Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Thursday, January 23, 2014

"Tian Chua Minta Penyelesaian Luar Mahkamah Dan Menyatakan Kekesalan" - Tengku Adnan

Memei lah semua kaum kat malaysia memang tahu kaum melayu mempunyai sifat sangat2 pemaaf dan sentiasa bertolak ansur w/pun diri terbakar ibarat lilin. TAPI sebagai pemimpin UMNO juga harus peka jika sikap ini menjadi ruang dn peluang kaum lain memperlekehkan UMNO.. DAN pemimpin UMNO harus juga tahu bagaimana perasaan ahli,penyokong dan pengundi UMNO.. Kebiasaannya diperingkat bawahan inilah yg selalu bergaduh bersama puak penuduh krn ingin mempertahankan keunggulan UMNO... Tapi krn pemimpin UMNO anggap meke2 bawahan ini tak ada ape2 ... semakin ramai meluat dgn UMNO


Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini menolak andaian bahawa tindakan menarik balik saman terhadap Naib Presiden PKR Tian Chua dan dua yang lain bermakna Umno beralah dengan pihak yang berniat jahat terhadap parti itu.



Beliau juga menolak tuduhan bahawa umno tunduk kepada pemfitnah mengenai keselamatan negara di Lahad Datu.

Beliau sebaliknya mendedahkan keputusan itu diambil setelah Tian Chua membuat tawaran untuk menyelesaikan saman fitnah itu di luar mahkamah berhubung penyiaran artikel mengenai pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

Beliau berkata Tian Chua membuat tawaran itu kepada Umno menerusi peguam parti Datuk Mohd Hafarizam Harun dengan kehadiran Setiausaha Kerja Umno Datuk Ab Rauf Yusoh

"Umno tidak akan sesekali berkompromi atau beralah dengan pihak yang berniat jahat, tetapi dalam kes itu, pihak lawan meminta untuk ia diselesaikan di luar mahkamah dengan kekesalan terhadap apa yang telah dilakukan," tegasnya dalam kenyataan media.

Tengku Adnan turut mengemukakan dokumen Perintah Penghakiman Persetujuan antara Umno dan Tian Chua bersama dua lagi individu, yang menyatakan Tian Chua jelas kesal terhadap artikel bertajuk 'Insiden Tembakan di Lahad Datu Konspirasi Terancang Umno' telah dirujuk kepada Umno.

Sementara Editor KeadilanDaily.com Fazallah Pit dan penulis artikel, Aisha Geoffrey yang dinamakan sebagai defendan kedua dan ketiga dalam saman fitnah itu telah dengan serta-merta mengeluarkan artikel terbabit daripada laman web mereka.

Tengku Adnan turut menegaskan bahawa walaupun saman fitnah itu selesai, Tian Chua masih lagi berhadapan dengan tuduhan jenayah iaitu hasutan di Mahkamah Sesyen di sini, ekoran laporan polis yang dibuat rakyat berhubung insiden tersebut.

Pada 11 April 2013, Ab Rauf memfailkan saman terhadap Tian Chua, Fazallah Pit dan Aisha Geoffrey berhubung artikel yang diterbitkan dalam portal KeadilanDaily.com pada 1 Mac tahun lepas yang mengaitkan Umno dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Bagaimanapun, Umno menarik semula saman itu pada 13 Januari lalu selepas kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan tuntuan saman itu berdasarkan terma yang dipersetujui.

Persetujuan itu direkodkan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi di sini Rosilah Yop.



Difahamkan Tian Chua tidak pernah memohon maaf kepada umno dalam kes fitnahnya terhadap umno mengenai isu Lahad Datu adalah sandiwara umno sahaja.
    






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...