, Beaufort, Segambut, Pasir Mas, Masjid Tanah, Lipis, Tanah Merah, Pengkalan Chepa.

Mukhriz - antaranya Tambun, Kampar, Ipoh Barat, Cheras, Ampang, Padang Rengas, Kota Melaka, Alor Gajah, Jelebu, Bayan Baru, Sungai Petani, Bukit Mertajam, Sabak Bernam, Bukit Katil, Jasin, Penampang, Balik Pulau, Ampang, Hulu Selangor, Merbok, Langkawi, Pasir Puteh, Kubang Kerian, Jerlun, Tanjong, Bandar Tun Razak, Selayang, Jelutong, Rembau, Ketereh, Sungai Besar, Setiawangsa, Kimanis, Pensiangan, Tebrau, Johor Baharu, Kota Raja, Arau, Kangar, Padang Terap, Alor Setar, Kuala Kedah, Pendang, Padang Serai, Kulim - Bandar Baharu, Jerai, Wangsa Maju, Masjid Tanah, Kota Bharu, Hulu Terengganu, Sepang.

Mohd Ali - antaranya Bukit Bendera, Batu Gajah, Kota Kinabalu, Bukit Katil, Wangsa Maju.

Isa - antaranya Tampin, Jempol, Rasah, Seremban, Gua Musang.

Sementara itu, Bernama melaporkan mesyuarat perwakilan Umno bahagian dan pemilihan kepimpinan peringkat bahagian serta Majlis Tertinggi parti bermula serentak di 191 bahagian 8 pagi ini.

Mesyuarat itu akan ditangguh kemudian bagi memberi laluan kepada proses pemilihan itu.


Tok Pa kembali dahului senarai carta ahli MT


Sehingga awal pagi ini, Datuk Seri Mustapa Mohamed kembali mendahulu senarai cara ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Carta Majlis Tertinggi

Datuk Seri Mustapa Mohamed - 168
Datuk Seri Jamil Khir Baharom - 168
Datuk Seri Idris Jusoh - 166
Datuk Seri Ismail Sabri - 166
Datuk Wira Idris Haron - 165
Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim - 164
Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek - 164
Datuk Abd Rahman Dahlan - 163
Datuk Hasan Malek - 151
Datuk Seri Shahidan Kassim - 149
Datuk Seri Mohamad Hasan - 149
Datuk Seri Dr Jamaludin Mohd Jarjis - 145
Datuk Razali Ibrahim - 141
Datuk Seri Mahdzir Khalid - 138
Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin - 129
Tan Sri Annuar Musa - 129
Dr Mohd Puad Zarkashi - 117
Datuk Azalina Othman Said - 106
Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad -104
Datuk Shamsul Anuar Nasarah - 102
Datuk Abdul Aziz Kaprawi - 93
Datuk Bung Moktar Radin - 91
Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican - 88
Datuk Tajuddin Abdul Rahman - 83 Datuk Sohaimi Shahadan - 81
– mk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...