Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, December 12, 2015

PAU 2015 : RM 2.6 BILION .... DERMA VS RASUAH


Bersama Timbalan Presiden UMNO - Kelab Sultan Sulaiman 7 Dis 2015
Atau anda boleh ke Youtube ( KLiK ) dan copy embed code di sana dan paste di mana saja blog atau FB ( seperti yang biasa kita buat kalau nak copypaste video Youtube )
Untuk pengetahuan, majlis adalah anjuran bersama Umno Cawangan Kampung Sungai Rasau bersama Suara Belia Marhaen ( SUABEMA ), Gabungan Anak Melayu Bangkit ( GAMB ) dan Gabungan Ketua2 Pemuda Cawangan Se-Malaysia.

Disebalik 'arahan' supaya jangan disebut isu RM2.6 bilion sepanjang PAU rupanya, sebaliknya pula yang berlaku bila RM2.6 bilion menjadi antara isu utama yang dibincangkan. Yang menjadi dalang buat kecoh bukan orang lain pun tapi Najib sendiri. 

Konon sudah beri penjelasan terperinci semasa taklimat ....  konon semuanya sudah dijelaskan .... ternyata tidak ada apa2 maklumat baru yang diberikan yang boleh menjelaskan kemelut sedia ada.

Tapi yang buat tambah rencah isu RM2.6 bilion ini adalah cubaan Najib untuk meRAMAIkan bilangan penderma dari satu orang kepada 'MEREKA'. ( lebih dari seorang )

Ya, saya katakan memang itu satu usaha licik dari Najib sendiri. Selama ini SEMUA ORANG hanya merujuk kepada SATU orang penderma saja. Cai2 Najib siap berikan contoh orang yang kayaraya dari kalangan pak Arab yang banyak menderma untuk berikan persepsi kononnya itu lah si penderma. 

Pada 22 Ogos, Mkini melaporkan - Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau sudah bertemu ketua pegawai pelaburan dan pemegang amanah harta keluarga Arab yang mendermakan RM2.6 bilion kepada perdana menteri. 

Whatever lah ...... apakata minta Zahid atau Najib sendiri komen di MANA BAKI WANG itu  dan BERAPA BAKI yang tinggal ? 

Kerana Umno ketika ini amat perlukan suntikan derma itu !Kenapa artikel berkenaan sudah tidak dapat dikesan bila saya cuba klik

Hmmm .... bagaimanapun dari carian di blog lain yang sempat copypaste artikel berkenaan, ini adalah perenggan awalnya -                             ********************
Actually yang di atas tu sekadar nak buat catatan sekiranya perlu rujukan kelak. Yang ini point utama artikel sebagaimana tajuk -

Blogger JMD (KLiK) ada mengingatkan kita kepada wang RM42 juta dari SRC yang turut didedahkan ada dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib. Yalah, kita duk tumpu pada jumlah yang besar ( USD681 juta ) tapi kita jarang nak bercakap mengenai jumlah yang lebih kecil iaitu RM42 juta yang berlaku dalam negara dan waktunya pula baru sangat, tak sampai setahun.

Transaksi dari SRC yang juga tidak dinafikan oleh Najib ini berlaku dalam 3 peringkat -

1 - RM27 juta pada 26 Disember 2014
2 - RM5 juta pada 27 Disember 2014
3 - RM10 juta pada 10 Februari 2015Yang ini tidak ada kaitan dengan Pak Arab kan ...... Jadi yang ini derma jugakah ? Dari siapa ? Kenapa berpunca dari SRC, sebuah syarikat yang asalnya milik 1MDB tapi kemudiannya dipindahmilik kepada Kementerian Kewangan ? Apa tujuan pembayaran itu ?

Fakta yang saya maksudkan sebagai mampu buat darah panas adalah .......perhatikan dua tarikh transaksi awal itu .... 26 dan 27 Disember 2014 berjumlah RM32 juta.

Cuba ingat balik apa yang berlaku pada tarikh itu tahun lepas ....... negara dilanda musibah banjir yang paling teruk dalam sejarah. Kalau tak silap, masih ramai lagi mangsa yang tinggal di penempatan sementara sehingga kini.

DAN DI MANA NAJIB ROSMAH PADA TANGGAL 26 DAN 27 DISEMBER 2014 ?

Tidak ada siapa pun tahu pasangan Najib Rosmah sudah pergi bercuti kalau tak silap sekitar 20 Disember .... namun percutian mereka menjadi berita gempar bila didedahkan oleh The Washington Post pada 26 Disember yang menunjukkan gambar Najib sedang bermain golf bersama Obama di Hawaii !Bila dah kantoi big time, Najib pun bergegas pulang seorangan meninggalkan Rosmah di Amerika, dan tiba di tanahair pada 28 Disember.

Transaksi dari SRC bernilai RM32 juta itu adalah pada 26 dan 27 Disember .........

Anda fikirkan sendirilah ...... saya hanya bentangkan FAKTAnya saja. MUNGKIN saja dana itu digunakan buat bantu mangsa banjir, kan ...... secara senyap2, manalah kita tahu.Maka itu kerana apakah kita gemparkan sumbangan RM2.6 billion kepada poket Najib untuk pilihanraya?
RM 2.6 billion  luar biasa kerana selain dari jumlahnya yang sangat besar dan dimasukan dalam akaun persendirian tetapi diakui  datang dari luar negara.
Pengakuan itu sekali gus menyebabkan sesiapapun tidak yakin bahawa pemberian itu adalah sedekah yang ikhlas  dari penderma atau penderma-penderma asing.
Cerita Menteri Dalam Negeri bahawa kita tidak terikat apa-apapun dengan penderma atau penderma-penderma itu bukan sahaja tidak dipercayai oleh orang-orang yang bersekolah, malah yang tidak bersekolah pun mentertawakan ini apatah lagi orang Melayu yang berpegang kepada "Ada ubi ada batas, ada budi ada balas"
Boleh juga difikirkan mungkin negara-negara Arab yang  memberikan sumbangan ini adalah proxy kepada kuasa-kuasa besar. Dari sejak sebelum dan sesudah merdeka pun Malaysia adalah proxy  kuasa Barat  tetapi tidaklah didedahkan sumbangan mereka dalam bentuk kewangan sebaliknya dilindungi oleh dasar kemanusiaan dan ketenteraan.
Pendedahan RM2.6 Billion oleh Najib Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO Ini adlah suatu pendedahan yang sekaligus dianggap sebagai melibatkan penjualan maruah bangsa dan negara dan menjustifikaksikan kepada rakyat perbuatan rasuah secara terang terangan.
Jika seorang pemimpin  negara yang berkuasa mencorakan dasar luar negara dan ekonomi boleh menerima sumbangan dari negara asing untuk kepentingan parti maka apakah  salah jika pegawai tinggi kerajaaan menerima sumbangan berjuta ringgit atas alasan untuk membantu pemimpin negara  mendapatkan sokongan pegawai-pegawai dibawahnya.
Tidaklah boleh dinafikan bahawa UMNOlah yang menjuarai ketulusan dalam  menerima sumbangan pilihnarya dari luar negara walaupun dahulu disembunyikan dengan menuding jari kepada orang lain.
Rakyat masih berada dalam prasagka atas tuduhan terhadap  parti-parti pembangkang menerima  sumbangan dalam pilihanraya dari luar negara tetapi UMNO mendedahkan perbuatanya yang niat asalnya mahu disembunyikan tetapi menjadi kes terlalu berat apabila dikaitkan dengan 1MDB.
Saya tidak tahu apakah Perdana Menteri Dr.Mahathir juga pernah menerima sumbangan untuk dana pilihanraya  dari luar negara tetapi kecendorongan untuk mengungkit kesilapan dan keburukan Tun Mahathir bagi menutup atau menjustifikasikan kesilapan Najib tidak akan dapat mempengaruhi rakyat kerana jasanya sangat besar kepada negara dan agama  yang menyebabkan rakyat tidak mahu melihat dosanya.
Dasar bebas luar negara Tun Mahathir yang dipelupori oleh Tun Abdul Razak telah menggoncangkan dunia dan Malaysia dihormati  walaupun berada dalam blog Barat. Dalam keadaan ini pun ekonomi negara maju terus berbanding dengan sekarang walaupun menjadi anak emas baru US.
Dari dulu hingga sekarang dasar negara tetap menentang gerakan militan tetapi tidak terlihat kerana menerima bantuan kewangan dari negara-negara Arab yang menjadi proxy Barat tetapi sekarang sokongan kita telah jelas kepada dunia terutama kepada puak militan kerana kita disogokkan dengan wang dan bukan kerana dasar asal atau kejatian diri kira.
Maka itu kita menjemput bahaya yang besar kepada keselamatan negara kerana imej kita setaraf dengan negara-negara Arab yang menjadi alat kepada dasar Amerika.
Kebijaksaan, kehalusan dan ketertiban diplomasi telah runtuh dan maruah sebagai sebuah negara bebas dan berkecuali telah musnah kerana kerakusan dan ketamakan.
Inilah harga yang sedang dibayar oleh pemimpin-pemimpin UMNO yang telah hilang perhitungan maruah dan juga seluruh rakyat Malaysia.
Kepintaran Allahyarham Tun Abdul Razak dan keberanian kecekalan Tun Mahathir dalam membina maruah bangsa tinggal sebagai kenangan untuk ditangisi oleh anak anak bangsa.
 
 

Friday, December 11, 2015

TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN : Berbahaslah dengan Jujur, Ikhlas dan Benar


PENTAS TIDAK SAMA RATA

Tan Sri Muhyiddin MENGULAS Mengenai Ucapan Dasar Presiden 

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata terdapat segelintir pemimpin Umno yang meminta beliau menghentikan segala tekanan terhad Umno kerana bimbang jawatan beliau sebagai Timbalan Presiden goyah.

ULASAN UCAPAN DASAR PRESIDEN UMNO
 
Saya mendengar dengan teliti ucapan dasar Presiden UMNO. Saya menghargai peringatan Presiden bahawa tugas Timbalan Presiden di bawah Perlembagaan UMNO ialah membantu Presiden. Tugas Presiden pula ialah menjaga kesempurnaan parti.
 
Itulah yang telah saya lakukan selama ini. Sebagai Timbalan Presiden saya telah membantu Presiden menerajui jentera UMNO dan BN dalam pilihanraya umum dan pilihanraya kecil menerusi peranan saya sebagai Pengarah Pilihanraya. Saya juga telah membantu Presiden memastikan kelicinan pengurusan dan pentadbiran UMNO menerusi peranan saya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan UMNO. Saya juga telah membantu Presiden menangani pelbagai permasalahan parti.
 
Begitu juga ketika saya menjawat jawatan Naib Presiden dan Ahli Majlis Tertinggi. Amanah membantu Presiden tidak pernah saya abaikan.
 
Sebagai Timbalan Presiden yang dipilih oleh ahli, saya juga bertanggungjawab kepada parti dan ahli-ahli. Saya banyak mendengar suara akar umbi mengenai pelbagai permasalahan yang berkait dengan kepimpinan parti. Maka tanggungjawab saya ialah untuk memberikan nasihat kepada Presiden supaya mendengar suara ahli-ahli parti di akar umbi dan segera memperbetulkan keadaan. Sebaliknya saya disingkir, disisih malah dihalang daripada melaksanakan tugas dan tanggungjawab saya sebagai Timbalan Presiden.
 
Saya juga tidak dibenarkan berucap secara lazimnya dalam perhimpunan ini dan sudah tentu pandangan saya ini tidak dapat disampaikan kepada para perwakilan secara terus. Pentas dalam perhimpunan kali ini tidak sama rata.
 
Dalam Islam kita dituntut supaya patuh dan taat kepada pemimpin. Hal ini disebut oleh Presiden dalam ucapan dasarnya pagi tadi. Pemimpin yang wajib ditaati ialah pemimpin yang taat kepada titah perintah Allah, amanah, jujur, berintegriti dan bersih, serta menjauhi perkara-perkara mungkar.
 
Saya berharap agar perbahasan yang berlangsung sepanjang perhimpunan agung UMNO pada kali ini, termasuk perbahasan mengenai ucapan dasar Presiden, menyentuh perkara-perkara penting yang dapat menarik semula kepercayaan rakyat kepada UMNO.
 
Berbahaslah dengan jujur, ikhlas dan benar.
 
TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Timbalan Presiden UMNO

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...