Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, May 24, 2013

'Black Out' Hari Mengundi Hanya Fitnah Dan Lakonan - SPRKUALA LUMPUR: Siasatan awal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan sekeping gambar dimuatkan di internet menunjukkan kononnya berlaku insiden lampu padam semasa pengiraan undi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) 5 Mei lalu adalah fitnah dan lakonan itu dirakamkan sebelum PRU-13 lagi.Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, kesimpulan itu dibuat hasil penelitian beliau bersama pegawai-pegawainya.

"Mereka telah melakonkan perkara ini sebelum pilihan raya lagi untuk disebarkan di internet sebagai helah bagi menunjukkan kononnya berlaku kejadian lampu padam, sedangkan ini semua cerita karut.

"Pada gambar tersebut ditunjukkan kononnya petugas SPR sedang mengira kertas undi dan terpaksa menggunakan lampu bantuan kerana lampu padam sedangkan petugas itu langsung tidak memakai baju SPR," katanya kepada Bernama ketika ditemui baru-baru ini.
Beliau berkata, bukti paling nyata apabila gambar tersebut menunjukkan terdapat ramai pemberita dan jurugambar berada di dalam tempat pengiraan undi sedangkan hakikatnya tidak ada sesiapa yang boleh berada di tempat tersebut melainkan petugas SPR dan ejen calon.

"Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara kerja seperti yang ditunjukkan oleh gambar itu langsung tidak betul... mereka sudah terlupa, hendak menipu tetapi tidak faham tatacara kerja dan tidak matang."Malah dulang yang digunakan untuk meletak kertas undi juga bukan dulang SPR, bahan dan saiznya berbeza.. banyak perkara dalam gambar tidak ikut SOP SPR," katanya.

Wan Ahmad berkata, sehingga kini tiada sebarang laporan polis dibuat berkaitan dakwaan lampu padam dan itu membuktikan bahawa ia ternyata fitnah pembohongan yang direka-reka dan tidak berasas.

"Kalau ada lampu padam, tentulah ada ejen-ejen parti membuat laporan polis, mereka mewakili calon, mereka ada di tempat mengira undi, jika lampu padam dia yang akan mula-mula sekali berlari buat laporan polis, tetapi tidak.

"Malah pada malam pengiraan undi itu juga, saya apabila mendapat 'tweet' mengatakan lampu padam oleh 'cybertrooper' yang tidak bertanggungjawab, kita terus semak kawasan mana, kita semak dengan pengarah negeri kita, Pegawai Pengurus dan saluran sekolah yang dituduh tetapi ternyata tidak ada apa-apa," katanya.

Dalam pada itu, mengenai dakwaan sebuah akhbar pembangkang bahawa 24 petugas SPR di Besut, Terengganu telah dikurung bagi memangkah kertas undi, Wan Ahmad berkata, beliau menyerahkan kepada pihak polis untuk menyiasat dakwaan berkenaan.

Beliau berkata, namun kesemua mereka dipercayai masuk ke satu bilik itu untukmemangkah kertas undi masing-masing memandangkan kesemua mereka mengundi secarapos kerana bertugas pada PRU-13.

"Salah seorang daripada mereka didapati telah membuat laporan polis... itukeputusan yang bagus dan betul agar polis dapat membuka kertas siasatan.

"Namun dipercayai mereka mendapat sampul surat yang berisi kertas undi untuk mengundi cara pos dan itu hak mereka untuk pangkah di mana-mana lokasi termasuk di dalam bilik yang dikatakan itu.. namun apa yang sebenarnya berlaku kita tidak tahu," katanya.

Katanya, masyarakat tidak harus membuat andaian dan rumusan sendiri dengan hanya membaca melalui media pembangkang sedangkan semua yang dilaporkan berkaitan SPR adalah buruk dan berbaur fitnah.

Sementara itu, Wan Ahmad berkata cadangan pembangkang agar Tribunal Rakyat ditubuhkan adalah amat berbahaya kerana ia membelakangkan perlembagaan dan undang-undang negara.

"Siapa yang akan mewakili Tribunal Rakyat itu? Orang-orang mereka, pemimpin NGO yang selama ini yang menentang sistem dan dasar pilihan raya? Mereka yang menyemai budaya tidak baik dan tidak sopan pada anak muda?," katanya. - BERNAMA

Thursday, May 23, 2013

NAK TIPU PUN TAK TAHU , Perbuatan Budak PKR Undi 2 kali yang Terperangkap. Salah dan boleh dihukum kerana Kesalahan Pilihanraya

SPR steady , perbuatan budak PKR undi 2 kali yang terperangkap !! 


Walaupun SPR diserang bertubi-tubi setiap hari dengan fitnah-fitnah pembangkang , tapi orang kuat nya iaitu Pengerusi & Timbalan tetap steady & relaks  .

Terbaru dakwaan oleh seorang macai PKR yang kononnya mahu tunjuk boleh  SPR tak telus dan boleh  undi 2 kali telah mendedahkan kepada kita bahawa segala rancangan jahat mereka memang dirancang .

Kita semua sedia maklum undi 2 kali menjadi satu kesalahan besar undang-undang tetapi mereka cuba juga melakukannya .

Seperti contoh ..kalau  dah tahu merompak Bank itu satu kesalahan besar di sisi undang-undang  tapi bagi menunjukkan sistem keselamatan bank ini tidak telus , mereka melakukan rompakan .

Sekarang terima lah akibatnya wahai macai PKR & Fuziah ...Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar menegaskan seseorang itu tidak akan terlepas daripada undang-undang jika didapati melakukan perbuatan tertentu untuk kepentingan mana-mana parti politik.
 
Beliau berkata demikian merujuk kepada laporan seorang pemuda dari Kuantan yang mengaku keluar mengundi dua kali semata-mata mahu mempertikaikan sistem pilihan raya yang berlangsung 5 Mei lepas.
 
"Saya rasa budak ini, kalau dia cuba nak buat laporan polis itu untuk tujuan politik, dia akan hadapi kesan-kesannya.
 
"Saya harap polis siasat perkara ini secara menyeluruh dan beri satu hasil penyiasatan yang begitu menyeluruh dan rapi kerana benda ini menjadi satu kes siasatan yang menarik bagi SPR. Kita pun nak tengok hasil siasatan macam mana," katanya ketika dihubungi Antarapos.
 
Jelas Wan Ahmad lagi, SPR akan menunggu hasil siasatan pihak polis berkenaan laporan pemuda itu, malah beliau sendiri menyifatkan hal ini sesuatu yang 'menarik'.
 
Walaupun pemuda berkenaan telah membuat laporan polis yang mendakwa SPR tidak telus dalam menjalankan tugas semasa hari mengundi, namun tegas Wan Ahmad, perbuatan pemuda tersebut jelas menunjukkan kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya.
 
"Pertama orang itu sendiri membuat kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya iaitu pergi mengundi dua kali dan kedua bawa keluar kertas undi dari tempat mengundi. Ini menarik. Kita tengok (hasil) siasatan. Dan seterusnya masuk akal ke kalau orang tu dah mengundi nama dia dah dipotong oleh kerani SPR dan ejen parti yang berada dalam itu kerana nama dia disebut dengan IC dan diteriak, dah dipotong lepas tu dia pula (datang) masuk mengundi sekali lagi. 
 
"Sejauh mana kesahihan cerita dia itu satu persoalan. Bagi orang yang tak faham teknikal kerja (SPR) orang seronok dengar cerita dia macam mana mengundi 2 kali. Tapi orang tak sedar yang dia cerita mungkin cerita rekaan yang tak benar," katanya.
 
Mengulas lanjut, Wan Omar berkata, perbuatan 'tidak masuk akal' pemuda berkenaan dipertikai kerana warganegara yang telah mengundi pada hari tersebut telah dipotong nama mereka daripada daftar pemilih, selain polis dan petugas SPR berkawal di tempat mengundi dan setiap saluran agar tiada kertas atau bahan terlarang dibawa keluar.
 
"Kita sendiri akan memastikan budak macam ini tak terlepas daripada undang-undang. Kalau dia sebelum ini diperalatkan oleh mana-mana parti politik konon nak malukan SPR, tanpa disedari budak ini telah meletakkan diri dalam risiko salah dari segi undang-undang," katanya lagi.
 
Sebuah portal berita hari ini melaporkan Mohd Fadhli Khaharruddin, 23 mengaku keluar mengundi dua kali atas alasan mahu membuktikan ketelusan sistem pilihan raya walaupun menggunakan dakwat kekal.
 
Beliau dilaporkan mengundi pada kali pertama pada jam 10.30 pagi di saluran 4, peti undi Sekolah Kebangsaan Sungai Isap dan keluar mengundi kali kedua pada jam 1.15 petang di lokasi yang sama selepas mendakwa dakwat kekal di jarinya tanggal sepenuhnya apabila dibasuh.
 
Fadhli bagaimanapun tidak membuang undi kali kedua itu, sebaliknya menyimpan kertas undi SPR dan nombor saluran sebagai dakwaan bukti kelemahan SPR, selain terus membuat laporan polis

 

21 Hari Untuk Melihat Petisyen Kebenaran Dakwaaan Pembangkang

KUALA LUMPUR, 23 Mei – Pakatan Pembangkang sepatutnya mengambil peluang dalam tempoh 21 hari yang diperuntukkan undang-undang bagi mana-mana parti politik untuk memfailkan petisyen bagi mencabar keputusan Pilihanraya Umum (PRU) Ke 13 bagi yang diwartakan  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut penganalisa politik, Prof Madya Dr. Shamsul Adabi Mamat dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), inilah masanya untuk Pakatan Pembangkang membuktikan segala dakwaan dan bantahan mereka terhadap keputusan PRU 13 dengan mengikut saluran yang betul.

“Kita tahu bahawa begitu banyak isu yang dimainkan oleh pembangkang di mana antara dakwaan mereka ialah tentang isu dakwat, isu blackout yang berlaku ketika pengiraan undi, pengundi hantu dan juga penipuan kertas undi.

“Undang-undang telah membenarkan mana-mana parti politik untuk menyatakan bantahan mereka dalam masa 21 hari selepas pewartaan. Pakatan Pembangkang sepatutnya mengemukakan apa saja bukti bagi membenarkan dakwaan mereka berlakunya penyelewengan ketika hari mengundi,” ujarnya kepada UMNO-Online di sini hari ini.

Dengan itu menurut beliau,  tidak perlulah lagi pembangkang mengadakan siri-siri demonstrasi yang melanggar undang-undang seperti yang berlaku hari ini.

“ Inilah sistem perundangan yang sepatutnya pembangkang patuhi. Bagi saya, inilah yang sepatutnya dilakukan oleh pembangkang dan bukannya dengan mengajak rakyat ke jalan raya,” jelasnya.

Tambahnya lagi, sekiranya Pakatan Pembangkang gagal untuk mengemukakan bukti atau pun sengaja tidak mahu mengikut saluran undang-undang yang sedia ada,  ini membuktikan bahawa pembangkang sememangnya tidak berminat untuk mengikut saluran undang-undang negara.

“Sekiranya kepimpinan pembangkang  tidak memberikan sebarang bukti bagi bantahan mereka dalam tempoh ini, maka ia menyerlahkan lagi niat sebenar kepimpinan pakatan yang lebih berminat untuk menghuru harakan keadaan dengan demonstrasi jalanan.

“Ia juga secara tidak langsung memperlihatkan bahawa pembangkang sebenarnya memang berniat untuk mengajak rakyat ke jalan raya dan melanggar undang-undang,  demi kepentingan politik mereka dengan membelakangkan undang-undang negara,” ujarnya. -MediaUMNO

Chua Tian Pula Ditahan

Giliran Chua Tian Pula Ditahan

Kita bersyukur, sangat bersyukur - pada kali ini Polis dan pihak kerajaan semakin bertegas dan tidak lagi tunduk dengan sebarang provokasi Anwar Ibrahim atas nama "kuasa rakyat" - sedang mereka telah tewas dalam pilihan raya yang lalu. Saya percaya dan yakin, tidak lama lagi semakin ramai para pemimpin pembangkang akan tersungkur satu demi satu atas segala dosa yang telah mereka lakukan di negara ini. Sasaran kita mudah - heret mereka ke mahkamah dan hukum mereka demi keamanan dan kesentosaan rakyat Malaysia.  Rakyat memberi kemenangan kepada BN bukan hanya untuk memajukan negara ini sahaja, bahkan kami juga mahu para pemimpin pembangkang seperti Anwar Ibrahim disumbat ke penjara semula. Mereka telah begitu banyak merosakkan keamanan dan kesejahteraan rakyat di negara ini.

KUALA LUMPUR, 23 Mei — Ahli Parlimen Batu Chua Tian Chang dan aktivis Haris Ibrahim ditahan kerana menghasut hari ini dan di bawa ke balai polis Jinjang untuk disoal siasat dan penahanan. Difahamkan kedua-duanya ditahan secara berasingan dalam tindakan keras polis hari ini. Ini adalah siasatan ketiga polis mengenai hasutan semenjak pilihan raya 5 Mei. Yang pertama adalah aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim yang didakwa di bawah Akta Hasutan di kompleks mahkamah Jalan Duta pagi ini.

Wednesday, May 22, 2013

Penyokong Pakatan Haram Letak "BOM" Di Kereta @NajibRazak Dan Tun M. #Tolak PR

Hot !!! Amoi DAP Hasut Penyokong Pakatan Haram Letak "BOM" Di Kereta @NajibRazak Dan Tun M. #Tolak PR

Memang celaka betul amoi dalam gambar di atas ni.. Harap muka saja lawa tapi perangai cukup hampeh... 
Ada ka patut amoi celaka ni tulis dalam akaun Facebooknya, menghasut supaya YAB DS Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia dan Ayahnda Tun Dr Mahathir, Mantan Perdana Menteri di bunuh dengan meletakan bom yang di naiki supaya semua rakyat Malaysia gembira serta dia boleh balik ke Malaysia dengan rasa Kemerdekaan sepenuhnya..
Halooo Amoi !!!  Lu tak payah la balik ke Malaysia maa .. Ini Negara Malaysia tidak perlu ada rakyat seperti lu yang suka menghasut.. Lu boleh duduk di luar sampai mampos !!!
Kalau semua nak tahu.. Inilah hasilnya kejayaan dari hasutan DAP yang mahukan masyarakat Cina mempunyai perasaan anti bangsa Melayu.

Monday, May 20, 2013

JUSUF KALIA (SAHABAT KARIB) PUN ANWAR TIPU


MEMANG ANWAR DAN SEWEL!!
Peniaga Cina mula terasa bahang - Kempen memboikot barangan pengguna daripada peniaga kaum CinaPeniaga Cina mula terasa bahang - Boikot perkauman lembapkan pembaharuan ekonomi, kata pakar perniagaan!

Gambar fail penjual sayur di pasaran SS2 di Petaling Jaya. Pertubuhan Melayu telah memanggil untuk memboikot perniagaan Cina.

Kempen memboikot barangan pengguna daripada peniaga kaum Cina akan membantutkan perancangan transformasi ekonomi kerajaan, kata pemimpin korporat dan pakar ekonomi.

Dewan Perniagaan Melayu dan Cina, disamping pakar ekonomi Dr Yeah Kim Leng menekankan ketegangan perkauman akan menakutkan pelabur luar negara, walaupun keluaran dalam negara kasar (KDNK) berkembang pada 4.1 peratus dalam suku tahun pertama, rekod paling rendah dalam tempoh suku kesembilan sebelum ini.

Pengarah urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Christine Lagarde dilaporkan melahirkan kebimbangan November lalu terhadap aliran masuk pelaburan luar negara (FDI) ke Malaysia, hutang awam yang tinggi dan risiko ketidaksamaan pendapatan.

“Kita perlu lihat terhadap impak keseluruhan gesaan boikot tersebut,” kata Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Melayu Malaysia(DPMM) Hanafee Yusof kepada The Malaysian Insider semalam.

“Mereka tidak boleh lakukannya berdasarkan sentimen... dalam ekonomi, kita bergantung antara satu sama lain,” tambah beliau.

Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dilapor berkata kepada agensi berita nasional Bernama pada Rabu lalu permintaan domestik yang kukuh akan terus menjadi “pemacu utama pertumbuhan”, disokong oleh perkembangan sektor swasta yang berterusan dan disokong oleh sektor awam.

Pakar ekonomi Datuk Dr Mohamed Ariff Abdul Kareem, yang merupakan bekas pengarah eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), berkata bulan lepas pertumbuhan ekonomi negara dijangka sederhana kepada 5 peratus tahun ini daripada 5.6 peratus tahun lepas, disebabkan oleh faktor luaran seperti krisis zon di Eropah.


Pertumbuhan ekonomi di rantau Asia-Pasifik dijangka melonjak kepada enam peratus tahun ini, daripada 5.6 peratus pada 2012, ia lebih perlahan daripada kadar pertumbuhan purata sebanyak 8 peratus sebelum krisis kewangan global yang melanda pada tahun 2008, kata Pertubuhan Ekonomi Bangsa-bangsa Bersatu Ekonomi dan Suruhanjaya Sosial bagi Asia dan Pasifik bulan lepas.

Hutang negara juga mencecah kepada 53 peratus KDNK — menghampiri siling 55 peratus — naik daripada 43 peratus pada tahun 2008.

Tan Poh Seng, yang merupakan salah seorang ahli lembaga dalam Dewan Perniagaan Cina (ACCCIM) menggesa semua ahli politik untuk melihat ke hadapan dan bukan sebaliknya masih mempertikaikan tentang keputusan pilihan raya buruk yang tidak dijangka bagi Barisan Nasional (BN) pada 5 Mei lalu.

“Mereka yang berada politik perlu pandang ke depan dan fokus kepada ekonomi,” kata Tan kepada The Malaysian Insider.

“Beliau perlu memberitahu NGO tersebut yang mahu memboikot kami supaya tidak lakukannya,” kata Tan lagi yang merujuk kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Hasan Malek.

Menteri Kabinet baru itu Sabtu lalu berkata Putrajaya tidak menyokong gesaan badan bukan kerajaan (NGO) dan blogger pro-BN yang melancarkan kempen memboikot perniagaan Cina tetapi tidak mampu menghalang mereka daripada meneruskan kempen tersebut.


Baru-baru ini selepas berakhir pilihan raya umum ke-13 (PRU13), beberapa NGO Melayu termasuk Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) secara terbuka menggesa memboikot perniagaan Cina, kempen tersebut kemudiaannya semakin meluas di kalangan blogger pro-BN.

Antara blogger yang sudah memulakan kempen memboikot tersebut adalah The “Thirteen million plus Ringgit” guy rambles, Gerakan Anti PKR, House PK, Another Brick in the Wall dan The Unspinners.

Gesaan itu dibuat untuk “menghukum” DAP dengan beberapa pemimpin Umno menuduh parti tersebut telah menghasut pengundi Cina, kaum minoriti yang berpengaruh dari segi ekonomi itu.

Ketua Ekonomi RAM Holdings Yeah mengatakan memboikot sesetengah kaum akan menyebabkan polarisasi lebih besar di negara ini dan boleh menjejaskan aliran FDI.

“Ia bukan sahaja memberi impak kepada negara, tetapi pelabur berpotensi juga akan menimbang semula isu perkauman sebegini dalam pasaran dan perniagaan,” kata Yeah kepada The Malaysian Insider semalam.

“Kesannya ia akan melembapkan pendapatan negara, melembapkan pertumbuhan, menyebabkan banyak peluang kerja hilang,” tambahnya lagi.

Pertikaian dan langkah menyalahkan pengundi masyarakat Cina bermula apabila Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, menggunakan istilah “tsunami Cina” selepas keputusan pilihan raya menunjukkan BN kekal berkuasa tetapi prestasi merosot, apabila memenangi hanya 133 daripada 222 kerusi Parlimen.

Wasabi Oyabun..

Sunday, May 19, 2013

Ramalan Bomoh PR menang 65% PRU13....MEMBUATKAN ANWAR IBRAHIM MEROYAN.............?

BOMOH INI MEMBUATKAN ANWAR IBRAHIM MEROYAN.............? 

Video bomoh dari Sultan Kiram nie membuatkan Anwar meroyan menjadi PM-7. Apa punya bangang anwar nie sampai pecaya benda tahyul macam nie? Sama jugaklah mangkok hayun dengan penyokong tegarnya. Entah berapa yang dibayar oleh Anwar dan konconya? Mungkin berjuta jugak kot? 
Duit tue sudah tentu Rahim Goust yang bagi. Rahim Ghoust nie kan penjaga harta Ahmad albab diluar negara. Ramalan ini adakah benar? Tapi yang nyata BN kini telah menang dan majoriti yang telah diberikan oleh Rakyat Malaysia. 
 nak habaq pada bomoh mangkok nie supaya buat selalu macam nie pada Anwar. Kenapa? Pasal Anwar nie dah kerap-kali menipu rakyat Malaysia. Apa salahnya kali ini Anwar pulak kena tipu dengan bomoh penipu nie.

 

 

(KEMARAAN KE PUTRAJAYA)
PR MENDAHULUI 65% SETAKAT HARI INI

Sekarang baru kami faham mengapa ANwar benar-benar tidak dapat menerima kekalahan PRU kali ini dan mengheret rakyat ke jalanan... Rupa-rupanya beliau percaya pada ramalan bomoh ini yang mengatakan peratusan kemenangan PR adalah 65%

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...