Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, October 29, 2016

Melayu Jangan Derhaka Kepada 1MDB. Mulut Jangan Lancang! Baru Selamat

Polis akan panggil Muhyiddin, Mohd Shafie dan Ahmad Husni

Mereka bertiga didakwa membocorkan rahsia kerajaan ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat.

 Hasil carian imej untuk Muhyiddin, Mohd Shafie dan Ahmad Husni 

Polis akan mengambil keterangan tiga bekas anggota kabinet dalam masa terdekat yang didakwa mendedahkan rahsia kerajaan baru-baru ini, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

"Kita telah membuka kertas siasatan berhubung perkara ini dan kesemua individu terbabit akan dipanggil memberi keterangan dalam tempoh sehari dua lagi," katanya ketika dihubungi Bernama.

Siasatan dibuat mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 kerana mendedahkan rahsia kerajaan termasuk berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dua badan bukan kerajaan iaitu Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan Kelab N87 Wilayah Persekutuan sebelum ini membuat laporan polis mengenai perkara itu.

Bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah didakwa membocorkan rahsia kerajaan ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat.

KERAMAT 1MDB MENGATASI KERAMAT PARTI UMNO

Kenyataan Pandikar Amin yang tidak menolak kemungkinan tiga bekas menteri yang menyentuh isu berkaitan 1MDB dalam ucapan membahaskan Bajet 2017 iaitu Muhyiddin Yassin, Shafie Apdal dan Husni Hanadzlah, telah melanggar sumpah kerahsiaan sebagai anggota kabinet.

Kata beliau, ketiga-tiga mereka telah mengangkat sumpah menyimpan rahsia sewaktu menjadi menteri sebelum ini dan tidak sewajarnya mendedahkan sesuatu perkara berkaitan keputusan kabinet, walau di dalam Parlimen sekali pun.

Menurutnya lagi, jika pun sesuatu tindakan tidak diambil dalam persidangan Dewan Rakyat, bekas-bekas menteri itu mungkin berdepan tindakan perundangan di bawah Akta Rahsia Rasmi atau Akta Hasutan.
 
Pemimpin akar umbi Umno di Parlimen Tambun kesal dengan tindakan wakil rakyatnya Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang dilihat begitu lantang mengkritik kerajaan sehingga melanggar sumpah kerahsiaan.

Menurut sumber itu yang hanya bersetuju bercakap jika identitinya dirahsiakan, segelintir anggota Umno Bahagian Tambun juga 'keliru' dengan kenyataan yang dilemparkan bekas menteri kewangan kedua itu berhubung pengurusan 1MDB.

"Persoalan yang ditimbulkan oleh beliau mengenai 1MDB bercanggah dengan beberapa penerangan yang beliau lakukan di peringkat akar umbi sebelum ini.
"Kenyataan beliau mengenai isu itu amat berbeza semasa di dalam dan setelah berada di luar kerajaan," kata sumber itu.
 
Tan Sri Muhyiddin Yassin berkali-kali menegaskan beliau tidak takut dipecat kerana bersikap kritikal terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Razak, terutamanya dalam isu 1MDB dan kemasukan wang RM2.6 bilion ke dalam akaun perdana menteri. 
  Persoalannya timbul sama ada beliau akan dipecat, lebih-lebih lagi selepas Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir berjaya disingkirkan kumpulan pro-Najib.

Spekulasi itu dikuatkan lagi dengan penyertaan Muhyiddin dalam acara Deklarasi Rakyat yang menuntut pengunduran Najib yang diketuai pengkritik nombor satu Najib, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Jika itu berlaku, apakah ia dikira jalan buntu kepada masa depan politik Muhyiddin atau suatu permulaan kepada perlawanan baru oleh timbalan presiden Umno yang digantung tugas itu?

Umno sekali lagi mengambil tindakan memecat ketua cawangannya kerana dipercayai mensabotaj parti dan menegur kepimpinan Presiden Umno Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Bekas ketua cawangan Pusat Bandar Taman Cempaka, Bahagian Pandan, Syed Saifuddin Syed Harman,58, telah menerima surat daripada Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Tengku Adnan Tengku Mansor pada 2 Jun lalu.

Syed Saifuddin melahirkan rasa terkilannya setelah 30 tahun bersama Umno beliau diperlakukan sedemikian, dakwanya, tindakan pemecatan itu dilakukan tanpa memberinya peluang untuk dirujuk kepada Lembaga Disiplin parti.
"Saya rasa terkilan pemecatan ini dibuat tanpa merujuk kepada lembaga disiplin parti.

Bila Datuk Seri Shafie Apdhal dipecat dari Umno kerana terlibat bercakap isu 1MDB dan derma RM2.6 billion yang dikaitkan Datuk Seri Najib Razak, maka pimpinan PKR antara yang menyambut dia umpama wira. Ini amat pelik dan penuh hipokrasi kerana bila saya sendiri bercakap soal korupsi Azmin Ali yang merupakan Timbalan Presiden PKR saya dipecat dan dituduh memburukkan imej parti dan memecah belahkan parti. Maka apa beza PKR dengan Umno dalam perkara ini ?http://chegubard.blogspot.my

Datuk Seri Mukhriz Mahathir mendakwa dipecat kerana kritikannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Razak dalam isu skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion.

Katanya disebabkan kritikan itu disuarakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, beliau dipecat sebagai Menteri Besar Kedah.

“Sesungguhnya alasan sebenar tindakan ini diambil ke atas saya ialah kritikan yang telah saya suarakan terhadap Perdana Menteri seperti yang beliau sendiri akui.

“Kritikan yang dimaksudkan adalah mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan wang “derma” RM2.6 bilion dan meningkatnya bebanan sara hidup rakyat akibat dari Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

“Kesengsaraan rakyat dari bebanan ini bertambah parah apabila skandal tersebut melibatkan penyelewengan wang rakyat sebegitu banyak,” katanya.


 

DS Najib Mendapat Sokongan Kerahmatan daripada Imam2 dan Pelajar Tahfiz

Sebagaimana maklumat daripada laman Facebook dan Twitter Najib Razak sendiri, semalam belau dilaporkan menerima kunjungan imam-mam dan para pelajar tahfiz di pejabatnya.

Sokongan kerahmatan itu tertera pada  plakad bertulisan yang mereka pegang itu.

Mari kita besarkan satu persatu gambar-gambar mereka agar lebih jelas gambarannya.
Inilah bukti DS Najib masih popular dan disukai.

Friday, October 28, 2016

Muhyiddin Didakwa Dedah Rahsia Kerajaan

Laporan polis ke atas Muhyiddin atas dakwaan dedah rahsia kerajaan:
Hasil carian imej untuk Laporan polis ke atas Muhyiddin atas dakwaan dedah rahsia kerajaan
Azwanddin dalam laporannya menyebut Muhyiddin berbuat demikian dalam dua kejadian - minggu ini di Parlimen, dan awal bulan ini dalam sebuah ceramah.

Satu laporan polis dibuat terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atas dakwaan mendedahkan "rahsia kerajaan" yang berkaitan dengan 1MDB.

Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM) Datuk Azwanddin Hamzah dalam laporannya menyebut Muhyiddin berbuat demikian dalam dua kejadian - minggu ini di Parlimen, dan awal bulan ini dalam sebuah ceramah.

"Beliau melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA) kerana semua dokumen yang telah diklasifikasikan mesti kekal rahsia," kata Azwanddin dalam laporannya. Satu salinan laporan diperolehi oleh Malaysiakini.

Parlimen Malaysia Terkini Oktober 2016:MANTAP:Muhyiddin Yassin-Bahas Budget 2017 Dan Keparahan Najib Razak 1MDB
 
Azwanddin berkata, tindakan Muhyiddin itu perlu dipandang serius kerana ia ibarat "menghasut rakyat".
Dalam klip video yang dimuat naik oleh KiniTV, Azwanddin bagaimanapun mengakui bahawa tindakan mungkin tidak dapat diambil terhadap Muhyiddin kerana beliau mengeluarkan kenyataan berkenaan di Parlimen.
Hasil carian imej untuk Laporan polis ke atas Muhyiddin atas dakwaan dedah rahsia kerajaan
Laporan polis hari ini dibuat selepas Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata, Muhyiddin dan juga bekas rakan anggota kabinetnya, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mungkin melanggar sumpah kerahsiaan ketika membahaskan Bajet 2017 di Parlimen.

Parlimen Malaysia Terkini Oct 2016:Ahmad Husni Hanadzlah BN-Bekas Menteri Kewangan Persoalkan 1MDB Dan Najib Razak 

"MP BN tak Berani Mencelah bila Shafie Afdal "Hentam" Najib dalam Dewan Rakyat"

“Chek (saya) tak ada pilihan.... maafkan saya, maafkan saya.... saya tak sangup dipenjara...

Jasad lelaki ucap selamat tinggal di Facebook dijumpai:

Mohd Sukri Saad, 38, berkata dirinya tertekan oleh 'kerajaan yang zalim' dan akan didakwa kerana menjual rokok seludup bernilai RM360.

Hasil carian imej untuk Jasad lelaki ucap selamat tinggal di Facebook dijumpai 
Jasad seorang lelaki yang terjun dari jambatan kedua Pulau Pinang pada Rabu lalu, selepas meninggalkan catatan terakhir di Facebook, ditemui hari ini.

Dalam catatan yang panjang lebar dan tersebar meluas di laman sosial itu, Mohd Sukri Saad, 38, berkata dirinya tertekan oleh "kerajaan yang zalim" dan akan didakwa kerana menjual rokok seludup bernilai RM360.

Berdepan dengan kemungkinan penjara dan denda yang besar, dia mengakui bahawa apa yang dilakukannya itu adalah salah, namun hukuman berkenaan terlalu berat.

"Ya, aku mengaku salah perkara itu salah... tapi hukumannya tak setimpal," katanya sambil membandingkan jenayah yang dilakukan dengan "pengarah yang mencuri jutaan ringgit tetapi kemudiannya dibebaskan dengan jaminan".

Walaupun dia sepatutnya hadir di mahkamah pada Rabu lalu, Mohd Sukri berkata beliau memutuskan untuk tidak berbuat demikian kerana tidak lagi mempunyai wang dan menanggung banyak beban.

"Celaka punya pimpinan kerajaan sekarang... berniaga kedai runcit kampung je bukan untung besar pun, margin cukup nipis dibebani dengan cukai GST lagi. Memang kerajaan sekarang zalim," katanya.
Mohd Sukri berkata, dia sebaliknya memilih untuk “berkorban sebagai rakyat yang dizalimi...," walaupun menyedari akan dikutuk dan dikritik kerana pilihan itu.

“Chek (saya) tak ada pilihan.... maafkan saya, maafkan saya.... saya tak sangup dipenjara....
“Untuk isteriku, abang amat menyayangimu sayang tapi abang bukan yang terbaik. Carilah yang terbaik nanti demi sayang dan anak-anak...

“Dan untuk adik-beradikku yang lain peliharalah mak, .... baliklah jengok dia... jangan biar dia menangis sendirian kerana rindukan anaknya yang jarang balik.

“Sekian. Sekali lagi maafkan abah.... maafkan abang sayang.... maafkan chek mak... ku tak sanggup lagi menyusahkan orang dengan meminjam duit,” katanya.

Menurutnya, pada mula, dia memilih untuk ke penjara, tetapi tidak jadi kerana tidak mahu anak-anaknya akan dilabel sebagai anak-anak banduan.

Dalam surat itu, Mohd Sukri turut merayu kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang agar tidak tertipu oleh Umno, yang dakwanya hanya berpura-pura menyokong rang undang-undang ahli persendirian Hadi yang bertujuan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah)1965.

“Jangan la tertipu dgn pimpinan Umno, depa wayang je kata dok sokong rang undang undang yang nak dibawa itu agar pembangkang berpecah.

“Bersatulah kembali menjadi pembangkang yang kuat... agar nasib (rakyat) macam aku terbela.
“Nanti dah jadi kerajaan media dah dikawal, senang nak yakinkan rakyat tentang rang (undang-undang) yang nak dibawa itu,” katanya,

Mohd Sukri mengakhiri tulisannya dengan “ashaduanlailahailalah....waashaduannamurhadan rasullalah.... maafkan aku.”

Catatannya itu yang tersebar di media sosial turut dikongsi bersama oleh ramai orang di Facebook, termasuk oleh ADUN Salor, Datuk Husam Musa yang berkata parlimen perlu usul khas mengenai kematian Sukri.
Menurut pihak berkuasa, jenazah allayarham ditemui pada jam 9 pagi ini, kira-kira satu batu nautika dari tempat dia dipercayai terjun.

Jasadnya telah dibawa ke Hospital Sungai Bakap untuk bedah siasat.

Motosikal, selipar dan telefon bimbit Mohd Shukri dijumpai pada pagi Rabu lalu di tepi jambatan dan ini mencetuskan operasi mencari oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Sekarang Saya Memperjuangkan Kemajuan Negara@DS Najib

Najib: Perjuangan saya dengan ‘beliau yang berumur 91 tahun ini’ berbeza

Najib berkata dakwaan dirinya terpesong daripada perjuangan dahulu adalah alasan untuk menarik orang ramai menyertai BERSATU.
Hasil carian imej untuk Najib: Perjuangan saya dengan ‘beliau yang berumur 91 tahun ini’ berbeza
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, selepas berulang kali dituduh oleh Tun Dr Mahathir Mohamad menyeleweng daripada perjuangan asal Umno, mengakui bahawa tumpuannya tidak lagi sama seperti masa lalu.
Walau bagaimanapun, Najib, yang merujuk bekas perdana menteri itu sebagai “beliau yang berumur 91 tahun ini” tanpa menyebut namanya, berkata tindakannya itu adalah untuk memajukan agama, bangsa dan negara.
 Hasil carian imej untuk Najib: Perjuangan saya dengan ‘beliau yang berumur 91 tahun ini’ berbeza
“Memang benar perjuangan dulu dan sekarang berbeza.
“Dulu beliau yang berumur 91 tahun ini memperjuangkan kemerdekaan.
“Sekarang saya memperjuangkan kemajuan negara,” kata Najib dalam blognya hari ini.
Hasil carian imej untuk najib vs tun mahathir
Najib merujuk kepada pembinaan infrastruktur seperti MRT, BRT, LRT, Lebuhraya Pan Borneo, RAPID Pengerang, Kota Iskandar yang bertujuan untuk meningkatkan ekonomi dan taraf hidup rakyat.
Beliau juga menyenaraikan beberapa program mesra rakyat dan kebajikan lain di bawah kepimpinan beliau, seperti Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), e-Kasih, Projek Perumahan 1Malaysia (PR1MA) dan Program Transformasi Bandar.
Hasil carian imej untuk PEMBANGUNAN DATUK NAJIB
“Apakah usaha kami seperti ini untuk meningkatkan ekonomi dan taraf hidup rakyat, bukan satu perjuangan?
“Apakah usaha memajukan sukan sehingga mencapai keputusan paling cemerlang dalam sejarah bukan satu perjuangan?” kata Najib yang jelas merujuk kepada prestasi atlet negara di sukan Olimpik dan Paralimpik di Rio yang baru selesai.
Hasil carian imej untuk PEMBANGUNAN DATUK NAJIB
Najib berkata, sepanjang tempoh 40 tahun perkhidmatan dalam kerajaan, beliau mempunyai perjuangan tersendiri iaitu untuk memajukan agama, bangsa dan negara.
Sebaliknya, perdana menteri mempersoalkan tindakan seorang ‘pemimpin lama’ yang mula menghasut rakyat dan mengatur langkah dari dalam dan luar negara untuk menuduhnya dengan perkara-perkara yang sama beliau dituduh semasa berkuasa.
Hasil carian imej untuk PEMBANGUNAN DATUK NAJIB
“Kita semua tahu parti politik baru pemimpin lama itu sedang berjuang untuk menjatuhkan kerajaan, sampai sanggup bersekongkol dengan parti cauvinis yang pemimpinnya sudah didakwa melakukan rasuah.
"Siapakah yang sebenarnya tersasar daripada perjuangan?” katanya, yang jelas merujuk kepada kerjasama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dengan DAP.
Hasil carian imej untuk najib vs tun mahathir
Najib berkata dakwaan bahawa dirinya terpesong daripada perjuangan dahulu adalah alasan untuk menarik orang ramai menyertai BERSATU dan memecahbelahkan orang Melayu.
Hasil carian imej untuk najib vs tun mahathir
“Biarlah apa mereka kata, saya dan Jemaah Menteri akan terus komited dalam perjuangan kami memartabatkan agama, bangsa dan negara,” katanya mengakhiri tulisannya di blog.
Hasil carian imej untuk najib vs tun mahathir


Thursday, October 27, 2016

Lobang Korek - Hang Mokhtar (Original)

Muhyiddin Yassin Bahas Budget 2017

                             Semalam
Muhyiddin tampil buat pertama kalinya berucap di Parlimen selaku
Presiden PPBM, membahas Bajet 2017. Mengikut teks ucapan sebagaimana di
FB beliau, banyak kali ditulis perkataan Malaysian Official One.
4.​Banyak perkara yang saya bangkitkan mengenai skandal 1MDB ketika saya
masih di dalam kerajaan. Saya tidak bersetuju dengan Perdana Menteri
hampir dalam semua perkara yang melibatkan 1MDB. Semasa di dalam
kerajaan saya menolak pelan rasionalisasi 1MDB untuk menyelesaikan
hutang-hutang yang bertimbun menerusi penjualan aset-asetnya yang
diperolehi dengan harga yang murah daripada kerajaan kerana saya percaya
ada elemen-elemen terselindung yang tidak dijelaskan dengan nyata.
Pelan tersebut tidak dibuat oleh pihak pakar yang bebas, tetapi
disediakan secara dalaman sahaja oleh Kementerian Kewangan. Seolahnya
Malaysian Official One ingin menyembunyikan fakta-fakta penting mengenai
penyelewengan 1MDB daripada diketahui oleh pihak lain.
8.​Saya berdoa semoga Malaysian Official One diberikan hidayah oleh
Allah s.w.t. untuk mengakui kesilapannya, memohon maaf dan bertaubat
nasuha di atas segala kemungkaran yang dilakukan. Rakyat yang bermaruah
pastinya tidak akan bertolak ansur dengan kemungkaran. Malah adalah
menjadi tanggungjawab kita semua untuk melawan dan mengubah kemungkaran.
Sepertimana sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadith sahih:
9.​Keduanya ialah tentang institusi-institusi penting negara seperti
Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Bank
Negara Malaysia dan Polis DiRaja Malaysia yang gagal berfungsi atau
menjadi, dengan izin, dysfunctional. Institusi-institusi ini telah
disalahgunakan oleh Malaysian Official One untuk melindungi kesalahan
jenayah besar yang telah dilakukannya. Peguam Negara dipecat,
pegawai-pegawai SPRM ditukar dan dibersarakan, Gabenor Bank Negara
diugut dan Ketua Polis Negara telah gagal melaksanakan amanah.
11.​Tetapi di Malaysia tiada apa yang berlaku. Kenapa senyap sunyi?
Seolah-olah siasatan terhadap salahlaku oleh mereka yang terlibat secara
langsung dalam skandal 1MDB tidak dikuatkuasakan! Siasatan terhadap
bekas CEO Shahrul Halmi tidak diambil. Pengerusi dan Ahli Lembaga
Pengarah yang berhenti tidak disiasat dan dilepaskan begitu saja. Tiada
seorang pun dipecat atau dihadapkan ke mahkamah atas salahlaku yang
dibuat oleh mereka. Yang nyata seolah-olah segala yang berlaku ini
disahkan oleh Perdana Menteri. Peguam Negara yang baharu pun tidak
menemui sebarang bukti untuk mendakwa sesiapapun yang terlibat dalam
skandal 1MDB. Walaupun ada bukti RM42 juta wang SRC International masuk
ke dalam akaun Perdana Menteri, tetapi Peguam Negara mendapati Perdana
Menteri tidak melakukan apa-apa perbuatan jenayah. Pelik dan ajaib!
Kalau seringgit pun duit syarikat milik kerajaan masuk ke dalam akaun
penjawat awam tanpa ada sebab munasabah merupakan satu perbuatan rasuah,
inikan pula RM42 juta masuk ke dalam akaun Perdana Menteri. Bagaimana
Peguam Negara boleh mengatakan ini bukan perbuatan rasuah? Betapa
rosaknya institusi Peguam Negara di bawah telunjuk Malaysian Official
One
!
19.​Malangnya, bajet 2017 yang dibentangkan oleh Malaysian Official One
langsung tidak menunjukkan bahawa kerajaan serius serta mempunyai pelan
yang jelas untuk memulihkan ekonomi negara dan mempersiapkan Malaysia
bagi menghadapi sebarang kemungkinan buruk yang akan berlaku akibat
ketahanan ekonomi negara yang lemah.
21.​Kaitannya dengan bajet adalah jelas. RM53 bilion hutang 1MDB kini
ditanggung oleh kerajaan. Tetapi malangnya, Malaysian Official One tidak
menjelaskan secara terperinci bagaimana hutang piutang ini hendak
dibayar oleh kerajaan.
22.​Persoalannya, adakah kerajaan mempunyai sumber kewangan yang
mencukupi untuk melunaskan hutang piutang ini? Tentunya segala
tanggungan ini perlu dilunaskan dengan menggunakan sumber dana kerajaan,
iaitu sumber sama yang diagihkan kepada kementerian-kementerian dan
agensi-agensi kerajaan dalam bajet yang dibentangkan. Apakah nantinya
kementerian-kementerian akan menerima peruntukan yang lebih kecil
berbanding apa yang dijanjikan di dalam bajet kerana kerajaan terpaksa
menggunakan sumber yang sedia ada untuk membayar hutang piutang yang
ditanggung akibat penyelewengan dan kepincangan dalam tadbir urus
negara? Persoalan ini mesti dijelaskan oleh Malaysian Official One.
31.​Baru-baru ini ketika para mahasiswa kita yang berada di dalam
mahupun di luar negara keluh kesah kerana tidak menerima biasiswa
seperti yang dijanjikan dan para pesakit terpaksa membayar sendiri kos
perubatan di hospital-hospital kerajaan, Perdana Menteri dengan
bangganya merasmikan projek pengindahan Taman Tugu Negara yang menelan
belanja sebanyak RM650 juta. Nampaknya, kerajaan pimpinan Malaysian
Official One
ini lebih mementingkan pengindahan taman yang pastinya
menguntungkan segelintir pihak daripada nasib para pelajar dan pesakit
di negara kita yang amat memerlukan bantuan kerajaan.
38.​Sebaliknya, pada pandangan saya, bajet 2017 hanya sarat dengan
gula-gula politik sekadar untuk menutup segala kelemahan dan kepincangan
Malaysian Official One yang telah mencuri dan merompak khazanah negara.


Panjang teks ucapan Muhyiddin tapi jika ada masa, KLiK dan bacalah sebab beliau banyak menyentuh mengenai isu 1MDB dan pandangan mengenai Bajet 2017. Tapi
perlu disebutkan di sini, walaupun dalam teks di atas banyak ditulis
Malaysian Official One,  hanya SATU KALI saja dalam ucapan beliau
menyebut Malaysian Official One iaitu pada minit 22:10 di video Youtube
di bawah atau perenggan 21 di atas.
Mungkin
Muhyiddin bimbang mendapat protes dari ahli dewan lain atau dari
Speaker yang boleh menganggu ucapan ( beberapa kali cuba dicelah ) namun
beliau sempat juga menyelit satu kali perkataan Malaysian Official One !
Walaupun cuma satu kali sebutan, ia jelas merujuk kepada Najib dan
seharusnya tercatat di dalam Hansard Parlimen !
Sekali lagi ayatnya -21.​Kaitannya dengan bajet adalah jelas. RM53 bilion hutang 1MDB kini
ditanggung oleh kerajaan. Tetapi malangnya, Malaysian Official One tidak
menjelaskan secara terperinci bagaimana hutang piutang ini hendak
dibayar oleh kerajaan.
Saya rekomen anda tonton video ucapan Muhyiddin ini... memang mantap aksi Muhyiddin !

 SUMBER

Menteri Pendidikan Setuju Pertimbangkan Mansuh UPSR

Menteri pendidikan setuju mansuh UPSR tahun depan tapi...

KPM bagaimanapun masih perlukan maklum balas pelbagai pihak berkepentingan dahulu.Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata beliau secara peribadi bersetuju untuk memansuhkan peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) bermula tahun hadapan.
Bagaimanapun, katanya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) masih memerlukan maklum balas daripada pelbagai pihak berkepentingan dahulu sebelum membuat keputusan muktamad.
“Oleh itu, saya cadang KPM untuk berjumpa dengan semua pihak seperti ibu-bapa, kesatuan dan semua pihak yang terlibat sebelum membuat keputusan muktamad.

“Kajian ini sekarang di peringkat akhir.
“Saya juga telah membaca respon rakan-rakan di media sosial yang terdiri daripada guru, ibu-bapa dan tokoh-tokoh pendidikan,” katanya.
Menulis di Facebook beliau tengah hari ini, Mahdzir berkata ketika ini tumpuan keputusan akademik yang cemerlang menjadi fokus pencapaian sekolah.  

 Katanya, tumpuan cuma diberikan pada jumlah pelajar mendapat keputusan 5A dan 6A sahaja.
“Oleh itu, kini kita nak melihat pencapaian sebenar para pelajar.
“Keputusan peperiksaan hendaklah tidak menjadi indikator utama pencapaian murid tetapi merangkumi aspek lain,” katanya.
Sebagai contoh, kata Mahdzir lagi, contoh peperiksaan UPSR hanya ditetapkan mewakili 50 peratus sahaja dan selebihnya penilaian aktiviti sukan, sahsiah, kehadiran, disiplin dan kokurikulum.
“Inilah yang saya cadangkan semalam iaitu Pentaksiran Berasaskan Sekolah seperti format/modul PT3.
“Bagi saya tujuannya ialah agar anak-anak murid kita tidak terlalu tertekan untuk mencapai pencapaian yang berteraskan peperiksaan semata-mata,” katanya.  Wednesday, October 26, 2016

  “Ya, saya. Kamu ingat saya takut dengan kamu.”  Wakil DAP dakwa Rosmah mengaku isteri M01

  Ng Wei Aik dakwa Rosmah jawab: “Ya, saya. Kamu ingat saya takut dengan kamu.”
                                      

  Wakil rakyat Tanjong Ng Wei Aik mendakwa isteri perdana menteri Rosmah Mansor mengaku sebagai isteri Malaysian Official 1 (MO1).

  Menulis di Facebook Jumaat lalu, anggota parlimen DAP itu mendakwa beliau bertanya “siapa isteri M01” ketika melalui Rosmah.

  Beliau kemudian mendakwa Rosmah menjawab: “Ya, saya. Kamu ingat saya takut dengan kamu.”

  Ketika dihubungi, Ng mendakwa perbualan itu berlaku di Dewan Rakyat, ketika pembangkang keluar dewan Jumaat lalu.

  Rosmah duduk di kerusi pemerhati di belakang anggota parlimen pembangkang di parlimen ketika suaminya, yang juga menteri kewangan dan perdana menteri, membentangkan belanjawan.   
                                          
  Malaysiakini sudah menghubungi pembantu Rosmah bagi mendapatkan reaksinya berkaitan dakwaan itu.

  Pembangkang keluar dewan selepas mengangkat plakad “Siapa M01”.

  Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat (AS), M01 menerima AS$731 wang yang didakwa dicuri daripada syarikat pelaburan negara 1MDB.

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan sebelum ini berkata M01 merujuk kepada perdana menteri tetapi menegaskan beliau bukan sebahagian daripada siasatan DOJ.
  Sementara itu, seorang lagi anggota parlimen DAP Kasthuri Patto juga mendakwa beliau juga ada bercakap dengan Rosmah.
  Anggota parlimen Batu Kawan itu berkata ketika wakil rakyat keluar dewan, isteri perdana menteri itu secara “menyindir” berkata: “Terima kasih kerana hadir.”
  Kasthuri kemudian berkata beliau memberitahu Rosmah, pemerhati tidak dibenarkan bercakap kecuali dibenarkan oleh speaker.

  “Jadi saya bersemuka dengan dia dan berita dia dalam Dewan, dia patut belajar peraturan (dewan), dan dia terkejut,” katanya kepada Malaysiakini.

  Tuesday, October 25, 2016

  Husni Pun Tak Tahu Operasi 1MDB

                         

  Husni pun tak tahu operasi 1MDB, ia rahsia besar Najib,' - kata Tony Pua

  Bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Husni Hanadzlah yang membawa sendiri isu 1MDB ke Dewan Rakyat semalam menunjukkan suatu perkara yang aneh.

  Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua memberitahu media di lobi Parlimen, berkata takkanlah beliau tidak tahu mengenainya sebagai menteri kewangan kedua.

  "Ini bermakna maklumat penting disembunyikan daripada pengetahuan menteri kewangan kedua dan beliau tidak langsung diberi taklimat mengenainya.

  "1MDB adalah rahsia operasi besar yang hanya diketahui seorang sahaja di Kabinet, iaitu perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga menteri kewangan," katanya.

  Monday, October 24, 2016

  Menteri beri 5 contoh BERSIH berniat guling BN


  Menteri beri 5 contoh BERSIH berniat guling BN
  ULASAN l Lim yang menghadapi beberapa tuduhan rasuah tidak didesak meletak jawatan, sebaliknya diundang melancarkan siri jelajah BERSIH.

  ULASAN l Saya diminta oleh Ahli Parlimen DAP, Ong Kian Ming, untuk membuktikan BERSIH berniat menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN).
  Cukuplah kita berpura-pura menganggap BERSIH tidak menyebelahi mana-mana parti dan tidak mempunyai motif politik. Ibarat sudah terang lagi bersuluh, akui saja BERSIH adalah alat bagi parti pembangkang dan bukannya badan yang kononnya memperjuangkan penambahbaikan pilihan raya.
  Sejak beberapa tahun lalu, pelbagai tindakan mereka membuktikan hakikat itu.
  Saya berikan lima contoh seperti berikut:
  1. Pemimpin yang menyertai ceramah penutup BERSIH 4 secara terbuka meminta peserta perhimpunan menolak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, BN dan berjanji untuk menolak kerajaan memerintah menerusi peti undi.
  2. Pemimpin BERSIH, Datuk Ambiga Sreenevasan dan Maria Chin, berucap di beberapa majlis membabitkan calon pilihan raya parti pembangkang termasuk kempen pilihan raya kecil Teluk Intan.
  3. BERSIH tidak memperjuangkan pilihan raya yang bebas dan adil, sebaliknya secara aktif menyertai siri perhimpunan anti-GST anjuran pembangkang dengan alasan "pekerja juga adalah pengundi". Sistem percukaian moden yang diterima di seluruh dunia tiada kena mengena dengan penambahbaikan pilihan raya.
  4. Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, yang menghadapi beberapa tuduhan rasuah di mahkamah tidak didesak meletak jawatan, sebaliknya diundang untuk melancarkan siri jelajah BERSIH di Pulau Pinang - terang-terangan bercanggah dengan amalan tadbir urus baik, garis panduan kakitangan awam dan amalan demokratik.
  5. Bertentangan dengan prinsip demokratik, BERSIH 4 dan BERSIH 5 mendesak perdana menteri meletak jawatan walaupun perdana menteri sudah disiasat serta disahkan bebas daripada sebarang salah laku oleh pihak berkuasa yang berkaitan.
  6. Ambiga selaku Pengerusi BERSIH pada waktu itu, secara terbuka mengulangi segala dakwaan pembangkang berhubung pengundi hantu yang kononnya mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan mensabotaj bekalan elektrik, namun disanggah oleh laporan PEMANTAU milik BERSIH yang mengesahkan tiada bukti ditemui berkaitan pengundi hantu atau gangguan bekalan elektrik.

  Datuk Abdul Rahman Dahlan adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Unit Perancang Ekonomi

  "Mengapa kita tubuhkan 1MDB," soal Husni kepada Najib

                           

  Bajet 2017: ‘Jangan bagi sini sikit, situ sikit dan akhirnya...’

  Bekas Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Husni Hanadzlah memberi amaran bahawa matlamat Bajet 2017 tidak akan tercapai jika peruntukan kerajaan itu tidak disalurkan dengan betul.
  “Fokus betul-betul. Jangan bagi sini sikit, situ sikit dan akhirnya it becomes nothing,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.
  "Kita beri (peruntukan) kepada semua orang hingga ia jadi begitu sedikit," katanya.
  Ini adalah kali pertama Husni membahas sejak digugurkan jawatannya pada bulan Jun, selepas diberitahu bahawa beliau akan dipindahkan ke kementerian lain dalam rombakan kabinet.
  Beliau berkata kerajaan perlu melakukan kajian untuk mengetahui sektor mana yang seharusnya pelaburan dibuat.
  Ini katanya, adalah bagaimana negara-negara seperti Korea Selatan mampu melonjakkan negara mereka daripada sebuah negara berpendapatan sederhana kepada berpendapatan tinggi satu.
  Beliau juga berkata semua kementerian perlu melihat kekuatan dan kelemahan secara holistik.

     Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...