Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, January 23, 2016

Apa dah jadi dengan UMNO Kedah?Najib sedang menggali kuburnya sendiri dengan bantuan rakan-rakan


TINDAKAN GUILNG MUKHRIZ GUGAT BN DI PILIHANRAYA SAWARAK

ITS WRONG TIMING WHEN SARAWAK IS FACING ELECTION

Saya telah menerima sebuah mesej dari seseorang yang sangat berpengaruh dalam kerajaan  Sarawak dan penyokong kuat kepada Ketua Menteri Sarawak Datuk Adenan Satim yang saya kenal lama dan sangat saya hormati( Bagi saya dia adalah paling layak untuk gantikan Datuk Seri Najib).

Mesej ini saya terima berikutan dengan tindakan gopoh gapah pemimpin -pemimpin UMNO Kedah dengan diketuai oleh Ahmad Bashah yang  mahu menggulingkan Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah untuk beliau  menggantikannya.

Mesej itu berbunyi: As'Salam Tan Sri,apa dah jadi dengan UMNO Kedah?

Jawapan saya : Najib sedang menggali kuburnya sendiri dengan bantuan rakan-rakan.Sedih.Dia tidak sedar ramai orang hanya berpura-pura setia padanya termasuk pegawai-pegawai kerajaan sendiri.Kesetiaan politik hanya kerana kepentingan  diri masing-masing. Ahmad Bashah dah tak sabar nak jadi MB. Baginya do or die dan demikian juga rakan-rakannya kerana jika Mukhriz terus jadi MB harapan mereka punah samasekali  di Kedah pada pilihanraya akan datang. Tak ada peluang  nak jadi calun pun.

Jawapan yang saya terima: It is a wrong timing when Sarawak is facing election.

Saya pun baru tersedar ada kaitannya dengan Sarawak yang merupakan fix deposit  BN.Apatah lagi dengan orang yang gila nak jadi menteri besar dan juga Najib yang hendak selamat sebagai PM. Tentunya  tidak mengambil kira perasaan orang Sarawak dan juga KM Sarawak dan kesannya kepada Pilihanraya Negeri Sarawak kelak.

Saya baru ke Sarawak  dan saya amat malu ketika berjalan kaki bersama kawan-kawan di bandar  Kucing, ada orang berteriak dg kuat kepada saya  dari seberang  jalan : Datuk Bila Najib nak  turun, suruh dia turun cepat lah.Kawan-kawan saya ketawa.

Sebenarnya apa yang berlaku adalah proses sama yang berlaku kepada pemimpin-pemimpin negara yang hendak menyelamat  diri pada saat-saat terakhir.

Najib dalam keadaan panik, hilang perhetongan dan kewarasan walaupun nampak tenang dengan denial sydrom nya tetapi tindaknya adalah menampakan kepada rakyat  dirinya yang sebenar.

Dia lupa kepentingan Adenan Satem,dia  lupa Sarawak sebagai fix deposit dan dia ingat hanya UMNO  boleh selamatkannya.

Salam hormat dan simpati saya kepada Adenan Satem.


Nota:  Maaf jika terdapat  sebarang kesilapan ejaan.

 

Friday, January 22, 2016

6 Tahun Gantungan Kepada PC UMNO Kedah di Alor Setar ? Adakah Benar dan Adil?9 orang dari Umno Teluk Kemang telah pun dihadapkan ke Tribunal Disiplin atas alasan seseorang ahli Umno itu tidak boleh membuat sebarang Press Conference untuk menyuruh mana2 pemimpin untuk meletakkan jawatan ataupun menunjukkan sikap bahawa tidak ada kenyakinan terhadap kepimpinan seorang pemimpin yang telah dilantik itu.

Jadi apa yang berlaku di Alor Setar malam tadi adalah perkara yang sama.

Kalau 9 orang dihadapkan ke Tribunal Disiplin daripada  Umno Teluk Kemang dan akhirnya mereka telah dijatuhi hukuman gantung hak untuk memilih dan dipilih selama 6 tahun,  GKCM menuntut perkara yang sama supaya Tribunal Umno dan juga Umno mengambil tindakan terhadap mereka ini. Tidak boleh berlaku Double Standard dalam membuat sebarang keputusan tentang Umno.

Apa yang kami mahu di sini adalah KEADILAN DAN KESAKSAMAAN.


Kami mahu 6 tahun juga dijatuhkan kepada semua yang berada di PC di Alor Setar semalam.
MEMORANDUM
GABUNGAN KETUA CAWANGAN MALAYSIA
21 JANUARI 2016


Kami memandang serius kenyataan akhbar yang telah di buat oleh beberapa pemimpin UMNO Kedah di Hotel Grand Alora pada 20 Januari 2016.
Semua Ketua Bahagian kecuali Jerlun , Kulim Bandar Baru dan Padang Terap telah hadir menyatakan pendirian mereka yang telah hilang kepercayaan terhadap YAB Datuk Seri Muhkriz sebagai Menteri Besar Kedah.
Antara petikan kenyataan mereka ialah :
1. Muhkriz yang juga merupakan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah gagal menjalankan tanggungjawabnya di negeri tersebut.
2. Beliau gagal dalam mengetuai dan menggerakkan jentera parti selepas mengambil alih kepimpinan parti di negeri Kedah.
3. Sebagai Menteri Besar , beliau juga gagal mengurus tadbir kerajaan negeri secara berkesan.
4. Dalam pada itu, Muhkriz turut gagal menyatukan kepimpinan dan jentera parti di semua peringkat negeri.
5. Beliau juga gagal membuat perancangan strategik bagi menghadapi Pilihan Raya Umum 14 nanti.
Kenyataan terancang di hadapan media ini jelas melanggar perlembagaan parti.
Sembilan orang UMNO dari Telok Kemang telah dihadapkan ke Tribunal Displin UMNO pada 2 Disember 2015 kerana menyarankan agar Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak melepaskan jawatannya sebagai Presiden UMNO dan mereka dijatuhi hukuman gantung hak ahli selama 6 tahun.
Sehubungan dengan itu, GKCM mendesak agar kesemua Ketua Bahagian, Ketua Cawangan dan Ahli yang hadir untuk membuat kenyataan dan memberi sokongan terhadap sidang media di Hotel Grand Alora pada 20 Januari 2016 dihadapkan ke Tribunal Lembaga Displin UMNO dan seterusnya digantung keahlian mereka selama 6 tahun sama seperti yang berlaku kepada kumpulan Telok Kemang tempohari.
Keadilan dan kesaksamaan dalam UMNO hendaklah dipelihara pada setiap masa. Kami menanti keputusan yang setimpal dari UMNO.
Sekian terima kasih
KAMARULAZMAN HABIBUR RAHMAN
PENGERUSI GKCM
 
KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini berkata tidak ada keperluan untuk mengambil tindakan disiplin terhadap 14 orang Ketua Umno Bahagian di Kedah.

Beliau berkata Ibu Pejabat Umno telah memantau sidang media oleh ketua-ketua bahagian itu di Alor Setar semalam, yang meminta presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan perubahan ke atas kepimpinan tertinggi parti di negeri itu.  
  
"Mereka berharap agar Presiden Umno dapat segera membuat perubahan demi kelangsungan parti dan kepentingan rakyat negeri itu," katanya dalam kenyataan di sini.

Justeru itu, tidak timbul isu di mana Setiausaha Agung Umno perlu mengambil tindakan disiplin terhadap 14 orang Ketua Umno Bahagian Negeri Kedah tersebut, katanya.

Dalam sidang media tersebut, hampir kesemua Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) dan anggota Parlimen Umno Kedah telah menyuarakan hilang keyakinan mereka terhadap kepimpinan Mukhriz sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri. - Bernama 

Thursday, January 21, 2016

PENDEDAHAN perkara sebenar disebalik isu tolak Mukhriz


PENDEDAHAN perkara sebenar disebalik isu "Pakatan Haram Ahmad Bashah" tolak Mukhriz

SHAH ALAM - Ketua Wanita Umno Kedah, Datuk Maznah Hamid hari ini mendedahkan perkara sebenar disebalik sidang media Umno negeri itu yang menarik sokongan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Mendedahkan perkara itu, katanya, sebelum sidang media itu, mereka (kepimpinan Umno Kedah dan bahagian) telah dipanggil untuk menghadiri satu taklimat tertutup bersama kepimpinan.

"Selaku ketua sayap negeri dan bahagian, saya hadir untuk mengetahui perkembangan parti terutamanya di Kedah.

"Sebaik sampai langsung tiada mesyuarat mesyuarat taklimat, sebaliknya saya dan beberapa pemimpin lain diminta ke barisan depan untuk menyertai sidang media, sedangkan kami tak tahu apa sebenarnya dan tujuan sidang media diadakan," katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas sidang media yang diketuai Timbalan Pengerusi Umno Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Hanipah bersama hampir keseluruhan kepimpinan Umno Kedah semalam.

Katanya lagi, tidak semestinya kehadiran beliau di situ menyokong tindakan itu, sebaliknya hanya ingin mengetahui perkara sebenar.

"Saya amat berharap kepada kepimpinan Umno agar semua kembali rasional dalam membuat keputusan.

"Janganlah kita membuat sesuatu yang menyusahkan rakyat dan merugikan bangsa kit sendiri. Semoga Kedah kembali aman sejahtera," katanya.
 
DS Mukhriz Mahathir memegang 2 jawatan tertinggi di Kedah iaitu :

1. Pengerusi UMNO negeri Kedah
2. Menteri Besar Kedah

Sebagai Pegerusi UMNO negeri, kita rujuk Fasal 12.5 Perlembagaan UMNO

Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan negeri hendaklah dilantik oleh Presiden yang mereka memegang jawatan masing-masing selama tempoh Majlis Tertinggi tetapi boleh berhenti atau diberhentikan oleh Presiden pada bila-bila masa.
Untuk jawatan Menteri Besar Kedah pula, kedudukan Mukhriz Mahathir hanya boleh ditentukan menerusi undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri atau kuasa pada Jemaah Pemangku Sultan Kedah.


Oleh kerana tiada sidang DUN Kedah sekarang, kuasa membuat keputusan berkaitan kedudukan Mukhriz tertakluk di bawah Jemaah Pemangku Sultan Kedah kerana Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, Sultan Kedah ketika ini memegang jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong.
Perkara 34. Ketidakbolehan Yang di-Pertuan Agong, dsb. 
(1) Yang di-Pertuan Agong tidak boleh menjalankan fungsinya sebagai Raja Negerinya kecuali fungsinya sebagai Ketua agama Islam.
Kita tunggu dan lihat apa yang akan berlaku seterusnya.

Dalam masa yang sama, politik ini ibarat viscous cycle tetapi dalam masa yang sama, seperti satu trend di mana kepimpinan UMNO tidak lagi menggunakan saluran dalaman parti untuk mengemukakan permasalahan.    

Akibatnya, akan timbul pelbagai spekulasi yang tidak enak tentang parti UMNO dan pakatan pembangkang akan tepuk tangan keriangan kerana rakyat tidak lagi fokus kepada betapa teruk dan tidak efesiennya Pembangkang.

Ironinya, ahli-ahli parti diminta dan dimomokkan supaya menghormati kepimpinan, tidak menegur secara terbuka dan menggunakan saluran dalaman parti

 

UMNO KEDAH KEPIMPINAN RETAK MENANTI BELAH .ADAKAH RAKYAT TERBELA??

Apa yang akan berlaku seterusnya? 
DS Mukhriz Mahathir memegang 2 jawatan tertinggi di Kedah iaitu :
1. Pengerusi UMNO negeri Kedah 2. Menteri Besar Kedah
Sebagai Pegerusi UMNO negeri, kita rujuk Fasal 12.5 Perlembagaan UMNO

Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan negeri hendaklah dilantik oleh Presiden yang mereka memegang jawatan masing-masing selama tempoh Majlis Tertinggi tetapi boleh berhenti atau diberhentikan oleh Presiden pada bila-bila masa.
Untuk jawatan Menteri Besar Kedah pula, kedudukan Mukhriz Mahathir hanya boleh ditentukan menerusi undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri atau kuasa pada Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

KONFLIK UMNO KEDAH & MUKHRIZ MAHATHIR - KESUDAHANNYA

Satu Malaysia sudah tahu tentang isu politik terbaru ini. Parti UMNO sekali lagi menjadi topik panas perbualan rakyat. 
MiM sertakan 2 laporan berita daripada kedua-dua pihak yang terlibat.

Laporan pertama:  
Pemimpin Umno Kedah hilang kepercayaan terhadap Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah dan Pengerusi Umno negeri, kata Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah. 
Sehubungan itu, katanya, seluruh kepimpinan Umno Kedah merayu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membuat perubahan segera terhadap kepimpinan tertinggi parti negeri dan jawatan Menteri Besar Kedah. 
Ahmad Bashah berkata, Mukhriz yang juga merupakan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Kedah gagal menjalankan tanggungjawabnya sebagai pemimpin di negeri tersebut.

“Beliau gagal dalam mengetuai dan menggerakkan jentera parti selepas mengambil alih kepimpinan parti di negeri Kedah.

“Sebagai menteri besar, beliau juga gagal mengurus tadbir kerajaan negeri secara berkesan,” katanya selepas perjumpaan tertutup pemimpin Umno negeri di Grand Alora Hotel, Alor Setar, sebentar tadi.

Dalam pada itu, Mukhriz turut dituduh gagal menyatukan kepimpinan dan jentera parti di semua peringkat negeri.

“Beliau juga gagal membuat perancangan strategik bagi menghadapi Pilihan Raya Umum 14 nanti,” katanya yang dipetik laporan Bernama - Sumber
 Anda baca pula KENYATAAN AKHBAR MB KEDAH :
 
Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir menyerahkan kepada rakyat untuk menilai sendiri prestasi beliau sejak dilantik menerajui pentadbiran negeri berkenaan. 
Katanya dalam satu kenyataan, kedudukan beliau sekarang adalah atas mandat dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat. 
Selain itu Muhkriz berkata, kedudukan beliau sebagai menteri besar ini juga adalah atas perkenan Sultan Kedah setelah dicadangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. 
“Saya mendengar kenyataan yang dikeluarkan oleh sebahagian daripada kepimpinan Umno Negeri yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah di Alor Setar petang tadi. 
“Kedudukan saya sebagai Menteri Besar adalah atas mandat dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dan juga atas perkenan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah setelah dicadangkan oleh YAB Perdana Menteri,” katanya dalam satu kenyataan, malam ini.‎
 Katanya, beliau memegang amanah untuk berkhidmat dengan sebaiknya demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat 
“Rakyat dan pengundi jua yang akan menilai kemampuan pentadbiran saya,” katanya - Sumber

Adakah Ahmad Bashah Bakal Menteri Besar Kedah Yang Baru?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...