Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, September 6, 2013

Timbalan Menteri (TM) Kewangan Lantikan Najib Adalah mengelirukan rakyat, jikapun tidak untuk membodohkan rakyat.@ Prof Agus

Prof Agus Sahkan Menteri Lantikan Najib Adalah Seorang Pembohong 

Mulai 3 September 2013, harga petrol RON 95 dinaikkan sebanyak 20 sen dan harga minyak diesel pula dinaikkan sebanyak 20 sen.

PM menyatakan kenaikan harga petrol tersebut adalah untuk mengelakkan masalah kepada kedudukan kewangan negara. Kata PM: "Ini mungkin akan jadi bebanan sikit kepada rakyat, tetapi kalau kedudukan kewangan (negara) keseluruhan terjejas, ia akan merosakkan seluruh negara."
Saya tidak segera mengulas kenaikan harga minyak tersebut kerana mahu melupakan sementara hal-hal negara untuk memberi tumpuan kepada tugasan akademik yang banyak tertangguh.

Namun, apabila kelmarin Timbalan Menteri (TM) Kewangan menyatakan harga minyak Malaysia adalah yang kelapan termurah di dunia selepas Venezuela, Arab Saudi, Kuwait, Mesir, UAE, Iran dan Nigeria, hati saya segera terpanggil untuk memberikan sedikit ulasan. Ini kerana jiwa saya menolak pemberian fakta yang tidak tepat dan kenyataan yang menafikan intelek rakyat.
Jika setakat tujuh negara di atas, apakah kita hendak menafikan fakta bahawasanya harga minyak petrol di Brunei, Qatar, Bahrain, Algeria, Sudan, Libya dan Oman adalah lebih murah dari Malaysia? Kenapa TM Kewangan tidak menyatakan juga harga minyak di negara tersebut? Mengapa memberikan hujah yang salah atau berhujah dengan menyembunyikan fakta yang nyata?
Bagi membuktikan harga minyak di Malaysia adalah kelapan termurah di dunia, maka TM Kewangan pun mengumumkan harga RON 95 dan diesel di negara jiran kita. Antaranya ialah Thailand RM4.74 dan RM3.06, Singapura (RM5.56 dan RM4.32), Indonesia (RM3.05 dan RM3.43) dan Filipina (RM5.44 dan RM4.32). Kenapa kita bandingkan dengan negara kita yang tidak ada minyak ata sedikit sumber petroleumnya? Kenapa tidak kita bandingkan dengan harga minyak petrol di Brunei, UAE, Libya, Bahrain, Qatar, Oman dan lainnya yang harga minyak mereka jauh lebih murah daripada negara kita? Inilah yang saya katakan sebagai kenyataan yang menyembunyikan fakta untuk mengelirukan rakyat, jikapun tidak untuk membodohkan rakyat.
Untuk pengetahuan TM Kewangan, dalam konteks harga barangan ini, ada aspek yang kita boleh bandingkan dengan negara lain dan ada perkara yang kita tidak boleh bandingkan dengan negara lain. Misalnya, kenapa tidak kita bandingkan harga kereta di Malaysia dengan di Singapura atau Indonesia? Di Indonesia misalnya, jika setakat kereta Toyota Vios, mereka buat teksi sahaja. Jika di Finland dan Sweden, teksi mereka semuanya terdiri dari kereta mewah—lebih dari separuh teksi mereka menggunakan kereta Mercedes dan selebihnya BMW, Audi dan Volkswagen.
Itu belum lagi kita bincangkan tentang harga rumah. Dengan kos harga rumah kita yang ‘over priced’ dan kenaikannya tidak terkawal, apakah harga rumah di negara kita masih yang termurah di dunia? Begitu juga dengan hutang isi rumah rakyat di negara kita. Data menunjukkan lebih enam juta isi rumah rakyat di negara ini kini menanggung hutang berjumlah RM653 bilion. Secara purata, ini bermakna setiap isi rumah di negara ini tidak kira pangkat, status dan usia mempunyai hutang kira-kira RM108,000 seorang.
Kadar hutang ini adalah amat membimbangkan, apatah lagi peningkatan nisbah hutang isi rumah Malaysia kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat setiap tahun dari 63.9% pada tahun 2008 kepada 76.6% tahun 2009, 75.8% tahun 2010, 76.6% tahun 2011 dan 80.5% pada tahun 2012. Rekod terkini hutang isi rumah Malaysia untuk tahun 2013 berada pada kadar 83.0% dari KDNK yang menyebabkan amaran untuk berwaspada daripada penganalisis kewangan di rantau ini.
Melihat kepada data hutang isi rumah di atas, apakah kita hendak menyatakan kadar hutang isi rumah rakyat di negara kita adalah antara kelapan terendah di dunia atau harga kereta dan rumah kita juga antara terendah di dunia? Saya berhujah begini untuk menunjukkan saya menolak data tidak masuk akal yang diberikan oleh TM Kewangan kita tentang harga minyak kita yang kelapan termurah di dunia.
Saya juga tertarik dengan alasan yang diberikan oleh TM Kewangan yang menyatakan kenaikan harga minyak adalah untuk membolehkan kerajaan memberikan BRIM kepada rakyat. Katanya: "Bantuan subsidi seharusnya disalurkan kepada yang benar-benar memerlukan dan melalui pemotongan subsidi (kenaikan harga petrol) ini kerajaan kemudian menyalurkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk rakyat yang berpendapatan rendah."
Saya tidak faham kaitan antara kenaikan harga minyak dengan bantuan BRIM yang diberi oleh kerajaan kepada rakyat. Pemberian BR1M ini untuk apa? Sebagai umpan untuk menggula-gulakan rakyat atau benar-benar untuk menolong rakyat? Jika untuk menolong rakyat miskin, kenapa pula BR1M yang diberikan itu diambil semula dalam bentuk menaikkan harga minyak petrol? Tidakkah kerajaan sedar dengan kenaikan harga petrol ini, BRIM yang diberikan kepada rakyat tidak dapat menampung beban kehidupan mereka kerana kenaikan harga petrol tersebut tentulah datangnya bersama dengan kenaikan kos hidup dan kos barangan keperluan harian? Tidakkah ini tidak boleh difikirkan oleh kerajaan?
Oleh sebab itulah, saya menolak kenyataan TM Kewangan ini sebab hujahnya tidak tepat dan hujah inilah yang sentiasa diberikan secara berulang-ulang setiap kali harga minyak naik. Carilah alasan yang boleh diterima umum seperti demi kesihatan ekonomi negara, bagi mengurangkan defisit fiskal, kita terbeban dengan hutang luar, bagi faedah ekonomi negara jangka masa panjang, bagi mengurangkan jumlah subsidi kerajaan yang semakin meningkat, akibat kenaikan harga minyak di pasaran dunia ataupun sebahagian daripada proses rasionalisasi bagi membantu menstabilkan ekonomi negara.
Jikapun hendak memberikan analisis perbandingan dengan negara lain, berilah analisis perbandingan yang sesuai, bukannya untuk sesuaikan data dengan keperluan dan hujah kita. Analisis akademik menuntut kejujuran kita memberikan data yang tepat. Begitulah! ~the malaysian insider

 

Thursday, September 5, 2013

Ringgit Malaysia (RM) akan turun lebih rendah berbanding Dolar Singapore. Apa dah jadi??Kekalkan Najib sebagai PM umpama tambah dosa?kehidupan rakyat yang sudah sedia terbeban dipercayai akan terus terbeban .


KENAIKAN harga minyak yang diumumkan Najib menimbulkan keributan yang bukan sedikit rupanya.

Tidak saja rakyat biasa yang mengeluh dan meluahkan kemarahan, kalangan ahli dan pemimpin Umno juga mempunyai rasa yang senada.

Mereka turut kecewa dengan kenaikan itu, bukan saja kerana tiada angin atau ribut yang mengatakan harga minyak dunia meningkat tetapi juga kerana kenaikan itu diumumkan begitu pantas iaitu hanya kira-kira lebih sedikit daripada 100 hari selepas kemenangan tipis yang diraih BN dalam pilihan raya umum lalu.

Ditambah pula, dengan kemeriahan sambutan hari raya yang masih terasa dengan perdana menteri dan semua menteri Kabinet dilihat begitu bergembira dengan pesta rumah terbuka berserta jamuan yang hebat di sana-sini dengan menggunakan wang rakyat, tiba-tiba rakyat mahu dibebankan pula dengan kenaikan harga minyak yang tentunya juga akan diiringi dengan pelbagai kenaikan lainnya dalam perkhidmatan dan barangan pengguna.

Oleh kerana tahun ini tahun pemilihan Umno, gah dan meriahnya majlis rumah terbuka menteri lebih jelas dapat dirasakan, terutama mereka yang mahu bertanding jawatan lebih tinggi atau mempertahankan jawatan sedia ada. Sudahlah ada rumah terbuka perdana menteri bersama menteri Kabinet, ada pula rumah terbuka kementerian, kemudian semua agensi pula turut mengadakan rumah terbuka.
 

Di kawasan Parlimen juga, menteri dan timbalan menteri mengadakan rumah terbuka.

Habisnya, sebulan Syawal ini jadual menteri dan timbalan menteri hanya asyik dengan rumah terbuka saja. Oleh kerana tahun pemilihan juga dan bimbang undi berkurangan, menteri turut mengambil kesempatan hadir ke rumah terbuka kementerian lainnya.

Tentu terlihat tidak sopan, setelah pemimpin berpesta dan menghabiskan duit rakyat manakala rakyat hanya dapat menatapnya melalui tv dan akhbar, tiba-tiba bebannya mahu dilonggokkan ke bahu rakyat.

Bagi sesetengah pihak, ini diskriminasi dan penindasan yang tiada tolok bandingnya. Jika diambil kira dengan pelbagai kemewahan dan perbelanjaan lainnya yang dilakukan pemimpin, termasuk kos lawatan Najib ke luar negara hampir RM50 juta, keghairahan kerajaan menukar jenama baru untuk kereta rasmi menteri dan sebagainya, kerajaan dilihat seolah-olah tidak punya perasaan langsung apabila menaikkan harga minyak ini.

Pada masa sama, kenaikan harga minyak itu juga dilakukan di tengah-tengah kebanggaan yang diumumkan bahawa Petronas pada 2012 mencatat keuntungan sebanyak RM59 bilion manakala keuntungan pada suku kedua 2013 ini pula mencecah angka RM21.9 bilion.

Dengan keuntungan sebesar itu, Najib terlihat begitu kemaruk dengan penjimatan RM1.1 bilion melalui kenaikan harga harga minyak dan memotong subsidi rakyat yang mana sebahagian besarnya penerima nikmat subsidi ini adalah orang kampung dan luar bandar yang selama ini penyokong tegar Umno serta penyumbang utama kepada kemenangan BN dalam pilihan raya lalu.

Apakah RM1.1 bilion itu tidak boleh ditampung melalui sumber lain dan lebih besar nilainya daripada menghimpit kehidupan rakyat ke kancah yang lebih sukar?

Sebaik menang pilihan raya, Najib seperti sudah lupa siapa yang menyokong dan menjadikannya kekal sebagai perdana menteri.

Lalu, dengan pelbagai keluhan dan sungutan mengenai kenaikan harga minyak ini, di manakah slogan "Kami mendengar" dan kerajaan sentiasa bersama denyut nadi rakyat yang sering dilaungkan selama ini?

Sebab itu, tidak hairan kenaikan harga minyak kali ini turut mendapat reaksi yang tidak menyenangkan daripada pemimpin Umno sendiri. Sementara ramai yang berdiam diri kerana tidak bersetuju tetapi tidak mahu meluahkan perasaan secara terang-terangan kerana bimbang periuk nasi terjejas, terdapat juga yang berani berterus-terang.

Seorang pemimpin pemuda, Lokman Nor Adam mahu Najib dan kerajaan memikirkan semula kenaikan harga minyak ini dan mencari kaedah lain untuk menampung kos RM1.1 bilion yang diperlukan untuk meneruskan subsidi minyak yang dikurangkan itu.

Di pelbagai peringkat lainnya, ramai lagi pemimpin dan ahli Umno yang turut kecewa dengan tindakan Najib ini. Mereka meluahkan kekecewaan dengan cara tersendiri. Ada yang meluahkannya melalui perbualan dengan kawan atau ketika sambil berbual-bual di kedai kopi.

Seorang pemimpin Umno yang ditemui jelas kecewa dengan tindakan Najib ini. Beliau kecewa bukan saja kerana tindakan ini dilihat menyusahkan rakyat tetapi juga membuat pemimpin sepertinya menghadapi kesukaran untuk mempertahankan keputusan Najib itu apabila dipersoalkan pengikut serta penyokongnya.

Penyokong dan pengikutnya yang rata-rata berpendapatan rendah dan sederhana jelas begitu terpukul dengan kenaikan minyak ini kerana selama ini pun kehidupannya seharian mereka sekadar cukup makan sebagai kakitangan kerajaan mahupun swasta.

Lebih menggusarkan pemimpin tadi ialah apabila anaknya juga turut marah, kecewa dan tidak setuju dengan kenaikan harga minyak yang diumumkan Najib ini.

Menurutnya, apabila anaknya yang belajar di universiti turut mempertikaikan tindakan Najib berserta dengan fakta, angka dan rasionalnya, beliau menghadapi masalah dan tidak upaya berbuat apa-apa kerana pendapat golongan muda seperti anaknya itu banyak kebenarannya.

Mahu mempertahankan kerajaan serba-salah, tidak mempertahankan kerajaan pun serba-salah juga. Kita sebagai pemimpin Umno pun susah dibuatnya dengan tindakan Najib ini, rungutnya lagi.

Dengan kecenderungan Najib berbelanja mewah dan boros serta kemungkinan akan mengenakan beberapa lagi kenaikan seperti tarif elektrik, pengenalan cukai GST dan sebagainya sebagai langkah mudah menyeimbangkan kedudukan ekonomi negara, beliau juga percaya kehidupan rakyat akan terus sulit dalam tempoh empat atau lima tahun akan datang.

Sehubungan itu, tambahnya, mengekalkan lagi Najib sebagai perdana menteri hanya seperti menambah dosa saja kerana kehidupan rakyat yang sudah sedia terbeban dipercayai akan terus terbeban selagi beliau kekal di tempatnya sekarang.  


Wednesday, September 4, 2013

NAIK MINYAK : SPAD kaji kadar tambang pengangkutan darat @ Akan Naik Gitu....

SPAD kaji kadar tambang pengangkutan darat

  • Syed Hamid Albar  
  • Syed Hamid Albar
KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sedang mengkaji kadar tambang industri pengangkutan darat secara menyeluruh ekoran kenaikan harga petrol dan diesel, semalam.
Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar dalam kenyataan hari ini berkata pihaknya peka dengan kenaikan itu dan kini sedang meneliti kesan langsung dan tidak langsung terhadap kenaikan itu.
"Kajian ini akan mengambil kira komponen kos operasi seperti bahan api, upah, kos penyelengaraan dan insurans," katanya.
Beliau bagaimanapun memberi jaminan bahawa SPAD akan memastikan hasil kajian itu tidak membebankan rakyat atau pengendali pengangkutan awam.
Syed Hamid juga memaklumkan bahawa SPAD tidak mempunyai sebarang halangan jika pengendali industri pengangkutan awam memohon agar tambang dinaikkan mengikut perkembangan terkini.
"Namun, keputusan untuk menaikkan kadar tambang hanya boleh dibuat selepas SPAD selesai mengkaji kadar tambang tersebut secara menyeluruh dan holistik untuk kerajaan membuat keputusan yang sewajarnya," katanya. - Bernama

Hutang Negara Paras Kritikal : Malaysia Berdepan Krisis Ekonomi ! RON97 Pula Naik 15 Sen Bermula Malam Ini

 

 
 
[kd]- Hutang dalam dan luar negara yang mencecah RM1,200 bilion mengundang perasaan cemas para penganalisis ekonomi.

Mereka membayangkan ekonomi Malaysia akan berdepan krisis dalam sedikit masa lagi sekiranya langkah-langkah perlu tidak diambil mengurangkan jumlah hutang.

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli tidak menolak krisis ekonomi seburuk krisis matawang pada 1997 berikutan penyusutan nilai ringgit berbanding dollar Amerika.

Matawang negara itu jatuh melebihi 7.0 peratus tahun ini, kepada RM3.30 bagi setiap AS$1.

“(Masalahnya) dalam keadaan hutang mencecah 53 peratus daripada KDNK, kerajaan masih berbelanja mewah dan membazirkan wang rakyat.

“Apabila hutang kita sampai tahap maksimum, kalau ada sedikit kekacauan kewangan di peringkat antarabangsa negara akan menghadapi masalah.

Sebab itu kita tidak boleh menolak krisis ekonomi sedang menghantui Malaysia.

“Apa yang berlaku (analogi hutang) seperti berbelanja menggunakan kad kredit. Apabila kita guna hingga had maksimum, tiba-tiba dalam bulan itu kereta kemalangan, habislah.

Pasti ansuran kereta, rumah dan sebagainya tak boleh dibayar.

“Begitu juga negara. Kalau tiba-tiba pelantar minyak bermasalah, harga komoditi menjunam atau negeri Kedah misalnya tenggelam banjir, habislah,” ujar bekas akauntan Petronas itu kepada Keadilan Daily.

Rafizi juga kecewa dengan kegagalan kerajaan BN dalam mengurangkan hutang sedia ada sehingga negara kerugian RM10 bilion setahun semata-mata membayar faedah pinjaman kepada agensi kewangan asing dan Bank Dunia.

“Hutang luar negara mencecah RM70 hingga RM80 bilion dan dari jumlah itu faedah pinjaman yang perlu dibayar lebih kurang RM10 bilion. Jumlah ini agak besar,” katanya.

Sebelum ini, Bank Negara telah menyemak semula unjuran pertumbuhan bagi 2013 kepada antara 4.5 dan 5.0 peratus daripada antara 5.0 peratus dan 6.0 peratus.

Read more: http://www.kitabantai.info/2013/09/hutang-negara-paras-kritikal-malaysia.html#ixzz2dzJutLtO


KUALA LUMPUR: Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara naik 15 sen seliter kepada RM2.85 seliter berbanding RM2.70 seliter berkuat kuasa malam ini.
Perkara tersebut disahkan oleh Timbalan Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Abu Samah Bachik ketika dihubungi Astro Awani.

Pada Isnin, kerajaan mengumumkan kenaikan kenaikan harga minyak RON95 dan diesel sebanyak 20 sen bermula 3 September.


-Astro Awani
Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/ron97-naik-15-sen-berkuatkuasa-malam-ini-21648?cp

BN MENANG HIDUP RAKYAT SEMAKIN MALANG ... UMNO dan KRONI2NYA semakin KAYA... Tak Caya Tengok Kawasan Anda..

Tahniah dan syabas setingginya diucapkan kepada rakyat yang memberi undi dan sokongan padu kepada UMNO/BN terutamanya rakyat luar bandar, pendalaman, rancangan-rancangan FELDA, para pengundi pos dan awal.
Akhirnya kerajaan pimpinan kesayangan dan kemgahan kalian Najib Razak akan tetap juga memperkenalkan GST .. Gasak Sampai Terburai sebanyak 6% setiap barang.
Maksudnya setiap barang akan naik harga sebayak 6 peratus selepas dilaksanakan.
Belum reda dengan kenaikan Ron95 dan Diesel sebanyak 20 sen seliter diikuti dengan permintaan dan kata-kata keras pihak pengendali pengangkutan awam untuk naikan tambang sehingga 30%, kini rakyat akan diberikan hadiah istimewa lagi dari Najib Razak sebagai tanda ucapan terima kasih dan membalas budi.
Bersyukur dan berterima kasihlah... Jika bantah sila berpindah ke negara lain atau tidak pun duduklah dalam hutan.
Kalau berdegil sangat nanti kerakyatan akan disyorkan ditarik balik oleh para pembodek UMNO.
 

RAHSIA UMNO/BN BOLEH PERINTAH MALAYSIA SAMPAI SEKARANG TELAH TERBONGKAR, JOM PAKAT BACA...


Takut ada orang xfaham elok aku terjemahkan...

"Pergi isi minyak kejap tadi..Ada pakcik tu cakap...Serupa jer harga minyak mana ada naiknya...Kemarin pakcik isi RM10..Hari ni isi RM10 juga...Kata naik 20sen...Pakcik bayarlah RM10.20...Dia bagi pakcik balik 20sen tu..."

Mungkin ramai lagi rakyat Malaysia terutama Melayu yang masih xnampak benda ni;

Semalam : RM1.90 / Liter
Hari Ni : RM2.10 / Liter

1. Semalam : RM1.90 / Liter

RM1.90 x 10 liter sehari = Rm19
30 hari x Rm19 = Rm570 sebulan

Setahun : RM570 x 12 = RM6840 setahun

2. Hari ini : RM2.10 / Liter
RM2.10 x 10 liter sehari = Rm21
30 hari x Rm21 = Rm630 sebulan

Setahun : RM630 x 12 = RM7580setahun

# nampak tak permainan disitu? " 20 sen jer"
BN MENANG HIDUP RAKYAT SEMAKIN MALANG ... PR KALAH TERNYATA RAKYAT HIDUP SUSAH!!!!

Keluargaku Pengundi BN. Kah kah kah Padan muka!!! Syukurr Malaysia masih aman...PESATUAN TEKSI CADANG NAIK TAMBANG!

KLUANG - Persatuan Pemandu Teksi Melayu Kluang bercadang menaikkan harga tambang susulan kenaikan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen berkuat kuasa, semalam.


Pengerusinya, Mustakim Abdul Jalel berkata, kenaikan harga tambang itu berikutan kenaikan kos yang bakal ditanggung oleh pemandu teksi.

Menurutnya, kenaikan harga tambang teksi itu masih di peringkat perbincangan dan belum dikuatkuasakan kerana kenaikan harga petrol dan diesel diumumkan secara mengejut semalam.

“Kami terpaksa naikkan harga tambang teksi selepas berbincang dengan ahli persatuan serta pihak berkaitan.

“Kami berhadapan kos diesel yang agak tinggi akibat kenaikan tersebut, namun kami percaya tambang baru nanti tidak akan menyusahkan pelanggan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Mustakim berkata, pihaknya tidak akan menaikkan tambang teksi pada kadar tinggi kerana khuatir pelanggan enggan menggunakan perkhidmatan teksi.

Katanya, kenaikan harga petrol perlu dipertimbangkan semula kerana ia membebankan golongan rakyat kurang kemampuan. [SH]

WLM: Keluargaku pengundi BN. Kah kah kah
Padan muka!!! Syukurr Malaysia masih aman...

Subsidi adalah merupakan satu bentuk 'Kebajikan' dan Tanda TERIMAKASIH kepada Pengundi Yang SOKONG. BN JANGAN Terus MENIPU RAKYAT..

Subsidi adalah merupakan satu bentuk 'Kebajikan'. Biasanya, bila kita sebut 'Kebajikan', kita terfikir ianya satu perbelanjaan hangus. Tak pulang modal, menurut pakar ekonomi. Ada yang berpandangan, subsidi ialah seperti 'Sedekah'. Ada yang berpandangan, subsidi ialah 'Tongkat'. 

Pada hemat ambe, subsidi ialah satu tindakan proaktif mengagihkan kekayaan negara secara menyeluruh kepada rakyat. Apakah, jumlah subsidi yang dibelanjakan oleh kerajaan tidak akan menghasilkan 'Pendapatan Lumayan' kembali kepada Negara? Yang ni ambe cuba kupaskan mengikut logik dan ilmu majoriti rakyat Malaysia yang tak mempunyai peluang belajar di Oxpod kemudian duduk bersembang dengan PM. 

Bagi ambe, penarikan subsidi duaploh sen akan mendatangkan keburukan dan kemudaratan yang sukar diperbaiki dimasadepan. Dan polisi BR1M bukanlah satu polisi awam fiskal alternatif terbaik berbanding subsidi. Kesan BR1M tak sehebat kesan subsidi dalam kegiatan ekonomi diperingkat mikro. Malaysia mengalami kerancakan ekonomi pada dekad 80an dan 90an kerana pemimpin negara pada masa itu memahami apa itu 'Pergerakan' atau 'Mobilisasi' yang menjadi pencetus kepada gerakan ekonomi dan penjanaan pendapatan per kapita.

Pada dekad-dekad berkenaan, muncul projek kereta nasional. Pembinaan rangkaian lebuhraya yang memendekkan masa dalam mobilisasi serta menambah kecepatan mobilisasi. Diwaktu itu jugalah, rakyat Malaysia mula mengenali apa itu 'Trafik Jem' dan bayaran 'Tol'. Dan harga petrol dan disel pada masa itu jauh lebih rendah pada masa sekarang. Namun, pembangunan dan pertumbuhan ekonomi amat rancak. Rakyat berniaga macam orang ada duit berpuluh bilion dalam akaun. Setakat seribu dan dua ribu, macam keluar sepuluh dan seringgit sahaja. 

Kenapa? 

Kerana pada waktu itu mobilisasi rakyat begitu maksimum.

Mengapa?

Kerana harga petrol dan disel adalah terlalu murah dan merupakan 0.1 peratus sahaja dari perbelanjaan isirumah. 

Bagaimana pula?

Kerana Kerajaan pada masa itu berpendapat, subsidi petrol, disel dan bahan makanan menjadikan harga bahan-bahan murah dan tak membebani rakyat. Oleh itu, rakyat mempunyai kadar mobilisasi termaksimum. Dengan mobilisasi termaksimum ini, rakyat mempunyai 'Modal Niaga' tinggi dan Kuasa Membeli 'Luarbiasa'. Lalu ini merancakkan kegiatan ekonomi. Margin keuntungan yang tinggi diperolehi oleh para peniaga. Keuntungan itu dikembalikan semula kepada kantung perbendaharaan negara di dalam bentuk percukaian dan kestabilan politik serta kondisi ekonomi yang kondusif kepada pelabur luar. Seterusnya, Kerajaan memperolehi keuntungan tiga kali ganda daripada apa yang dibelanjakan dalam subsidi. Tarak rugi tapi untung !

Cerita Mudah Bukan Mitos.
Setiap sen yang dibelanjakan Kerajaan dalam subsidi akan kembali semula kepada Kerajaan sebanyak tiga sen. Itulah Dasar Fiskal yang diamalkan oleh kepimpinan pada dekad 80an dan 90an. 


Bila polisi Rasionalisasi diperkenalkan untuk menghapuskan Subsidi diatas pemikiran, setiap sen yang dibelanjakan dalam bentuk subsidi tidak kembali kepada kantung kerajaan, maka sebenarnya Kerajaan kerugian tiga kali ganda.

Kunci kejayaan ekonomi ialah :-
  1. Mobilisasi Maksimum 
  2. Kuasa Beli Luarbiasa
Dan kunci kepada keduanya ialah harga petrol dan disel berada diparas rendah melalui Dasar Fiskal subsidi. Dasar Fiskal Liberalisasi yang mementingkan Rasional yang tak berapa 'Sassy' banyak menyebabkan Mobilisasi dan Kuasa Beli Luarbiasa terbantut dan sentiasa menguncup. 

Ambe harap dan berdoa, adalah yang sudi mengkaji semula Dasar Fiskal yang banyak menguncupkan keupayaan mobilisasi rakyat dan semakin menghakis Kuasa Beli Luarbiasa yang ada pada rakyat. 

Tuesday, September 3, 2013

RON92 , Pulak nak diperkenalkan semula.... kahkahkah....Kenaikkan Harga Minyak, Sangat Sukar untuk Diterima oleh Rakyat.

NajibRazak Sudah Tidak Lagi Mendengar Denyut Nadi Rakyat Naik Minyak, Dengarlah...

Harga petrol naik lagi, apa sudah jadi ??? Tidak ada lagikah cara lain atau pendekatan yang boleh digunakan selain menaikkan harga minyak ? Apa jua alasan yang diberikan kerajaan mengenai punca kenaikkan harga minyak, sangat sukar untuk diterima oleh rakyat.
 
Kerajaan yang bertanggungjawab semestinya sedar dimana kenaikkan harga bahan bakar itu akan menyebabkan peningkatan kadar insflasi sekaligus akan menaikkan harga barang keperluan yang lain, mahu tidak mahu rakyat terpaksa menanggung kesan daripada kenaikkan tersebut, apakah kerajaan fikir rakyat selesa dengan kenaikkan itu ?
 
Sebagai rakyat yang bertanggungjawab pula, usahlah cepat melenting, sebaliknya berilah kepercayaan yang sepenuhnya kepada YAB Perdana Menteri, semoga beliau mampu melakukan keajaiaban dengan pengawalan atau pengekalan harga barangan keperluan yang lain tanpa terkesan dengan kenaikkan harga bahan api berkenaan.
 
Jangan pula ia menjadi satu 'laba' kepada puak cinabeng untuk meraih keuntungan dengan bersandarkan alasan kenaikkan harga minyak yang tidak seberapa itu sehingga menaikkan harga barangan keperluan yang lain dengan sewenang-wenangnya. Adakah YAB PM boleh memberi jaminan bahawa tidak akan berlaku kenaikkan harga barangan yang lain ekoran kenaikkan harga minyak tersebut ?
 
Secara kesimpulannya rakyat boleh faham akan keperluan kenaikkan harga minyak atau rasionalisasi subsidi itu, cuma yang menjadi isunya disini adalah mengenai kenaikkan harga barangan keperluan yang lain, biarpun kita mempunyai kementerian yang bertanggungjawab mengawal harga barangan keperluan terbabit, rakyat tidak yakin kementerian itu mampu memperjalankan tanggungjawabnya sejajar dengan kemahuan rakyat.
 
Sedangkan kerajaan masih mempunyai banyak cara untuk menampung kos subsidi berkaitan tanpa perlu membebankan rakyat yang berpendapatan rendah, jika takrif elektrik boleh di-caj mengikut kadar unit kegunaan, mengapa tidak petrol ? Kalau dilihat pada takrif elektrik sebagaimana lampiran dibawah, kegunaan sehingga 200 unit akan dicaj pada kadar 0.218 seunit, manakala 100 unit berikutnya pada kadar yang berbeza iaitu 0.334 seunit, 100 unit lagi pada kadar 0.400 seunit dan begitulah peningkatan yang keseterusnya.
Namun bagi pembelian petrol ia mungkin berbeza dengan  penggunaan elektrik, tapi jika mahu, kerajaan masih mampu untuk mensyaratkan kepada semua pengusaha stesen minyak supaya mengasingkan diantara pam kereta dan juga pam motosikal dimana ianya mempunyai caj meter yang berbeza.
 
Mungkin juga kerajaan boleh mengarahkan pengusaha stesen minyak menggunakan pam meter yang lebih canggih dan sudah di-set secara automatik, contohnya, jika pembelian petrol itu berjumlah RM20 kebawah, harga jualan per-liter ialah RM1.90, bagi RM21 keatas pula harga jualan per-liter ialah RM2.12.
 
Bukankah cara seumpama itu ialah cara transformasi terpimpin ? Justeru difikirkan sangat wajar dilakukan oleh kerajaan serta ia mampu diterima baik oleh rakyat, tidak boleh untuk mengambil pendekatan 'pukul rata' kemudian dialaskan dengan pemberian BR1M, kerana pemberian BR1M itu difahami rakyat ianya langsung tiada kaitan dengan pengurangan subsidi keatas bahan bakar berkenaan, malah pemberian BR1M itu difahamai sebagai hasil dari transformasi serta kecekapan kepimpinan YAB PM didalam menguruskan hal ehwal pelaburan dsbnya. Semoga PM masih mampu untuk mendengar 'denyut nadi rakyat' biarpun pilihanraya sudah berlalu pergi namun akan datang ia menyusul lagi.... Anda Mampu Mengubahnya. 

BANDINGKAN NEGARA NEGARA PENGELUAR MINYAK YANG LAIN !

Jangan complain harga minyak..nanti anda akan dituduh tidak mengikut ASWJ dan jalan salafussoleh..lihat mereka dalam gambar ini yang memilih jalan yang lurus dalam situasi ini.. - Dr Maza

Ikulah cara menteri kita, jangan guna kereta.
http://tranungkiteoffline.blogspot.com/

Subsidi Minyak sebenarnya "omong kosong.???

Sinar Harian dedah penipuan subsidi minyak yang tidak wujud?

Subsidi Minyak sebenarnya "Tidak Pernah" wujud..??? 

sinar harian minyak subsidi
sinar harian minyak subsidi

Sumber sisipan Sinar Harian: Apa Kesan Harga Minyak Naik?
Pakar Matematik Gunaan dedah fakta sama ada impaknya untung atau rugikan negara
Penyelarasan subsidi ke atas bebearapa bahan keperluan seperti petrol dan gula bukan sahaja memberikan kesan kenaikan harga keperluan asas lain, malah, pelbagai pihak dari sektor perkhidmatan juga menaikkan cas atas alasan tersebut.
Dalam keadaan yang semakin tertekan ini, kakitangan kerajaan yang bergaji RM3,000 sebulan pun sudah boleh dikategorikan miskin, apatah lagi yang tidak bekerja.

Ironinya, setiap kali kenaikan harga barang, golongan ini disaran berjimat cermat. Bagaimanakah lagi caranya hendak berjimat? Adakah sehingga makan sekali seminggu itu yang dikatakan berjimat? Semua saranan ini tentu sekali tidak akan meredakan kemelut sara hidup yang menyeksakan.
Bagi merungkai permasalahan kenaikan harga ini, ikuti wawancara khas wartawan NOR KHALILAH GUSTI HASSAN (Sinar Harian: 5 Januari 2011) dengan Pakar Matematik Gunaan, Prof Madya Hamid Yeop Yeop Zainuddin. Beliau menggunakan pendekatan Matematik untuk meneliti fakta apakah kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia benar-benar merugikan negara sehingga terpaksa mengurangkan subsidi rakyat.
1) Bolehkah harga bahan api ini diturunkan?


HAMID YEOP:
Ya boleh! Malah boleh diturunkan kepada 30 sen sahaja seliter jika menggunakan formula menurunkan harga minyak dan barang-barang yang sekaligus menghapuskan kemiskinan. Formula ini ditemui semasa kajian pada 2008 yang lalu.
Di pasaran dunia harga bahan api turun dan naik tetapi di Malaysia boleh dikatakan tidak pernah turun asyik naik sahaja.
Sesiapa pun faham ini membuktikan harga minyak di Malaysia tidak ditentukan oleh pasaran dunia. Ketika kita RM2.70 seliter, ada negara lain jual hanya 16 sen seliter (Venezuela).
2) Bagaimanakah boleh dijual begitu murah sekali?
HAMID YEOP:lawak minyak naik
Untuk memudahkan orang awam faham, ambil contoh kelapa sawit. Kita adalah negara pengeluar. Kalau dulu harga sawit RM1,000 satu tan, sekarang dah naik RM3,000. Kita untung atau rugi? Sudah tentu untung 3 kali ganda.
Begitu juga minyak mentah. Malaysia adalah sebuah negara pengeluar minyak dan menganggotai Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC). Jika Malaysia jual kira-kira 700,000 tong minyak mentah sehari pada kadar USD130 Setong (dengan kadar tukaran mata wang RM3.80 untuk USD1 satu ketika dahulu), ini bermakna perolehan setahun adalah USD33 billion iaitu melebihi RM126 billion. Dengan anggaran perolehan melebihi satu trillion ringgit untuk 10 tahun pada kadar disebutkan tadi, bolehkah Malaysia menurunkan harga bahan apinya? Jika benar rakyat didahulukan maka sudah tentulah jual murah didalam negara tetapi jual ikut harga pasaran di luar negara. Ini adalah hasil negara yang sepatutnya dinikmati rakyat.
3) Maknanya, kenaikan harga minyak mentah dunia tidak merugikan negara?
HAMID YEOP:
Ya benar. Bukan sahaja tidak merugikan Malaysia, tetapi sebaliknya mendapat keuntungan berganda. Seperti kelapa sawit, ramai yang tahu tetapi tidak ramai yang tahu pasal telaga minyak. Kita rujuk data 2008 dengan anggaran jualan minyak mentah Malaysia sebanyak 700,000 tong sehari. Oleh kerana minyak dijual dalam dollar Amerika, bagi memudahkan perbandingan, anggapkan kadar tukaran RM kepada USD ialah RM3.50 untuk USD1.
Harga minyak pada Januari 2007 adalah USD50 iaitu RM175 setong. Justeru perolehan setahun bagi 2007 adalah melebihi RM44 billion. Jun 2008, harga minyak telah naik kepada USD138 iaitu RM483 setong. Justeru perolahan setahun sehingga Jun 2009 adalah kira-kira RM123 billion. Ini memberikan tambahan lebihan untung sebanyak RM78 billion. Keuntungan tambahan ini tidak termasuk keuntungan lain seperti petrol dan diesel. Oleh itu, keuntungan sebenar hasil kenaikan harga minyak dunia adalah jauh lebih tinggi.
4) Dengan RM78 billion lebihan untung, lebih banyakkah subsidi?
HAMID YEOP:
Kalau tiada subsidi pun harga minyak boleh diturunkan, apatah lagi jika ada subsidi. Tetapi rakyat kini menanggung beban kenaikan harga minyak yang kononnya disebabkan kenaikan harga minyak dunia. Ramai yang ingin tahu kemanakah perginya lebihan untuk RM78 billion ini? Lagilah tidak logik kita terpaksa pula mengurangkan subsidi. Kita bukan Singapura dan kita tidak boleh ikut Singapura kerana ia negara pembeli bukan pengeluar. Harga di kilang tidak sama dengan harga di kedai.
5) Benarkah ada subsidi dan siapakah yang menerimanya?
HAMID YEOP:
Ketika minyak mentah berharga USD130 setong (RM455 pada kadar tukaran RM3.50 kepada USD1), kerajaan mengumumkan harga sebenar petrol di Malaysia adalah RM3.00 seliter dan diberikan subsidi RM0.30 sen menjadikannya RM2.70 seliter.
Jika benar ada subsidi, adakah subsidi diberikan kepada semua syarikat minyak seperti Petronas, Shell, Mobil, Esso, Caltex, BHP dan lain-lain? Tanpa subsidi atau suatu bentuk persetujuan bayaran tertentu kepada syarikat asing tersebut mustahil mereka mahu jual dengan harga sama seperti dijual Petronas, iaitu RM2.70 seliter.
Sekiranya syarikat asing itu tidak mendapat sejumlah subsidi (sama ada daripada kerajaan atau Petronas atau kedua-duanya), tentu mereka menjual mengikut harga yang memberikan keuntungan masing-masing sebagaimana yang dijual di negara lain. Sebab itu harga Shell di Singapura jauh lebih mahal.
Tinjauan saya mendapati stesen minyak membayar tunai dengan harga RM2.70 daripada pembekal syarikat asing. Daripada jumlah itu, mereka hanya memperolehi komisen RM0.095. Ini bermakna, pengusaha stesen minyak bukan penerima subsidi. Justeru kemungkinan besar subsidi tersebut dibayar terus kepada syarikat asing. Lebih 80 peratus daripada RM33 billion subsidi dibayar kepada syarikat asing.
6) Jadi berapakah sebenarnya subsidi minyak kepada rakyat?
HAMID YEOP:
Berdasarkan RM33 billion yang dikatakan tadi, kita boleh mengetahui penggunaan petrol negara ini dalam setahun adalah kira-kira 110 billion liter. Lebih kurang 301 juta liter sehari.
Mengikut laporan pada tahun 2007, terdapat 3,098 stesen minyak di seluruh negara dengan 40% daripadanya, terutama yang di bandar besar dan lebuhraya beroperasi 24 jam.
Ini memberi gambaran purata jualan harian bagi setiap stesen minyak adalah sebanyak 97 ribu liter sehari, atau hampir 3 juta liter sebulan. Suatu angka yang sukar diterima untuk sebuah stesen minyak kerana, secara purata jualan harian mereka tidak melebihi 20,000 liter.
Jika benar ada subsidi maka angka-angkanya mesti selari dengan pengiraan matematik tadi, tetapi kerana angka-angkanya tidak sekena, maka keputusan ini'menidakkan dan menolak kewujudan subsidi petrol berjumlah RM0.30 sen seliter atau RM33 billion setahun.'
Ada atau tidak subsidi minyak untuk rakyat? Andalah yang menentukan jawapannya.
7) Jika tiada subsidi, rakyat terpaksa membeli dengan harga yang mahal?
HAMID YEOP:
Sepatutnya tidak. Salah satu cara terbaik untuk menurunkan harga minyak adalah dengan menyerapkan terus keuntungan Petronas ke dalam hasil minyak (petrol dan diesel) yang dijual di dalam negara.
Penyerapan keuntungan ini akan membolehkan Petronas menjual Petrol dengan harga lebih rendah. Secara langsung akan menaikkan lagi keuntungan Petronas dengan peningkatan penjualan minyak.
Tindakan inilah yang sebenarnya menangkis persoalan ke manakah perginya keuntungan Petronas.
Lagipun bukan semua pengusaha syarikat asing seperti BHP, Esso, Caltex, Shell dan Mobil membeli minyak mentah dari Petronas. Itupun Petronas tetap mengaut untung berbillion ringgit. Sedangkan dengan harga USD50 setong kerajaan mampu menanggung subsidi berbillion ringgit, inikan pula USD138 setong (RM483).
Bila untung 2 kali ganda sepatutnya turun separuh harga.
Benarkah stok minyak kita akan habis?
HAMID YEOP:
Tuhan jadikan Malaysia unik. Laluan gempa bumi pun tidak menempuh Malaysia. Telaga minyak kita macam telaga air di kampung, dicedok banyak mana pun tidak akan habis. Minyak kita, kalau ambil satu tong dia boleh keluar lagi sehingga tiga tong. Saya banyak mmendapat maklumbalas daripada ramai bekas pelajar saya yang menjadi jurutera di Petronas dan di kawsan carigali.
Untuk satu jangka yang amat lama lagi dakwaan ini tidak benar. Kalau habis pun, saya percaya ketika itu minyak bukan lagi merupakan sumber utama tenaga.
9) Formula ini telah Prof cipta semenjak 2008 tetapi tidak diterima kerajaan. Apa komen Prof?
HAMID YEOP:
Sebagai rakyat biasa yang prihatin saya hanya membantu dan mencadangkan setakat yang termampu. Asalnya pun daripada permintaan salah seorang menteri kabinet. Pada pendapat saya, model ekonomi yang digunapakai sekarang adalah betul pada mereka tetapi salah pada rakyat.
10) Akhirnya apakah harapan Prof?
HAMID YEOP:
Menurunkan harga barang menjadi harapan sebahagian besar rakyat. Saya sedia berkongsi formula ini dengan mana-mana pihak terutamanya perti politik yang berhasrat memerintah negara ini, supaya penjelasan dapat diberikan kepada rakyat jelata. InsyaAllah jika pemerintah melaksanakan formula ini, semua rakyat akan jadi kaya dan dalam tiga tahun Malaysia akan jadi 'World Reserved Bank'.
Sisipan: SINAR HARIAN (5 Januari 2011)
oleh wartawan NOR KHALILAH GUSTI HASSAN

Monday, September 2, 2013

Rakyat akan setuju jika BR1M tidak jadi dinaikkan, maknanya kekal pada RM500 jika itu dapat mengelakkan dari harga minyak naik 20 sen.

Kenaikan BR1M LEBIH TINGGI Nilai Berbanding Kenaikan 20 sen Petrol RON95 - DiMana LogikNya ? 

 Kejutan kenaikan harga Petrol RON95 mungkin dah berlalu kot, jadi apakata kita baca apa rasionalnya Najib mahu naikkan juga 20sen walaupun sebelum ini pernah berjanji tidak akan naik sekiranya menang PRU13.

Dari Bern... eeeeeeeh, kejap kejap..... ni yang nak kena balun ni Najib atau Penasihat ?

Ok, sambung balik ..... Dari Bernama -

Kenaikan harga minyak merupakan satu proses pengukuhan ekonomi bagi jangka pendek dan sederhana, yang akhirnya bertujuan memberi kesan positif kepada kesejahteraan rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata sekiranya ekonomi negara terjejas, ia akan mendatangkan kesan buruk kepada rakyat sepertimana keadaan di sesetengah negara luar yang menerima kesan amat berat apabila mereka gagal menangani ekonomi mereka dengan baik.

Maksud Najib, jika harga minyak tidak di naikkan 20 sen, ekonomi negara akan terjejas ! 

Kenapa ek ? Saya difahamkan harga minyak dunia dalam trend menurun.

Petronas president/group chief executive officer Tan Sri Shamsul Azhar Abbas told a media briefing following the release of the company’s second-quarter financial results ended June 30, that cost remained a major concern, especially in light of the downtrend in crude oil prices.
( KLiK )

 
Dan Najib juga tidak ada sebut apa2 tentang kenaikan harga pasaran minyak ..... ( jadi diharap janganlah ada blogger yang memandai beri hujah harga minyak dunia naik )

Bagi saya yang tak pandai ekonomi tapi pusing macamana pun akan turut merasa kesan kenaikan ini, kesimpulan saya hanya satu - kerajaan tak cukup duit.

"Kita nak tentukan bahawa kesan yang merupakan bebanan kepada rakyat ini, kita pastikan di tahap paling minimum dan kita akan besarkan lagi jaringan keselamatan sosial, seperti yang saya katakan tadi, termasuk kenaikan kadar pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M," kata Najib.

Maksud Najib, kadar BR1M akan dinaikkan supaya kesan kenaikan 20 sen ini tidak akan membebankan rakyat. Adakah Najib merujuk kepada JANJI beliau mahu naikkan kadar BR1M kepada RM1200 tempuhari ?

Mana aci ! Yang itu dah dijanji sebelum harga minyak naik ..... Najib masa tu tak kata pun sebab kenaikan BR1M kepada RM1200 adalah kerana kerajaan akan naikkan harga minyak ! ...... dan kalau tak silap, Najib juga janji tak akan naikkan harga minyak kalau menang PRU13.

Kalaupun naik kepada RM1200 bukannya banyak pun sebab mengikut kata Datuk Ahmad Maslan - "Apabila BRIM dinaikkan kepada RM1,200 ia akan diterjemahkan dengan membantu perbelanjaan isi rumah untuk dua bulan, 10 bulan lagi mereka perlu usahakan sendiri," KLiK.

Itu tidak mengambilkira harga minyak akan naik 20sen.

JADI MUNGKIN NAJIB NAK NAIKKAN BR1M KEPADA RM3000 KOT ! ! !

OK, Najib juga berkata yang hasil dari rasionalisasi subsidi minyak ini, kerajaan akan menjimatkan RM1.1 billion setahun.

Perdana Menteri berkata melalui dasar rasionalisasi subsidi bahan api ini yang akan bermula esok, kerajaan akan menjimatkan sejumlah RM1.1 bilion pada tahun ini. KLiK.

Untuk pengetahuan, kos BR1M  melibatkan peruntukan sebanyak RM2.6 bilion dan dijangka memberi manfaat kepada 5.2 juta isi rumah, iaitu kira-kira 80 peratus daripada jumlah isi rumah di Malaysia. ( KLiK )

RM2.6 billion jika kadar BR1M pada RM500. 

LOGIK MUDAH bagi seorang rakyat biasa macam saya - Kalau BR1M TIDAK DINAIKKAN kepada RM1200 ( jika bilangan penerima BR1M tetap sama ), kerajaan akan dapat jimat LEBIH BANYAK berbanding kenaikan harga minyak 20 sen !

Naik Petrol RON95 sebanyak 20 sen - kerajaan akan jimat RM1.1billion
Naik BR1M sebanyak RM700 - tambahan dana RM3.6 billion

Dimanakah LOGIKnya ? ? ? BETUL TAK DATUK SERI NAJIB ?


Bukan semua orang pun dapat BR1M. Dan bukan semua yang tak dapat BR1M itu orang kaya. Kenaikan RON95 sebanyak 20 sen akan menyebabkan kesan yang besar kepada ekonomi negara dimana banyak harga barang2 keperluan akan ikut sama naik. Kesannya PASTI jauh lebih besar nilainya dari kenaikan BR1M sebanyak RM700 ( kepada mereka yang dapat ). 

KESIMPULAN MUDAH saya - Kalau dah takde duit, buatlah macam takde duit ! Berterus terang jelah. Rakyat akan setuju jika BR1M tidak jadi dinaikkan, maknanya kekal pada RM500 jika itu dapat mengelakkan dari harga minyak naik 20 sen. 

Malahan, saya juga percaya rakyat lebih rela hilang kesemua BR1M jika itu dapat menurunkan harga minyak sebanyak 40 sen ! ( kalau mengikut perkiraan mudah diatas )

Ini adalah pandangan/pengiraan mudah seorang rakyat biasa, mungkin para penasihat Najib dapat berikan justifikasi yang lebih menyakinkan. Tak perlulah guna ayat2 yang bombastik, rakyat cuma nak tahu RM dan Sen jer.

PS - Itu belum kira satu lagi berita yang pasti mengujakan ini -

Keselesaan Rakyat Diambil Kira Sebelum Tarif Elektrik Disemak - Mahdzir Khalid

Biasanya sebelum naik harga, akan keluarlah bunyi2 macam ni, kan ? kan ?

BENARKAH BN MENANG BARANG NAIK?? Minyak RON95 & Diesel Naik 20 Sen Tengah Malam Ini - Najib


PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin mengumumkan kenaikan harga minyak RON95 dan diesel sebanyak 20 sen bermula tengah malam ini.

Ini merupakan salah satu langkah rasionalisasi subsidi oleh kerajaan, katabeliau dalam sidang akhbar di sini, Isnin.

Pada masa ini kerajaan menanggung subsidi sebanyak 83 sen seliter bagi RON95 dan RM1 seliter bagi diesel, kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Jumlah bahan api yang diperuntukkan oleh kerajaan bagi tahun ini ialah RM24.8 bilion.

Pengurangan subsidi sebanyak 20 sen ini bermakna kerajaan masih memberi subsidi sebanyak 63 sen seliter bagi RON95 dan 80 sen seliter untuk diesel.

Bagi mengurangkan bebanan golongan berpendapatan rendah dan mudah terjejasberikutan rasionalisasi subsidi bahan api, kerajaan akan meningkatkan pemberian BR1M dalam Bajet 2014 yang jumlahnya akan diumumkan dalam ucapan bajet.

Najib terdahulu mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa dasar fiskal yang berlangsung setiap enam bulan sekali.
 


Anggaplah ini sebagai satu hadiah sempena menyambut kemerdekaan dari Barisan Nasional buat rakyat Malaysia...

Ini laporan dari Malaysiakini..

Diesel, RON95 naik 20 sen  
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan diesel dan minyak petrol RON95 naik 20sen seliter mulai tengah malam ini.  
Najib mengumumkan perkara itu dalam sidang media di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya sebentar tadi. Menurutnya, ini salah satu langkah rasionalisasi subsidi oleh kerajaan,  
Sehubungan itu, RON95 akan berharga RM2.10 seliter manakala diesel pula RM2.00 seliter.  
Ini kenaikan pertama sejak kenaikkan sama pada Disember 2010.
Hemmm.... macam mana perkara penting macam nie boleh jadi flip-flop...
Atau mungkin harga minyak di stesen petron sahaja yang tak naik...???
Mampukah kerajaan membendung kenaikan harga barang selepas kenaikan harga petrol dan diesel selepas ini...?? mampu ke hasan malik, menteri kpdnkk memantau kenaikan harga barang?
Baru je bulan lepas tarif elektrik naik, bulan nie petrol pulak naik, bulan depan apa pulak yang nak naik...???

Hari ini minyak naik.. esok barang asas dan juga keperluan hidup pasti akan turut naik, kerana diesel dinaikkan harga.

Oleh itu pengusaha akan memindahkan kos tambahan yang mereka tanggung disebabkan Diesel dinaikkan harga oleh Presiden UMNO itu kepada pengguna..

Ada Najib peduli semua itu??.. Ada pemimpin-pemimpin UMNO yang bantah tindakan Najib itu?

Mereka tak akan peduli semua itu sebabnya biarpun harga minyak meningkat kepada RM100 bagi satu liter sekalipun.. mereka tak merasakan keperitannya sebabnya.. kita rakyat yang menanggung segala perbelanjaan mereka itu..

Sikit hari lagi GST pula akan menghimpit kehidupan rakyat.. sila baca di SINI

Tun M: Masuk Umno Kerana Mahu Kaya ..... Ramai semakin meluat dengan Karenah Pemimpin Umno

Masuk Umno Kerana Mahu Kaya, Beri Peluang Kepada Orang Muda Bersihkan Umno

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa supaya Umno dibersihkan menjelang pemilihan parti nanti kerana ramai yang memasuki parti tersebut semata-mata mahu menjadi kaya. Beliau juga turut meminta supaya pemimpin baru dan muda diberikan peluang kerana hanya dengan langkah tersebut Umno akan dibersihkan.

"Bahkan pemimpin Umno di semua peringkat dianggap menyertai Umno bukan kerana bangsa, agama dan negara tetapi ingin memperkayakan diri.

"Hanya dengan memberi kepimpinan Umno kepada orang muda dan belum tercemar barulah pembersihan Umno boleh menjadi kenyataan dan diterima oleh masyarakat," kata Dr Mahathir yang dipetik dalam satu wawancara akhbar Mingguan Malaysia hari ini.

Dalam wawancara itu lagi, Dr Mahathir turut membidas golongan muda zaman ini yang dilihatnya terlalu mengagumi barat serta corak politik liberal barat tetapi pada masa sama masih bergantung kepada bantuan kerajaan.

"Kita dapati ada di antara mereka, termasuk yang terpelajar, yang berpendapat perjuangan Umno untuk bangsa, agama dan negara tidak lagi relevan. Mereka berpendapat perjuangan untuk bangsa Melayu adalah lapuk dan ketinggalan zaman.

"Yang anehnya ialah mereka sendiri berjaya kerana menikmati dasar kerajaan untuk menolong mereka," kata beliau lagi.

Walaupun golongan muda dilihat penting demi masa depan Umno, Dr Mahathir berkata parti tersebut masih perlu berhati-hati dengan golongan terpelajar yang berpandangan politik liberal kerana bimbang ia akan memesongkan matlamat parti utama kaum Melayu tersebut.

"Kalau mereka ini menyertai Umno, besar kemungkinan Umno akan bertukar menjadi parti yang tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan negara, tetapi parti liberal ala barat.

"Mereka perlu diberi kursus politik Melayu dan perjuangan Umno mesti diadakan. Walaubagaimanapun, kemasukan mereka adalah penting jika Umno ingin membersihkan imej mereka," ujarnya lagi.

Tak tumbuh tak melata, tak sungguh Tun M tak kata

Sunday, September 1, 2013

CINABENG TOLAK BN HABIS-HABISAN PADA PRU YANG LEPAS!

Ini adalah data sebenar rakyat yang mengundi di Malaysia. Kat sini dah terang lagi bersuluh, Cinabeng dah tak mau kat BN!

Perlu ke nak jaga hati mereka ni? Perlu ke bagi mereka tanglung untuk gembirakan mereka? Sudah-sudahlah tu nak menjaga hati kaum yang tak pernah bersyukur ni...

Jagalah bangsa Melayu dan Bumiputera yang tanpa berbelah bahagi menyokong UMNO & BN
 

DAP Tengok Tanda Putera?!

PAS Nasihat DAP Tengok Tanda Putera?!

PAS menasihatkan pemimpin-pemimpin DAP dan semua pihak yang membuat bantahan supaya menonton filem Tanda Putera terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang komen negatif atau mengambil tindakan drastik menghalang tayangannya.
Timbalan Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, filem arahan Datuk Paduka Shuhaimi Baba itu merupakan salah satu medium terbaik menyebarkan fakta sejarah kepada generasi pasca merdeka, sekali gus yakin semua pihak yang terlibat dalam pembikinannya melakukan kajian terperinci.
Menurutnya, pihak yang berasakan terdapat kesilapan dalam pembikinan Tanda Putera selepas menonton filem itu boleh membincangkannya secara membina untuk diperbetul bagi kepentingan generasi akan datang.
Dalam masa sama, beliau turut mencadangkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia menyiarkan filem itu di Dewan Rakyat dan Dewan Negara atau lokasi khusus bagi semua pemimpin menontonnya dan membuat penilaian.
"Bagi saya filem itu berasaskan fakta sejarah, jadi semua pihak yang terlibat dalam pembikinannya mesti membuat kajian, buat satu cerapan mengenai fakta-fakta yang mahu dipertontonkan sama ada di peringkat penulis skrip, pengarah atau penerbit.
"Saya yakin kajian sudah dibuat sebab jika tidak dan fakta itu salah, maka akan dikritik, ditohmah dan macam-macam lagi kerana kita tahu sejarah tidak boleh diubah. Cuma untuk berlaku adil saya mencadangkan tontonlah dulu," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Filem itu sebelum ini mencetuskan kontroversi selepas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng melarang tayangannya di negeri ini kerana mendakwa terdapat babak yang berbaur perkauman.
Walau bagaimanapun, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kemudiannya menyatakan beliau tidak pernah menghalang tayangannya sebaliknya hanya menasihatkan pengusaha panggung wayang di negeri tersebut berbuat demikian.
Mengulas mengenai arahan Guan Eng itu, Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu mengakui beliau turut keliru dengan kenyataan bercanggah Ketua Menteri berkenaan.
Sementara itu, mengulas cadangannya supaya semua Ahli Parlimen dan Senator dipertontonkan filem tersebut, menurut Takiyuddin, usaha tersebut boleh dilakukan bagi memberi peluang kepada semua pihak menyatakan pandangan dan kritikan.- sumber

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan untuk tidak menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA)


Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan untuk tidak menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) kerana ia akan memudaratkan kesejahteraan 12.5 juta pekerja di negara ini.
 Presidennya, Khalid Atan berkata, maklum balas diterima daripada organisasi mesra buruh di Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain menunjukkan golongan pekerja akan menjadi mangsa kepada perbadanan besar kerana ia mengutamakan keuntungan pemegang saham.

Beliau berkata, perjanjian itu juga meminggirkan banyak konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mengenai hak pekerja dan dengan itu akan mendedahkan pekerja di Malaysia kepada eksploitasi.
Turut menjadi kebimbangan ialah kos penjagaan kesihatan di Malaysia yang kini telahpun meningkat 10 peratus setiap tahun dan akan semakin meningkat ekoran harga ubat yang mahal, sekali gus semakin membebankan pekerja khususnya dalam sektor swasta.Khalid berkata, perjanjian itu juga akan membenarkan firma AS menggaji pekerja asing dan dengan itu memberi tekanan kepada kadar upah dan menjejaskan matlamat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Menurutnya, perjanjian itu juga akan memberi hak kepada syarikat AS untuk menyaman kerajaan menerusi penyelesaian pertikaian pelabur.

Khalid berharap kerajaan akan memberi pertimbangan serius kepada nasib pekerja dan kesejahteraan negara secara menyeluruh sebelum menandatangani perjanjian itu kerana perbadanan besar akan mengutamakan kepentingan mereka. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...