Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, November 25, 2016

Ketelusan dan Berintegriti Kerajaan UMNO Johor Patut Dicontohi Raih RM17.9 bilion, Johor negeri tertinggi catat pelaburan

RM17.9 bilion, Johor negeri tertinggi catat pelaburan@ Tahniah MB Tn Hj Mohd Khaled: Negeri Johor telah berjaya menarik pelaburan sebanyak RM17.992 bilion bagi sektor pembuatan sehingga...

 

 Negeri Johor telah berjaya menarik pelaburan sebanyak RM17.992 bilion bagi sektor pembuatan sehingga September 2016.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Besar Johor Datuk Mohamed Khaled Nordin semalam pada sidang Dewan Negeri Johor.

"Pelaburan asing (FDI) bernilai RM8.56 bilion dan pelaburan dalam negara (DDI) RM9.4 bilion"

"Kita jauh meninggalkan negeri-negeri lain, kedua dengan RM3.8 bilion ialah Selangor dan ketiga Pulau Pinang dengan RM3.7 bilion.

Angka itu dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan merupakan nilai pelaburan yang tertinggi dalam negara.

DS Najib Minta Semua Pihak Hormat Institusi Parlimen

DS Najib minta semua pihak hormat institusi Parlimen:
Ekoran insiden MP pembangkang cuba diserang sekumpulan individu di kawasan Parlimen semalam.


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menegaskan semua pihak perlu menghormati institusi Parlimen.

Katanya beliau melihat insiden yang berlaku di Parlimen semalam yang melibatkan seorang Anggota Parlimen pembangkang cuba diserang sekumpulan individu adalah satu perkara yang serius.Ahli Parlimen Amanah-Shah Alam, Khalid Samad mendakwa seorang daripada ahli kumpulan yang percayai dari Pasir Salak mengaku dirinya sebagai anak kepada timbalan menteri Umno, Datuk Tajuddin Abdul Rahman.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.

Terdahulu, Khalid hari ini diserang oleh kumpulan terbabit di luar lobi Parlimen apabila beliau keluar dari keretanya.

Isnin lalu, Khalid dan Tajuddin terbabit dalam pertikaman lidah di Dewan Rakyat, apabila ahli parlimen Pasir Salak itu secara sinis menggelar ahli parlimen Seputeh, Teresa Kok sebagai satu-satunya perempuan yang ada "Kok”.

Pertengkaran kemudiannya tercetus dan Khalid turut bangkit dan menggelar Tajuddin dengan panggilan "sial" kerana tidak mahu menarik balik kata-katanya itu.

Tajuddin juga menyaman ahli parlimen Shah Alam itu.

Najib berkata beliau memandang serius kejadian itu dan sebarang tindakan berunsur keganasan terhadap ahli Dewan Rakyat.

"Kejadian itu sedang disiasat dan saya yakin @PDRMsia akan lengkapkan siasatan secepat mungkin," kata Najib menerusi catatan di laman rasmi Twitter @NajibRazak malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi semalam, Anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad telah cuba diserang oleh sekumpulan 20 individu sebaik beliau tiba di pekarangan Parlimen.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata polis telah mengenal pasti 10 individu yang disyaki terlibat dalam insiden itu dan meminta mereka tampil untuk membantu siasatan.
- Bernama

Thursday, November 24, 2016

Pandikar perjelas mengapa usul RUU355 Marang tidak dibahas

Yadim sahkan anjur seminar RUU355

Yadim sahkan anjur seminar RUU355: Antara intipati seminar RUU 355 itu ialah melibatkan zina, khazaz, minum arak dan murtad sahaja serta tidak melibatkan orang bukan Islam.

Demo Saksasa Sokong RUU355,

"Demo raksasa sokong RUU355, tunggu dan lihat," kata Hadi 
 Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mengumumkan parti itu akan mengadakan perhimpunan besar-besaran berkaitan usul pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355.

Bagaimanapun Hadi tidak memperincikan butiran mengenai perkara itu namun katanya, ia akan diadakan antara sekarang sehingga parlimen bersidang pada Mac tahun depan.

“Insya-Allah, PAS akan anjurkan himpunan aman raksasa mewakili umat Islam pelbagai parti politik dan NGO termasuk di kalangan bukan Islam yang sokong (RUU355) untuk buktikan sokongan mereka pada RUU ini.

“Kita tunggu dan lihat,” katanya kepada pemberita di lobi parlimen.

Hadi sebentar tadi membentangkan usul pindaan RUU355 yang bertujuan untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

Walau bagaimanapun presiden PAS itu memohon supaya huraian mengenai usul itu dibahaskan pada sesi akan datang.

Hadi berkata dalam perhimpunan itu pihaknya mahu memberikan penerangan mengenai RUU355 kepada mereka yang bukan beragama Islam.

Pindaan rang undang-undang itu bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum kepada 30 tahun penjara, denda sehingga RM100,000 dan 100 kali sebatan.

Hukuman semasa Mahkamah Syariah adalah maksimum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam kali sebatan.

ALHAMDULILLAH , AKHIRNYA AKTA RUU355 DIBENTANGKAN DI PARLIMEN. TERIMA KASIH KERAJAAN

 
Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS - Marang) hari ini membentangkan usul pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355, yang bertujuan untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

Bagaimanapun presiden PAS itu memohon huraian usulnya itu dibuat pada sesi akan datang.


Nov 23, 2016
Ahli Parlimen PAS-Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini membentangkan pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355, yang bertujuan untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.


“Walaupun RUU ini khas untuk (umat) Islam sahaja. Masih ada pertikaian dan perbahasan di luar.
“Oleh itu saya pohon untuk buat huraian pada sesi akan datang,” katanya.

Perkara yang sama berlaku pada sesi Parlimen lalu yang menyaksikan usul Hadi dipercepatkan pada hari terakhir, tetapi ditunda ke sesi ini.

Nov 23, 2016
Ahli Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi amaran kepada anggota parlimen dan ahli politik yang bukan beragama Islam supaya tidak berkelakuan seperti Penyandang Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok di Jakarta.

Ia berkaitan sebelum ini terdapat beberapa ahli politik yang tidak bersetuju dengan usul pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355 yang dibawa Hadi.

Hadi sebentar tadi membentangkan pindaan RUU355 yang bertujuan untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

http://www.malaysiakini.com/news/363985

Walau bagaimanapun presiden PAS itu memohon supaya usul itu dibahaskan pada sesi yang akan datang.

Pindaan rang undang-undang itu bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum kepada 30 tahun penjara, denda sehingga RM100,000 dan 100 kali sebatan.

Hukuman semasa Mahkamah Syariah ketika itu adalah maksimum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam kali sebatan.

Terdahulu Ahok akan didakwa ke mahkamah sebagai penista agama ekoran kenyataannya yang memetik surah Al-Maidah semasa bertemu pengundi di Kepulauan Seribu di Jakarta dua bulan lepas.

http://www.malaysiakini.com/news/363119

Ketua Polis Republik Indonesia Tito Karnavian berkata pasukan khas siasatan dianggotai 27 orang termasuk ulama, pakar bahasa dan pakar psikologi, mendapati Ahok dituduh menistakan agama Islam.


Satu-satu perbezaannya adalah bahawa usul berkenaan tidak perlu dibacakan semula kali ini.

Datuk Mujahid Yusof Rawa (AMANAH-Parit Buntar) dan Khalid Samad (AMANAH-Shah Alam) mahu perbahasan diadakan hari ini untuk menjelaskan sebarang kekeliruan dan mengelakkan hujah-hujah yang boleh memecah-belahkan rakyat.

“Sya harungi satu kumpulan samseng untuk bahas. Saya nak bahas hari ini,” kata Khalid, merujuk kepada serangan sekumpulan individu ke atas dirinya pagi tadi.

Walau bagaimanapun Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia tidak melayan permintaan berkenaan dan sidang beralih ke tajuk lain.

Pindaan rang undang-undang itu bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum kepada 30 tahun penjara, denda sehingga RM100,000 dan 100 kali sebatan.

Nov 23, 2016
Selepas ahli parlimen PAS Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang membacakan usul RUU35 dan ditangguhkan ke sesi depan oleh speaker Dewan Rakyat Tan Seri Pandikar Amin Mulia.

Suasana sidang Dewan Rakyat terus menjadi riuh rendah dengan ahli parlimen daripada pihak pembangkang dan kerajaan saling membawa peraturan mesyuarat dan meminta penjelasan.

Speaker Dewan Rakyat sebelum itu sudah menjelaskan dengan panjang lebar kenapa usul RUU355 yang dibentangkan oleh Presiden PAS itu tidak dibahaskan pada sesi ini dan di bawa ke sesi parlimen yang akan datang.
[Baca berita penuh]

KERANA PULUT SANTAN BINASA, KERANA MULUT MP KECOH NEGARA. BAHASA MELAMBANGKAN BANGSA

MP punca kecoh di parlimen mesti tanggungjawab 

MP Shah Alam Diserang di Parlimen

 
Anggota parlimen yang mewajarkan serangan ke atas Khalid Samad (AMANAH-Shah Alam) pagi tadi mesti bertanggungjawab atas kejadian itu kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Punca Bermula Lagak MP Yang Tidak Lawak. Soalan tidak dijawab tapi sindiran TERLAMPAU yang menjawab


Menurutnya kejadian itu membabitkan pencerobohan serius terhadap kawasan keselamatan.
Malah kata Nur Jazlan, kejadian itu boleh disiasat mengikut undang-undang keganasan.

"Peraturan umum mengenai pelawat parlimen ialah mereka mesti dibawa oleh seorang anggota parlimen."Jika mereka itu sebenarnya dijemput seorang anggota parlimen ke kaasan ini untuk menyebabkan kecederaan, gangguan, anggota parlimen terbabit perlu dibawa ke Jawatankuasa (Hak dan Keistimewaan) Parlimen," katanya kepada media di lobi parlimen hari ini.
Khalid yang juga pengarah komunikasi AMANAH diserang sekumpulan orang di luar lobi parlimen hari ini. Bagaimanapun beliau dapat dilindungi anggota keselamatan di situ.

Orang awam itu - didakwa dari Pasir Salak, Perak - berang kerana Khalid menggelar Datuk Tajuddin Abdul Rahman dengan panggilan "sial".


Tajuddin adalah anggota parlimen Pasir Salak, ketua Umno bahagian itu dan ahli majlis tertinggi Umno.
Beliau juga mengakui salah seorang yang menyerang Khalid ialah anaknya.

Ditanya sama ada penyerang terbabit akan disiasat mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) atau Sosma, Nur Jazlan berkata, undang-undang biasa perlu digunakan terlebih dulu.
Ditanya lebih lanjut kemungkinan mereka wajar disiasat kerana aksi berkaitan keganasan, Nur Jazlan menjawab: "Mungkin jika ada peruntukan untuk mereka disiasat di bawah akta itu."

Nur Jazlan juga mengakui tahap keselamatan di parlimen perlu dipertingkatkan dan "kecewa" apabila ia dilanggar sedemikian rupa.

"Ini kawasan larangan dan pasukan keselamatan yang berkawal boleh mengambil langkah ekstrem sehingga menembak sesiapa yang menceroboh terutama kepada sesiapa yang dilihat boleh menyebabkan kecederaan dan keamanan kawasan ini.

"Bagaimana kalau seorang pengganas menyelinap dan melakukan tindakan keganasan?

"Apa yang jadi hari ini sama, kecuali ia tidak melibatkan sebarang senjata," katanya.
[Baca berita asal]

Monday, November 21, 2016

Kami Orang FELDA AKUR ajer : ontrak Felda bernilai RM148m dimeterai tanpa kebenaran

Kontrak Felda bernilai RM148m dimeterai tanpa kebenaran:
LiDAR bukanlah satu-satunya isu yang diketengahkan oleh laporan audit sebagai terdapat kesalahan.

                              http://mk-cdn.mkini.net/1059/124eb82861f43e5a0cfd5a5efc4a6b48.jpg
Jabatan Audit Negara hari ini mendedahkan kontrak perolehan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) bernilai RM148.42 juta telah ditandatangani tanpa kebenaran yang sah.
Ia melibatkan sejumlah 64 kontrak untuk perolehan 'light detection and ranging' (LiDAR) yang didakwa ditandatangani oleh pengarah jabatan pengurusan tanah tanpa kebenaran.
Tiada penilaian terhadap prestasi kewangan telah dijalankan ke atas kontrak-kontrak ini - 16 kontrak bernilai RM11.4 juta pada tahun 2013 dan 48 kontrak bernilai RM38.72 juta pada 2014.
"Pengumpulan data LiDAR oleh Bumitouch Sdn Bhd 2013-2015 telah dijalankan," kata Laporan Audit Negara 2015 (Siri 2) yang dibentangkan di Parlimen, hari ini.
"Bayaran penuh daripada RM40.57 juta bagi 53 daripada 64 kontrak dengan Bumitouch telah dibuat walaupun serahan daripada LiDAR tidak diterima sepenuhnya.
"Kerja-kerja telah dimulakan antara 39 hingga 136 hari sebelum pelantikan kontraktor diluluskan untuk 45 daripada 64 kontrak LiDAR bernilai RM33.83 juta," menurut pendedahan tersebut.
Kerja-kerja tersebut telah dijalankan berdasarkan rangka kerja yang dimeterai oleh pengarah yang tidak diberi kuasa untuk menandatangani, tambahnya.
"Penggunaan teknologi LiDAR untuk tujuan penanaman semula tidak dapat dimulakan kerana serahan untuk tempoh Oktober 2013 hingga Mei 2015 dalam bidang berkaitan tidak diterima sepenuhnya.
LiDAR bukanlah satu-satunya isu yang diketengahkan oleh laporan audit sebagai terdapat kesalahan. Ia mengenal pasti beberapa perolehan dan kontrak lain selepas mengaudit 15 anak-anak syarikat Felda.
Laporan audit menunjukkan bayaran penuh sebanyak RM40 juta telah dibuat walaupun kontrak bagi pelan tindakan projek jalur lebar Felda tidak tersedia.
Rangka tindakan projek jalur lebar sepatutnya dibuat oleh Felda Prodata Sdn Bhd.
"Pelaksanaan projek jalur lebar yang menelan belanja RM566 juta hanya siap sehingga penyediaan pelan tindakan," katanya sambil menambah bahawa projek percubaan dan penuh telah digantung sejak 29 Jan 2015.
Selain itu, MCM Value Sdn Bhd menerima RM209,000 untuk pengurusan nilai projek jalur lebar tanpa apa-apa kontrak.
[Baca berita penuh]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...