Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, July 20, 2012

Debat: PRU 13: Orang Muda Pilih Siapa? - 19/07/2012 (Full Video)

UFB Vs Tantawi - Debat: PRU 13: Orang Muda Pilih Siapa?

 


Komen Abu Aqif: Yang mengaku bawa Islam ni PAS. Tapi bila time debat ni xnampak pun PAS Islamic. Nampak sama je liberal macam parti lain.

Tahniah kepada UFB yang masih mengekalkan hujah ilmiah dan lebih Islamic daripada PAS walapupun kerap di"provoke" oleh penonton yang tak bertamadun daripada PAS.

PAS & pengikut dia masih di takuk lama. Ingat sudah berubah. Tapi sayang masih begitu juga. Baik ceramah, baik forum, baik debat atau apa sahaja aktiviti yg mereka buat, masih tidak menunjukkan sebarang perubahan. Terpekik terlolong macam orang dalam tanjung rambutan ^__^

Sambil terpekik, mereka bergelak ketawa semasa program sedang berlangsung. Ditegur oleh staff yang bertuga pun mereka masih begitu. Bila ramai semua tunjuk hero. Macam budak sekolah rendah.

Yang peliknya orang terdekat Ustaz Nasaruddin pun terpekik terlolong dibelakang semasa program berlangsung. Adakah ini sememangnya modus operandi mereka..?? Atau mereka memang lahir sebegitu rupa kurang adab majlisnya..?? ^__^


Debat: PRU 13: Orang Muda Pilih Siapa?

Tarikh: 19/07/2012
Hari: Khamis
Waktu: 5.00 PM
Lokasi: Karangkraf Shah Alam

Panelist:
- Ustaz Fathul Bari Mat Jahya (CEO ILMU)
- Ustaz Nasaruddin Tantawi (KP PAS)

Moderator: Prof. Dato Mohamad Abu Bakar (UM)

Dengan Kerjasama
- Sinar
- ASTRO Awani
- Bernama Radio 24
- MOBTV

Playlist: http://www.youtube.com/playlist?list=PL85B0CE03FF928674

Video Penuh: http://www.youtube.com/watch?v=tQCzqiJhhiE

Wednesday, July 18, 2012

PAS KELANTAN ' SEDIH DAN HIBA' DUNIA..LIHAT INI..ANDA FIKIR SENDIRI !! PAS BERJAYA MENGHAYATI NEGARA BERKEBAJIKAN..

DUNIA..LIHAT INI..ANDA FIKIR SENDIRI !!Beginilah keadaan daif tiga beradik Zaini Kasim, 43,Zami, 42, dan Zafni, 41 di Kelantan yang kematian ibunya Halimah Othman akibat kemalangan maut empat tahun lalu, hidup melarat di mana Zaini yang hanya berkerja mengambil upah turun kelaut menangkap ikan dikatakan tidak mampu untuk menyara adik mereka yang menghidap batuk kering manakala adiknya Zafni mengalami penyakit mental apatah lagi untuk menyewa sebuah rumah yang sempurna.


Zaini - upah harian hanya cukup untuk makan minum 3 beradik.
Di sebalik retorik negeri berkebajikan yang mereka laungkan, sebenarnya masih ramai rakyat Kelantan hidup dalam keadaan daif. Malah penemuan tiga beradik yang tinggal dalam kubu peninggalan British yang telah berusia 70 tahun sebagaimana disiarkan Sinar Harian amat mengejutkan kita semua.

Sebelum ini saya turut menyiarkan kisah kedaifan rakyat Kelantan yang berada di bawah Dun yang diterajui oleh Nik Aziz sendiri. Dua hari lepas pendedahan yang dibuat oleh Sinar Harian dan beberapa rakan bloggers dari Kelantan membuktikan lagi bahawa Nik Aziz Nik Mat sebenarnya telah GAGAL menunaikan tanggungjawab beliau sepanjang mentadbir negeri Kelantan.

Siang hari tiga beradik ini akan menggunakan ruang dalaman kubu peninggalan British untuk meneruskan kehidupan harian, manakala sebelah malamnya mereka tidur di khemah yang dibina di atas pokok berhampiran kawasan kubu :

 SAPE YANG TANGGUNG DOSA INI !! PEMIMPIN PAS DAN AHLI2NYA SERTA PENYOKONG MEREKA LAH ....

TQSINARHARIAN&YY

Seorang Anak FELDA Yang Buat Pemimpin Pembangkang Meroyan.... TERUTAMA ANAK ..

Kisah Dari Seorang Anak FELDA Yang Buat Pemimpin Pembangkang Meroyan....Ayah aku berkerja dengan Felda sebagai Juru ukur .
Dari 1967 hinngga lah 1980 dia bertugas dimerata semenanjung Malaysia
Mengukur tanah Rancangan yang akan dibuka.

Sehingga emak aku kata “ asik ukur tanah orang jer, bila nak ukur tanah sendiri ?”
Jadi pada 1981 Ayah dan emak aku buat keputusan masuk Felda.
dapat tanah Rancangan Felda tanaman Getah di Segamat Johor.

Awal-awal masuk Felda masa tu umur aku baru 7 tahun.
Hanya rumah papan yang simple Cuma da 1 bilik tidor , ruang tamu dan bilik air diluar rumah. Keluasan tanah rumah lebih kurang suku ekar. Boleh la nak bercucuk tanam dan tanam pokok dusun.

Diberi tanah ladang sebanyak 10 ekar.. masa tu blum boleh kutip hasil sebab pokok getah masih kecil, baru 1 tahun ditanam( pokok getah kena tunggu sampai sekurang-kurang 5 tahun baru boleh di toreh) .

Pasarana seperti air dan Api tak ada, Malam ayah akan pasang lampu pump gasoline cap ”buterfly” yang berasaskan minyak tanah.

Air kami biasanya akan mandi atau ambil di perigi bawah bukit depan rumah sebelahan tanah perkuburan.(jumpa pucung terlompat-lompat masa nak mandi pagi kul 5 g skolah pon pnah derr..) Atau pergi ke sungai berdekatan (dekat tak dekat la biasa jalan kaki 2 kilometer baru sampai).

Selama menungu Pokok getah boleh di tuai hasilnya. Felda menyediakan wang sara hidup kepada peneroka-peneroka, selain dari itu kedai G-Mart milik Felda menyediakan system hutang untuk peneroka membeli barang seandainya kekurangan duit. Dengan harga yang sangat rendah peneroka dapat hidup dgn sempurna membeli barang dar kedai G-Mart.

Kehidupan Felda perlukan mental dan fizikal yang kuat. Kesempitan duit adalah pekara kedua kerana didalam felda kami mengamalkan siakp gotong royong dan amalan kemasyarakatan yang kuat. Sebarang kesusahan akan cuba diselesaikan bersama-sama.

Malahan amalan ibadah seperti bacaan Yasin akan dibuat setiap malam jumaat bergilir-gilir setiap rumah mengikut blok penempatan sepanjang tahun. Dan amalan itu masih berjalan sehingga kini. Hidup dalam Felda ibarat adik beradik , susah sama diinjing senang sama di junjung. , sehingga awal 1986 barulah pasaranan seperti Air , Api dan Telephon masuk ke rumah-rumah di Rancangan Felda tempat kami.namun kehidupan kami dibela oleh ayah dan emak amat mencukupi sebagai anak felda, nak gi skolah jauh gak jalan kaki 5 kilo , tp tu biasa arr , anak felda mmng lasak ..namun apa yang disediakan oleh kerajaan pada kami sudah lebih dari cukup,ada sekolah , klinik, balai polis, temapt riadah mcm padang bola , padang gasing, malahan dikalangan kami diberi macam-macam bantuan oleh kerajaan dan agensi lain, yang cerdik dihantar belajar ke Asrama Felda Bukit Nenas, yang kurang diberi latihan Vokasional oleh Felda melalui MARA dan ILP, gerakan MBFM , sentiasa memimpin belia Felda kearah peningkatan kemajuan Intelek dan Ekonomi.Alhamdullilah Felda adalah Syurga bagi rakyat Malaysia yang terpilih..

Menguruskan kebun dan ladang juga dibuat bersama-sama. Atas selian Felda. Membaja tanaman meracun rumput adalah rutin harian peneroka bersama-sama. Peneroka akan berpakat2 dan membuat plan kebun mana nak di usahakan dulu ikut giliran..

Sehingga lah tanaman dapat dituai.. kadar harga getah tidaklah berapa tinggi sekadar RM.0.50 sekilo sehinnga paling tinggi RM1.50 sen sekilo, selama 1986-2006

Namun rezeki telah tiba kepada para peneroka Felda tanaman Getah pada tahun 2008 harga getah naik mendadak sehingga kini masih dalam lingkungan tinggi. Diwaktu ini ramai peneroka telah bersara dan melayan anak cucu. Jerih penat diorg akhirnya terbalas berkat usaha mereka dan juga kebijaksanaan Kerajaan Barisan Nasional mencipta Felda dari Idea Tun Abdul Razak, kini DS Najib menjadi penyambung warisan perjuangan Ayahndanya memberi impak dan kesan yang lebih baik kepada keluarga peneroka Felda. Melalui penyenaraian FGVH di bursa , peneroka Felda mengorak langkah sebagai pemegang saham antara terbesar dunia. Kemajuan yang dicapai dalam Felda membuktikan betapa persepakatan dan perpaduan bangsa mampu membawa kesan yang baik kepada kemakmuran ekonomi sesuatu bangsa.

Monday, July 16, 2012

Faekah Terima Elaun Dari MBI RM 5000 Sebulan

Hampir tiga minggu yang lepas kami telah berpesan kepada Faekah Husin agar berundur secara baik atau kami yang undurkannya. Kami juga berpesan kepada Khalid Ibrahim agar berpada-pada dalam mempertahankan Faekah. Pesanan dari kami boleh dilihat di sini.

Namun sehingga ke hari ini tidak nampak tanda-tanda yang Faekah akan berundur. Sepertimana yang kami katakan, sejak berbulan-bulan yang lepas kami telah terima beberapa bahan mengenai penyelewengan dan salah laku Faekah. Namun kami menyimpannya untuk kegunaan di hari depan. Mana yang dirasakan perlu untuk dilepaskan, kami akan lepaskan dulu. Soal penyelewengan dan salah laku bukan sahaja melibatkan Faekah, malah turut melibatkan rakan baik Faekah, Arfaeza Aziz, bekas wartawan malaysiakini yang bertugas sebagai setiausaha akhbar MB Selangor. Mereka bergerak dalam satu kumpulan seramai 3 orang. Seorang lagi adalah Rohany Talib selaku ketua pentadbir MBI.

Kesemua salah laku yang melibatkan mereka bertiga telah berada di tangan kami dan kami akan dedahkan berperingkat-ringkat. Ketiga-tiga mereka juga berkuasa penuh dalam menguruskan geran Selangorku. Kuasa mereka dalam menguruskan geran berkenaan mengalahkan kuasa exco. Semuanya akan didedahkan tidak lama lagi.

Sebagai membuktikan pesanan kami kepada Faekah sebelum ini bukannya satu pesanan kosong, hari ini kami tampilkan satu lagi pendedahan.

Seseorang setiusaha politik adalah penjawat awam atau kakitangan kerajaan yang berstatus kontrak. Tidak kira samada kontrak atau pun tetap seseorang kakitangan kerajaan perlu patuh kepada dan mengikuti peraturan-peraturan yang telah ditetapkan. Seseorang kakitangan kerajaan tidak dibenarkan bekerja di dua tempat. Tidak boleh menerima gaji atau elaun tetap bulanan dari pihak lain. Jika mereka dilantik menduduki mana-mana ahli lembaga pengarah ianya tidak menjadi masalah kerana jawatan tersebut tidak memberikan elaun tetap bulanan.Sepertimana jawatan Faekah di UNISEL sebagai ahli lembaga pengarah, ianya tidak menjadi masalah atau melanggar peraturan sebagai kakitangan awam.

Namun sungguh mengejutkan apabila Faekah telah dilantik sebagai Penyelia Jabatan Khidmat Sokongan Menteri Besar dengan dibayar elaun tetap sebanyak RM 5000 sebulan yang dinamakan Imbuhan Elaun Tanggungjawab yang dibayar oleh Perbadanan Menteri Besar (MBI).
Kami sengaja menggelapkan bahagian kepala surat dan bahagian tandatangan di surat berkenaan. Kami mahu melihat ada pihak yang akan mengaku beliau bertanggungjawab mengeluarkan surat itu atau mahu menafikannya. Adakah Faekah juga akan mengaku menerima elaun tetap bulanan tersebut sepertimana yang beliau mengaku berhubung suratnya yang kami dedahkan sebelum ini ?

Walaupun sedang berdepan dengan kesalahan moral yang serius berhubung surat sokongannya terhadap syarikat milik anak saudaranya, Faekah masih tidak malu untuk bercakap tentang kesalahan orang lain. Minggu lepas bukan main kepalang lagi Faekah menyerang Ahli Parlimen Tanjong Karang berhubung papan tanda yang dipasang di Tanjung Karang. Faekah berkata Noh Omar Noh memang tidak tahu untung dan tidak sedar diri.“Sudahlah dibina secara haram, reka bentuk dan keperluan lain pun gagal dipatuhi. Noh menjadikan Tanjung Karang umpama pekan koboi dengan melakukan apa sahaja tanpa merujuk kepada pihak berkuasa tempatan,” katanya. Ikuti laporannya di sini.

Hari ini kami ingin bertanya Faekah, apakah dia sedar diri dan tahu untung ? Sudahlah mengada-ngada mengalahkan wakil rakyat dan Exco , kemudian menerima gaji tanpa mengikut peraturan yang ditetapkan dan melanggar peraturan sebagai kakitangan awam. Tidak merasa malukah ?

Faekah sering menghentam BN dan UMNO berhubung isu rasuah dan penyelewengan. Jika Faekah seorang yang bersih, jujur dan telus dia akan menolak apa yang ditawarkan kepadanya kerana ianya menyalahi peraturan yang ditetapkan. Perangai Faekah saling tak tumpah dengan perangai pencuri yang berpura-pura mengejar pencuri. Itulah wajah-wajah orang-orang PKR, PAS serta DAP. Siang malam mereka menuduh orang lain jahat, sedangkan merekalah kepala jahat. Apa yang dilaungkan mereka selama ini hanya untuk mengalih perhatian orang ramai terhadap kerja jijik mereka.

Selain dari menjawat jawatan setiausaha politik dan Penyelia Jabatan Khidmat Sokongan Menteri Besar, Faekah juga adalah ahli lembaga pengarah UNISEL. Jika dicampur kesemua pendapatannya mencecah belasan ribu ringgit sebulan. Belum lagi dikira ‘hasil-hasil’ yang lain yang akan kami dedahkan kemudian. Pendek kata wang gaji dan elaun-elaun yang diterimanya sebulan mengalahkan wakil rakyat dan Exco. Sedangkan dia tidak ada kawasan yang perlu dijaga. Wakil rakyat dan Exco perlu menjaga kawasan masing-masing.

Episod akan datang kami akan dedahkan sesuatu yang lebih hebat lagi yang melibatkan Faekah dan Arfaeza.

Sumber: Sel13.com

Warden Pak Lebai PAS Didakwa Cabul, Jual Beras Milik Anak Yatim…

Cabul, Jual Beras Milik Anak Yatim…

cabul
Agak menyakitkan hati apabila mendengar cerita kurang enak mengenai pencabulan dan penyelewengan lebai-lebai PAS di sebuah pusat perlindungan anak-anak yatim yang diselenggara di bawah pentadbiran Kerajaan PAS Negeri Kedah.
Bukan sekadar mendengar khabar angin, saya dan beberapa rakan berkunjung ke rumah mangsa dan mendengar cerita sendiri dari kalangan orang-orang kampung di sekitar rumah anak yatim yang terletak di Padang Terap, Kedah itu.
Sebenarnya, isu ini mula timbul dari seorang pelajar perempuan dari sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di Yayasan Al-Bukhari yang hadir ke rumah anak-anak yatim itu membuat kajian kertas kerjanya.
Setelah seminggu membuat kajian, dia mendapati berlaku kes cabul dan penyelewengan sumbangan di rumah anak-anak yatim itu dan menggesa agar pihak dari Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) terbabit datang memantau situasi berhubung aduan anak-anak yatim itu padanya.
Hasilnya, beberapa kaunselor dari PPD datang mendapatkan maklumat dan berdasarkan aduan anak-anak yatim itu, maka dua laporan polis telah dibuat terhadap warden pusat perlindungan anak-anak yatim tersebut oleh dua orang mangsa.
Setelah isu cabul anak-anak yatim itu terbongkar, maka semakin kelam-kabutlah pihak pengurusan rumah anak-anak yatim itu memandangkan ia diuruskan oleh beberapa orang pak lebai yang sememangnya PAS “totok”.
Lebih menarik, beberapa orang penduduk kampung di sekitar rumah anak yatim di situ turut tampil menceritakan dan menyokong cerita anak-anak yatim itu tentang penyelewengan dan pencabulan yang berlaku.
Menurut mereka, anak-anak yatim yang malang itu pernah mengadu kepada mereka mengenai pak lebai PAS yang suka mencabul, memeluk mereka tanpa rela, masuk ke dalam bilik air ketika mereka sedang mandi dan sebagainya.
Namun, apabila mereka bertanyakan hal tersebut kepada warden tersebut, anak-anak yatim yang mengadu itu menjadi mangsa kemarahan pak lebai itu di mana mereka dimaki hamun dan dimarah dengan kata-kata lucah yang sangat tidak sesuai didengar oleh remaja bawah umur.
Lebih pelik lagi, pak lebai PAS itu memilih untuk menjaga asrama puteri di rumah anak yatim itu dan mengarahkan isterinya untuk menjaga asrama putera! Pelik, bukan? Tapi itulah pentadbiran oleh Pak Lebai PAS yang sangat dibela oleh pihak pengurusan rumah anak yatim itu.
Selain itu, para penduduk kampung itu juga menceritakan bahawa rumah anak yatim itu sering mendapat sumbangan dan bantuan dari beberapa pihak dan individu, di mana boleh dikatakan bahawa penghuninya sepatutnya menikmati kehidupan yang selesa.
Sumbangan berbentuk keperluan makanan seperti beras, gula, milo dan sebagainya sering didermakan ke rumah anak yatim tersebut. Selain itu, rumah anak yatim itu juga dikatakan mendapat sumbangan kewangan yang agak kerap dari pelbagai pihak.
Namun begitu, dikatakan bahawa hanya peruntukan kewangan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat sahaja yang direkodkan, manakala sumbangan lain yang dibuat secara terus kepada rumah anak yatim itu “direkodkan ke dalam kocek” pak lebai PAS itu.
Melalui cerita-cerita anak-anak yatim itu, mereka sering dihidangkan dengan lauk ikan temenung goreng setiap hari manakala pak lebai tersebut menikmati hidangan mewah seperti lauk ayam, daging, udang, ketam dan sebagainya.
Paling teruk, dikatakan bahawa warden itu membawa anak isterinya memasak dan “bersantap” di rumah anak yatim itu tanpa rasa bersalah memakan harta anak yatim.
Para penduduk kampung di situ juga mendedahkan bahawa pak lebai PAS itu pernah menjual sekampit beras padanya dengan harga RM10 sahaja, dan dipercayai beras tersebut adalah beras sumbangan dari orang ramai kepada rumah anak yatim tersebut.
Memandangkan isu ini telah terbongkar, pihak pengurusannya telah bertindak menutup rumah anak yatim tersebut di mana semua penguninya terpaksa pulang ke rumah saudara mara masing-masing sebagai “hukuman” membocorkan rahsia dalaman mereka.
Pelbagai pihak yang bertanggungjawab menguruskan rumah anak yatim itu dikatakan cuba menutup rahsia tersebut dari pengetahuan masyarakat, namun tidak berjaya apabila beberapa media telah membuat liputan mengenai pekung PAS Kedah itu, termasuk Sinar Harian edisi Utara.
Begitulah nasib anak-anak yatim di Kedah setelah PAS memerintah di negeri itu. Peliknya, Azizan masih berbangga dan mendabik dada kononnya negeri Kedah sangat “sejahtera” di bawah pentadbiran PAS.
Persoalannya, mampukah Azizan Razak berbangga di depan Allah kelak di Padang Mahsyar berkenaan pentadbirannya yang begitu menzalimi hak-hak anak yatim di Kedah? Wallahu’alam.

Matawang Malaysia Siri Baharu Perkenal Keunikan Malaysia

VIDEO: MATA WANG MALAYSIA

Duit sape dalam dunia yang tak nak duitkan. Bodoh la kalau korang tak nak duit. Malaysia sekarang dah keluar duit baru. Yang best duit RM20.00 kaler oren lak tu. Lepas ini boleh la kumpul koleksi duit lama. Dulu pernah duit RM20.00 warna coklat aku pernah jumpa sekali member aku tunjuk. Tetapi kalau nak jumpa duit RM20.00 warna coklat memang payah giler.
Korang layan video ni
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...