Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, February 9, 2013

Baling batu kat Nik Aziz ... Janganlah ... sakit !!!!!

Antara ular, keling dan Nik Aziz ... baling batu kat Nik AzizKalau anda jumpa ular dan Nik Aziz, ambil batu balinglah batu itu kepada Nik Aziz.

Lihat video berikut:Pas dilihat tidak ikhlas dalam isu kalimah Allah apabila mempunyai dua keputusan berbeza dan paling buruk kedua-duanya ditafsirkan demi menjaga kepentingan politik bersama pakatan dan menjaga hati penyokong Pas.


* Melihat mutakhir ini banyak percaturan Pas mengambil kira keuntungan politik terlebih dahulu daripada dasar dan asas perjuangan parti itu.

- Sebenarnya, ini bukan pandangan Nasharudin seorang, malahan sebahagian besar orang Melayu dan umat Islam melihat begitulah sikap Pas sejak berkawan dengan PKR dan DAP.

Nasharudin : Realiti Politik Pas Kini ?

Hujah Nasharudin, realiti politik Pas? 

 


Sebahagian ahli PAS membuat demonstrasi secara aman terhadap kenyataan Karpal berhubung isu Kalimah Allah di Kota Bharu, baru-baru ini.

Pada Sabtu lalu, dalam satu sidang akhbar, bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa meluahkan rasa hatinya bukan sahaja berhubung soal pemecatan daripada Majlis Syura Ulama tetapi juga perjalanan politik Pas sejak menjalin kerjasama dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Penulis percaya biar pun apa yang dikatakan oleh Nasharudin, ia tidak akan diterima oleh sesetengah golongan dalam parti itu sebagai satu kebenaran sebaliknya akan dijadikan 'peluru' untuk mencapai matlamat terakhir mereka menyingkirkan Nasharudin daripada Pas.

Berikut sedutan kenyataan Nasharudin dan ulasan penulis tentang kebenaran di sebalik apa yang beliau perkatakan berdasarkan kepada perkembangan terkini dalam pendekatan politik Pas.

* Menuntut keadilan, minta tindakan yang sama kepada siapa sahaja yang menyanggah ketetapan Majlis Syura Ulama.

- Ketika tercetusnya isu pelaksanaan hukum hudud yang ditentang keras oleh DAP, terdapat beberapa pemimpin Pas termasuk bertaraf Ahli Parlimen yang seolah-olah bersetuju dengan pandangan DAP.

Mereka berpendapat, hukum hudud masih belum sesuai dilaksanakan di negara ini, bagaimanapun tiada tindakan diambil ke atas pemimpin-pemimpin berkenaan biar pun kenyataan mereka dilihat bertentangan dengan Majlis Syura Ulama yang menegaskan Pas tetap memperjuangkan pelaksanaan hukum hudud.

Tetapi apabila Nasharudin mempertahankan pendirian Pas dan sanggup berdepan dengan Pengerusi DAP, Karpal Singh di mahkamah, ada desakan di dalam Pas agar Nasharudin dipecat kerana dilihat menjejaskan hubungan Pas dengan rakan-rakan dalam pakatan pembangkang.

* Menggesa tarik balik keputusan yang dibuat bersama pakatan pembangkang dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

- Pas harus menerima gesaan Nasharudin ini memandangkan ketika ini parti itu dilihat mempunyai dua pendirian berbeza.

Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan pemimpin PKR dan DAP bersetuju kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam tetapi Majlis Syura Ulama membuat keputusan sebaliknya.

Oleh itu gesaan Nasharudin supaya keputusan bersama pakatan pembangkang dalam isu tersebut ditarik balik adalah betul.

Langkah itu bagi menggelakkan, Pas dilihat tidak ikhlas dalam isu kalimah Allah apabila mempunyai dua keputusan berbeza dan paling buruk kedua-duanya ditafsirkan demi menjaga kepentingan politik bersama pakatan dan menjaga hati penyokong Pas.

* Melihat mutakhir ini banyak percaturan Pas mengambil kira keuntungan politik terlebih dahulu daripada dasar dan asas perjuangan parti itu.

- Sebenarnya, ini bukan pandangan Nasharudin seorang, malahan sebahagian besar orang Melayu dan umat Islam melihat begitulah sikap Pas sejak berkawan dengan PKR dan DAP.

Keterujaan untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan dibuai mimpi menjadi kerajaan bersama-sama kedua-dua parti itu telah memungkinkan Pas bersedia berkompromi sehingga Pas dilihat tidak lebih hanya sekadar 'pak turut' dalam pakatan pembangkang.

Paling trajis apabila Pas mengubah hala tuju perjuangannya daripada negara Islam kepada negara berkebajikan selepas perjuangan negara Islam ditentang habis-habisan oleh DAP dan disokong oleh PKR.

* Kewujudan golongan parasit dalam Pas

- Apa yang diperkatakan oleh Nasharudin bukanlah perkara baru tetapi sudah didedahkan oleh bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali pada tahun lalu. Hasan pernah mengingatkan kepimpinan Pas bagaimana di dalam parti itu wujudnya golongan parasit yang bersedia mengorbankan apa sahaja demi memenuhi tuntutan politik dengan PKR dan DAP.

Golongan inilah yang telah memungkinkan imej Pas sebagai parti Islam semakin tercalar. Golongan parasit ini lebih mempercayai kekuatan yang ada kepada pemimpin-pemimpin PKR dan DAP, sebab itulah mereka sentiasa memainkan peranan agar Pas dalam apa juga keadaan perlu selari dengan kedua-dua parti tersebut.

Mereka juga didakwa menjadi 'penghasut' untuk memastikan mana-mana pemimpin yang dilihat cuba bertegas dan memperjuangkan dasar perjuangan asal Pas disingkirkan dan itulah yang dialami oleh Hasan dan mungkin akan disusuli oleh Nasharudin.

* Untuk membawa agenda Islam serta membawa Islam ke tempat yang sepatutnya, membela rakyat dan menghidupkan semangat negara Islam dan negara berkebajikan yang diperjuangkan Pas.

- Sebenarnya Nasharudin ingin memperingatkan Pas bahawa itulah sebenarnya asas penubuhan parti itu yang dilahirkan oleh sekumpulan ulama pada tahun 1951. Kehadiran Pas di persada politik tanah air bukan semata-mata untuk memburu kuasa politik dan bermusuhan dengan mana-mana parti apatah lagi yang dianggotai oleh insan yang sebangsa dan seagama.

Tetapi malangnya, semangat negara Islam itu sudah luntur kerana Pas tidak mahu ia menjadi halangan kepada hubungan politik dengan PKR dan DAP. Sebab itulah Pas melunakkan istilah negara Islam kepada negara kebajikan.

Bagaimanapun perjuangan negara berkebajikan yang dibawa oleh Pas pula mengelirukan kerana dasar-dasar yang diamalkan oleh UMNO dan BN sejak merdeka sudah memenuhi konsep tersebut.

* Kekuatan Pas yang sudah sedikit tercair dan tahaluf siyasi.

- Tidak dinafikan Pas mempunyai kekuatan tersendiri sebab itulah parti itu berupaya menjadi salah satu pemain utama dalam persada politik tanah air. Malangnya, apabila berkawan dengan PKR dan DAP, Pas seolah- olah merelakan mereka dilayan bagaikan melukut di tepi gantang, sedangkan sepatutnya berdasarkan rentetan sejarah serta kekuatan Pas, parti itu seharusnya menjadi parti dominan manakala pemimpin mereka menjadi pemimpin utama dalam pakatan pembangkang.

Namun semua itu tidak menjadi kenyataan, sebaliknya tanpa menghormati kekuatan Pas yang dianggap mempunyai kredibiliti tersendiri dan sejarah perjalanan politik yang lebih cemerlang berbanding PKR dan DAP, apa yang dilakukan oleh kedua-dua parti itu seolah-olah mengerahkan Pas sebagai 'khadam' untuk memastikan kemenangan pakatan pembangkang dalam pilihan raya.

* Dituduh menjadi alat atau dibeli oleh UMNO.

- Sebenarnya inilah strategi yang digunakan oleh Pas bagi memburuk-burukkan mana-mana juga pemimpin mereka yang dilihat bercakap atas dasar kebenaran. Tujuan mereka berbuat demikian adalah untuk menanam dalam fikiran penyokong-penyokong Pas kononnya, pemimpin yang berbuat demikian biar pun bertegas mengenai perjuangan asal Pas sudah dipengaruhi oleh UMNO.

Ini adalah sindrom politik kebencian yang meresapi Pas melalui 'tarbiah' yang diperolehi daripada PKR. Justeru tidak hairanlah apabila Nasharudin mengikuti rombongan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ia tidak akan dilihat dari sudut kepentingan umat dan agama Islam tetapi dari pandangan politik sempit.

Demikian sebahagian pandangan Nasharudin dan ulasan penulis berhubung kenyataan beliau. Terserahlah kepada pemimpin dan penyokong Pas untuk memikirkan kebenaran di sebalik semua hujah ini.

Apa yang pasti, PKR dan DAP telah berjaya mencairkan kekuatan Pas sebagai sebuah parti pembangkang yang dikagumi, segala-galanya bak kata Nasharudin, ''…kerana terlampau ingin meraih dan memenuhi kehendak rakan-rakan dalam pakatan pembangkang."

Oleh : Zulkiflee Bakar

Suara Politik
Belantan

SAPP Telah Dikeluarkan Dari Rundingan Pakatan Kerusi Sabah

azmin ali17KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat telah secara rasmi mengeluarkan Parti Maju Sabah (SAPP) dari rundingan kerusi pembangkang di Sabah, Mohamed Azmin Ali mengesahkan, menegaskan permintaan parti tersebut tidak munasabah untuk dilayan. 

Timbalan Presiden PKR itu memberitahu The Malaysian Insider di peringkat negeri, Pakatan dengan sekutu baru di Sabah Angkatan Perubahan Sabah (APS) dan Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) – hampir bersetuju dengan formula perkongsian kerusi mereka.

“Hanya terdapat beberapa sahaja kerusi lagi yang bertindih. Tetapi sekarang kita meminta Majlis Presiden Pakatan untuk membimbing dalam menentukan kerusi yang harus ditandingi oleh setiap parti,” kata Azmin ketika dihubungi di sini, sambil menambah perkara ini dibangkitkan dalam mesyuarat biro politik pada Rabu.

Akan tetapi ahli parlimen Gombak itu yang kini mengetuai rundingan kerusi dengan APS dan PPPS, tidak akan mendedahkan formula perkongsian kerusi dengan dua pergerakkan berasaskan Sabah itu kerana sebab-sebab strategik.

APS diketuai oleh Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Wilfred Mojilip Bumburing, bekas timbalan presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) dari BN manakala PPPS diketuai oleh ahli parlimen Beaufort Datuk Seri Lajim Ukin yang dahulunya anggota majlis tertinggi Umno.

“Tetapi SAPP dikeluarkan terus dari senarai, dikeluarkan dari formula. Saya tidak menyalahkan mereka kerana apa-apa, hanya kerana tuntutan mereka tidak munasabah,” Azmin mengesahkan.

SAPP, parti yang hampir berusia dua dekad diketuai oleh bekas ketua menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee, pada awalnya telah bersetuju untuk bekerjasama dengan Pakatan dalam Pilihan Raya 2013 untuk menjatuhkan BN di kubu mereka di Malaysia Timur, tetapi menegaskan parti tempatan perlu bertanding dengan jumlah besar daripada 60 kerusi dewan undangan negeri. 

Yong mengatakan parti Pakatan berasaskan Semenanjung boleh bertanding di majoriti kerusi Parlimen untuk membantu mereka menawan Putrajaya tetapi mengekalkan pentadbiran negeri kepada parti yang berakar umbi di Sabah.

Beliau mengatakan ini selari dengan semangat Perjanjian Malaysia 1963 yang menjamin autonomi negeri tersebut.

Akan tetapi Azmin memberitahu The Malaysian Insider permintaan Yong untuk 40 atau separuh daripada 60 kerusi negeri adalah tidak munasabah.

Beliau menegaskan apabila SAPP bertanding di bawah BN pada pilihan raya umum 2008, parti itu hanya memenangi dua kerusi Parlimen dan dua kerusi dewan undangan negeri. SAPP secara rasmi menarik diri dari BN pada September 2008 dan menjadi sebuah parti bebas.

“Kenapa mereka mahu 40 kerusi sekarang? Jadi apa yang tinggal untuk parti pembangkang lain dalam Pakatan, dalam APS dan PPPS?” kata Azmin.

“Saya telah mencuba sedaya upaya dan begitu juga (Ketua Umum PKR Datuk Seri) Anwar (Ibrahim)… kami berjumpa dan berbincang dengan SAPP semenjak enam bulan lalu — lebih banyak dari yang mereka dapat berbanding pilihan raya lepas,” tambah beliau.

Apabila ditanya apa tawaran Pakatan kepada SAPP, Azmin mengatakan Pakatan bersedia untuk memberikan 10 kerusi kepada parti berasaskan Sabah itu.

Beliau menambah ia adalah “kerusi bagus” dimana SAPP akan bertanding dan mempunyai peluang cerah untuk menang, tetapi parti tersebut menolak tawaran itu.

“Mereka datang kembali kepada kami dan mengatakan mereka mahu 40 kerusi,” kata Azmin.

“Jadi kami telah membuat keputusan – kami akan terus dengan APS dan PPPS sahaja, memandangkan kesuntukkan masa,” katanya.

APS dan PPPS telah bersetuju untuk bertanding menggunakan bendera PKR dalam pilihan raya akan datang.

The Malaysian Insider difahamkan, Bumburing telah ditugaskan untuk menguruskan kerusi Kadazandusun dan Murut (KDM) di Sabah memastikan sokong komuniti tersebut beralih kepada pembangkang, walaupun parti Pakatan berasakan Semenanjung yang menggepalai pertempuran. Lajim pula ditugaskan untuk mendapatkan sokongan Melayu dan Islam.

Kedua-dua pemimpin ini baru-baru ini menjadi sasaran serangan mulut dari Yong, pada Selasa lalu memanggil mereka sebagai kerbau yang dicucuk hidungnya.

Pemimpin lantang yang dikenali dikalangan Cina Hakka di Sabah, menuduh kedua-dua Bumburing dan Lajim “tidak mempunyai pilihan” selain kowtow kepada rakan baru Pakatan mereka dari Semenanjung untuk melobi kerusi dalam pilihan raya akan datang.


Oleh Clara Chooi / The Malaysian Insider

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/azmin-sapp-telah-dikeluarkan-dari-rundingan-kerusi-sabah/

Khalid Samad Meroyan Menonton Ustaz Nasharudin Dalam TV3 .. kahkahkah .... inilah dia parasit yang menyebabkan PAS terkeluar daripada dasar perjuangan ISLAM SEJATI ????


[Khalid Samad Meroyan] Nasharudin diminta jangan cemar nama Allahyarham Datuk Fadzil

Pas Selangor mengingatkan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa supaya tidak mencemarkan nama baik bekas Presiden Pas, Allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor dengan segala tindakan dan kenyataan beliau.

Timbalan Pesuruhjaya Pas III, Khalid Samad berkata, Nasharudin sepatutnya berterima kasih kepada Ustaz Fadzil kerana membawa beliau yang langsung tidak dikenali terus ke pimpinan Pusat dan dilantik sebagai Setiausaha Agung Pas.

"Beliau bukan siapa-siapa sebelum Ustaz Fadzil ambil dan letak di pentas utama politik Pas. Saya minta dia jangan cemar nama Ustaz Fadzil iaitu mengaitkan dengan tindakan dilakukannya," katanya pada sidang media di sini semalam.

Khalid berkata, ucapan Nasharudin di sebuah stesen televisyen swasta baru-baru dilihat seolah-olah menjual nama bekas itu Presiden Pas sedangkan itu kenyataannya sendiri.

"Soal tahaluf siasi ini dimulakan pada zaman kepimpinan Ustaz Fadzil. Ianya merupakan keputusan hasil perbincangan melibatkan bukan sahaja pemimpin Pas, tetapi pemimpin gerakan Islam seluruh dunia.

 khalid samad lagi telah mencemar nama Almarhum Ust Fadzil Nor dengan meleburka perjuangan ISLAM SEJATI yang diperjuangkan oleh PAS.

"Mereka berbahas berdasarkan fahaman, suasana dan prinsip politik mengikut syariat Islam. Ia diputuskan bahawa Pas menjadi parti relevan bagi seluruh Malaysia dan rakyatnya, maka persoalan tahaluf siasi ini kerjasama dengan DAP dan PKR tidak menjadi masalah," katanya.

Beliau berkata, Pas Selangor kesal dengan tindakan Nasharudin yang tidak mahu membetulkan diri sendiri dengan menerima keputusan jemaah atau parti tetapi terus ingin melanggarnya walaupun ia salah dari sudut disiplin.

"Tindakan itu membuktikan beliau tidak layak menjadi ahli Majlis Syura Ulamak maka keputusan Majlis Syura Ulamak menggugurkannya terbukti tepat dan betul.

"Tindakannya membuktikan beliau tidak layak menjadi Timbalan Presiden Pas, maka ianya mengesahkan keputusan Muktamar 2011 yang tidak memilihnya sebagai Presiden," katanya.

Dalam pada itu, Khalid turut mengulas mengenai gesaan Nasharudin yang mahu Pas keluar dari Pakatan Rakyat (PR).

"Ia bercanggah dengan apa diwariskan oleh Ustaz Fadzil dan kata-kata beliau sendiri bahawa ini satu ijtihad hebat untuk menjadikan Pas itu relevan bagi semua di seluruh negara Malaysia. Kalau keluar dari PR, maka Pas akan bersendirian dan hanya dapat memainkan peranan untuk sektor masyarakat tertentu sahaja," katanya.


Duit Jual Mesin Jahit Pun PAS Sanggup Kebas?

Airmata Memali: Duit Jual Mesin Jahit Pun PAS Sanggup Kebas?

mesin jahit singer
 

Sudahlah Tabung Memali yang bernilai jutaan ringgit itu “lesap” entah ke mana, duit jual mesin jahit yang sepatutnya menjadi hak balu dan anak-anak yatim itu pun dikebas PAS?

Buruk benar perangai PAS sampai duit hasil jual mesin jahit pun mereka nak sapu masuk kocek sendiri?

Begitulah yang didedahkan oleh salah seorang pemegang amanah Tabung Memali, CN Al-Afghani di dalam satu pertemuannya dengan saya baru-baru ini.

Beliau yang lebih mesra disapa dengan panggilan Cikgu Non mendakwa bahawa Ketua Dewan Muslimat PAS ketika itu, Ustazah Jamilah Husin telah berusaha untuk mewujudkan bengkel jahitan untuk balu-balu dan anak-anak yatim itu.

Dengan bengkel tersebut, mereka diharapkan agar dapat berdikari dengan hasil jahitan masing-masing yang berkemungkinan dapat menyara hidup mereka selepas tragedi tersebut.

Modal sebanyak RM40,000 telah diambil dari Tabung Memali dan sehingga bengkel tersebut dibawah seliaan Cikgu Non, asetnya dianggarkan bernilai sekitar RM60,000 sebelum diserahkan kepada salah seorang pemimpin PAS tempatan di situ.


Isu Penipuan Tabung Mangsa Memali : Tidak Pernah Diaudit Dari Tahun 1986-2000.mov 
Mungkin telah disalah tadbir dan faktor pengurusan yang lemah, bengkel itu telah ditutup oleh penyelianya tanpa sebarang perbincangan dengan balu-balu terbabit, termasuklah balu kepada Allahyarham Ibrahim Libya yang menjadi bendahari di dalam projek bengkel jahitan tersebut!

Penutupan bengkel itu sebenarnya tidak direstui oleh balu-balu tragedi Memali dan ada di antara mereka yang merayu agar mesin-mesin jahitan itu dijual kepada mereka melalui bayaran ansuran memandangkan ia adalah sebahagian dari punca pendapatan mereka mencari sesuap nasi…

Pun begitu, rayuan balu-balu mangsa Memali itu tidak diendahkan malah ke semua mesin-mesin itu telah dijual pada sebuah syarikat dari negeri Perlis dengan harga RM30,000 sahaja!

Lebih menggemparkan, Cikgu Non mendakwa bahawa hasil jualan mesin-mesing jahit terpakai itu pun “lesap” entah ke mana dan tidak dapat dikesan…

Jijik sungguh akhlak yang ditunjukkan oleh puak-puak PAS ini, bukan? Sudahlah para balu dan anak-anak yatim itu tidak terbela, malah mata pencarian mereka pula diragut secara zalim. Duit hasil jual mesin jahit pun dikebas juga?

Apa punya jenis manusialah puak-puak PAS ini? Kononnya merekalah pejuang Islam yang suci, murni, telus, kudus dan mulus. Padahal, perangai dan hati mereka lebih “hitam” dari dakwat, hati mereka lebih “busuk” dari bangkai…

Semoga kita semua terpelihara dari puak-puak yang menzalimi hak balu dan anak-anak yatim ini pada masa-masa akan datang… Amin…

Ketahui 9 Petir Yang Merbahaya!Banyak petir yang berbahaya sehingga boleh meragut nyawa seseorang sehingga penting untuk kita mengetahui pada setiap satunya dan apa jenis petir tersebut. 


Petir adalah gejala alam yang biasanya muncul pada musim hujan di mana di langit muncul kilatan cahaya sesaat yang menyilaukan biasanya disebut kilat yang beberapa saat kemudian diikuti dengan bunyi menggelegar sering disebut sebagai Guruh. Perbezaan waktu kemunculan ini disebabkan adanya perbezaan antara kecepatan bunyi dan kecepatan cahaya.

1. St. Elmo's Fire


Petir jenis ini sangat kuat sehingga tanah akan berlubang apabila disambar olehnya. Apabila petir ini datang, tidak ada seorang pun berani untuk keluar rumah.

2. Boom


Ball Thunder adalah fenomena yang aneh, ia tidak dapat dipastikan bagaimana ia terhasil, ia juga boleh membahayakan kehidupan.

3. Deadly


Di Amerika Syarikat, sekitar 58 orang dibunuh setiap tahun oleh petir. Sekitar 250 orang bertahan hidup setiap tahun setelah disambar petir, namun sebahagian besar hidup dengan bekas luka tetap.

4. Cloud Flashes


Ketika kilat menyala di awan, kadang-kadang Anda dapat melihat garis di udara di sekitar badai. Itu disebut kilat awan-ke-udara, atau disebut sebagai "Anvil Crawler" Petir juga dapat melakukan perjalanan dari awan ke awan. 

5. Cloud-to-sea Lightning


Petir jenis ini sering dilihat di laut oleh para nelayan.

6. Mind-blowing Beauty


Petir melalui udara memancarkan cahaya putih, tetapi dapat muncul sebagai warna yang berbeda bergantung pada keadaan cuaca. Kerana kelembapan, kabus, debu dan seperti dengannya, petir dapat muncul dalam warna merah atau oren dalam cara yang tidak sama ketika matahari terbenam.

7. Upper Atmospheric Lightning


Petir ini digelar sangat istimewa kerana ia jarang dapat dilihat.

8. Mulitple Strikes & Long Exposure Photos


Petir ini kelihatan seperti mercun, ia terjadi seperti itu kerana ia bergabung dengan angin yang sangat kuat sehinggakan ia seakan seperti meletup dengan banyak.

9. Sensational Volcanic-Lightning 


Petir jenis ini seperti bergabung dengan elemen-elemen yang lain seperti api, debu dan pasir. Petir jenis ini antara petir terpanjang.

Jadi semua jenis petir ini boleh lah kalau nak try tengok sendiri. Masa hujan tengok langit. Haha!

K7L : Kalau kena petir tu jangan tanya kenapa..
 

sumber

 

Sifat Tamak Anwar dan Hanya Mementingkan Diri Kini Memakan Diri Sendiri dan Pakatan Rakyat Bakal Kecundang di Sabah Sebelum pun Masuk Gelanggang PRU13.

Asyik sangat 'MAIN' orang lain... Nah, kali ni Anwar pulak kena 'MAIN'. KLIK baca ni! 

ANWAR KENA 'MAIN' DI SABAH SEBAB TAMAK KERUSI

Kenyataan Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee yang bertegas negeri Sabah mesti bertanding di majoriti kerusi dalam dewan undangan negeri adalah sesuatu yang menarik dalam konteks Negeri Di Bawah Bayu itu.

Teck Lee memberi alasan parti-parti yang ditubuhkan di Semenanjung perlu memberi laluan kepada parti seperti SAPP untuk menerajui kerajaan sekiranya menang dalam Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

Katanya ini adalah penting demi untuk melindungi autonomi negeri tersebut mengikut perjanjian gagasan Malaysia 1963.

Mesej sebenarnya dituju kepada tiga parti pembangkang Semenanjung iaitu PKR, Pas dan Dap yang beria-iya untuk merampas negeri yang menjadi 'deposit undi' bagi Barisan Nasional untuk sekian lama.

Walaupun SAPP terkenal dengan slogan parochial 'Sabah Untuk Sabah' yang agak keterlaluan, namun ia membayangkan hasrat serta pandangan yang terpendam dalam sanubari pemimpin-pemimpin parti tempatan terhadap parti-parti pembangkang dari Semenanjung.

Ini berbeza dengan UMNO yang bertapak di Sabah secara semulajadi dan terhormat dengan menyerap parti USNO yang diasaskan oleh Tun Datu Mustapha.

Oleh itu rakyat Sabah tidak rasa janggal menerima kehadiran UMNO di bumi mereka kerana 100 peratus UMNO adalah juga warisan USNO yang banyak berjasa dalam perjuangan kemerdekaan negeri itu serta peranan besarnya dalam penyertaan dalam Persekutuan Malaysia.

Bagi rakyat Sabah, USNO adalah UMNO dan UMNO adalah USNO.

Ini berlainan pula dengan ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat yang berlagak sombong dan angkuh apabila mula datang ke negeri itu.

Parti-parti ini berfikiran status dan kedudukan mereka yang dianggap sudah popular di Semenanjung membolehkan mereka juga diterima dengan tangan terbuka dan senang hati di Sabah.

Tangapan mereke meleset sama sekali kerana PKR, Pas dan Dap gagal menyelami perasaan dan memahami sanubari rakyat Sabah.

Rakyat Sabah tinggi semangat patriotisme mereka dan oleh kerana itu perjanjian 20 perkara ditandatangani dengan Kerajaan Persekutuan di bawah Al Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj sebelum bersetuju kekal bersama-sama dalam Malaysia.

BN amat memahami senario politik Sabah dan oleh kerana itu ia berjaya membangunkan ekonomi negeri itu dengan baik sekali melalui jaringan bijak dengan pemimpin-pemimpin tempatan.

Rakyat Sabah menyokong BN dengan penuh keikhlasan sementara negeri itu pula dibangunkan secara adil setaraf dengan negeri-negeri lain di dalam persekutuan.

Ketua Pembangkang berfikiran Pakatan Rakyat akan mendapat laluan mudah di Sabah tetapi kenyataan Teck Lee mencerminkan sebaliknya.

Sejak empat tahun lalu pembangkang dari Semenanjung masih terus gagal meyakini parti-parti politik Sabah seperti SAPP terutamnnya dalam isu pembahagian kerusi pada PRU13 nanti.

Sehingga kini isu tersebut masih dalam terawang-awang tanpa keputusan yang muktamad.

Persoalan parti pembangkang mana yang bakal bertanding di 60 kerusi dewan undangan negeri dan 25 kerusi parlimen terus menjadi teka teki dan igauan kepada Anwar Ibrahim.

Beliau berharap perkara ini telah dapat diselesaikan sejak lama dahulu tetapi nampaknya parti-parti Sabah tidak mudah digula-gulakan oleh Anwar dan pemimpin Pakatan Rakyat.

Malah bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah, Wilfred Mojilip Bumburing yang meninggalkan BN untuk menyertai blok pembangkang bersama-sama bekas Timbalan Menteri Pengangkutan, Lajim Ukin pada Julai tahun lalu, kini bertelagah secara terbuka dengan Teck Lee berkaitan isu tersebut.

Bumburing yang bertindak sebagai orang tengah bagi Pakatan Rakyat di Sabah telah mengumumkan rundingan isu pengagihan kerusi telah digantung, menandakan perpecahan sedang melanda pakatan pembangkang di negeri itu.

Impian Anwar untuk menyatukan semua parti pembangkang di Sabah menjelang PRU13 sudah berkecai dan tinggal harapan sahaja.

Tidak mustahil sepertimana Anwar melepaskan impian untun menawan Sarawak pada pilihan raya negeri 2011, beliau juga akan berbuat demikian apabila melihat keadaan di Sabah sudah tidak dapat diselamatkan lagi.

Hakikatnya Anwat telah 'dimain' oleh SAPP serta parti lain seperti Parti Pembaharuan Negeri (STAR), pimpinan Dr Jeffrey Kitingan yang turut berkongsi citarasa politik yang sama dengan Teck Lee.

Kedua-duanya tidak mahu Anwar mendominasi politik Sabah dan sudah tentunya tidak mahu PKR, Pas dan Dap menjadi 'abang long' kepada parti-parti tempatan.

Anwar tamak kerana mahu memiliki majoriti kerusi yang bakal ditandingi dengan mengenepikan sentimen dan hak parti-parti Sabah.

Akhirnya sifat tamak Anwar dan hanya mementingkan diri kini memakan diri sendiri dan Pakatan Rakyat bakal kecundang di Sabah sebelum pun masuk gelanggang PRU13.

MP: Nak tau cerita lain? KLIK SINI

Video Ulama Dan Kepimpinan Dalam PAS Jadi Syaitan-syaitan Bisu. Terlepas Di Dunia Tidak Bermakna Terlepas Di Akhirat…

Penulis buku Kafirkah Aku? dan Air Mata Di Bumi Memali, Zainon Ismail yang lebih dikenali sebagai CN Al-Afghani berkata Ulama' Pas jadi syaitan bisu. Read More...

Makan Duit Anak Yatim ... PAS PARTI AHLI NERAKA - CN Al-Afghani

Kerajaan Malaysia telah membayar gantirugi am khas serta faedah kos sebanyak RM300,000 kepada 14 orang waris mangsa yang terkorban dalam peristiwa Memali.


Sememangnya ulama dan pimpinan PAS adalah Syaitan-syaitan bisu yang ikut telunjuk DAP

Tabung Memali: Terlepas Di Dunia Tidak Bermakna Terlepas Di Akhirat…tabung-memali

Sayu sungguh mendengar cerita dari seorang penyokong PAS tegar di Baling, Kedah, yang menceritakan tentang nasib balu dan anak-anak yatim mangsa tragedi Memali yang begitu malang setelah kehilangan tempat bergantung hidup…

Ketika tragedi itu berlaku, PAS cuba menonjolkan diri sebagai “pembela” nasib mereka. Namun tidak disangka-sangka, masa depan mereka telah dipersia-siakan dan terpaksa hidup mengemis tanpa sebarang pembelaan.

Malah lebih menyedihkan, hidup mereka melarat dan hak yang sepatutnya mampu membantu mereka mendapat sebuah kehidupan yang sempurna telah dinafikan dengan zalim oleh para pemimpin PAS…
Siapa yang pernah bertemu dengan Cikgu Non atau nama penanya, CN Al-Afghani, pasti tahu tentang cerita kezaliman PAS ini. Dan parti itu semahu-mahunya cuba menutup mulut Cikgu Non dari terus membongkar kejijikan “perut busuk” di dalam PAS..!

Menurut Cikgu Non, PAS telah mewujudkan Tabung Memali dan mereka telah berjaya mengumpul jutaan ringgit dari pihak yang bersimpati terhadap mangsa tragedi berdarah itu. Malangnya, Tabung Memali yang tidak pernah diaudit itu “lesap” entah ke mana…

Cikgu Non menceritakan bahawa ada dari kalangan balu dan anak-anak yatim itu hidup melarat seperti pengemis yang meminta simpati dan ada pula yang terbiar serta meninggal dunia dalam keadaan yang mengaibkan akibat kemiskinan.

Sangat menghairankan bila 14 keluarga waris mangsa ini hidup sengsara sedangkan Tabung Memali yang dikutip khas untuk mereka berjumlah jutaan ringgit! Sepatutnya, mereka mampu hidup dalam keadaan yang cukup sempurna, bukan?

Apa yang PAS buat dengan duit sebanyak itu? PAS guna untuk beli bendera dan beras untuk diedarkan ketika berkempen pilihanraya, kah? Atau wang tersebut digunakan untuk membeli Honda CRV buat Mat Sabu pergi kutip duit ceramah?

Cikgu Non berkata, Kerajaan BN ketika itu telah memberikan wang pampasan kepada waris mangsa tragedi Memali berjumlah RM300,000 di mana 14 waris tersebut dianggarkan menerima sebanyak RM20,000 setiap seorang.

Paling menarik, PAS yang kononnya “pembela” telah mengupah peguam untuk menyaman Kerajaan BN ketika itu atas kejadian tersebut dan khidmat para peguam itu dibiayai sepenuhnya oleh PAS Pusat.
Tapi, datang pula seorang wakil PAS Kedah yang mengutip wang sebanyak RM1,500 dari setiap keluarga mangsa, kononnya bagi membiayai kos guaman, perbicaraan di mahkamah dan sebagainya!

Secara percuma saja mangsa-mangsa tersebut dianiaya oleh PAS Kedah. Segala kos guaman dan perbicaraan itu adalah percuma sebenarnya, tapi PAS Kedah pula dapat untung dengan menipu setiap keluarga malang itu, bukan?

Saya tertanya-tanya, apakah PAS Pusat ketika itu tidak mengajar PAS Kedah tentang hukum memakan hak anak yatim menurut agama Islam? Tak tahulah saya sekiranya “agama” PAS “menghalalkan” makan hak anak yatim..?

Sehingga kini, saya difahamkan sudah berkali-kali laporan polis telah dibuat oleh Cikgu Non dan kes itu belum selesai disiasat sehingga kini dipercayai kerana ketiadaan maklumat akibat kes terpendam terlalu lama.
Saya berpandangan bahawa berkemungkinan PAS boleh terlepas dari hukuman mahkamah di dunia memandangkan ia hanyalah hukum yang dicipta manusia yang bersifat tidak sempurna sebagaimana keadilan di padang Mahsyar nanti.

Tunggulah di akhirat kelak dan jangan terkejut sekiranya puak-puak PAS yang kononnya ada “tiket ke syurga yang dihadiahkan Nik Aziz” akan dihumban ke neraka disebabkan skandal Tabung Memali ini…Wallahua’alam.

Friday, February 8, 2013

Salahuddin dan Mahfuz mahu Zainon membuat laporan polis jika benar berlaku penyelewengan terhadap Tabung Memali Selepas Pimpinan PAS buat pekak aje...

Zainon buat laporan polis?

Undi PKR Bawa Kehancuran Negara 
Undi PAS Bawa Pepecahan Umat Islam 
Undi DAP Bawa Penindasan Bangsa 
Undi BN Bawa Kemakmuran Agama, Bangsa Dan Negara.

JANGAN cuba untuk lari dan menuding jari pada pihak lain!
Puak PAS terutamanya pemimpin parti perlu bertanggungjawab dan MENJAWAB segala persoalan mengenai perkara ini.

JANGAN CUBA TIPU lagi...

Isu Tabung Memali : Zainon Dakwa Ulama' Pas Jadi Syaitan Bisu 7/2/2013 


 
Penulis buku Kafirkah Aku? dan Air Mata Di Bumi Memali, Zainon Ismail atau CN Al-Afghani hari ini menyahut cabaran Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar dengan membuat laporan polis berhubung dakwaan penyelewengan Tabung Memali.


Zainon yang juga bekas aktivis tegar dan ahli seumur hidup Pas membuat laporan tersebut di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi kira-kira pukul 10 pagi semalam. Beliau berjaya mengelak daripada ditemui pemberita dan dikatakan keluar dari IPD setengah jam kemudian namun enggan mengulas lanjut ketika dihubungi.

Isu Penipuan Tabung Mangsa Memali : Tidak Pernah Diaudit Dari Tahun 1986-2000Bagaimanapun Zainon memberitahu, satu sidang akhbar khas akan diadakan malam esok berhubung perkara itu.
"Isi kandungan dan apa perkara yang dilaporkan hari ini akan saya beritahu malam esok," katanya ketika dihubungi.

Difahamkan, antara penyelewengan yang dinyatakan dalam laporan tersebut adalah mengenai penganiayaan terhadap balu Memali yang diarahkan membayar sejumlah RM3,000 bagi membiayai kos guaman pada tahun 2007. Selain itu, laporan itu juga mempersoalkan 'kehilangan' wang berjumlah RM30,000 hasil jualan mesin jahit kepunyaan bengkel jahit Memali.

Sebelum ini, Salahuddin dan Mahfuz mahu Zainon membuat laporan polis jika benar berlaku penyelewengan terhadap Tabung Memali selepas beliau mendesak pucuk pimpinan Pas menyiasat perkara itu.

Zainon yang merupakan salah seorang daripada tiga individu yang bertanggungjawab mengurus Tabung Memali membuat desakan tersebut selepas tidak sanggup lagi melihat hak serta harta anak yatim, balu dan mangsa Memali 'diratah' pihak lain.

Siapa yang pasang video mirip Anwar ?

Pendedahan ekslusif oleh Zulkifli Nordin.., bekas peguambela Anwar dan juga Ahli Parlimen Kulim/Bandar Bharu...

  
Siapa yang pasang video seks mirip Anwar ? 

 
Pendedahan WAJAH SEBENAR Anwar Ibrahim PART 1 

 
Pendedahan WAJAH SEBENAR Anwar Ibrahim PART 2 
Pendedahan WAJAH SEBENAR Anwar Ibrahim PART 3


 


Isu Tabung Memali : Zainon Bongkar Isu Penipuan Mangsa Memali

Makan Duit Anak Yatim ... PAS PARTI AHLI NERAKA - CN Al-Afghani

Kerajaan Malaysia telah membayar gantirugi am khas serta faedah kos sebanyak RM300,000 kepada 14 orang waris mangsa yang terkorban dalam peristiwa Memali. 

  

Trajedi Memali belum selesai... Rupanya kepimpinan PAS ambil kesempatan kaut laba..


Satu laporan polis mengenai isu penipuan wang-wang balu dan kewangan yang melibatkan bengkel jahitan memali untuk balu-balu telah dibuat oleh penulis buku Kafirkah Aku? dan Air Mata Di Bumi Memali, Zainon Ismail semalam.

Beliau yang lebih dikenali sebagai CN Al-Afghani berkata kerajaan Malaysia telah membayar ganti rugi sebanyak RM21,428.00 setiap orang kepada 14 waris mangsa memali ketika peristiwa itu berlaku pada tahun 1985. 

Peristiwa Memali Berpunca Dari Pas

Senator Yusuf Husin Menikus Lagi Bila Cikgu Non Buka Mulut

Malam tadi, bertempat di KL International Hotel, C.N Al-Afghani penulis buku MAT SABU: AIR MATA DI BUMI MEMALI sekali lagi membuat sidang media, menerangkan rasional di sebalik laporan polis yang dibuatnya di IPD Dang Wangi pada sebelah siangnya. C.N Al-Afghani yang lebih dikenali sebagai Cikgu Non menimbulkan persoalan, mengapa PAS sehingga sekarang, masih enggan berterus-terang tentang Tabung Derma Memali yang jumlah duitnya puluhan juta ringgit tetapi pembahagiannya tidak pernah sampai ke tangan golongan yang telah mereka jadikan umpan untuk mengutip derma dari seluruh rakyat Malaysia, bahkan di seluruh dunia.


Dan setiap kali persoalan Tabung Derma Memali ditimbulkan, pasti ada seseorang yang sangat resah dan kelam-kabut.


po_15-1
Cikgu Non
Orang itu adalah SENATOR YUSUF HUSSIN, Ahli Dewan Negara yang berasal daripada seorang PEON SEKOLAH, tetapi berlagak seolah-olah dia bekas pengetua yang telah dibersarakan awal serta diberikan imbuhan besar bagi membolehkannya membeli sebidang tanah yang berharga mahal (pada waktu itu).

Yusuf Hussin adalah orang yang bertanggungjawab memberikan pelbagai maklumat palsu dan menakut-nakutkan pihak berkuasa dengan maklumatnya sehingga akhirnya tercetuslah tragedi Memali pada 19 November 1985. Dia bagaimanapun, berjaya melakonkan watak yang paling hebat, sehingga kemudiannya diangkat sebagai HERO dan kemudian diberikan pelbagai kepercayaan serta tanggungjawab termasuklah sebagai Setiausaha Perhubungan PAS Kedah.

Mengapa Yusuf Hussin amat gentar apabila skandal dan penyelewengan Tabung Derma Memali didedahkan?

Sebabnya, dia adalah orang yang paling tahu, ke mana wang-wang berkenaan telah disonglap, mengapa balu-balu, anak-anak yatim dan ahli keluarga tragedi Memali tidak menerima wang yang didermakan oleh orang ramai, serta beberapa perkara yang berkaitan, termasuklah mengusulkan agar sesiapa sahaja dari kalangan PAS mempertikaikan tentang Tabung Derma Memali dipecat dari parti.

Cikgu Non adalah salah seorang daripada mangsa Yusuf Hussin. Lain-lain nama yang turut menerima natijah akibat keceluparan mulut mereka mempersoalkan tentang Tabung Derma Memali yang telah mengkayakan SENATOR YUSUF HUSIN termasuklah, Haji Najib Fahmi, bekas Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah, Taib Hj. Ahmad, Exco Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah dan Salahuddin Mansor, veteran PAS yang pernah ditahan di bawah ISA.

Kejahatan Yusuf Husin bukanlah perkara baru. Di mana-mana sahaja tempat yang diduduki oleh Yusuf Husin, pelbagai masalah akan berlaku. Tak kiralah sama ada di Madrasah Islahiah Diniah yang telah dibangunkan oleh Ibrahim Libya, PAS Kawasan Baling, mahupun krisis yang berlaku dalam PAS Kedah semenjak tahun 2000 lagi. Semuanya ada tangan-tangan ghaib Yusuf Husin, seorang bekas peon atau budak pejabat sekolah yang bergaji cuma RM150 sebulan.

Yusuf Husin jugalah yang telah menutup Bengkel Jahitan untuk balu-balu Memali. Dia jugalah yang telah mematikan usahaniaga kilang pembuatan sos cili, sos tomato dan kicap serta bihun dan mee basah untuk membantu keluarga mangsa tragedi. Dia jugalah yang cuba memastikan Madrasah Islahiah Diniah tidak berfungsi seperti yang sepatutnya sehinggakan madrasah tersebut hidup segan mati tak mahu. Malah dia juga orangnya yang menyebat duit pampasan daripada Kerajaan Malaysia untuk balu-balu Memali.

27 Julai 2000 merupakan kemuncak kejahatan Yusuf Husin terserlah apabila dia tidak sahaja menipu dan memperdayakan seluruh kepimpinan PAS Pusat, bahkan menipu pihak berkuasa dan rakyat Malaysia kononnya akaun Tabung Derma Memali telah diaudit dan diperiksa, sekaligus mendapati tiada sebarang masalah di dalamnya. Walhal Tabung Derma Memali tidak mempunyai sebarang akaun rasmi dan persoalan utama, mengapa wang dari tabung tersebut tidak diserahkan atau diagih-agihkan kepada tiga golongan yang dijadikan modal untuk mengutip derma, masih tidak dapat dijawab.


Perbincangan untuk mencari jalan penyelesaian berhubung pertikaian Tabung Derma Memali, berlanjutan pada 29 Ogos 2000 di Madrasah Islahiah Diniah dengan dipengerusikan oleh Presiden PAS pada waktu itu, Fadhil Nor. Berasakan pertualangannya terbongkar, Yusuf Husin menghantar orang untuk membuat kacau dalam majlis berkenaan. Perasaan tidak puas hati di kalangan balu-balu, telah digunakannya untuk mencetuskan kekecohan.

Dan hasilnya, dia telah dilindungi oleh Fadhil Nor. Yang dipersalahkan adalah balu-balu Memali. Sehinggakan Mat Sabu datang berceramah dan mengingatkan balu-balu itu agar tidak jadi seperti kaum Nabi Nuh dan Nabi Lut yang telah dilaknati Tuhan.

Nah, sekarang, cerita Tabung Memali kedengaran lagi dari mulut orang yang sama. Sekali lagi Cikgu Non membuat laporan polis dan meminta agar polis melakukan siasatan secara lebih terperinci berhubung penyelewengan dan skandal kewangan PAS. Apakah kali ini Yusuf Husin akan keluar dari persembunyiannya atau sekali lagi, dia akan melarikan diri seperti tikus takut hujan?

Yang pastinya, PAS akan mencari-cari jalan untuk menyalahkan UMNO dan Yusuf Husin akan mengepalai gerakan menyalahkan UMNO kerana pendedahan tersebut.

Maka tugas kami pula adalah mendedahkan siapakah Yusuf Hussin dan mengapa dia cukup takut apabila Cikgu Non membuka mulut tentang tabung berkenaan. Dan Yusuf Hussin bukannya bersendirian dalam kes penyelewengan ini. Ramai pemimpin PAS lain yang turut terlibat dan sangat takut sekiranya penyelewengan mereka berjaya dibongkar oleh pihak berkuasa.
Thursday, February 7, 2013

Ceramah Zulkifli Noordin : Saya Kenal ANWAR IBRAHIM !!!DEBAT RAKYAT
"Pembangkang Malaysia" AUTA dan BELIT
11 April 2012
Kg. Ampang Indah , Ampang

  
Nasharuddin Mat Isa bersama Dato Ahmad Talib dalam Bual Bicara di TV3

BILA AHLI PARLIMEN PAS MASUK TV3.


Semalam rancangan Bual Bicara di TV3. Rancangan yang diacarakan oleh Dato Ahmad Talib itu telah menjemput Nasharuddin Mat Isa.

Antara point-point menarik yang diutarakan Ustaz Nasha..

Ustaz Nasha nampaknya konfius sama ada dia masih ahli PAS atau tidak sebab Nik Aziz kata dia automatik tak jadi ahli, manakala Presiden, Hj Hadi kata dia ahli biasa

Ustaz Nasha mengKOMFEMkan bahawa kenyataan yang dibuat Hj Hadi tentang kalimah Allah bersama Anwar dan Lim Kit Siang memang berbeza dengan apa yang diputuskan kemudian oleh Majlis Syura

Ustaz Nasha tak pernah dijemput untuk masuk UMNO oleh PM.

Ustaz Nasha pernah mewakili Speaker Parlimen di Persidangan Speaker Parlimen di Syria pada 2 tahun lepas - menunjukkan keterbukaan Kerajaan Barisan Nasional dalam perjuangan satu-satu isu terutamanya agama Islam

Ustaz Nasha juga nampak usaha yang dilakukan ketika lawatan ke Mekah bersama ulama-ulama disana adalah satu usaha yang besar...malah lebih besar dari percanggahan politik UMNO dan PAS.

Ustaz Nasha akui yang usaha beberapa pihak untuk membenarkan kafir menggunakan kalimah Allah adalah satu agenda jahat untuk menjahanamkan akidah umat Islam...dia memberi contoh yang agak baik: sepertimana yang diutarakan oleh pemimpin Pakatan yang perkataan Allah digunakan oleh non-muslim di Arab..tetapi Ustaz Nasha menjelaskan..perkataan ustaz digunakan oleh Pak-pak Arab untuk panggil orang-orang yang dihormati seperti Prof.. pemimpin, tokoh-tokoh dan sebagainya..berbeza dengan di Malaysia yang ustaz hanya khas untuk gelaran orang-orang yang ahli dalam agama Islam..

Di dalam facebook..ramai juga geng-geng Pakatan meroyan tak tentu arah...ada yang mengatakan Ustaz Nasha menjual agama lah dan macam-macam lagi..sedangkan PAS sendiri dah jual agama dengan benarkan kafirun pakai kalimah Allah...

MUAFAKAT Kutuk Tindakan Majlis Perundingan Agama.

Ismail Mina : MUAFAKAT Kutuk Tindakan Majlis Perundingan Agama.

alt
MUAFAKAT mengutuk kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme (MCCBCHST) baru-baru ini yang masih cuba mempertahankan keinginan pihak-pihak tertentu yang terdiri daripada mereka yang bukan beragama Islam untuk menggunakan Kalimah Allah bagi tujuan agama mereka.  
Pada masa sama mereka juga cuba mempertikaikan peranan MAIS dan pandangan Yang Arif Bekas Ketua Hakim Negara Tun Ahmad Fairuz Sheik Abdul Halim yang konsisten tidak membenarkan penggunaan Kalimah Allah oleh mereka yang bukan beragama Islam berdasarkan peruntukan yang telah sedia ada.


Sebagai warganegara Malaysia, Majlis MCCBCHST patut memikirkan kesan yang mungkin timbul  dari desakan mereka yang bertentangan dengan Perlembagaan itu. 
Kemarahan Umat Islam mungkin tidak dapat dibendung lagi melihatkan kepada respons masyarakat Islam melalui laporan-laporan polis, ceramah-ceramah umum, tunjuk perasaan dan majlis-majlis penerangan. Jika hal yang tidak diingini berlaku, maka MCCBCHST harus dipersalahkan.


Perlu disebutkan bahawa belum pernah timbul sebarang desakan oleh mana-mana penganut agama bukan Islam mahu menggunakan Kalimah Allah dalam kitab-kitab dan ritual keagamaan mereka. Malangnya, akhir-akhir ini, isu Kalimah Allah ditimbulkan secara  terancang yang dilihat sebagai bermotifkan politik murahan. 
Majlis MCCBCHST elok mengelakkan diri dari terjebak  dalam  percaturan politik destruktif ini. Sebagai golongan beragama yang mahukan keamanan, mereka sepatutnya  menasihatkan  pemimpin-pemimpin dan organisasi politik supaya berhenti dari bermain api  yang tidak berfaedah ini.


Sehubungan dengan itu, MUAFAKAT meminta NGO-NGO Islam memikirkan semula keanggotaan mereka dalam Jawatan Kuasa Mempromosi  Keharmonian Di antara Agama di bawah JPNIN kerana badan-badan bukan Islam itu ternyata  tidak jujur  dan tidak bersungguh-sungguh untuk mewujudkan keharmonian  kerana tidak menghormati asas dialog dan menggunakan Jawatan Kuasa ini, sebagai jalan belakang menjalankan fungsi dan objektif IFC, apabila mereka secara konsisten mempertikaikan kedudukan Agama Islam dan kedudukan serta peraturan agama sedia ada.


Hj Ismail Mina Ahmad
Presiden MUAFAKAT
Kuala Lumpur
7 Februari 2013.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...