Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, January 25, 2014

Tarik Saman @ Sape Yang Tak Ada Telor Ni!!!! UMNO semakin Layu Bagai Kangkung

Peguam UMNO ini PERLU kemukakan BUKTI, bahawasanya ahli Parlimen Batu Tian Chua telah meminta maaf dan MENYATAKAN KEKESALAN kenyataan itu telah mengaitkan UMNO dengan insiden Lahad Datu melalui KeadilanDaily. MANA DIA ? ...
sumber : UTUSAN MALAYSIA

Tindakan UMNO menarik balik saman fitnah terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua dan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali bukan bermaksud parti itu tidak serius terhadap pandangan rakyat.

Penegasan itu dinyatakan Penasihat Undang-Undang UMNO, Datuk Mohd. Hafarizam Harun yang turut menolak dakwaan parti itu tidak bertegas dalam isu fitnah yang dibuat oleh pihak lawan.

Malah, jelasnya, tindakan sedemikian merupakan bukti keterbukaan UMNO yang tidak berdendam dan menerima pihak lawan dalam keadaan mereka mengakui kesalahan serta sanggup berubah.

Jelas beliau, dalam kes melibatkan Tian Chua, Ahli Parlimen Batu itu dan peguamnya telah meminta untuk menyelesaikannya di luar mahkamah dan sanggup untuk menarik balik kenyataan yang merujuk kepada UMNO iaitu:

l Insiden terancang di Lahad Datu bukan konspirasi UMNO, ini bukan sandiwara UMNO untuk tarik perhatian UMNO tentang isu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI). Apa jua yang ada kena-mengena dengan UMNO;

2 Menyatakan kekesalan kenyataan itu telah mengaitkan UMNO;

3 Memohon untuk memastikan dia akan minta KeadilanDaily keluarkan keseluruhan artikel itu serta-merta;Penjelasan yang diberikan oleh Datuk Mohd. Hafarizam Harun CUKUP TIDAK MEYAKINKAN. Amat TIDAK MEYAKINKAN.


sumber : KEADILANDAILY

Kita mahu Datuk Mohd. Hafarizam Harun perjelaskan secara terperinci ...

Dibaris atau diperenggan manakah melalui penjelasan keseluruhan artikel yang dikeluarkan oleh KeadilanDaily menyebut TIAN CHUA MENYATAKAN KEKESALAN KENYATAAN YANG DIKELUARKAN BELIAU DENGAN MENGAITKAN UMNO ?

Jelas melalui artikel keseluruhan yang dikleuarkan oleh KeadilanDaily, TIDAK LANGSUNG disebut KEKESALAN KENYATAAN YANG DIKELUARKAN BELIAU DENGAN MENGAITKAN UMNO.

Jika tidak, apakah ahli Parlimen Batu ini menyatakan kekesalan kenyataan itu telah mengaitkan UMNO melalui tweeternya ?


Tidak juga ...

Langsung Cina Kiasu ini tidak menyebut KEKESALAN KENYATAAN YANG DIKELUARKAN BELIAU DENGAN MENGAITKAN UMNO.

Malah ahli Parlimen batu ini secara EGOIS menyatakan hanya 'penarikan artikel yang telah dikeluarkan sebelum ini', 'tanpa permohonan maaf sekalipun', TIDAK LEBIH DARI ITU.

1) Apakah peguam UMNO ini faham maksud 'MARUAH' atau 'DIGNITY' ? Maruah bukanlah suatu barangan yang boleh dijual beli di pasaran mahupun di mahkamah dengan suatu harga yang ditetapkan.

2) Tindakan penarikan saman HANYA AKAN MENDEDAHKAN UMNO KEPADA FITNAH YANG LEBIH TERUK pada masa hadapan kerana pembangkang menyedari, mereka hanya perlu membuat permohonan maaf untuk mengelak disaman.

3) Fahami sebenar erti KETERBUKAAN sebelum mengeluarkan sesuatu kenyataan.

Malah, jelasnya, tindakan sedemikian merupakan bukti keterbukaan UMNO yang tidak berdendam dan menerima pihak lawan dalam keadaan mereka mengakui kesalahan serta sanggup berubah.

Jika benar UMNO mahu menunjukkan keterbukaan, sepatutnya DARI AWAL lagi JANGAN BERTINDAK mengambil tindakan undang-undang, BIARKAN SAHAJA APA JUGA BENTUK FITNAH TERHADAP UMNO selepas ini.
Barangkali UMNO perlu melakukan PERUBAHAN DRASTIK dan melihat semula BARISAN PEGUAM sedia ada, barisan peguam yang mampu memberikan padangan, nasihat, TINDAKAN DAN KEPUTUSAN YANG TEPAT kepada pucuk pimpinan. Ramai lagi barisan peguam MELAYU yang mampu memberikan khidmat guaman dan nasihat yang berkualiti kepada UMNO.

UMNO tidak boleh lagi mempunyai barisan peguam yang boleh memberikan MESEJ YANG SALAH kepada ahli parti dan rakyat.

Alfatihah : Pemimpin UMNO-PAS bersama rakyat hadir majlis pengebumian Datuk Harun Taib.

Pemimpin UMNO-PAS bersama 5000 rakyat hadir majlis pengebumian Datuk Harun Taib.

KUALA TERENGGANU – Lebih 5,000 orang hadir memberikan penghormatan terakhir kepada Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib yang meninggal dunia kira-kira pukul 12.17 tengah malam tadi.

Selain Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; barisan kepemimpinan Pas negeri dan kawasan, hadir meluangkan masa menziarahi arwah ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom serta Pengerusi Lembaga Tabung Haji, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

Jenazah bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manir itu disolatkan di Markas Tarbiyyah Pas Kubang Lembek, Manir tepat pukul 10 pagi tadi sebelum dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Alor Lerang yang terletak kira-kira satu kilometer dari situ untuk disemadikan.

Pemimpin Pas itu meninggal dunia akibat penyakit ‘sepsis secondary to peripheral vascular’ sehingga menyebabkan kegagalan pelbagai organ dalaman badan berfungsi.Alfatihah.

Mulianya hati ayahanda Tun Mahathir.. (3 gambar)


Tun Dr Mahathir sempat menziarahi Tuan Guru Haron Din di Institut Jantung Negara pagi tadi bagi bertanya khabar dan melihat sendiri tahap kesihatan Ustaz Haron Din.

Dimaklumkan keadaan TG Haron Din semakin stabil dan dijangkan akan terus menjalani rawatan dan berehat di hospital tersebut.

Musuh Islam pasti akan sakit mata sakit hati melihat kemesraan dan perhubungan baik yg dijalinkan oleh 2 pemimpin terbilang ini,


Di Terengganu pula 2 pemimpin Umno negara iaitu Dato Azeez Rahim dan DS Jamil Khir turut hadir di majlis pengkebumian arwah TG Harun Taib bagi menunjukkan hubungan hablulminannas sentiasa terjalin mekar dan erat.

In membuktikan ideologi politik tidak menjadi sempadan bagi umat Islam berpadu menghadapi dugaan yang diterima. Sesungguhnya Islam itu bersaudara.

ALHAMDULILLAH KEPADA ALLAH SWT YANG MAHA ESA. TUAN GURU NIK AZIZ SUDAH MENEGASKAN KALIMAH ALLAH KHAS UNTUK UMAT ISLAM.

Agama 3 tuhan mahu guna kalimah Allah ia MENGARUT - Tuan Guru Nik Aziz

"Jangan guna kalimah ALLAH ganti God'......
ALHAMDULILLAH KEPADA ALLAH SWT YANG MAHA ESA.
TUAN GURU NIK AZIZ SUDAH MENEGASKAN KALIMAH ALLAH KHAS UNTUK UMAT ISLAM.
AGAMA LAIN TIDAK BOLEH MENGGUNAKAN KALIMAH ALLAH DALAM BIBLEPhoto: Satu tamparan hebat kepada pihak dalam PAS yang menyokong penggunaan Kalimah Allah oleh pihak Kristian apabila individu yang paling berpengaruh dalam PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyokong keputusan Majlis Syura Ulama PAS pada Januari tahun lepas yang TIDAK membenarkan Kalimah Allah diterjemahkan kepada bahasa Melayu untuk mengantikan perkataan God didalam Bible atau sebarang cetakan versi bahasa Melayu.

Mungkin ini satu kejayaan Allahyarham Dato Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS sebelum Allahyarham menghembuskan nafas terakhir Allahyarham semalam. Dalam hayat Allahyarham, Allahyarham tetap bertegas menentang penggunaan Kalimah Allah yang dituntut pihak Kristian didalam Bible atau cetakan versi bahasa Melayu untuk mengantikan perkataan God.

Semoga roh Allahyarham di rahmati Allah S.W.T dan di tempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman.

Ayuh marilah Umat Islam tanpa mengira fahaman politik mempertahankan Kalimah Allah dari diguna pakai pihak Kristian untuk diterjemahkan mengantikan perkataan God dalam versi bahasa Melayu.
KOTA BHARU - Masyarakat bukan Islam di negara ini tidak boleh sesekali menggunakan kalimah ALLAH sebagai menggantikan perkataan God sebagaimana yang terdapat dalam kitab mereka khususnya Bible, tegas Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menurutnya, perkataan God dalam kitab itu lebih tepat diterjemah kepada perkataan ‘tuhan’ bukannya ALLAH sebagaimana desakan sesetengah pihak.

“Tetapi yang menjadi masalah sekarang kerana ada orang mahu God diterjemah kepada ALLAH, ini tidak betul, God maknanya Tuhan, ia bukan bermakna ALLAH, ALLAH lain, tuhan lain, tuhan terlalu banyak, ada orang bertuhankan harta.

“Tuhan yang sebenar adalah ALLAH, tetapi God dalam bahasa Inggeris itu tidak boleh diterjemah kepada ALLAH, sebaliknya tuhan. Nama apa tuhan?

"ALLAH nama sebenarnya. Nabi Isa bukan tuhan, Siti Maryam tidak tuhan, (Malaikat) Jibril tidak tuhan, ALLAH itu nama-Nya, sifatNya ada 99, orang tidak boleh kenal ALLAH melainkan melalui nama-nama-Nya,” katanya ketika menyampaikan Kuliah Jumaat di Medan Ilmu.

Menurutnya, masyarakat Arab jahiliyah di Makkah menggunakan kalimah ALLAH sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW lagi, malah sekarang orang Cina pun selalu menyebut Alhamdulillah, Insya ALLAH selaligus membuktikan kalimah ALLAH sudah jadi sebutan untuk semua tanpa mengira Islam atau kafir.

Bagaimanapun katanya, walaupun kini kalimah ALLAH itu menjadi lafaz ‘biasa’ dalam kegiatan seharian masyarakat termasuk orang bukan Islam, namun ia tidak boleh disamakan dengan tuhan yang dirujuk dalam fahaman agama mereka.

Dalam pada itu, Nik Abdul Aziz enggan mengulas lanjut mengenai isu kalimah ALLAH sebaliknya hanya mengulangi sokongannya terhadap keputusan Majlis Syura Ulama Pas pada Januari tahun lalu.

Isu kalimah ALLAH hangat kembali berikutan tuntutan Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew yang berkeras mahukan semua gereja Katolik di Selangor menggunakan kalimah ALLAH dalam perhimpunan mingguannya sebelum mengundang kemarahan umat Islam.

Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas pada 13 Januari tahun lalu sebulat suara memutuskan ALLAH adalah kalimah suci iaitu ALLAH Yang Esa, tunggal, tidak beranak dan tidak diperanakkan.

Majlis Syura Ulama ketika itu turut menegaskan bahawa kalimah ALLAH adalah kalimah khusus dan tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa dunia kerana tidak menepati kehendak sebenar kalimah tersebut, begitu juga sebaliknya. SH
Satu tamparan hebat kepada pihak dalam PAS yang menyokong penggunaan Kalimah Allah oleh pihak Kristian apabila individu yang paling berpengaruh dalam PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyokong keputusan Majlis Syura Ulama PAS pada Januari tahun lepas yang TIDAK membenarkan Kalimah Allah diterjemahkan kepada bahasa Melayu untuk mengantikan perkataan God didalam Bible atau sebarang cetakan versi bahasa Melayu.

Mungkin ini satu kejayaan Allahyarham Dato Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS sebelum Allahyarham menghembuskan nafas terakhir Allahyarham semalam. Dalam hayat Allahyarham, Allahyarham tetap bertegas menentang penggunaan Kalimah Allah yang dituntut pihak Kristian didalam Bible atau cetakan versi bahasa Melayu untuk mengantikan perkataan God.

Semoga roh Allahyarham di rahmati Allah S.W.T dan di tempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman.

Ayuh marilah Umat Islam tanpa mengira fahaman politik mempertahankan Kalimah Allah dari diguna pakai pihak Kristian untuk diterjemahkan mengantikan perkataan God dalam versi bahasa Melayu

NEGARA KEHILANGAN TOKOH AGAMA YANG MEMPERTAHANKAN KALIMAH ALLAH SWT. Ketua Dewan Ulama Pas Datuk Harun Taib Meninggal Dunia

KUALA TERENGGANU - Ketua Dewan Ulama Pas Datuk Harun Taib, 71, meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahiran (HSNZ) di sini pada
jam 12.17 awal pagi ini.

Menurut Pengarah HSNZ Tengku Ramlah Tengku Senik, Allahyarham meninggal akibat sindrom kegagalan fungsi pelbagai organ (MODS).

"Allahyarham meninggal jam 12.17 pagi ini akibat kegagalan fungsi organ dalaman (MODS)," katanya di sini.

Allahyarham pernah menjadi Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Manir selama empat penggal bermula 1982 (Pilihan Raya Umum ke-6) sehingga 2004 pada PRU-11 dan sepanjang tempoh itu hanya sekali kalah pada PRU-7.

Allayarham meninggalkan seorang isteri dan lima anak.

Sementara itu, menurut Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, jenazah Allahyarham dikebumikan pagi ini di Markaz Tarbiah Kubang Lembik, Manir di sini.

Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang merupakan antara pemimpin Pas yang hadir. - Bernama 
Satu kejayaan Allahyarham Dato Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS sebelum Allahyarham menghembuskan nafas terakhir Allahyarham semalam. Dalam hayat Allahyarham, Allahyarham tetap bertegas menentang penggunaan Kalimah Allah yang dituntut pihak Kristian didalam Bible atau cetakan versi bahasa Melayu untuk mengantikan perkataan God.

Semoga roh Allahyarham di rahmati Allah S.W.T dan di tempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman.

Ayuh marilah Umat Islam tanpa mengira fahaman politik mempertahankan Kalimah Allah dari diguna pakai pihak Kristian untuk diterjemahkan mengantikan perkataan God dalam versi bahasa Melayu.
 
 
 

Friday, January 24, 2014

MPP PKR Sepakat Singkir Khalid, Kata Abdullah Sani

Hadiah Bunga Dari PKR Selangor Sebagai Ucapan Selamat Jalan Kepada Khalid Ibrahim


Meskipun telah dinafikan oleh Setia Usaha Agung PKR Saifuddin Nasution akan keputusan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) menggugurkan Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor, namun anggota MPP Abdullah Sani Abdul Hamid mengesahkan kepada Antara Pos bahawa keputusan konsesus telah dibuat terhadap pengguguran tersebut. MPP juga telah menyerahkan kepada Anwar Ibrahim untuk menyelesaikan kemelut tersebut.


Kenyataan Abdullah Sani turut disahkan oleh Ketua AMK Shamsul Mat Akin dan Dr Xavier Jeyakumar. 
Oleh kerana isu ini tidak berhenti setakat penafian Saifuddin, tindakan Abdullah Sani adalah merupakan tekanan kepada Anwar untuk memecat Khalid.
Sementara itu, kesukaran-kesukaran yang bakal dilalui oleh Anwar dalam menghadapi tekanan ini ialah dalam untuk mendapatkan perkenan diraja dan juga persetujuan dari PAS dan DAP diatas perlantikan MB baru.
Hakikat yang perlu ditelan oleh kelompok anti-Khalid dalam PKR ialah bukan mudah untuk 'menendang' Khalid keluar dari pejabat MB.
 
 
 

CHINA PAKATAN RAKYAT HINA MELAYU PKR SEBAGAI "MELAYU PKR BODOH" DAN "MELAYU PKR SAKAI MASUK HUTAN" IA TIADA KAITAN DENGAN MELAYU UMNO DAN MELAYU PAS TAU!!!

CHINA PAKATAN RAKYAT HINA MELAYU PKR SEBAGAI "MELAYU PKR BODOH" DAN "MELAYU PKR SAKAI MASUK HUTAN" IA TIADA KAITAN DENGAN MELAYU UMNO DAN MELAYU PAS TAU!!! INI HAL PKR CINA VS PKR MELAYU BODOH& MELAYU SAKAI

Melayu Sakai Masuk Hutan - Lee Chean Chung

"Kalau bukan kerana sokongan Cina, Azan dan Anwar Ibrahim tidak mungkin berada pada kedudukan sekarang."

Insiden yang berlaku antara jam 9:30 sehingga 10:30 pagi tadi di Restoran Maya, Jalan Beserah, Kuantan tidak kurang hebatnya. Insiden tersebut membabitkan ahli MPP PKR yang juga Pengerusi PKR merangkap Adun Bandar, Terengganu, Azan Ismail dengan ADUN Semambu, Lee Chean Chung.

Semuanya bermula apabila Azan menegur Lee Chean Chung berhubung isu menghina sidang DUN pada 19 November 2013 dengan menyatakan bajet tambahan yang dibentangkan oleh Menteri Besar adalah bajet palsu. 

Azan Ismail menyatakan, pebuatan Lee Chean Chung itu hanya akan memburukkan imej parti PKR sekaligus menunjukkan betapa bodoh dan gelojohnya mereka yang dipilih menjadi pemimpin PKR. Azan turun menasihati Lee Chean Chung agar bertindak secara profesional dan bukannya bertindak mengikut perasaan.

Rupa-rupanya teguran tersebut tidak dapat diterima oleh Lee Chean Chung. Berlakulah pertikaman lidah antara Lee Chean Chung. Saksi menyatakan, Lee Chean Chung tidak dapat menerima teguran Azan Ismail kerana AZAN ISMAIL ADALAH MELAYU. Ketika bertikam lidah, Lee Chean Chung secara sengaja telah mengejek Azan dengan menyatakan, 'MELAYU SEMUANYA BODOH' dan memberitahu kalau bukan kerana sokongan Cina, Azan dan Anwar Ibrahim tidak mungkin berada pada kedudukan sekarang. 'MELAYU SAKAI MASUK HUTAN' menyebabkan Azan hilang sabar dan cuba bertindak menampar Lee Chean Chung kerana bermulut celupar. Tetapi seorang rakannya berjaya menenangkan Azan.

Berbeza pula dengan rakan Lee Chean Chung - juga seorang Cina - apabila melihat Azan mulai kendur, telah mengangkat kerusi dan cuba menghentam kepala Azan. Mujurlah seorang pelanggan yang ada di situ, yang turut menyaksikan pergaduhan antara kedua-dua pemimpin PKR berlainan bangsa itu, berjaya menangkap kerusi berkenaan sebelum sempat menghentam kepala Azan Ismail.
Apabila menyedari pergaduhan mereka telah menarik perhatian para pelanggan dan orang ramai selain turut diminta oleh pemilik restoran agar menunjukkan sikap sebagai pemimpin, kedua-dua pemimpin PKR itu berlalu meninggalkan restoran.
MELAYU BODOH dan MELAYU SAKAI MASUK HUTAN merupakan punca pergaduhan tersebut. Tanggapan hodoh dan hina terhadap orang Melayu oleh Lee Chean Chung pula menjadi punca kemarahan dan reaksi spontan Azan Ismail yang mahu menampar mulutnya. Manakala sikap tidak boleh menerima teguran daripada seorang Melayu walaupun menganggotai parti yang sama, menjadi punca Lee Chean Chung hilang hormat kepada ahli MPP PKR yang pernah menjadi Ahli Parlimen Indera Mahkota. - Sumber

Kenapa MARAH pula?Betul la tu ramai Melayu masuk hutan hari ini macam pengundi pengundi Barisan Nasional yang duduk dalam kampung tu. Sakai sakai ini la yang mengundi Barisan Nasional kenapa pula orang PKR nak marah pula.Kan?!

Kenapa orang PKR pun rasa terhina kerana disakaikan?Bertenang la ini baru sedikit..Lepas ini aku yakin di Pulau Pinang puak puak DAP ini akan tarik dan bekalkan semua anak gadis orang melayu untuk berkerja sebagai pelacur mengantikan pelacur-pelcaur China yang kian expired.(sekarang pun dah semakin ramai) Tak percaya?! Tunggu...Hidup DAP!!!!Melayu merempat DAP diutamakan...Sang sakai dikritik marah bukan kepalang...Harap ini bukan salah UMNO sebab UMNO dah cukup banyak bersalah.. 

Thursday, January 23, 2014

"Tian Chua Minta Penyelesaian Luar Mahkamah Dan Menyatakan Kekesalan" - Tengku Adnan

Memei lah semua kaum kat malaysia memang tahu kaum melayu mempunyai sifat sangat2 pemaaf dan sentiasa bertolak ansur w/pun diri terbakar ibarat lilin. TAPI sebagai pemimpin UMNO juga harus peka jika sikap ini menjadi ruang dn peluang kaum lain memperlekehkan UMNO.. DAN pemimpin UMNO harus juga tahu bagaimana perasaan ahli,penyokong dan pengundi UMNO.. Kebiasaannya diperingkat bawahan inilah yg selalu bergaduh bersama puak penuduh krn ingin mempertahankan keunggulan UMNO... Tapi krn pemimpin UMNO anggap meke2 bawahan ini tak ada ape2 ... semakin ramai meluat dgn UMNO


Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini menolak andaian bahawa tindakan menarik balik saman terhadap Naib Presiden PKR Tian Chua dan dua yang lain bermakna Umno beralah dengan pihak yang berniat jahat terhadap parti itu.Beliau juga menolak tuduhan bahawa umno tunduk kepada pemfitnah mengenai keselamatan negara di Lahad Datu.

Beliau sebaliknya mendedahkan keputusan itu diambil setelah Tian Chua membuat tawaran untuk menyelesaikan saman fitnah itu di luar mahkamah berhubung penyiaran artikel mengenai pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

Beliau berkata Tian Chua membuat tawaran itu kepada Umno menerusi peguam parti Datuk Mohd Hafarizam Harun dengan kehadiran Setiausaha Kerja Umno Datuk Ab Rauf Yusoh

"Umno tidak akan sesekali berkompromi atau beralah dengan pihak yang berniat jahat, tetapi dalam kes itu, pihak lawan meminta untuk ia diselesaikan di luar mahkamah dengan kekesalan terhadap apa yang telah dilakukan," tegasnya dalam kenyataan media.

Tengku Adnan turut mengemukakan dokumen Perintah Penghakiman Persetujuan antara Umno dan Tian Chua bersama dua lagi individu, yang menyatakan Tian Chua jelas kesal terhadap artikel bertajuk 'Insiden Tembakan di Lahad Datu Konspirasi Terancang Umno' telah dirujuk kepada Umno.

Sementara Editor KeadilanDaily.com Fazallah Pit dan penulis artikel, Aisha Geoffrey yang dinamakan sebagai defendan kedua dan ketiga dalam saman fitnah itu telah dengan serta-merta mengeluarkan artikel terbabit daripada laman web mereka.

Tengku Adnan turut menegaskan bahawa walaupun saman fitnah itu selesai, Tian Chua masih lagi berhadapan dengan tuduhan jenayah iaitu hasutan di Mahkamah Sesyen di sini, ekoran laporan polis yang dibuat rakyat berhubung insiden tersebut.

Pada 11 April 2013, Ab Rauf memfailkan saman terhadap Tian Chua, Fazallah Pit dan Aisha Geoffrey berhubung artikel yang diterbitkan dalam portal KeadilanDaily.com pada 1 Mac tahun lepas yang mengaitkan Umno dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Bagaimanapun, Umno menarik semula saman itu pada 13 Januari lalu selepas kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan tuntuan saman itu berdasarkan terma yang dipersetujui.

Persetujuan itu direkodkan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi di sini Rosilah Yop.Difahamkan Tian Chua tidak pernah memohon maaf kepada umno dalam kes fitnahnya terhadap umno mengenai isu Lahad Datu adalah sandiwara umno sahaja.
    


Wednesday, January 22, 2014

Penyanyi dipaksa turun pentas kerana bertudung

Penyanyi Terhina Tidak Dibenarkan Menyanyi Kerana Bertudung

PETALING JAYA: Seorang penyanyi baharu iaitu Marinatasha berasa terhina diaibkan di hadapan kira-kira 100 tetamu selepas diarahkan turun daripada pentas ketika mahu mengadakan persembahan pada majlis makan malam sebuah syarikat hartanah gara-gara dia berhijab.

Marinatasha atau nama sebenarnya Marinatasha Isnariah Mustaphar, 33, berkata, tindakan tersebut telah menjatuhkan maruahnya selain ia berbaur rasis dan diskriminasi terhadap wanita bertudung.

"Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon dan terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan turun apabila diminta berbuat demikian.

"Bayangkan perasaan saya diperlakukan begitu hanya kerana pihak penganjur tidak suka penyanyi bertudung membuat persembahan pada acara itu," katanya kepada mStar Online.

Marina ditemui pada sidang media yang dianjurkan oleh Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) di M-Cafe di sini, Selasa.

Hadir sama Presiden Persatuan itu Datuk Freddie Fernandez. Marinatasha yang berpengalaman 12 tahun sebagai penyanyi profesional turut membuat laporan polis berhubung perkara berkenaan di Balai Polis Kepong di sini pada 19 Januari lalu iaitu sehari selepas kejadian

Marinatasha ,sedih mengenangkan peristiwa menimpanya sambil diperhatikan oleh Freddie. SH

Tuesday, January 21, 2014

APA BEZANYA RITHUAN TEE ABDULLAH DIHALANG MASUK KE SINGAPURA KERANA KRITIKAN TERHADAP SINGAPURA... GITU JUGA DGN ANWAR DIHALANG MASUK JEPUN

APA BEZANYA RITHUAN TEE ABDULLAH DIHALANG MASUK KE SINGAPURA KERANA KRITIKAN TERHADAP SINGAPURA... GITU JUGA DGN ANWAR DIHALANG MASUK JEPUN MUKIN KERANA FITNAH RM207 BILLION... NAPE SAMPAI SEKRG PKR DAN ANWAR GAGAL MEMBUKTIKAN KEBENARAN PEMBAYARAN ITU .... SEDANGKAN SEBELUM 1998, ANWAR ADALAH MENTERI KEWANGAN...

Pada 1 Jun minggu lalu saya dijemput berceramah (forum) oleh sebuah pertubuhan Islam di Singapura. Malangnya, setiba di sana saya ditahan dan disoal siasat selama 1 jam. Saya tidak tahu sebab musababnya. Tiga bulan lalu saya turut dijemput, tidak timbul masalah sebegini.

Sebelum itu, sudah lama juga (hampir 4 tahun) saya tidak ke Singapura kerana tidak dapat clearance daripada pihak berkuasa di sana. Saya sudah dapat agak sebabnya. Cuma, kali ini (2013) saya hairan kerana saya dijemput semula. Seperti biasa saya menerima jemputan tersebut.

Saya disoal siasat dengan pelbagai soalan bersifat amat peribadi. Semua perkara mengenai saya dan keluarga ditanya mahukan jawapan. Saya menjawab semua soalan dengan baik, sehinggalah percubaan untuk mengambil telefon bimbit saya. Ketika itu, saya mula berkeras, kerana ia terlalu peribadi dan saya tidak benarkan sama sekali.

Saya bertanya kenapa saya ditahan dan disoal siasat, mereka mengatakan ia prosedur biasa. Kenapa saya, bukan pelancong lain? Tiada jawapan.

Sejurus dilepaskan, saya bertanya kepada pihak penganjur. Mereka mengatakan ia ada kaitan dengan artikel yang saya tulis dalam akhbar-akhbar tempatan terutama menyentuh isu Melayu Islam di Malaysia, tidak ketinggalan di Singapura.

Jangkaan saya selama ini benar. Apa yang saya tulis kebelakangan ini, tidak disenangi oleh pihak berkuasa ultra kiasu di sana. Perangai ultra kiasu Malaysia sama sahaja dengan ultra kiasu Singapura.


Ingatan saya kepada kerajaan Malaysia, berhati-hatilah. Jangan gadaikan kepentingan negara seperti hartanah, rumah, air dan sebagainya atas nama persahabatan dan sangka baik. Belum tentu mereka menghargainya. Mereka mempunyai banyak duit dan boleh buat apa sahaja.

Sebahagian daripada hartanah di Johor dan Pulau Pinang sudah banyak dibeli dan menjadi hak milik kekal. Ini tidak termasuk di negeri lain (Malaysia). Apa pengajaran yang dapat dipetik daripada insiden ini? Bahaya ultra kiasu kepada negara.

Jika tidak dibendung, apakah nasib Melayu (Islam) di bumi Melayu. Justeru, saya mahukan umat Islam sedar, tidak kira apa jua partinya. Seagama tetap bersaudara, walaupun tidak sebangsa. Benar, kita perlu berbaik sangka. Tetapi apakah kita harus terus berdiam, jika musuh begitu nyata di depan mata dan sentiasa merancang untuk memusnahkan kita.

Bukanlah maksud saya kita turut bertindak memusnahkan mereka. Paling penting, kita perlu bertegas dengan mereka mulai sekarang. Jangan terlalu fikirkan soal pembangunan dan undi.
Menang sorak kampung tergadai. Kaduk naik junjung.

Bertindaklah mengikut perlembagaan. Jika mereka menyentuh isu-isu sensitif, seperti menghina Islam, raja dan Melayu (bangsa dan bahasa), yang terkandung dalam akta hasutan, jangan ragu-ragu dengan tindakan itu. Jika kita terus berlembut, kita akan terus menjadi mangsa. Jangan haraplah dengan berlembut, mereka akan mengundi kerajaan sedia ada.

Insiden yang saya alami cukup jelas. Ultra kiasu tidak mahu ada sesiapa yang menghalang mereka. Awal-awal lagi sudah dibanteras. Orang Melayu (Islam) yang belajar di sekolah kerajaan, tidak dibenarkan memakai tudung (menutup aurat). Umat Islam mesti akur dengan keputusan tersebut, suka atau tidak.

Jika berceramah, perkara yang tidak boleh disentuh adalah; polisi dan dasar kerajaan mereka tidak boleh dikritik, isu Israel tidak boleh disentuh, isu agama apatah lagi. Pendek kata, jika berceramah di Singapura, hanya boleh bercakap tajuk itu sahaja. Jangan unsur-unsur sindiran, hasutan dan sebagainya.

Berbeza sungguh demokrasi di negara kita dengan mereka. Kita terlalu memberi banyak kebebasan, sehingga ultra kiasu menjadi semakin berani. Sama ada isu tersebut sensitif atau tidak, semuanya dilanyak.

Kerajaan terus berdiam diri. Jika pihak berkuasa cuba bertindak, maka dituduh melanggar hak asasi manusia. Kita pun mengalah. Lihatlah bagaimana ultra kiasu membela wanita yang menghina Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

Pada mereka, itu tidak salah, malah dibenarkan. Sedangkan ultra kiasu tahu itu salah. Mereka begitu berani. Kenapa? Jawapannya, mudah, kerana adanya ultra kiasu menyebelahi mereka.

Kesimpulannya, janganlah kita asyik menuding jari kepada saudara seagama. Lihatlah sama musuh kita itu, kerana mereka lebih bahaya daripada saudara seagama. SH (10 Jun 2013)

ADAKAH KERANA YAKUZA JEPON( SASAKAWA RYOICHI@ INDUSTRI PERJUDIAN) ANWAR TIDAK BOLEH MASUK JEPANG??

Oops! Advisor Yakuza! Anwar Did It Again

ANWAR IBRAHIM TIPU KERAJAAN JEPUN RM207 BILLION!!!


While Malaysians are still quarrelling over kangkungs and religious words, a travesty that almost went unnoticed is Anwar’s manipulative press statement that blamed the Malaysian Foreign Ministry for his denial of entry to Japan yesterday. In its usual attention-seeking tradition, PKR today demanded Putrajaya rescind an “unwarranted” report on Datuk Seri Anwar Ibrahim allegedly sent to the Japanese government and which prevented the opposition leader’s entry into Tokyo yesterday. Anwar claims he had been invited by Nippon Foundation chair Yohei Sasakawa to present a paper on Muslim Democrats. This is the second invitation since he first went there on April 19, 2011.

Foreign Affairs Minister Datuk Seri Anifah Aman denied Anwar's allegation that Wisma Putra had a hand in barring him entry into Japan. He clarified that under Japan's Immigration Control and Refugee Recognition Act, the Japanese government had the right to deny entry to any person who had been previously convicted or imprisoned in either Japan or any other country.

What lurks behind this seemingly innocent denial of entry that compelled Anwar to create such an outcry over this ban? Simple. Anwar failed to tell us that his host, Yohei Sasakawa, is the son of Sasakawa Ryoichi - the creator of the gambling industry that we know today. Imprisoned as a Class A war criminal after World War II, Sasakawa is viewed with hostility by intellectuals internationally. Most importantly, Sasakawa is the founder of the Yakuza in Japan.

The Yakuza or gokudo is the world's largest criminal organization and represent transnational organized crime syndicates in Japan. As depicted in movies, the Yakuza are notorious for their strict codes of conduct and very organized nature. Hence, the Japanese media carry stories about Yakuza who operate internationally with an estimated 103,000 members.

Now, what is the TRUE reason Anwar wanted to go to Japan so desperately? Could there be a hidden link to the Yasukuni Shrine controversy?

After WW2, arrest orders were given for 126 Japanese suspects on Class-A (crime against peace) charges and this was narrowed to 14. Of those who were released without charge included Kishi Nobusuke (Abe Shinzo’s grandfather) and Sasakawa Ryoichi who promoted the anti-communist alliance with the United States. The Yasukuni Shrine claims to host the deified souls of military personnel who lost their lives in service to the nation. The controversy arose after 1978 when the new chief priest of the Yasukunia added 14 wartime military and civilian leaders who were executed as Class A criminals by decisions of the Tokyo War Crimes Tribunal or who died during imprisonment to the list of souls enshrined at the shrine.

Many Japanese ‘doubt the legal, ethical, and factual legitimacy of the tribunal’ hence any Japanese political leader's visit to the shrine (such as Japanese PM Abe Shinzo's visit in December 26 visit last year) triggers much criticism. Yoichi Sato, a professor of international strategic studies at Ritsumeikan Asia Pacific University, wrote ‘The Yasukuni Puzzle” which sheds more light on the deep implications of the Yasukuni controversy. You can download it herehttp://tinyurl.com/huan125 )

Once you read the paper, you will begin to understand why the Japanese government does not want Anwar to visit Japan to be in the company of ‘prominent’ personalities. Do not fall for Anwar’s lies. Wake up, Malaysians!

By Datuk Huan Cheng Guan

President, Centre for Political Awareness

Read more: http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2014/01/oops-advisor-yakuza-anwar-did-it-again.html#ixzz2r54ysbqQ

Sementara rakyat Malaysia masih bertengkar lebih kangkungs dan kata-kata agama, persendaan yang hampir pergi tanpa disedari adalah kenyataan akhbar manipulasi Anwar yang menyalahkan Kementerian Luar Malaysia untuk penafian beliau masuk ke Jepun semalam. Dalam biasa mencari perhatian- tradisi, PKR hari ini menuntut Putrajaya membatalkan satu " tidak wajar " laporan mengenai Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa dihantar kepada kerajaan Jepun dan yang menghalang kemasukan pemimpin pembangkang ke Tokyo semalam. Anwar mendakwa beliau telah dijemput oleh kerusi Yayasan Nippon Yohei Sasakawa untuk membentangkan kertas kerja mengenai Demokrat Islam. Ini adalah jemputan kedua sejak ia pertama kali pergi ke sana pada 19 April, 2011.Menteri Hal Ehwal Luar Datuk Seri Anifah Aman menafikan dakwaan Anwar bahawa Wisma Putra mempunyai tangan dalam sekatan dia masuk ke Jepun. Beliau menjelaskan bahawa di bawah Kawalan Imigresen dan Pengiktirafan Pelarian Akta Jepun , kerajaan Jepun mempunyai hak untuk menafikan kemasukan ke mana-mana orang yang telah disabitkan terdahulu atau dipenjarakan sama ada Jepun atau mana-mana negara lain.Apa lurks di sebalik penafian ini seolah-olah tidak bersalah daripada penyertaan yang dipaksa Anwar untuk membuat apa-apa bantahan atas larangan ini? Mudah. Anwar gagal untuk memberitahu kita bahawa tuan rumah beliau, Yohei Sasakawa , adalah anak Sasakawa Ryoichi - pencipta industri perjudian yang kita tahu hari ini. Dipenjarakan sebagai Kelas A jenayah perang selepas Perang Dunia II, Sasakawa dilihat dengan permusuhan oleh intelektual di peringkat antarabangsa. Paling penting, Sasakawa adalah pengasas Yakuza di Jepun.Yakuza atau gokudo adalah organisasi jenayah terbesar di dunia dan mewakili sindiket jenayah transnasional yang dianjurkan di Jepun. Seperti yang digambarkan dalam filem, Yakuza adalah kejam untuk kod yang ketat kelakuan dan sifat sangat dianjurkan . Oleh itu, media Jepun membawa cerita-cerita mengenai Yakuza yang beroperasi di peringkat antarabangsa dengan anggaran ahli 103,000 .Sekarang, apakah sebab BENAR Anwar mahu pergi ke Jepun sangat-sangat ? Mungkinkah ada menjadi pautan tersembunyi kepada kontroversi Yasukuni Shrine ?Selepas WW2 , perintah penangkapan diberikan bagi 126 suspek Jepun di Kelas -A ( jenayah terhadap keamanan ) Caj dan ini telah mengecil kepada 14. Orang-orang yang telah dibebaskan tanpa caj termasuk Kishi Nobusuke (datuk Abe Shinzo ) dan Sasakawa Ryoichi yang dinaikkan pangkat perikatan anti -komunis dengan Amerika Syarikat. The Tempat Suci Yasukuni mendakwa untuk menjadi tuan rumah jiwa didewakan anggota tentera yang kehilangan nyawa mereka dalam perkhidmatan kepada negara. Kontroversi ini timbul selepas tahun 1978 apabila ketua imam baru Yasukunia menokok 14 perang tentera dan pemimpin awam yang telah dilaksanakan sebagai Kelas A penjenayah dengan keputusan Tokyo Tribunal Jenayah Perang atau yang meninggal dunia semasa penjara ke senarai jiwa termaktub di kuil itu.Banyak Jepun ' meragui kesahihan undang-undang , etika, dan fakta tribunal ' itu lawatan mana-mana pemimpin politik Jepun untuk tempat suci ( seperti lawatan Jepun Shinzo Abe PM itu pada Disember 26 lawatan tahun lepas) mencetuskan banyak kritikan. Yoichi Sato , seorang profesor pengajian strategik antarabangsa di Ritsumeikan Asia Pacific University , menulis 'The Yasukuni Teka-teki "yang bangsal lebih cahaya mengenai implikasi dalam kontroversi Yasukuni itu. Anda boleh memuat turun herehttp :/ / tinyurl.com/huan125 )Sebaik sahaja anda membaca kertas itu, anda akan mula memahami mengapa kerajaan Jepun tidak mahu Anwar untuk melawat Jepun berada dalam syarikat personaliti ' menonjol ' . Jangan jatuh untuk penipuan Anwar. Bangun , rakyat Malaysia !Oleh Datuk Huan Cheng GuanPresiden , Pusat Kesedaran PolitikBaca lebih lanjut : http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2014/01/oops-advisor-yakuza-anwar-did-it-again.html#ixzz2r52mlqBm

Ultraman Taro dan Doremon Sedia Hadapi Guling Kerajaan Jepang oleh kuncu-kuncu Pak Anwar..


Heheheh seperti yanh dijangkakan.. tindakan seorang 2 pentaksub Anwar memulakan kempen di tepi khalayak mengajar orang ramai Boikot produk Jepun. Hanya kerana BIG PAPA mereka dihalang masuk ke negara berkenaan. 
Tu diaaaaa.. baru jadi ketua pembangkang! Dah ada unsur-unsur membangkitkan kemarahan orang lain kerana kepentingan pribadi yang 'tercalar' ! Tapi LADY  tak pernah hairan. Sebab ia sudah kelaziman dan makanan raji untuk mereka yang sangat taksud terhadap King Of Drama ini. Samalah seperti kewujudan PKR tak payah nak suruh kaji sejarah penubuhannya. Tengok saja LOGO parti berkenaan. 
Simbol mata sebelah bersempena mata Anwar yang lebam dek ditembuk dahulu. 
 
Cuma nak fikir balik.. kalau nak boikot barangan Jepun.. hmmm.. cuba kira kenderaan di setiap jalan raya.. kenderaan keluaran mana yang banyak selain kenderaan keluaran negara kita. Rasanya keluarga Anwar menaiki kenderaan apa ya sekarang?.. dalam rumah mereka yang terlibat kempen ni.. peralatan dalamnya dari jenama negara mana ya? Anak-anak mereka yang kecil ataupun cucu mereka.. nak ker berhenti menonton cerita ultraman.. shinchan.. doraemon.. apa lagi ya.. cerita yang sering ditayangkan? Sendiri jawablah yer?! Hehehehe....Video From Japan With love to Anwar Ibrahim 18sx
AMARAN - Video ini mengandungi emosi melampau yang boleh membuatkan penyokong Pakatan Pembangkang meroyan.
Hahaha

Rasanya.. pentaksub Anwar ada tak membuat himpunan aman deoan kedutaan Jepun mendesak kedutaan berkenaan mengeluarkan kenyataan MEMINTA MAAF kepada Anwar? Kalau tidak seluruh negara boikot Jepun? Hehehehhe... rasanya.. tak akan berlaku punya.. ahli UMNO dah 3 juta. Orang yang berkecuali sudah berapa... tak kuasalah nak memboikot barangan Jepun hanya kerana kes sebegini. Buang masa sahaja. Siapa Anwar sehingga nak bertindak sedemikian. Setakat ketua pembangkang yang tak memegang apa-apa jawatan dalam PKR.. setakat menjadi penasihat yang dilantik oleh si isteri semata.. tak ada kelasnya nak sokong.
Setakat dia seorang sahaja dihalang masuk... nak boikot.. hahahhaha... satu jenaka yang terunggul untuk bulan januari 2014 ini. Lainlah kalau negara Jepun telah isytiharkan menghalang seluruh rakyat Malaysia masuk ke Jepun. Yang itu wajarlah sebagai rakyat Malaysia kita tuntut penjelasan. 

Bagaimana pula dengan pemimpin-pemimpin pembangkang yang menuduh secara melulu menyalahkan UMNO kononnya dalang kepada kes yang memalukan Anwar itu?  

Apakah pihak UMNO akan menyaman pemimpin pembangkang jika tuduhan mereka tidak benar berunsur fitnah ?

Monday, January 20, 2014

ULTRAMAN TARO TAK BENARKAN PAK ANWAR MASUK JEPUN ... JGN TIPU!TIPU! LAGI MCM MNA DENGAN RM207 BILLION


TOKYO  19 JANUARI   : Negara Jepun dikejutkan dengan kehadiran adiwira baru di Lapangan Terbang Narita hari ini. Adiwira tersebut yang terkenal dengan kuasa anti arsenik dan kuasa kebal skandal hanya dikenali dengan nama Ultraman BlakangTaro.

 


Rupa -rupanya Anwar Ibrahim Bakal PM Malaysia tersenarai barang larangan masuk ke Jepun..

Kah kah kah ...

Selain daripada isu Anwar Ibrahim dilarang masuk ke negara Jepun menjadi bahan jenaka dan viral di dalam media alternatif, sebab sebenar beliau dilarang masuk ke negara itu terus menjadi persoalan besar.
Anwar Ibrahim mendakwa beliau telah mengunjungi Tokyo pada tahun 2006, 2009 dan 2012. Tetapi kali ini, lain pula ceritanya. Apakah yang sebenarnya berlaku pada tahun 2013 sehinggakan pihak Imigresen Jepun menyenarai hitamkan nama Anwar Ibrahim?

Kita sudah tentu mendengar atau membaca kemungkinan-kemungkinannya. Tetapi sudah tentu, ianya bergantung kepada kenyataan rasmi Kementerian Luar Negeri.

Jika kita perhatikan isu-isu yang berlaku pada tahun 2013, terdapat satu isu berunsur fitnah yang dimain-mainkan oleh kepimpinan PAS dan PKR sehingga menyebabkan campur tangan Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur.

Kedutaan Jepun terpaksa menafikan fitnah rakan sejawat Anwar Ibrahim. Fitnah tersebut kononnya pihak Jepun telah membayar Putrjaya RM207 bilion sebagai pampasan untuk mangsa projek "Landasan Maut " semasa Perang Dunia ke dua.
Takaharu Suegami, Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur menegaskan adalah salah untuk mencadangkan bahawa Malaysia menerima pampasan lumayan sebegitu.

Beliau terkejut dengan tindakan beberapa pemimpin pembangkang termasuk Ahli Jawatankuasa PAS Pusat yang mendakwa Jepun membayar RM207 bilion kepada Malaysia dalam tahun 90-an.

"Mereka mendakwa angka RM207 bilion, kita tidak tahu dari mana datangnya jumlah itu. Kami tidak mempunyai apa-apa rekod transaksi wang antara kerajaan Jepun dan Malaysia," katanya.

Pampasan itu didakwa adalah untuk 30,000 keluarga mangsa yang terbabit dalam pembinaan landasan maut di Myanmar (dahulunya Burma) ketika Jepun menakluki rantau ini semasa Perang Dunia ke dua.
Malah, Kementerian Kewangan turut menyatakan bahawa dakwaan kerajaan menerima pampasan itu adalah palsu.
Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan kelmarin, menjelaskan, dakwaan itu yang dikatakan berpunca daripada memo yang dikeluarkannya bertarikh 29 Mac 2011 adalah palsu - BH
Pada 6 Januari 2013, Chua Jui Ming Naib Pengerusi PKR turut menulis artikel merujuk kepada pembohongan Pakatan pembangkang : 
The revelation by the Japanese Embassy that it had paid compensation to the Malaysian government for families of victims of the so called “Death Railway” project in the 1940s is shocking 
The sum of RM207 billion or whatever the amount must be revealed by Mahathir. He was close to the Japanese government and corporate sector when he promoted his Look East Policy aimed at enhancing trade with Japan - Chua Jui Ming
Anwar Ibrahim yang juga merupakan MP Permatang Pauh, Pulau Pinang sendiri terlibat di dalam polemik memfitnah kerajaan Jepun itu apabila mendesak DS Najib Razak mengadakan siasatan terbuka mengenai status pampasan RM207 bilion oleh kerajaan Jepun kepada rakyat Malaysia yang menjadi buruh paksa landasan maut Siam-Burma semasa Perang Dunia Kedua.

Ironinya, apanya yang perlu didesak dan segala 'siasatan bebas dan penuh' seperti yang dinyatakan oleh Anwar Ibrahim jika ianya palsu?

Akan tetapi, campur tangan kedutaan Jepun tentang fitnah jahat 'pampasan palsu' sudah tentu menguris kerajaan Jepun.

So, apakah fitnah 'pampasan palsu' itu yang menyebabkan Anwar dilarang masuk ke negara Jepun?

Kita tunggu kenyataan rasmi Kementerian Luar Negeri. 
 

ARTICLE 24 : SEBAB ANWAR DIHALAU KELUAR DARI JEPUN

Anwar Ibrahim dihalau keluar daripada negara Jepun? Inilah berita terbaru yang sudah tentu memalukan Ketua Pembangkang yang juga merupakan MP Permatang Pauh, Pulau Pinang.

Dalam masa yang sama, MiM pun ingin tahu punca Anwar Ibrahim dilarang masuk ke negara tersebut kerana beliau pernah ke Tokyo pada tahun 2006, 2009 dan 2012.

Anwar mendakwa tindakan imigresen Jepun adalah disebabkan oleh 'repot terbaru' yang diterima oleh negara itu berkemungkinan pada tahun 2013. Benarkah atau Anwar sekadar menimbulkan persepsi ada konspirasi di sebalik larangan masuk ke negara tersebut?

Kita tentu ingin tahu isi kandungan 'repot terbaru' yang dimaksudkan oleh Anwar.

Di bawah adalah perincian Undang-undang Imigrasi Artikel 24 negara Jepun bagi mereka yang dilarang masuk ke negara itu.  
Article 24 Any alien who falls under any of the following items may be deported from Japan in accordance with the procedures provided for in the following Chapter. 
(i) A person who has entered Japan in violation of the provisions of Article 3. 
(ii) A person who has landed in Japan without obtaining permission for landing from an immigration inspector. 
(ii)-2 A person whose status of residence has been revoked pursuant to the provisions of Article 22-4, paragraph (1) (limited to those pertaining to item (i) or item (ii)). 
(ii)-3 A person who has received a designated period of stay pursuant to the provisions of Article 22-4, paragraph (6) (including cases where it is applied mutatis mutandis to Article 61-2-8, paragraph (2)) and has stayed in Japan beyond the designated period. 
(iii) A person who has forged or altered a document or drawing, has prepared a false document or drawing, or has used, possessed, transferred or lent a forged or altered document or drawing or false document or drawing, or has arranged the transfer or lending thereof with the intent of helping another alien to illegally receive issuance of a certificate, a seal of verification for landing (including the recording of the prescribed data pursuant to the provision of Article 9, paragraph (4)) or special permission pursuant to the provisions of Chapter III, Section I or II, permission for landing pursuant to the provisions of Chapter III, Section IV or the permission pursuant to the provisions of Section I of this chapter or Section III of the following chapter 
(iii)-2 A person who the Minister of Justice determines, having reasonable grounds to believe as much, is likely to commit a criminal act for the purpose of intimidation of the general public and of governments (hereinafter in this item to be referred to as the "criminal act for the purpose of intimidation of the general public and of governments") provided for in Article 1 of the Act for Punishment of the Financing of Criminal Activities for the Purpose of Intimidation of the General Public and of Governments (Act No. 67 of 2002), the act of preparing for the criminal act for the purpose of intimidation of the general public and of governments, or the act of facilitating the criminal act for the purpose of intimidation of the general public and of governments. 
(iii)-3 A person whose entry into Japan shall be prevented pursuant to an international agreement. 
(iv) An alien residing in Japan (except for those to whom permission for provisional landing, permission for landing at a port of call, permission for landing in transit, landing permission for crew members, or landing permission due to distress has been granted) who falls under any of the following sub-items: 
(a) A person who is clearly found to be engaged solely in activities related to the management of business involving income or activities for which he/she receives reward in violation of the provisions of Article 19, paragraph (1) (except for those under the control of another due to trafficking in persons). 
(b) A person who has stayed in Japan beyond the period of stay authorized without obtaining an extension or change thereof.
(c) A person who has committed trafficking in persons or incited or aided another to commit it.
 
(d) A person who has been punished for violation of the provisions of paragraph (1) (except for item (vi)) to paragraph (3) of Article 23 of the Passport Act (Act No. 267 of 1951). 
(e) A person who has been punished for violation of the provisions of Articles 74 to 74-6-3, or 74-8. 
(f) A person who has been sentenced to imprisonment or a heavier punishment for violation of the provisions of laws and regulations relating to alien registration, except for those who have been found guilty with suspension of execution of sentence. 
(g) A person who is a juvenile provided for by the Juvenile Act (Act No. 168 of 1948) and who has been sentenced on or after November 1, 1951, to imprisonment with or without work for not less than 3 years. 
(h) A person who has been convicted on or after November 1, 1951, for violation of a provision of the Narcotics and Psychotropic Substances Control Act, the Marijuana Control Act, the Opium Control Act, the Stimulants Control Act, the Act on Special Provisions for the Narcotics and Psychotropics Control Act, etc. and Other Matters for the Prevention of Activities Encouraging Illicit Conduct and Other Activities Involving Controlled Substances through International Cooperation (Act No. 94 of 1991) or Part II, Chapter XIV of the Penal Code (Act No. 45 of 1907). 
(i) In addition to those persons listed in sub-items (d) to (h), a person who has been sentenced on or after November 1, 1951, to imprisonment with work or imprisonment for life or for a period of not less than 1 year. However, this shall not apply to those who have been found guilty with suspension of execution of sentence. 
(j) A person who engages or has engaged in prostitution, or intermediation or solicitation of prostitutes for others, or provision of a place for prostitution, or any other business directly connected to prostitution (except for those under the control of another due to trafficking in persons). 
(k) A person who has stirred up, incited, or aided the illegal entry or illegal landing of another alien into Japan. 
(l) A person who attempts or advocates the overthrow of the Constitution of Japan or the Government formed thereunder by means of force or violence, or who organizes or is a member of a political party or any other organization, which attempts or advocates the same. 
(m) A person who organizes, or is a member of, or is closely affiliated with any of the following political parties or other organizations: 
1. A political party or organization which encourages acts of violence or the assault, killing, or injury of officials of the Government or local public entities for the reason of their being such officials. 
2. A political party or organization, which encourages illegal damage or destruction of public installations or facilities. 
3. A political party or organization, which encourages acts of dispute such as stopping or preventing the normal maintenance or operation of security facilities of a plant or a place of work. 
(n) A person who has prepared, distributed or exhibited printed matters, motion pictures, or any other documents or drawings to attain the objectives of any political party or organization as prescribed in sub-item (1) or (m). 
(o) In addition to those persons listed in sub-items (a) to (n), a person who, the Minister of Justice determines, has committed acts detrimental to the interests or public security of Japan. 
(iv)-2 A person who is staying in Japan with a status of residence listed in the left-hand column of Appended Table I and has been sentenced to imprisonment with or without work on the charge of a crime provided for in Part II, Chapter XII, XVI to XIX, XXIII, XXVI, XXVII, XXXI, XXXIII, XXXVI, XXXVII or XXXIX of the Penal Code of Japan, or in Article 1, 1-2 or 1-3 (except for the parts pertaining to Article 222 or 261 of the Penal Code of Japan) of the Act on Punishment of Physical Violence and Others, or in the Act for Prevention and Disposition of Robbery, Theft, and Other Related Matters or Article 15 or 16 of the Act on Prohibition of Possession of Special Picking Tools, and Other Related Matters. 
(iv)-3 A person whose status of residence is "Temporary Visitor", and has illegally killed, injured, assaulted or threatened a person, or damaged or destroyed a building or other objects in relation to the process or results of an international competition held in Japan or with the intent of preventing the smooth operation thereof, at the venue of the international competition or within the area of the municipality where the venue is to be located (this refers to "ward" where the Tokyo special wards exist or designated cities prescribed in Article 252-19, paragraph (1) of the Local Autonomy Act) or to neighboring places provided for use to unspecified persons or a number of persons. 
(v) A person who has been granted permission for provisional landing and flees or fails to appear at a summons without justifiable reason in violation of the conditions imposed pursuant to the provisions of Article 13, paragraph (3). 
(v)-2 A person who has been ordered to depart from Japan pursuant to the provisions of Article 10, paragraph (7) or (11), or Article 11, paragraph (6) but does not depart without delay. 
(vi) A person who has been granted permission for landing at a port of call, permission for landing in transit, landing permission for crew members, permission for emergency landing, landing permission due to distress or landing permission for temporary refuge, but stays in Japan beyond the period entered in his/her passport or permit. 
(vi)-2 A person who has been designated a period for departure pursuant to the provisions of Article 16, paragraph (9), but does not return to his/her vessel or depart from Japan within that period 
(vii) A person prescribed in Article 22-2, paragraph (1), who stays in Japan beyond the period prescribed in Article 22-2, paragraph (1), without receiving permission pursuant to the provisions of Article 20, paragraphs (3) and (4), as applied mutatis mutandis to Article 22-2, paragraph (3) or pursuant to the provisions of Article 22-2, paragraphs (2) and (3), as applied mutatis mutandis to Article 22, paragraph (4). 
(viii) A person who has been given a departure order pursuant to the provisions of Article 55-3, paragraph (1), but stays in Japan 
beyond the time limit for departure pertaining to the departure order.
(ix) A person whose departure order has been revoked pursuant to the provisions of Article 55-6.
 
(x) A person who stays in Japan with permission granted pursuant to the provisions of Article 61-2-2, paragraph (1), or Article 61-2-3, but whose recognition of refugee status has been revoked pursuant to the provisions of Article 61-2-7, paragraph (1) (limited to those pertaining to item (i) or item (iii)). source
Kenyataan Anwar :
I arrived at Narita International Airport at 6.45 this morning from Kuala Lumpur but was barred from entry by the Japanese immigration authorities and was told to board the first flight back home or face deportation. 
When I asked why I was not allowed to enter, they told me that it was because of my previous conviction in 1999. I told them this could not be a valid reason on account of the fact that prior to this I had already entered Tokyo without hindrance on three previous occasions in 2006, 2009, and 2012. 
I told the immigration authorities there must be some mix-up in this matter and protested that it was not proper for them to bar me from entering the country without a bona fide and valid reason. As I persisted in asking for an explanation, they finally told me that they had to take this action “because of a latest report” possibly in 2013. 
I then had no choice but to take the next flight home at 10.45 am. 
I had gone to Tokyo on a personal invitation by Mr Sasakawa, Chairman of the Nippon Foundation, to present a paper on Muslim Democrats. As a routine pre-travel procedure, my office had made inquiries with the Japanese Embassy in Kuala Lumpur last week and was informed that there would be no issues outstanding which would be an impediment to my entering the country. 
I protest in the strongest terms this unwarranted action of the Japanese government in refusing me entry and denying my legitimate rights to travel freely without let or hindrance. It is indeed inconceivable for one of the world’s leading democracies to take this unprecedented action under such tenuous grounds and leaves me with the impression that hidden hands may be at work here. 
In this regard, I demand an explanation from the Malaysian Minister of Foreign Affairs, in particular, as to what role Wisma Putra has played in this scandalous episode in respect of the so-called “latest report” that has purportedly led to my being forcibly evicted from Japan.

SUMBER
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...