Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, January 20, 2012

YB ZUL : HAJI ANWAR (ABU KAZIB @ BAPAK PEMBOHONG )20 January 2012

ANWAR AL-KAZIB

(Aramak Jah! Fenin..fenin..tembelang aku dah pecah Jah oiii!!!)

Salam 2 all.

Persoalan yang bermain dikalangan rakyat sekarang ini ialah: mengapa Mahkamah membebaskan Anwar Ibrahim daripada pertuduhan meliwat stafnya Saiful walaupun kesan airmani Anwar dijumpai didalam dubur Saiful?

Kedua, adakah Anwar Ibrahim “suci & bersih” setelah Mahkamah menolak pertuduhan meliwat staf dia Saiful Bukhori?

Ketiga, adakah Kerajaan terlibat dengan konspirasi bersama Mahkamah untuk membebaskan Anwar kerana tekanan atau kepentingan politik? Adakah benar dakwaan kaum Anwarinas bahawa Kerajaan begitu takut rakyat akan marah sehingga berpakat dengan Mahkamah untuk membebaskan Anwar?

ABU KAZIB @ BAPAK PEMBOHONG

Saperti yang telah teman sebut sebelum daripada ini, penghakiman Mahkamah membuktikan satu perkara yang cukop jelas:

ANWAR IBRAHIM BAPAK PEMBOHONG & PUTAR BELIT!

Buktinya? Kerana Anwar mendakwa pertuduhan liwat terhadap Saiful itu adalah konspirasi jahat Kerajaan untuk menjatuhkan dia! Perbicaraan itu satu sandiwara! Skrip perbicaraan dan hukuman sudah siap! Dia pasti ke penjara! Inilah yang dijaja Anwar siang malam pagi petang, di bandar dikampung, didalam dan luar negara! Mesej Anwar jelas: dia adalah mangsa konspirasi jahat Kerajaan! Bahawa Kerajaan mahu menyumbat dia kedalam penjara dengan pertuduhan rekayarsa meliwat stafnya Saiful Bukhori!

INI BERMAKNA PENGHAKIMAN MAHKAMAH SEPATUTNYA MENDAPATI ANWAR BERSALAH & DIHUKUM DALAM PENJARA DENGAN HUKUMAN BERAT!

Tetapi hakikat yang berlaku adalah sebaliknya! ANWAR DIBEBASKAN!

HAKIKATNYA MAHKAMAH MEMBEBASKAN ANWAR!

Setelah kes berlalu lebih daripada 3 tahun, dengan puluhan penangguhan, dengan pelbagai usaha dibuat untuk menyingkirkan Hakim, dengan pelbagai permohonan difailkan; fakta didepan mata kita ialah HAKIM MEMBEBASKAN ANWAR!

Bukankah penghakiman itu bukti jelas apa yang ditemberangkan Anwar sejak Saiful membuat lapuran polis ini sebagai satu konspirasi adalah satu pembohongan dan putarbelit semata-mata?

Dan mike dah lupakah pembohongan Anwar mengenai 16 Sept? Mike dah lupa pembohongan Anwar dia nak kena tembak mati selepas Saiful buat lapuran polis? Mike dah lupe pembohongan Anwar konon tidak mengenali rakan baiknya Datuk Eskay? Mike dah lupe pembohongan Anwar pasal jam Omega? Mike dah lupa pembohongan Anwar mengenai twit semasa dengan ChinaDOLL? Berapa punya banyak lagi pembohongan Anwar yang telah dilakukan?

APA MIKE LUPA SEMUA TU YOP?

Pokok pangkalnya, keputusan Mahkamah hanya memperkuatkan lagi jaringan bukti yang kita semua sudah tahu: iaitu Anwar ini adalah ABU KAZIB! BAPAK PEMBOHONG!

SUCI & BERSIH

Adakah Anwar terbukti “suci & bersih” dengan pembebasan tersebut?

Mahkamah tidak menyatakan Anwar tidak bersalah! Mahkamah tidak menyatakan aduan Saiful tidak betul! Mahkamah tidak memutuskan pertuduhan itu satu rekaan!

Mahkamah cuma menyatakan bukti DNA yang ada tidak selamat untuk menyabitkan Anwar dengan kesalahan meliwat Saiful! Mahkamah Cuma menyatakan bahawa “Mahkamah keberatan untuk mensabitkan tertuduh berdasarkan keterangan Saiful tanpa bukti sokongan (iaitu DNA yang jelas)”, walaupun semasa memutuskan ada kes prima facie, Mahkamah menyatakan Saiful adalah saksi yang berwibawa & ada integriti!

Ini sama dengan keputusan Mahkamah Persekutuan semasa membebaskan Anwar daripada pertuduhan meliwat Azizan pada tahun 2004, bila Mahkamah menegaskan “walaupun kami menemui bukti untuk mengesahkan Anwar & adik angkatnya Sukma terlibat dalam kegiatan homoseksual dan terdorong untuk mempercayai perbuatan liwat terhadap Azizan memang berlaku, tetapi Mahkamah hanya boleh mensabitkan Anwar & Sukma jika Pendakwaraya berjaya membuktikan kes tanpa sebarang keraguan”.

Jadi persoalannya ialah, adakah Anwar “bersih & suci” daripada perbuatan terkutuk amalan kaum Lut ini? Jelas jawapannya tidak! Cuma dia bernasib baik kerana kita mengamalkan prinsip beban pembuktian yang terlalu tinggi dalam membuktikan pendakwaan kes-kes seksual.

Perlu diingatkan, jika Anwar berasa diri dia benar-benar “suci & bersih”, sudah tentu dia akan berikan sample darah untuk ujian DNA tanpa sebarang keraguan pun. Tapi tidak, Anwar berdolak-dalik tak mau bagi! Kenapa? Mike pikior sendiri lah yop!

Begitu juga Anwar tidak berani memberi keterangan dengan cara bersumpah? Sebaliknya dia hanya membaca kenyataan yang sudah ditaip oleh peguamnya dari kandang orang salah. Macam pasang kaset aje. Hakim tak boleh tanya soalan, dan Pendakwaraya tidak boleh soal-balas!

Dan mengapa tidak ada seorang pun saksi alibi dia hadir memberi keterangan di Mahkamah? Mana dia Wan Azizah isteri dia sendiri! Mana dia Hasanudin tuanpunya kondo yang juga kawan baik Anwar? Mana dia Mohd. Sani pemandu setia Anwar berbelas tahun? Mana dia Mokhtar pengawal peribadi Anwar yang juga adik ipar dia! Mereka ini semua disenaraikan oleh Anwar sebagai saksi alibi dia, untuk beri keterangan bersumpah konon Anwar tidak ada ditempat kejadian! Tapi seorang pun tak datang Mahkamah! Mike pikior sendirilah yop!

Jadi untuk menyatakan Anwar sekarang “suci & bersih” daripada perbuatan meliwat Saiful itu, ataupun daripada aktiviti homoseksual & liwat hanya kerana Mahkamah membebaskan dia adalah tidak tepat sama sekali!

ADAKAH INI KONSPIRASI KERAJAAN

Keputusan Mahkamah membebaskan Anwar (walaupun dengan bukti dan keterangan yang begitu kuat) jelas membuktikan bahawa kes liwat Saiful ini bukan satu konspirasi Kerajaan, apatah lagi YAB Perdana Menteri.

Anwar cukup bijak memutar belit! Cukop mudah beliau putarbelitkan cerita mengaitkan konon YAB PM terlibat hanya kerana Saiful pernah bergambar dengan seorang kakitangan pejabat PM, dan konon ceritanya Saiful pernah berjumpa dengan PM!

Sama macam cubaan mengaitkan kes pembunuhan Altantuya dengan PM. Hanya kerana yang terlibat ialah Razak Baginda, penulis ucapan PM (yang mengaku ada hubungan sulit dengan Altantuya), dan pegawai UTK yang pernah menjadi bodyguard dan pengiring Tun Abdullah Badawi & Dato’ Sri Najib (semasa dia TPM). Maka habis diputarbelit cerita konon PM pun terlibat! Alhamdulillah nasib baik teman sendiri adalah peguam yang terlibat dengan kes Altantuya ini, dan teman menegaskan dengan jelas bahawa PM tidak terlibat samasekali (walaupun masa itu teman adalah juga peguam Anwar Ibrahim).

Dan yang peliknya, Anwar langsung tidak mengaitkan kes Saiful dengan YB Senator Ezam, sedangkan Saiful ada juga berjumpa Ezam. Begitu juga dengan Rahimi, pegawai khas Anwar sendiri langsung tidak dikaitkan, sedangkan Rahimi yang membawa Saiful masuk bekerja dengan Anwar, dan Rahimi membuat lapuran polis dia diarah membuat Akuan Bersumpah palsu untuk mengaitkan PM dengan kes Saiful!

Apa pun, jelas daripada keputusan Mahkamah membebaskan Anwar itu bahawa fitnah kononnya ini semua satu konspirasi Kerajaan & PM adalah satu pembohongan dan putar-belit semata-mata.

Dan setelah fitnah konon tuduhan liwat itu satu konspirasi hancur terhempas, kini mereka bawa pula satu fitnah terbaru; pembebasan Anwar itu satu konspirasi Kerajaan kerana takutkan tekanan asing, dan kerana takutkan kemarahan rakyat!

Hanya mereka yang biol dan otak kurang sifat sahaja yang akan membuat tuduhan jahat saperti ini. Kerana kalau benar, maknanya mereka menyatakan Dato’ Sri Najib yang bebaskan Anwar. Kalau itu betul, Anwar dan para penjilat dan pencacai dia sepatutnya beratur diluar pagar Sri Perdana dan mencium tangan dan kaki Dato’ Sri Najib sambil tunduk syukur dan berterima kasih kerana Dato’ Sri Najib telah membebaskan Anwar.

RUMUSAN – MAHKAMAH RAKYAT

Apa yang perlu kita faham ialah soal samada Anwar bersalah atau tidak adalah tugas dan bidangkuasa Mahkamah perundangan, itu kerja para Hakim, bukan kerja kita. Selepas ini ada proses rayuan. Pendakwaraya telahpun mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan. Selepas itu, mana-mana pihak yang terkilan boleh merayu ke Mahkamah Persekutuan. Dan Akhirnya nanti, YDP Agong adalah merupakan autoriti terakhir sebagai penentu kepada kes ini. Biarkan proses perundangan berjalan saperti mana biasa di Mahkamah perundangan!

Jadi sebagai rakyat, bukan menjadi kerja kita untuk pening kepala samada Anwar kena sabit atau tidak, samada Anwar wajib dipenjarakan atau tidak. Itu tugas dan bidangkuasa Mahkamah perundangan dan para Hakim!

Tetapi itu tidak bermakna kita rakyat marhaen, kita rakyat biasa, kena pejam mata buat tak tahu. Di luar sana ada satu lagi Mahkamah: iaitu Mahkamah Rakyat. Mahkamah dimana Rakyat Hakim Negara! Dan perbicaraannya ialah pada masa PRU 13.

Sebab itu walaupun soal samada Anwar bersalah dan patut dihukum adalah tugas Hakim dan Mahkamah Perundangan, tetapi soal samada Anwar layak atau tidak menjadi calon Perdana Menteri adalah hak dan bidangkuasa Mahkamah Rakyat dan Rakyat Adalah Hakim Negara!

Dan dalam menjawab soalan samada Anwar layak atau tidak menjadi calon Perdana Menteri mewakili pakatan BiaDAP-PKR-TumPAS, Rakyat sebagai Hakim Negara di Mahkamah Rakyat perlu menilai watak dan akhlak Anwar!

Disinilah pentingnya kes liwat Saiful Bukhori dan keputusan Mahkamah membebaskan Anwar itu! Iaitu jelas Anwar ini adalah manusia yang sangat buruk akhlak dan perangainya.

Bak kata Datuk Dr. Hasan Ali, politik Anwar ini sangat kotor dan jijik!

Apa yang jelas, Anwar ini adalah pembohong, penipu dan kaki putar alam! Bukan sahaja rakyat Malaysia, habis satu dunia dibohongi, ditipu dan diputarbelitkan. Konon ini satu konspirasi, konon perbicaraan itu hanya satu sandiwara, konon skrip perbicaraan sudah disediakan, konon hukuman sudah ditetapkan. Malah Anwar boleh kelentong satu dunia, konon sebagai persediaan untuk dia ke penjara, pengganti sementara beliau sebagai bakal PM sudah ditetapkan, sampai Anwar meninggalkan wasiat supaya tolong tengok-tengokkan anak isteri dia bila dia ke penjara nanti! Begitu hebat pembohongan, penipuan dan putar belit yang dikompangkan Anwar Ibrahim.

Malah dihadapan Hakim, semasa dipanggil membela diri, Anwar enggan mengangkat sumpah memberi keterangan. Sebaliknya dia membaca satu kenyataan yang antara petikannya saperti berikut:

Saya menyatakan sedemikian (iaitu perbicaraan ini adalah satu konspirasi & sandiwara) kerana keluhuran Mahkamah telah terjejas dan memperlihatkan segala unsur-unsur perbicaraan sandiwara, dimana skripnya telahpun dirangka, dan HUKUMANNYA telah ditetapkan! Saya nyatakan sedemikian kerana sebagai seorang Hakim yang mengadili perbicaraan ini, kamu telah tanpa ragu lagi menunjukkan sikap berat sebelah!”.

Cuba bayang yop, daripada awal sehinggalah dipanggil membela diri, Anwar jelas membawa fitnah dan tohmahan kononnya perbicaraan dia adalah satu konspirasi, dan hukuman sudah ditetapkan! Siap dengan amanat dan wasiat lagi! Begitu bijak lakunan Anwar. Dan jika Mahkamah sabitkan kesalahan dan menjatuhkan hukuman penjara, sudah pasti Anwar dan para pencacai dia akan mengamuk dengan segala deminstarsi dan himpunan haram!

Tau-tau Mahkamah membebaskan Anwar! Walaupun Hakim kata keterangan Saiful ada kewibawaan dan integriti, walaupun sudah ada bukti video dan CCTV, walaupun beberapa pakar forensic, perubatan dan kimia mengesahkan kejadian, walaupun Anwar enggan berikan sample darah untuk ujian DNA, walaupun Anwar enggan berikan keterangan bersumpah, walaupun tidak ada seorang pun saksi alibi dia datang termasuk bini Anwar, walaupun Thomas Hoogland terkejut teori dia “anu” Anwar tidak boleh berfungsi diperlekeh dengan video yang ditunjuk oleh Pendakwaraya; walaupun Anwar tuduh Hakim berat sebelah, walaupun Anwar fitnah kata hukuman telah diskripkan; dengan semua itu HAKIM TETAP BEBASKAN ANWAR!

Itupun nak kata konspirasi lagi? Bukan sahaja ianya menafikan konspirasi tidak ujud, malah pembebasan Anwar membuktikan Anwar pembohong, penipu dan kaki putar-belit!

Atas alasan itu sahaja sudah cukup untuk Rakyat Hakim Negara menghukum Anwar di Mahkamah Rakyat didalam perbicaraan PRU 13 dengan satu sahaja hukuman: nyahkan Anwar dan Pakatan BiaDAP-PKR-TumPAS daripada politik negara dengan memberi undi dan kepercayaan yang sepenuhnya kepada Dato’ Sri Najib Tun Razak untuk terus memimpin rakyat dan negara ini kearah tranfomasi politik, ekonomi dan sosial.

Berikan 222 kerusi Parlimen kepada Dato’ Sri Najib, berikan 0 kepada Anwar!

Adios amigos, grasias senor!

Wallahua’lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Jumaat

26 Safar 1433

20 Januari 2012

Syukur.. Peguam Negara failkan Notis Rayuan... disaat akhir 4.15pm

Mohd Saiful Bukhari Azlan
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Saya bersyukur kehadirat Allah SWT dan menerima baik keputusan Yang Berbahagia Tan Sri Peguam Negara didalam memfailkan Notis Rayuan ke Mahkamah Rayuan pada petang tadi terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari 2012 yang lepas.

Saya dan keluarga saya juga ingin menyatakan disini bahawa dengan pemfailan Notis Rayuan tersebut, hak untuk aduan saya sebagaimana laporan polis yang saya buat pada tahun 2008 didengar dan melalui proses keadilan sehingga ke peringkat Mahkamah yang tertinggi menurut undang-undang adalah terlaksana.

Saya dan keluarga juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang secara langsung dan tidak langsung memberi sokongan kepada saya agar hak saya sebagai warganegara untuk melalui proses keadilan ke peringkat Mahkamah Rayuan terlaksana.

Saya akan terus berdoa, istiqamah, sabar

Kepada Allah saya berserah.

SAIFUL BUKHARI AZLAN
20hb Januari 2012

PAPA GOMO : Atas Dasar Suka Sama Suka Anwar Dibebaskan "Hal Ehwal Islam Selangor Patut Diberikan Pada Adun PAS Bukannya Khalid Ibrahim PKR" - Haji Had"Hal Ehwal Islam Selangor Patut Diberikan Pada Adun PAS Bukannya Khalid Ibrahim PKR" - Haji Hadi Awang

>> Friday, January 20, 2012


"Khalid Ibrahim Jaga hal Ehwal Islam Selangor
Emmm Jahanam Le lagi"


PAS dalam maknanya Parti Islam Semalaysia, kempen mereka juga adalah melalui Islam yang mana serba serbi dikaitkan dengan Islam. Satu satunya Parti didalam dunia menggunakan nama Islam dalam parti mereka sedangkan pihak Fattah, Hammas di palestin pun tidak menggunakan Islam dalam parti mereka.

Tak mengapalah soal Fatah atau Hammas itu kerana apa yang Gomo nak nyatakan disini mengenai perlantikkan exco Kerajaan negeri Selangor yang baru setelah Yb Hassan Ali dipecat oleh Khalid Ibrahim yang mana telah dijawat oleh Adun Sijangkang Yb Dr Yunus yang memegang Protfolio Belia dan Sukan.Gomo sebenarnya hairan mengapa PAS parti Islam Semalaysia tidak layak untuk memegang Protfolio Ugama Islam? Jika sebelum ini YB Hassan Ali memegang jawatan tersebut dan setelah dipecat penggantinya juga datang dari PAS mengapa ianya dinafikan? Khalid Ibrahim MB Selangor yang juga pemimpin PKR sebaliknya memegang jawatan tersebut. Apa sudah jadi?

PAS yang namanya Parti Islam Semalaysia tidak diyakini dalam menjaga hal ehwal Ugama Islam, itu yang Gomo dengar dari pihak PKR mengenai perlantikan Exco yang baru ini. Jika PKR dan DAP pun sudah tidak mempercayai yang PAS untuk menjaga Islam apatah lagi dengan rakyat Malaysia terutama ahli PAS sendiri. Masih yakin PAS memperjuangkan Islam?

Khalid Ibrahim MB yang gagal menggalas jawatan tersebut sedangkan PAS lah yang paling layak kerana hidup nya mereka dalam PAS itu kerana menjual nama Islam. bagaimana kesepakatan dalam Pakatan yang dinamakan Rakyat itu jika pekara sekecil begini dinafikan sekutu PKR dan DAP pada PAS? Jika mentadbir negara apakah peranan menteri hal ehwal Ugama Islam akan dijawat pemimpin dari PAS? Gomo yakin tidak, tidak mungkin PAS akan diberi peranan dalam hal ini.


Tanya Saya Pasal Ugama

Dengan jawatan Hal Ehwal Islam dipegang Khalid Gagap MB Selangor maka jelaslah kepada kita semua DAP telah pun menguasai Kerajaan negeri Selangor. Hasil tekanan DAP dan Anwar Ibrahim yang sebelum ini meminta PAS untuk memecat YB Hassan Ali dituruti dengan pengguguran jawatan Exco seterusnya memberikan jawatan Hal Ehwal Ugama kepada Khalid Ibrahim PKR membuktikan PAS sudah tidak relevan dalam menggunapakai nama Islam dalam parti mereka.Parti Islam Semalaysia sudah tidak relevan untuk digunakan Islam dalam nama parti PAS ini. Adalah lebih elok jika buang sahaja perkataan islam itu dan gantikan dengan nama yang lain sebagai contoh: Parti Barua Semalaysia ataupun mana mana nama yang lebih sesuai mengikut telunjuk DAP dan PKR.


"Penasihat Ugama Khalid Teresa Kokgkek"

Tahniah dan Syabas buat PAS dalam hal ini kerana yang bersorak riang dengan perlantikan EXCO adalah DAP dan juga pimpinan PKR. Bagi ahli PAS ini satu lagi bala apabila melacurkan Islam dalam permainan politik Dunia.


Psssttt.... Nampak sangat DAP dan PKR pun tak percaya pada PAS bab jaga Islam ni....huhuhu

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Anwar: Pinda undang-undang aib musuh politik

Anwar: Pinda undang-undang aib musuh politik

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan supaya undang-undang yang didakwanya digunakan untuk mengaibkan seseorang, dipinda termasuk peruntukan dalam seksyen 377 (B) dan 377 (C) Kanun Keseksaan.

Katanya, pindaan tersebut perlu dibuat bagi memastikan supaya ianya tidak digunakan untuk menghina seseorang khususnya terhadap musuh dalam politik.

"Memang undang-undang yang ada 377(B) ka, C ka, ini memang archaic (lapok). Digunakan untuk aibkan orang. Digunakan untuk musuh politik.

"Ada saya sebut undang-undang Islam, undang-undang syariah. Ada saya sebut pertahankan sodomy, tidak. Saya kata, undang-undang yang ada.

"(Orang) tanya saya, bila kita berkuasa, boleh kita pinda. Ya, saya akan pinda. Apa pasal tidak boleh pinda undang-undang yang ada sekarang. Kita pinda supaya pastikan ia tidak bermaksud untuk menghina orang," katanya.

Anwar turut menempelak pihak tertentu yang mempertahankan undang-undang yang didakwanya "jumud" digunakan untuk memfitnah seseorang.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya malam tadi bagi mengulas kontroversi wawancaranya dengan rangkaian penyiaran British (BBC) yang dilaporkan minggu lalu sehingga beliau dituduh menyokong homoseksual.

Rangkaian itu meminta Anwar menyatakan pendirian sama ada beliau bersedia memperjuangkan 'idea anti-diskriminasi’ terhadap kumpulan itu dan menegaskan masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia secara keseluruhannya percaya dan komited menyokong kesucian perkahwinan antara lelaki dan wanita.

NONE“Tetapi kami tidak harus dilihat sebagai menyusahkan dan menganggap undang-undang lapuk sebagai relevan,” kata Anwar dalam temubual dengan BBC itu.

Bercakap di majlis kesyukuran sempenan pembebasannya daripada tuduhan liwat pada 9 Januari lalu, Anwar menegaskan kenyataannya bahawa Islam dan bukan Islam menyokong perkahwinan lelaki dan perempuan menjawab perbuatan seks bebas, homoseksual dan lesbian.

Anwar yang juga bekas presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) berkata, umat Islam tidak boleh menghukum seseorang melakukan "perselingkuhan" kecuali ianya dilakukannya di hadapan umum.

"Orang berkata, itu kalau di tempat persendirian? Kamu tahu mana?... Bukan mengendap atau merobek privasi orang, tidak boleh," tegasnya di hadapan tetamu yang hadir di kediamannya di Segambut Dalam, malam tadi.

Selain beberapa pemimpin PKR, turut hadir di majlis itu ialah bekas menteri kabinet, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir, yang turut serta bersolat maghrib, solat hajat, solat Isyak serta majlis bacaan Yassin sebagai tanda kesyukuran di atas pembebasan Anwar daripada tuduhan tersebut.

NONEMengimbau kisah pada hari keputusan liwat II diumumkan, Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh sempat bersarapan bersama-sama ahli keluarganya selepas bersolat subuh.

Bahkan, beliau juga sempat memeluk dan mencium ahli keluarganya kerana berkemungkinan beliau mungkin tidak balik sekiranya didapati bersalah, walaupun jauh di sudut hatinya, beliau merasa akan dilepaskan.

"Paling tidak, mungkin dibenarkan diikat jamin. Tetapi berlaku sebaliknya. Jika bersalah, mungkin riuh dalam negara dan menjadi fokus di luar negara.

"(Tetapi) saya lepas. Saya tidak tahu (sebabnya). Mungkin hakim tahu, sebab (penghakiman) dibaca cepat, beliau keluar pun cepat, tak sempat (saya) nak angkat tangan," katanya diiringi dengan gelak ketawa hadirin.

"Yang saya pasti, the power of prayer. (Kuasa doa) ini adalah luar daripada pertimbangan politik," katanya sambil memaklumkan masyarakat tempatan dan antarabangsa turut mendoakan agar beliau dibebaskan.

Katanya, dengan keputusan itu juga menyebabkan media arus perdana "meroyan macam orang gila" dengan mencari apa-apa sahaja" untuk menyerangnya, bahkan ada pihak yang terkejut dan kesal dengan pembebasan beliau itu.

Dalam kesempatan itu juga, Anwar turut menceritakan pengalaman beliau bersama isterinya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bertemu dengan cucu bekas perdana menteri India, Rajmohan Gandhi, yang mana temujanji itu telah lama diatur sebelum keputusan liwat II ditetapkan.

Katanya, Rajmohan memperuntukkan masa selama lima jam berbincang dengan Anwar secara peribadi, berhubung usaha memartabatkan perjuangan demokrasi.

NONEMenurutnya dalam perjalanan menuju kediaman Rajmohan yang terletak di atas bukit di Panchgani - yang memakan masa selama lima jam dari Mumbai - Anwar singgah minum sejenis air teh yang menyebabkan beliau teringat akan kelazatannya.

Anwar juga berkata selepas berada di India, beliau bertolak ke Turki untuk memenuhi undangan bertemu dengan Perdana Menteri Raceb Tayyib Erdogan.

Bagaimanapun beliau terpaksa menangguh untuk bertemu Presiden Turki Abdullah Gul kerana terpaksa pulang ke tanah air bagi menghadiri Konvensyen Pakatan Rakyat di Alor Setar, Kedah.

Dalam ucapannya selama 45 minit itu juga, Anwar turut memberitahu bahawa beliau menerima banyak ucapan tahniah melalui emel, SMS dan panggilan telefon daripada pelbagai pihak berhubung keputusan tersebut.

Antaranya bekas naib presiden Amerika Syarikat Al-Gore, bekas perdana menteri Kanada Paul Martin dan ulama tersohor Yusuf Al-Qaradhawi dan Dr Wahbah Al-Zuhaili.

Sebelum itu, orang ramai termasuk penyokong memenuhi halaman rumahnya bagi menghadiri majlis kenduri kesyukuran sempena pembebasan beliau daripada tuduhan liwat II.

Sebanyak empat khemah besar dipasang di halaman rumah tokoh pemimpin PKR itu dan dihamparkan tikar bagi membolehkan hadirin yang hadir duduk bersolat dan duduk mendengar tazkirah ringkas yang disampaikan ketua penerangan PKR Dr Mohd Nor Manuty.

http://malaysiakini.com/news/187123
http://malaysiakini.com/

Mengharmonisasi Hubungan Antara Islam Dan KristianOleh Dr Muhamad Razak Idris

Tahap perhubungan antara masyarakat beragama Islam dan bukan Islam di negara kita dalam keadaan muram sejak beberapa waktu terakhir ini. Ia berpunca dari beberapa isu keagamaan yang timbul dan dibincangkan secara terbuka terutama berkaitan tentang persoalan pertukaran agama, tuntutan hak apabila berlaku perceraian dan kematian dan penggunaan kalimah suci agama tertentu oleh agama yang lain.

Inilah antara beberapa persoalan yang sentiasa mengundang kepada kemuraman perhubungan antara penganut agama di dalam masyarakat kita. Persoalan penting yang sering ditanyakan ialah apakah kepelbagaian agama akan membawa kepada ketidakharmonian dalam sesebuah masyarakat? Pada saya, jawapannya ialah tidak. Ini kerana, disebalik pelbagai kisah pahit tentang permusuhan antara agama yang wujud, sebenarnya kedapatan kisah yang positif dan manis.

Dalam sejarah peradaban Islam, pengalaman kerukunan hidup yang harmonis dan muhibbah antara penganut agama terutama antara masyarakat Islam dan Kristian telah pun berlaku. Pengalaman ini dapat dikesan sejak abad ke 7 lagi apabila peradaban Islam mula menampakkan kehadiran pertamanya di tengah persekitaran masyarakat Eropah. Kehadiran masyarakat Islam ini menerusi proses perluasan peradabannya mendapat reaksi pelbagai.

Reaksi yang harmonis dapat dilihat di dalam catatan iaitu apabila perhubungan yang bercorak sivil mula terjadi secara rasmi antara kedua penganut agama. Ia tergambar menerusi perhubungan yang amat mesra antara Charles iaitu pemerintah Perancis dan German dengan Harun al-Rashid iaitu pemimpin dari kerajaan Islam Abasiyyah. Mereka berdua sering bertukar-tukar hadiah berharga antara satu sama lain sebagai tanda penghargaan dan penghormatan.

Pengalaman harmonis antara masyarakat Islam dan Kristian juga dapat ditelusuri menerusi perhubungan Friedrich II iaitu pemimpin Empayar Roman dengan kerajaan Islam. Sikap Friedrich II amat terpuji terutama sikapnya terhadap bahasa Arab iaitu bahasa utama masyarakat Islam pada waktu itu. Beliau sendiri dikatakan menguasai bahasa Arab dan telah melantik gabenor dari kalangan orang Islam dan membina masjid untuk kegunaan mereka.


Sebagai tindakbalas harmonis, kerajaan Islam yang tumbuh dan berkembang di beberapa pusat pemerintahan seperti di Cordova, Palermo, Nishapur, Cairo, Baghdad, Damascus dan Bukhara membuka pusat-pusat keilmuan yang dibangunkan kepada seluruh masyarakat termasuk dari kalangan bukan Islam.

Perhubungan yang harmonis ini dicatatkan oleh John L. Esposito dan Bernard Lewis, dua sarjana yang banyak mengkaji berkenaan masyarakat Islam di mana mereka mengatakan, pusat-pusat keilmuan ini boleh diibaratkan seperti lebuh kebudayaan yang telah membawa ramai dari kalangan masyarakat Eropah pada waktu itu ke dunia Islam bagi mempelajari ilmu matematik, perubatan dan sains. Pada waktu ini, terutama di Sepanyol dan di Sicily, agama Islam dan kebudayaan Arab bukan menjadi suatu yang asing bagi masyarakat Kristian. Malah sebahagian besar mereka menguasai bahasa Arab dengan fasih.

Perhubungan kebudayaan ini terutama di bidang keilmuan masyarakat Islam telah menyumbang secara langsung kepada revolusi kebudayaan di Eropah di abad pertengahan sehingga mendorong kepada kemunculan era kebangkitan, pencerahan dan pemodenan dalam sejarah perabadan masyarakat Barat.

Terdapat beberapa pengajaran penting yang dapat kita perolehi menerusi catatan kisah perhubungan antara penganut agama dua peradaban ini. Pertama, jelas di dalam catatan sejarah ini wujud suatu suasana hidup yang amat harmonis dan proaktif antara keduanya. Dalam kata lain, kepelbagaian agama tidak selamanya membawa kepada permusuhan dan ketidaktenteraman. Oleh itu, ia bukan suatu yang mustahil sekiranya terdapat usaha bagi merealisasikan pengalaman harmonis ini di dalam konteks masyarakat Malaysia semasa.

Pengalaman sejarah ini harus dijadikan simbol dan landasan di dalam kita menjayakan model perhubungan antara penganut agama di negara ini. Kedua, perhubungan yang harmonis dan positif antara penganut agama akan menghasilkan suatu kesan kebudayaan yang besar terhadap pencapaian ketamadunan manusia. Ternyata sekali, kesalingan hubungan yang produktif menatijahkan impak besar kepada keutuhan peradaban manusia seluruhnya. Ini tergambar di dalam pengalaman bagaimana sumbangan peradaban Islam masa lalu di dalam menggerakkan proses pencerahan masyarakat Eropah di abad pertengahan yang berada pada era yang sering dirujuk sebagai ‘kegelapan’ atau ‘Dark Ages”.

Pengajaran-pengajaran ini memberikan kita petunjuk iaitu pertama, permulaan bagi sebuah perhubungan yang harmonis harus bermula dengan satu keyakinan terhadap ideal yang dirangka. Dalam kata lain, cita-cita membina perhubungan muhibbah dan harmonis antara penganut agama bukan diluar jangkauan keupayaan kita. Kedua, perhubungan yang harmonis hanya terjelma apabila seluruh penganut agama menghayati wawasan besar bersama.

Dalam konteks ini, wawasan seluruh penganut agama ialah bersandarkan wawasan bagi membina sebuah peradaban manusia yang utuh berteraskan prinsip ilmu dan nilai sejagat yang dimiliki oleh setiap agama. Di negara kita hari ini, jalan menuju perkongsian wawasan peradaban kemanusian menerusi kesalingan hubungan harmonis antara agama nampaknya masih berdepan dengan banyak ranjau dan hambatan. Antara hambatan yang besar sekali ialah sikap manusia itu sendiri. Sebahagian pemimpin agama berada di dalam keadaan minda tertawan akibat dari sejarah pengalaman pahit lampau.

Dalam suasana minda sebegini, kekeliruan dan perselisihan antara agama mudah ditafsir sebagai satu bentuk ancaman besar. Keadaan ini mengakibatkan berkembangnya sikap prejudis yang menebal antara penganut agama. Sesetengah kumpulan agama pula lebih gemar menggunakan saluran popular dan kehakiman untuk menyelesaikan pertikaian. Sikap ini tentu mengundang provokasi balas tanpa kesudahan. Di dalam keadaan sebegini, saluran dialog yang seharusnya menjadi instrumen komunikasi bercorak sivil tidak akan mampu berfungsi dan ia bukan lagi sebuah wahana peradaban yang menjadi pilihan dan dihormati.

Penulis adalah Presiden ABIM (2009-2011). Beliau kini merupakan pensyarah di Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

http://www.abim.org.my/component/content/article/6-laporan-aktiviti/337-menggalak-harmonisasi-antara-islam-dan-kristian-.html

MENGENDAP LIWAT ZINA, HARAM..... MELIWAT SECARA SEMBUNYI HALAL !!!!!
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan supaya undang-undang yang didakwanya digunakan untuk mengaibkan seseorang, dipinda termasuk peruntukan dalam seksyen 377 (B) dan 377 (C) Kanun Keseksaan.

Katanya, pindaan tersebut perlu dibuat bagi memastikan supaya ianya tidak digunakan untuk menghina seseorang khususnya terhadap musuh dalam politik.

"Memang undang-undang yang ada, (seperti) 377 (B), 377 (C) digunakan untuk mengaibkan orang, digunakan untuk musuk politik," dakwanya.

"Orang bertanya kenapa tidak meminda undang-undang yang ada. Ya, saya akan pinda... supaya memastikan (ianya) tidak bermaksud untuk menghina orang," katanya yang juga ketua pembangkang.

Anwar turut menempelak pihak tertentu yang mempertahankan undang-undang yang didakwanya "jumud" digunakan untuk memfitnah seseorang................................................................................


“Tetapi kami tidak harus dilihat sebagai menyusahkan dan menganggap undang-undang lapuk sebagai relevan,” kata Anwar dalam temubual dengan BBC itu................................................................................

Anwar yang juga bekas presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) berkata, umat Islam tidak boleh menghukum seseorang melakukan "perselingkuhan" kecuali ianya dilakukannya di hadapan umum.

"Orang berkata, itu kalau di tempat persendirian? Kamu tahu mana?... Bukan mengendap atau merobek privasi orang, tidak boleh," tegasnya di hadapan tetamu yang hadir di kediamannya di Segambut Dalam, malam tadi.

Selain beberapa pemimpin PKR, turut hadir di majlis itu ialah bekas menteri kabinet, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir, yang turut serta bersolat maghrib, solat hajat, solat Isyak serta majlis bacaan Yassin sebagai tanda kesyukuran di atas pembebasan Anwar daripada tuduhan tersebut. Berita lanjut : KLIK

Penghuni Gua : Pelik lelaki Y ni cakap. Mungkin dah kemaruk dia ni. Apa yang fitnahnya. Fitnah ni tuduh tak ada bukti. Ini kes liwatnya di bawa ke mahkamah. Cuma kekurangan bukti aje. Yang fitnah tu seperti dia tuduh PM bunuh Atlantuya dan konspirasi itu ini. Tapi buktinya tak ada. Ini baru fitnah.

2. Mengendap orang berzina dan ,eliwat tak noleh dan salah kerana ceroboh priasi seseorang. Hotak dia. juga tak boleh tuduh orang meliwat dan berzina kecuali liwat dan zina di hadapan umum..... Lelaki Y ini belajar di mana peraturan tu. Ikut Islam ke. Apa komen PAS agaknya.

3. Apa komen ABIM agaknya. PG agaklah.....................Otak lelaki ini tak tak betul ini. Kita semua patut betulkannya. Tapi bagaimana ye? Sungai Buloh aje boleh betulkannya........................Rosak dah otak lelaki Y ini. Dah rosak teruk..................Musnah dah otak Islamnya. ..................

4. Tak gitu ?

DEMO 901 dibayar RM200 seorang..

BONGKAR!! Peserta DEMO 901 dibayar RM200 seorang..


SMS dari rafizi beb. Dia bagi rm200 seorang time demo 901. Itu pasal ramai yang datang. Datang sebab duit. Bukan pasal perjuangan. Bukan pasal keikhlasan. Tapi pasal duit. Ahli2 pkr seme boleh dibeli guna wang. Depa memang hampeh !!!! Depa memang jahat !!!!

G mati lah weh. Mati. Aku cakap mati. Faham tak? - Amenoworld

Wohaa!!! Memang tak sangka beb.. Kaya sungguh si Rafizi tu sampai sanggup bayar RM200 pada setiap sorang peserta demo 901 di Mahkamah hari tu..

Korang tak percaya? Tengok je lah gambar kat atas tu.., bukan gua yang bongkar, tapi blogger dorang jugak yang dedahkan..

Rugilah gua sebab pergi mahkamah hari tu tak pakai baju PKR.. Gua cuma bawak topeng Anwar je beb.. Kalau tak, bolehlah gua claim RM200 tu.. Lepas lah duit tambang teksi gua..

Lagi satu, dalam Malaysiakini hari tu kata 5000 orang ada di tapak parking mahkamah.. Kalau RM200 x 5000..., fuhhhh..., banyak tu Rafizi kena bayarr.. Mana dia cekau duit hah?

Patutlah Rafizi selamba dek je bila Shahrizat saman 100 juta..., banyak duit ropanya diaa...

AKHBAR CINA BIMBANG DENGAN TAHUN NAGA EMAS ,MELAYU SEMAKIN KUAT.

AKHBAR CINA MEROYAN BILA MELAYU KUAT.

Reactions:


Akhbar Cina amat suka meroyan sebab komuniti Cina amat percayakan tahyul. Tahun ini adalah Tahun Naga Emas. Unsur Naga Emas amat bertentangan dengan unsur tahun kelahiran ramai pemimpin Pakatan. Jadi takde ONG buat Pakatan. Kebanyakan tahun kelahiran pemimpin BN bersesuaian dengan 'Chi' Naga Emas. Jadi menurut pakar Feng Shui Pakatan, jika Pakatan hendak menang kena sumbatkan Anwar Ibrahim dalam penjara. tetapi kitab Tajul Muluk Melayu lagi bijak. Dibebaskan Anwar Ibrahim. Aura negatif Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng serta Lim Kit Siang yang bawa aura malang dan sial terus melekat dan melekit pada Pakatan. Sebab itu terpaksa guna Ambiga dan SMM buat kecoh agar pilihanraya tidak di buat pada tahun ini. Oleh kerana lambang PAS ialah BULAN , untuk menang Bulan perlu di telan oleh Naga Emas. Malangnya bila Bulan di telan Naga Emas ianya semakin bertambah malang bagi Pakatan. Kenalah bakar banyak mercun kasi halau sama Bulan. Itu lah pasal Khalid G nyanyi Biar Bulan Bicara Sendiri.

PAS HILANG IMEJ DAN KREDIBILITI

PAS tak ada kaki ,tak ada tangan,tak ada mulut,tak ada telinga.. macam ketui batu bergolek golek.MARUAH PAS BAGAIKAN DIPIJAK – Hasan Ali

Rombakan portfolio Hal Ehwal Agama Islam Negeri Selangor yang disandang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) membuktikan maruah Pas sebagai sebuah parti Islam telah dipijak.

Bekas penyandang portfolio itu, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, perkembangan itu lebih menyedihkan apabila kepimpinan Pas Selangor dilihat reda dengan rombakan tersebut serta menyanjung tinggi keputusan berkenaan tanpa sebarang bantahan.

Katanya, perkembangan itu menggugat kedudukan Pas dalam pakatan pembangkang serta menggambarkan ADUN parti itu di Selangor tidak layak untuk memikul portfolio penting tersebut.

"Portfolio agama yang selama ini menjadi kebanggaan Pas sebagai sebuah parti Islam telah terlepas ke tangan PKR.

"Saya khuatir apabila memikirkan sebuah hadis Nabi yang menggambarkan saat kehancuran akan tiba apabila sesuatu jawatan diserah kepada bukan ahlinya akan menjadi kenyataan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Hasan yang disingkirkan daripada Pas Jumaat lalu mengulas rombakan portfolio Hal Ehwal Islam yang disandang beliau sebelum ini diambil alih oleh Abdul Khalid.

Dalam rombakan kecil semalam, ADUN Sijangkang, Dr. Ahmad Yunus Hairi dari Pas hanya dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Tetap Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan.

Hasan menambah, perubahan itu jelas bertentangan dengan amanat Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 2008 yang mahu memastikan kepimpinan Pas Selangor mempertahankan portfolio sensitif tersebut.

Katanya, perkembangan tersebut sekali lagi membuka mata masyarakat awam bahawa Pas kini terpaksa menjadi 'pak turut' kepada parti komponen pembangkang yang lain.

"Bagi saya portfolio Hal Ehwal Islam khususnya adalah di antara portfolio penentu berhubung dengan kesejahteraan rakyat di negeri ini (Selangor). Hanya Islam sahaja dapat menjamin kehidupan yang akan memacu kejayaan di dunia dan kejayaan di akhirat," katanya. -UTUSAN ONLINE

Thursday, January 19, 2012

Permohonan Rasmi pada YBhg Peguam Negara

Assalammualaikum,

Untuk makluman semua, semalam, peguam saya Tetuan Zamri Idrus & Co telah menghantar sepucuk surat rasmi bagi pihak saya kepada YBhg Tan Sri Abd Ghani Patail, Peguam Negara, memohon beliau untuk memfailkan notis rayuan ke Mahkamah Rayuan ke atas keputusan yang di buat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9hb Januari 2012.

Saya terpaksa mengutus sepucuk surat rasmi ini kerana sehingga ke hari ini tiada maklum balas terhadap permohonan terbuka saya dan bapa dari YBhg Tan Sri sama ada beliau akan memfailkan rayuan atau tidak. Masa juga semakin suntuk.

Rayuan ini penting kerana ia membabitkan maruah dan masa depan saya.

Pada hemat saya, saya hanya menuntut hak saya sebagai warganegara Malaysia seperti yang termaktub dalam Perlembagaan dimana setiap aduan itu berhak didengar dan diadili sehingga ke peringkat Mahkamah Tertinggi.

Saya berdoa agar Peguam Negara mempertimbangkan permohonan saya ini.

Terima kasih saya ucapkan pada rakan-rakan dan semua pihak yang mendoakan dan menyokong saya untuk permohonan rayuan ini.

Saya akan terus berdoa, sabar dan istiqamah.

SAIFUL BUKHARI AZLAN
19hb Januari 2012

DR YUNUS TAK JADI EXCO AGAMA.. kenapa????

HOT : PATUTLA DR YUNUS TAK JADI EXCO AGAMA..RUPA-RUPANYA ADA KES??


Kiriman email dari seorang pembaca beserta satu klip video memaparkan ketidak-puashatian sekumpulan penduduk kampung Sijangkang berkaitan penggantungan tugas seorang imam di masjid kampung tersebut.Di dalam klip video tersebut, disebut dengan jelas nama YB Ahmad Yunus Hairi, ADUN N51 Sijangkang yang kononnya mahukan permasalahan tersebut diselesaikan secara baik.


Menurut email yang kami terima, penggantungan atau ‘nasihat’ untuk ‘direhatkan dari tugas selaku imam’ masjid kampung tersebut adalah ekoran khutbah Jumaat yang dibacakan olehnya menyeru dan menasihat orang-ramai agar mengelakkan diri dari melakukan perkara yang memudaratkan awam seperti berarak dan berdemonstrasi. Secara kebetulan, khutbahnya berlangsung tidak lama dari peristiwa perhimpunan haram Bersih 2.0.Jelas email yang dikirim lagi, ‘nasihat penggantungan’ terhadap imam tersebut bukan perkara baru kerana sebelumnya, terdapat dua (2) kes pemecatan petugas masjid iaitu siak dan pemandu van jenazah yang dilucutkan jawatan hanya kerana disyaki menjadi ahli UMNO. Namun, penduduk kampung Sijangkang masih dapat menerima keadaan tersebut. Apabila imam tersebut yang dianggap oleh orang-orang kampung sebagai individu yang tidak berparti, atau memihak kepada mana-mana parti dalam menjalankan tugas mahupun dalam kehidupan sehariannya, menjadi mangsa politik rakus jawatankuasa masjid yang tidak senang dengan khutbah yang menasihatkan makmum agar tidak melakukan perkara yang memudaratkan seperti berdemonstrasi, sejumlah hampir 50 orang penduduk hadir ke rumah beliau bagi menyatakan sokongan dan dukungan terhadap imam tersebut.Dimaklumkan juga di dalam email yang dikirim bahawa sebahagian besar jawatankuasa surau-surau sekitar kampung Sijangkang turut menyokong imam tersebut.Perkara ini telah hampir enam (6) bulan berlalu, namun tiada maklum balas yang diterima mengenai nasib imam tersebut. Umum maklum, watikah perlantikan seorang imam serta pemecatannya adalah kuasa mutlak DYMM Sultan Selangor merangkap Ketua Agama Negeri.Mungkinkah, YB Yunus Hairi tidak layak serta tidak mendapat tempat selaku exco kerajaan negeri yang menjaga hal ehwal dan agama Islam kerana gagal menyelesaikan hal berkaitan agama di kawasannya sendiri ? - KritisOnline


SOAL JAWAB TV3 : HARUSSANI DAN FATHUL BARI BERCERITA TENTANG HOMOSEKSUAL! ANWAR WAJIB TONTON!


KISAH 59 DALIL MENGAPA ANWAR TIDAK LAYAK MENJADI PM MALAYSIA

Surat Ummi Halifda kepada Dr. Mahathir Mohamed

5hb Ogos 1997

Yang Amat Berhormat

Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamed

Perdana Menteri Malaysia

Jabatan Perdana Menteri

Kuala Lumpur

YAB

PERIHAL SALAHLAKU TIMBALAN PERDANA MALAYSIA

Dengan segala hormatnya, merujuk kepada perkara di atas, saya Ummi Hafilda Bt. Ali ingin mengemukakan laporan khas mengenai perihal salahlaku Timbalan Perdana Menteri.

YAB, laporan ini dibuat berdasarkan maklumat dan bukti yang telah kami perolehi sepanjang tempoh penyiasatan.

Ianya dibuat bersama dengan persetujuan kami kelima-lima beradik iaitu Norlia Bt. Ali, Intan Dawini Bt. Ali, Mohd Azman Bin Ali, Mohamed Azwan Bin Ali dan Ummi Hafilda Bt. Ali.

Bersama-sama ini juga disertakan dengan lampiran khas mengenai maklumat lengkap sebagai pertimbangan untuk pihak YAB.

Segala perhatian, pertimbangan dan tindakan oleh YAB dalam menangani masalah ini sangatlah dihargai dan disanjung tinggi.

Bagi kami YAB adalah tokoh pemimpin terulung negara yang kami cukup kagumi dan hormati.

Sekian, Terima kasih.

Yang benar,

t.t.

LAPORAN SULIT

PERIHAL SALAHLAKU TIMBALAN PERDANA MENTERI

· Merupakan seorang homosexual melalui hubungan sejenisnya dan salah seorang dari mangsa yang berani tampil ke hadapan ialah bekas pemandu kepada beliau iaitu Azizan Bin Abu Bakar yang kini menjadi pemandu Mohamed Azmin Bin Ali.

· Mempunyai hubungan sulit dengan Puan Shamsidar Taharin iaitu isteri kepada Setiausaha Sulitnya sendiri, Mohamed Azmin Bin Ali.

· Membuat fitnah yang mempunyai unsur jahat demi kepentingan politiknya melalui kenyataan tuduhan kepada Ummi Hafilda Bt. Ali (adik kepada Mohamed Azmin Bin Ali) bahawa si gadis tergila-gilakannya melalui surat-surat cinta yang telah dihantar kepada beliau.

· Menganiaya setiausaha sulitnya sendiri melalui skandalnya bersama Puan Shamsidar Taharin tanpa pengetahuan si suami.

· Memberikan satu tamparan hebat yakni penghinaan dan tekanan perasaan dari segi maruah kepada seluruh keluarga Mohamed Azmin Bin Ali.

· Menyalah-gunakan kuasa demi menutup segala pembohongan dan kemungkaran yang telah dilakukan.

· Mempersendakan Islam dengan pembacaan khutbah oleh beliau di sana-sini demi memberikan gambaran imej tokoh "Pak Sheikh" yang memperjuangkan agama.

· Menggugat kredibiliti kepimpinan UMNO yang menjadi tunjang negara melalui perbuatan keji, hina, aib dan rakus beliau tanpa memikirkan implikasinya kepada sahsiah pembangunan ummah dan negara.

SEBAB-SEBAB LAPORAN DIKEMUKAKAN

· Memohon budi-bicara YAB Perdana Menteri untuk menyiasat setiap lapuran yang dikemukakan.

· Memohon perlindungan keselamatan bagi pihak penulis dan keluarga.

· Menegakkan kebenaran demi kepentingan parti dan negara.

· Mengalami tekanan emosi yang paling kritikal bagi seluruh ahli keluarga sejak kes ini diketahui.

· Memohon YAB menyelamatkan abang kami, iaitu Mohamed Azmin Bin Ali dari terus berkhidmat dengan orang yang telah menganiayanya iaitu insan munafik yang bernama Anwar Ibrahim.

· Memohon hukuman yang setimpal sekiranya lapuran yang diberikan adalah benar sebagai satu peringatan kepada pemimpin yang lain supaya tidak menyalah-gunakan kuasa dengan kedudukan yang ada.

· Menyekat sama-sekali perbuatan mungkar diluar tabii manusia iaitu hubungan sejenis yang sememangnya dilaknati oleh Allah S.W.T.

LAPORAN LENGKAP PERIHAL SALAHLAKU

YAB yang saya sanjungi, kagumi dan hormati, dengan rasa tanggungjawab walaupun terlalu berat tangan saya untuk menulis demi menyelamatkan abang saya iaitu Mohamed Azmin Bin Ali dari terus teraniaya maka kami adik-beradik telah mengambil kata sepakat untuk memohon jasa baik, pertimbangan dan budi-bicara YAB menerima laporan untuk kebaikan semua pihak.

YAB, laporan ini tidak bermotifkan sesuatu samada politik mahupun peribadi tetapi ianya lebih kepada perjuangan menegakkan kebenaran.

YAB, kami mengesyaki sesuatu yang tidak kena berlaku kepada Puan Shamsidar di mana beliau sering menerima panggilan misteri dari seseorang untuk tempoh yang agak lama sekurang-kurangnya setengah jam hingga kadangkala memakan masa satu setengah jam.

Kekerapan menerima panggilan telefon dalam keadaan yang mencurigakan telah menimbulkan syak wasangka kepada seluruh ahli keluarga termasuk kedua-ibubapa.

BAB PEMBONGKARAN RAHSIA OLEH ‘ATON’

(PEMBANTU RUMAH)

Akhirnya hinggalah pada satu hari, dengan kuasa Allah si-pembantu rumah yang bernama Aton (bekerja hampir lapan tahun dengan Azmin) telah membuka sedikit rahsia mengatakan bahawa Puan Shamsiar mempunyai seorang kekasih di kalangan orang atasan.

Bila ditanya kenapa beliau berkata begitu, Aton dengan rasa sedikit serba-salah tetapi penuh tanggungjawab mengatakan bahawa kekerapan panggilan telefon itu ialah dari kekasihnya.

Apabila ditanya siapakah gerangan si-lelaki, si-pembantu agak keberatan tetapi setelah diminta bekerjasama akhirnya beliau memberitahu saya bahawa waktu-waktu yang selalu dipanggil ialah 6.30 petang, 8.30 malam dan kadangkala lewat 12 tengahmalam ketika si-suami sedang nyenyak tidur.

Beliau meminta saya mengangkat telefon pada waktu-waktu tersebut sekiranya ingin mengetahui siapakah gerangan lelaki itu.

Akhirnya pada 9hb. Jun 1997, tepat pada waktunya 6.30 petang saya berada di rumah Azmin.

Apabila telefon berbunyi kedengaran suara seorang tokoh pemimpin yang sangat-sangat saya kenali iaitu Anwar Ibrahim dengan nada rasa cinta dan menggoda. Tetapi apabila beliau terperasan bahawa saya bukanlah wanita yang dicarinya maka beliau meletakkan telefon. Kebodohan beliau nampak jelas apabila dia memanggil semula dan inilah perbualan kami.

Anwar: I nak bercakap dengan Shida.

Ummi: Siapa ni? (Agak keras)

Anwar: Anwar (dengan nada yang agak perlahan)

Ummi: Is it Dato’ Seri?

Anwar: Ya, bercakap.

Ummi: Sorry, I didn’t recognise your voice just now. (tujuan saya untuk memerangkap beliau bagi mempastikan beliau adalah pemanggil yang meletakkan telefon sebelum ini. Beliau tidak menafikan)

Anwar: Hah …tulah suara you seksi sangat. You have such a lovely voice. I dok ingat salah rumah, that’s why I letak phone.

Ummi: Hah … apahal.

Anwar: I nak tanya fasal Afifa (anak bongsu Azmin). Rindu kat dia.

Ummi: She’s Okay, alhamdullilah sihat.

Anwar: Tak apalah thank you.

Apabila gagang telefon diletakkan, maka berdetak hati saya mengesahkan gerangan si-lelaki tersebut dengan pembantu-rumah. Akhirnya si-pembantu rumah mengaku bahawa itulah gerangan si-lelaki yang sering memanggil setiap hari.

YAB, Buat makluman, Puan Shamsidar sering mengatakan kepada kami bahawa Anwar Ibrahim itu adalah kekasihnya. Tetapi ketika itu, kami menganggap ianya sebagai satu gurauan atau mainan. Namun, kenyataan berbau syak-wasangka timbul seperti mengatakan bahawa Afifa anak bongsunya adalah anak Anwar Ibrahim. Jauh disudut hati kami ingin menyiasat perkara ini hingga ke akar umbi.

BAB KEJUJURAN DAN KEIKHLASAN PEMANDU

Sekali lagi dengan kuasa Allah, akhirnya pemandu kereta Shamsidar Taharin iaitu Azizan Abu Bakar telah datang ke pejabat saya pada 19hb. Jun 1997 dengan penuh rasa tanggungjawab untuk membongkar rahsia majikannya, Shamsidar Bt. Taharin. Perbualan kami mengambil masa dua setengah jam.

Kisah berkisar perbuatan curang Shamsidar kepada Azmin untuk tempoh yang agak lama dengan memberi kami maklumat lengkap ‘modus operandi’ perbuatan keji mereka yakni Anwar-Shamsidar di kondominium mewah, Tivoli Villa Bangsar.


BAB MODUS OPERANDI ANWAR-SHAMSIDAR- DATO’ NALA

Pada kebiasaannya, si-pemandu Azizan akan menurunkan Shamsidar pada setiap kali pertemuan di Café Guana di Bangsar Shopping Complex dan kereta mewah Daimler WBV 37 yang dikatakan kepunyaan Dato’ Nala (Eksekutif Director Magnum Corporation) akan datang bersama beliau untuk menjemputnya di Bangsar Shopping Complex dan seterusnya mereka akan menuju ke kondominium mewah di Trivoli Villa untuk tempoh dua-tiga jam. Waktunya ialah 5.30 petang dan pada kebiasaannya ialah pada hari Rabu.

Alasan yang sering diberikan oleh Anwar kepada polis pengiring bahawa beliau ingin bermain tennis dengan Nala di Bukit Kiara. Polis pengiring dilarang turut serta.

Begitulah kejadian keji yang berlaku sekian lama untuk tempoh beberapa tahun tanpa pengetahuan Azmin.
Selalunya perbuatan mereka adalah dua-minggu atau sebulan sekali.


BAB BUKTI REKOD PERTEMUAN

YAB, se-pemandu Azizan ada merekodkan setiap pertemuan mereka di dalam diari peribadinya dan sudi menyerahkan secara peribadi kepada YAB bagi tujuan siasatan lebih-lebih lagi untuk perbandingan dengan rekod SB yang mencatatkan setiap kali urusan keluar-masuk Anwar dari kediaman rasmi.


BAB AZIZAN JADI MANGSA HOMOSEKS ANWAR

YAB, Azizan merupakan bekas pemandu peribadi kepada isteri Anwar, iaitu Datin Seri Azizah untuk tempoh 4 tahun.


Bagi beliau dia tidak mempunyai sebarang motif untuk menjatuhkan Anwar tetapi lebih kepada perasaan peribadi kasihan dan sedih kepada majikannya Mohamed Azmin Ali yang baginya terlalu baik dan percaya kepada isteri dan ketua.

Beliau telah menceritakan kepada saya bahawa tindakan beliau berhenti kerja dengan insan munafik bernama Anwar ialah kerana terasa tertekan, terlalu marah dan hina melalui pengakuan bersumpahnya yang dilampirkan.


Menurut Azizan, salah seorang lagi mangsa hubungan sejenisnya ialah Sukma yang dikenali umum sebagai adik-angkat Anwar iaitu rakyat Indonesia yang mempunyai butik bernama ‘Ferre’ di Hotel Hilton. Kini Sukma sedang sakit misteri.

YAB, setelah mendapat maklumat terperinci dari pemandu yang bersih, cekap dan amanah maka kami adik–beradik telah membuat keputusan untuk menyaksikan kejadian tersebut sebagai bukti.


BAB KEJADIAN 30 JUN 1997 JAM 5.35 PETANG (ISNIN)

Saya menerima panggilan telefon pada pukul 5 petang dari Azizan bahawa satu pertemuan antara mereka yakni Anwar-Shamsidar di Bangsar Shopping Complex.

Ketika itu saya berada di Setapak dan dengan penuh rasa tanggungjawab bagi memastikan pengaduan Azizan adalah benar dan sahih maka saya berkejar ke tempat kejadian iaitu di Bangsar Shopping Complex.

Dalam perjalanan, saya sempat menelefon abang sulung, Mohd Azman Ali untuk turut serta.
Bersama saya ialah rakan karib saya Puan Zamrah Lajis. Saya juga sempat menelefon seorang lagi rakan bernama Puan Normala untuk meminjam pelekat kereta Kondominium Trivoli Villa bagi tujuan masuk ke dalam Kondominium.

Dengan izin Allah, kami tiba tepat pada masanya di mana kereta Daimler WBV 37 sedang menanti. Mereka tidak perasan kehadiran kami.

Akhirnya Allah telah menunjukkan di depan mata kami Puan Shamsidar menaiki kereta tersebut menyusur ke Kondo Tivoli Villa Bangsar. Kami mengekorinya dari belakang tanpa pengetahuan mereka.

Lima saksi pada kejadian tersebut ialah Ummi Hafilda Ali, Mohd Azman Ali, Puan Zamrah Lajis, Puan Normala dan Azizan Abu Bakar.

Mereka keluar dari Kondo Tivoli pada pukul 7.40 malam dan kereta Daimler menghantar semula Shamsidar ke Bangsar Shopping Complex di mana Azizan menanti di tempat yang sama.


Kami tidak keberatan memberikan laporan terperinci sekiranya diberikan peluang untuk bertemu secara peribadi dengan YAB yang cukup kami sanjungi.

Saya hampir-hampir gila bila mengenangkan seorang tokoh pemimpin yang begitu saya sanjungi lebih-lebih lagi ketokohan beliau di bidang agama sangup melakukan perbuatan yang amat keji dan hina sebagai pemimpin negara.

Mujurlah abang saya Mohd Azman menenangkan keadaan di mana beliau mengatakan terlalu bahaya untuk kami mengambil tindakan apatah lagi ketika itu bapa kepimpinan yang amat kami sanjungi iaitu Dato’ Seri Dr. Mahathir tiada di dalam negara.

Seluruh keluarga terperanjat, sedih tertekan, terhina oleh perbuatan keji insan munafik Anwar Ibrahim. Tetapi apakan daya, kami tiada kuasa kecuali meminta pandangan dari rakan-rakan yang saya percaya seperti Puan Sri Saadah dan Puan Norziela Jalil yang akhirnya memberikan saya satu semangat bagi membongkar pembohongan dan kemungkaran terbesar di mukabumi ini.

YAB, kami tidak melapurkan kepada Mohamed Azmin kerana percaya bahawa kasih-sayang dan kesetiaannya terhadap isteri dan ketua tidak berbelah bagi. Kami juga khuatir beliau mungkin mengambil tindakan diluar jangkaan sekiranya berasa amat tertekan.


BAB UGUTAN POLIS

YAB, pada 10hb. Julai 1997, saya bercakap di telefon dengan ADC Anwar iaitu Zul Aznam pada pukul 8.15 malam dengan memberi amaran secara halus supaya kisah ini ditutup dan tidak diceritakan kepada sesiapa sahaja termasuk kedua ibu-bapa.

Beliau juga memberikan amaran kedudukan Anwar yang amat penting dalam negara. Saya menangis di telefon mengenangkan bahaya yang mungkin datang dan rasa tertekan yang amat sangat apabila abang saya yang terlalu baik dianiaya oleh ketua dan isterinya sendiri. Tolonglah kami YAB.

Selepas kejadian pengintipan pelbagai tuduhan telah dilemparkan kepada saya untuk menutup segala kemungkarannya. Diantaranya ialah saya telah dituduh membuat fitnah melalui surat layang yang sampai kepada isterinya Datin Seri Azizah dan kakaknya Hajah Khadijah.

Saya juga telah dituduh oleh insan munafik Anwar Ibrahim bahawa saya ini (syok dekat dia melalui perbualannya dengan Datuk Seri Megat Junid) pada 2hb. Ogos 1997 di mana beliau mengatakan saya Ummi Hafilda cuba menimbulkan angkara kerana cinta saya tidak berbalas untuk tempoh dua tahun.

Beliau seolah-olah melatah akan kesalahannya sendiri. Bagi saya beliau terlalu bahaya apabila cuba menjerat saya dengan mengatakan surat-surat cinta saya ada di dalam simpanannya.

Sekali lagi saya berasa amat tertekan dengan perbuatan khianatnya kerana demi Allah saya tidak pernah mempunyai perasaan cinta ke atasnya apatah lagi untuk menghantar surat cinta.


Bagi saya ini ialah satu pengkhianatan dan pembohongan yang tidak dapat diterima oleh akal semata-mata untuk memberikan gambaran bahawa saya adalah wanita murahan yang menagih cinta dari seorang Timbalan Perdana Menteri.

Kejahatannya itu tidak dapat saya maafkan di dunia dan akhirat, apatah lagi untuk menerima beliau sebagai pemimpin negara.

YAB, saya khuatir sekiranya surat cinta yang tidak pernah wujud boleh direka, beliau mungkin berupaya menangkap saya dengan kedudukan dan kuasa yang ada di atas alasan-alasan lain terutamanya dari segi tuduhan palsu dan sebagainya.
Bantulah saya YAB.


BAB ANWAR MENELEFON AZIZAN

Anwar ada menelefon Azizan pada 13hb. Julai 1997 setelah tersebarnya surat layang di mana beliau meminta Azizan memberi kerjasama untuk menafikan segala tuduhan sekiranya Azmin ingin bersemuka dengan beliau.


HARAPAN DAN BAHAN BUKTI

YAB, saya sempat mengambil gambar kereta Daimler WBV 37 ketika menuruni bukit di Kondo Trivoli Bangsar.

Azizan, si-pemandu sedia memberikan diari peribadinya yang mencatatkan setiap kali pertemuan mereka berdua bagi tujuan perbandingan rekod.

Kami menaruh segala harapan ke atas YAB untuk mengadakan siasatan terperinci ke atas ‘balaci’ utamanya iatu Dato’ Nala yang sering menjadi pemandu Daimler WBV 37 bagi setiap kali pertemuan mereka.

Memohon tindakan siasatan ke atas Shamsidar Taharin (perempuan simpanan Anwar Ibrahim). Buat makluman YAB, nombor telefon tangannya (Shamsidar) ialah 019-3133287 dengan menggunakan nama Cheong Moew Yen dan telefon rumahnya 03-4052020.

Memohon jasa-baik tindakan siasatan ke atas Sukma adik angkatnya yang juga pasangan homoseksualnya yang kini mengidap penyakit misteri. Beliau mendakwa sakit bila duduk dan berjalan dalam pertemuan saya dengannya baru-baru ini iaitu pada 2hb. Ogos 1997.

Memohon perlindungan keselamatan dari YAB kerana saya khuatir nyawa saya terancam memandangkan sejak akhir-akhir ini perjalanan saya diekori oleh orang yang tidak dikenali.

Saya juga memohon jasa baik YAB untuk merahsiakan laporan ini demi keselamatan kami sekeluarga. Hanya Allah dan YAB dapat membantu kami menyelesaikan segala kemelut masalah yang terlalu kusut ini.

Bersama ini juga disertakan butir-butir pemilik kenderaan bernombor WBV 37 yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan.


PANDANGAN PERIBADI

YAB, bagi saya Anwar Ibrahim selaku Timbalan Perdana Menteri tidak layak menyandang jawatan yang begitu penting dalam negara memandangkan sekiranya kuasa dan kedudukan terus dikekalkan kemungkinan besar pelbagai perkara yang lebih hina dan menakutkan mungkin berlaku.

Jadi sebelum wabak penyakit pemimpin yang menipu rakyat jelata dengan bertopengkan isu agama kononnya Islam yang Addin dan Nahi Mungkar haruslah ditamatkan dengan segera demi keselamatan dan maruah bangsa.

Beliau bolehlah diibaratkan musuh dalam selimut yang paling merbahaya melalui perilakunya mengatakan kononnya Azmin itu seperti adik sendiri dan dalam masa yang sama beliau tergamak mengadakan hubungan sulit dengan isteri Azmin.

Beliau memang seorang pelakon handalan, pelakon terhebat dekad era 90-an. Lakonannya mengkagumkan, memukau setiap mata yang menontonnya, strateginya kemas, perjalanannya licin tetapi beliau lupa bahawa Allah Maha Berkuasa atas segala-galanya.

Akhirnya doa-doa kami insan-insan teraniaya dimakbulkan oleh Allah. Kami bersyukur kepada Ilahi yang telah memberikan jawapan kepada setiap dari kami dan inilah hasilnya laporan dikemukakan untuk tindakan susulan oleh YAB.

Segala pertolongan, pertimbangan dan kerjasama serta kasih-sayang YAB sebagai seorang Bapa Kepimpinan sangatlah dihargai dan disanjung tinggi.


DIALOG-DIALOG YANG MENIMBULKAN SYAK-WASANGKA
Dialog 1

Dalam satu perbualan Shamsidar dengan pembantu rumahnya.
Shamsidar: Kesian Afifa, orang jumpa papa (Anwar) hari-hari tapi Fifa jumpa bapa sebulan sekali.
Aton: Kalau dah tahu jumpa papa sebulan sekali, kahwinlah dengan papa.
Shamsidar: Itulah yang susah ni, papa sana tua, abah sini (Azmin) muda, pening kepala.

Dialog II
Apabila membuat panggilan telefon Anwar akan sering berkata seperti ini melalui pembantu rumah.
Anwar: Ton, Datin Seri ada (Shamsidar).

Dialog III
Percakapan yang sering terjadi antara anak perempuan Azmin yang sulung, Liyana (7 tahun) dengan anak keduanya Shazrin (5 tahun).
Shazrin: Maklong, jangan cubit Fifa. Mummy kata dia anak Menteri. Anak uncle Anwar.
Norlia: Ayen, mummy ada boyfriend tak?
(Kakak Azmin)
Syzrin: Ada.
Norlia: Siapa boyfriend mummy?
Syazrin: Uncle Anwar.
Norlia: Kenapa Ayen tak cakap abah, mummy ada boyfriend Uncle Anwar.
Syazrin: Mummy kata nanti abah lepuk (pukul).
Norlia: Nana, siapa boyfriend mummy?
Liyana: Uncle Anwar.
Norlia: Mana Nana tahun.
Liyana: Alah maklong ni, mummy kan cakap pelan-pelan, lama-lama dengan Uncle Anwar, mestilah boyfriend dia.

Dialog IV
Melalui perbualan Shamsidar dan Ummi.
Shamsidar: Cantik tak handbag I?
Ummi: Bolehlah.
Shamsidar: You nak tahu siapa bagi.
Ummi: Siapa dia?
Shamsidar: Boyfriend I.
Ummi: Siapa boyfriend you?
Shamsidar: Ha! …. Anwar Ibrahim lah.

Ini adalah antara sebahagian dialog yang tidak sedap didengar dan telah menimbulkan syak wasangka kepada kami seluruh keluarga sehingga membawa kepada penyiasatan kes.

..

PENGAKUAN BERSUMPAH AZIZAN

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih, saya AZIZAN BIN ABU BAKAR, IC 5980324 dengan ini membuat pengakuan bersumpah bahawa saya telah menjadi mangsa hubungan sejenis yakni (homoseksual) dengan Anwar Bin Ibrahim yang kini memangku jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Perbuatan terkutuk ini telah dilakukan untuk beberapa kali sekitar tahun 1992 tanpa kerelaan saya. Ianya kerap berlaku di hotel-hotel mewah seperti PJ Hilton, Hyatt Saujana dan Holiday Villa tanpa pengetahuan umum dan isterinya.

Buat makluman, saya merupakan bekas pemandu peribadi kepada isterinya iaitu Datin Seri Wan Azizah.

Sepanjang bekerja di bawah naungan beliau, Anwar, saya sering dipanggil untuk melakukan perkara terkutuk itu walaupun untuk beberapa kali saya cuba menolaknya. Sifat rakusnya membayangkan beliau seorang yang boleh dikategorikan sebagai ‘kronik’ sehingga membuatkan jiwa dan mental saya begitu tertekan.

Perasaan bersalah akhirnya menguasai diri saya apabila setiap kali terpandang wajah Datin Seri Wan Azizah yang begitu tinggi akhlaknya.

Akhirnya saya telah membuat keputusan untuk berhenti dari terus menjadi hamba homoseksual kepada manusia yang saya kategorikan bersifat binatang iaitu Anwar Bin Ibrahim.

Sekali lagi dengan nama Allah Yang Maha Mengetahui akan segala-galanya, saya bersumpah membuat pengakuan ini tanpa mempunyai niat atau motif tertentu samada secara peribadi mahupun politik untuk menjatuhkannya.

Pengakuan ini dibuat berdasarkan kesedaran dan keinginan menegakkan kebenaran demi menyelamatkan insan-insan yang teraniaya seperti saya.

Saya tidak keberatan untuk dipanggil bagi menjelaskan kedudukan dengan lebih terpeinci.

Akhir sekali saya berharap pihak yang bertanggungjawab dapat mengambil kira pandangan ini secara serius supaya pemimpin ini diberikan hukuman yang setimpal demi kebaikan dan pengajaran kepada pemimpin lain.

Dengan nama Allah, sekali lagi saya Azizan Bin Abu Bakar bersumpah bahawa segala lapuran di atas dibuat dengan kerelaan hati saya tanpa desakan, tuntutan dan tekanan dari pihak-pihak tertentu. Segala-galanya adalah benar demi menyelamatkan bangsa dan negara. AMIN.

Pengakuan bersumpah:-


Oleh: t.t.
I/C: 5980324
Alamat: 54, Jalan Bersatu 1
Taman Bersatu, 48000 Rawang
Tarikh: 5hb. Aug, 1997 "

ANWAR BAWA TREN MENENTANG KETUA

Sikap menentang ketua telah membawa kesan yang buruk dalam sejarah perjuangan UMNO sehingga diharamkan.

Bila UMNO (baru) dibentuk, sikap melawan Ketua berterusan bila Anwar menentang Ghaffar Baba untuk merampas jawatan Timbalan Presiden.

Kemudian kita dengar suara Anwar yang kini Timbalan Presiden menasihatkan pemimpin-pemimpin UMNO jangan menentang ketua. Ini boleh memecah belah perpaduan parti kerana wujud kem masing-masing.

Nada Anwar itu tidak lebih dan tidak kurang macam ketam menyuruh anaknya berjalan betul.

Sikpa Anwar itu boleh diibaratkan 'mabuk politik lebih parah daripada todi' sebagaimana Komentar A. Nazri Abdullah, Ketua Pengarang Berita Harian/Berita Minggu dalam keluaran 8 Februari.

Nazri menulis pertandingan dalam Bahagian UMNO membawa porak peranda. Malangnya pemimpin diperingkat bahagian mabuk politik dan jawatan hanya memikirkan kepentingan diri sendiri, sehingga sanggup mengorbankan perpaduan parti.

Akhbar yang dipimpin Nazri menasihatkan Anwar jangan menentang ketua tetapi akhbar inilah yang mati-matian menyokong Anwar menumbangkan Ghaffar dulu. Kerana set yang dibuat oleh Anwar, maka turun kepada Zahid dan Siti Zaharah yang masing-masing menentang ketua untuk merebut jawatan.

Tidakkah Anwar, Zahid dan Zaharah tergolong sebagai orang yang mabuk todi? Dan tidakkah mereka yang harus dinasihatkan oleh Nazri supaya menukar mereka yang mabuk politik mejadi ahli parti yang siuman.

Berapa ramai mangsa diskriminasi media yang di bawah telunjuk Anwar ini menjadi korban? Semua orang tahu motif Anwar mewujudkan kem-kem sendiri daro peringkat bahagian, negeri dan nasional. Ini memudahkan Anwar, bila tiba masa akan menentang ketua untuk merebut jawatan Presiden.

Sebagai contonhya beliau bersumpah dengan berkata "saya menganggap Ghaffar sebagai bapa dan saya tidak tidak sekali-kali merelakan diri saya menentangnya, semata-mata untuk merebut jawatan Timbalan Presiden".

Kemudian apa yang sudah berlaku? Di mana Anwar mahu sorokkan sumpahnya? Ghaffar bukan sahaja dilanyak sehingga memusnahkan karier politiknya, tapi Anwar telah menghina seluruh anggota UMNO kerana Ghaffar merupakan satu-satunya pengasas UMNO sedangkan Anwar baru menjadi ahli UMNO dalam tahun 80an.

Sekarang Anwar berusaha mengumpulkan orang-orangnya, sama ada berbentuk mafia atau politiking atasan mengatur strategi untuk menentang Dr. Mahathir pula, bagi merebut jawatan Presiden UMNO dan menjadi Perdana Menteri.

Ini akan dilakukan oleh Anwar dalam pemilihan pucuk pimpinan UMNO pada tahun 1999. Sepatutnya Anwar melawan Dr. Mahathir pada tahun 1996 lagi selepas berjaya membentuk kem wawasan menentang Ghaffar pada tahun 1993.

Tetapi beliau terpaksa akur keputusan Perhimpunan UMNO yang menetapkan tidak ada pertandingan bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden.

Dalam ucapan dasarnya, Dr. Mahathir berterus-terang bahawa beliau sudah menduduki kerusi Perdana Menteri selama 15 tahun, tetapi kalau Anwar kalah dia tidak akan mencium kerusi PM buat selama-lamanya.

Anwar sentiasa berpendapat bahawa strateginya boleh mendatangkan hasil apabila Zahid Hamidi dan Siti Zaharah memenangi kerusi Pemuda dan Wanita, tetapi harapannya kian meleset apabila Dr. Mahathir tidak melantik mereka sebagai Menteri Kabinet.

Dr. Mahathir lebih memahami senario politik di Malaysia. Bagaimana seorang tokoh itu berpengaruh sekalipun tanpa dokongan kuasa maka kedudukan mereka tidak akan terjamin.

Anwar kelihatan kuat bukanlah kerana kekuatan pengaruhnya tetapi kuasan yang diberi oleh Perdana Menteri sendiri.

Lihat sekarang kedudukan Anwar begitu rapuh sebagai Menteri Kewangan bila Dr. Mahathir menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi dengan Daim selaku Pengarah Eksekutifnya. Segala fungsi kewangan negara adalah ditentukan oleh Daim bukan Anwar lagi.

Perangai yang buruk kepada Anwar yang sukar untuk menjadi pemimpin nombor satu negara ialah menggunakan isu skandal seks untuk memerangkap musuh yang ditakutinya.

Contohnya Ghaffar Baba dan Rahim Thamby Chik menjadi mangsa yang diada-adakan dengan menggunakan media di bawah telunjuknya sebagai mencanangkan propaganda sehingga orang yang tidak berdosa, orang yang tidak pernah melakukan perbuatan tersebut dikutuk, dikecam habis-habisan.

Rakyat bukan bodoh, mereka akhirnya mengetahui taktik ala mafia ini bagi menjatuhkan seseorang pemimpin.

Sekarang ini orang takut untuk berdamping dengan Anwar kerana akan dicap sebagai barua dan tali barut mafia.

Bila skandal seks dengan isteri orang yang melibatkan Anwar terbongkar, ramai yang terkejut. Tetapi apabila skandal homoseks dengan pemandu Anwar terbongkar, mereka mula percaya bahawa Anwar sudah menerima pembalasan dari Allah.

Ahli veteran UMNO, Allayarham Hi. Sulaiman Palestine yang merupakan guru kepada Anwar tidak menaruh harapan bahawa Anwar boleh menjadi Perdana Menteri kerana sikap yang memijak kepala kawan untuk naik.

Hj. Sulaiman dua minggu sebelum meninggal dunia ada memberi pandangan bahawa Abdullah Badawi (dan Sanusi Junid - Webmaster) merupakan tokoh yang harus menjadi Perdana Menteri selepas Dr. Mahathir.

Abdullah Badawi (dan Sanusi) mempunyai perwatakan pemimpin yang tinggi dengan sikap yang penuh sabar dalam menghadapi satu-satu situasi dan tidak memijak kepala kawan untuk naik.

Sebagai rakyat, kita mahu ciri-ciri pemimpin seperti Abdullah Badawi (dan Sanusi) yang boleh menjadikan negara makmur hidup aman damai dan tidak rasuah.

oleh Khalid Jafri (di petik dari Akhbar Tempo keluaran 5hb. Mei 1998).

ANWAR LANGGAR SUMPAH

Bila Anwar bersumpah bahawa ia tidak akan menentang Ghaffar Baba untuk merampas jawatan Timbalan Presiden maka ramai yang menghormati keputusan tersebut demi memelihara perpaduan orang Melayu dan UMNO khasnya.

"Saya menghormati Encik Ghaffar sebagai bapa dan saya tidak seharusnya menentang beliau", ujar Anwar.

Tetapi selang beberapa hari, Anwar putar balik keputusannya dan mengumumkan untuk menentang Ghaffar. Kenyataan penuh beliau adalah seperti berikut:

Sejak awal tahun ini beberapa rakan dalam parti telah menanyakan pendirian saya tentang pemilihan parti yang bakal tida dan ada yang mencadangkan agar saya menawarkan khidmat untuk jawatan Timbalan Presiden.

Saya menyatakan terima kasih dengan pernyataan kepercayaan mereka, namun saya menegaskan bahawa saya belum bersedia memikirkan perkara tersebut dan meminta tenaga dan perhatian, ditumpukan sepenuhnya untuk mengukuhkan perpaduan UMNO.

Meskipun begitu saya terus dihadapkan dengan persoalan pemilihan sehingga ia menjadi perbualan di pelbagai peringkat parti. Untuk meredakan suasana, saya telah membuat pernyataan terbuka tidak berhasrat untuk merebut jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan tahun ini.

Namun, maklum balas dari rakan-rakan serta pemimpin pelbagai peringkat menyatakan sikap bahawa sementara mereka tetap menghormati dan menyanjung sumbangan dan pengorbanan YAN Encik Ghaffar Baba tetapi mereka prihatin dan inginkan kesinambungan perjuangan. Pandangan ini dan gesaan mereka yang dinyatakan semakin terbuka di kebelakangan ini memerlukan saya membuat pertimbangan semula.

Saya akur dengan keprihatinan rakan-rakan serta hasrat parti untuk mengangkat martabat umat Melayu dan bangsa Malaysia dengan menjayakan hasrat yang terkandung dalam wawasan 2020.

Saya juga terdorong dengan iltizam untuk membantu Presiden UMNO yang dikasihi Dato' Seri Dr. Mahathir Mohamad, untuk meletakkan parti pada landasan yang lebih kukuh dan memperhebatkan pembangunan Bumiputera serta negara keseluruhannya dalam pelbagai bidang.

Saya yakin UMNO adalah satu-satunya wadah perjuangan untuk menangani permasalahan abad ke 21. UMNO adalah sebuah parti yang menggabungkan kekuatan dan pengalaman silam serta keberanian dan kebijaksanaan baru: tegasnya gabungan tua dan muda: memadukan segenap lapisan rakyat bandar dan desa, petani dan nelayan, pendidik dan pekerja, usahawan dan budayawan, cendekiawan dan teknorat, untuk bergerak sebagai satu pasukan.

Menyedari hakikat ini, maka saya dengan penuh keinsafan bersedia menerima pencalonan untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...