Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, September 19, 2014

Anwar, PKR dan Dap Berjaya Memporak perandakan Rumahtangga PAS di Muktamar Pas 2014

Kini Haron Din Rayu Henti Serangan Terhadap Hadi Awang, Akui Keadaan Sudah "Cukup Panas"

Datuk Dr Haron Din mengarahkan perwakilan muktamar yang bersidang hari ini menghentikan perbahasan berkenaan isu perbezaan pendapat antara Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan kepimpinan lain parti.

Keadaan sudah ‘cukup panas’, kata timbalan mursyidul am PAS itu sambil mengarahkan mana-mana perwakilan yang ingin membawa isu berkenaan supaya tidak lagi berbuat demikian.Katanya, isu itu sudah difahami kepimpinan tertinggi PAS dan mereka akan mengulasnya dalam sesi penggulungan. 

"Saya arahkan isu itu berhenti setakat itu saja. Isu itu tutup kerana semua sudah mendapat maklumat dan akan diulas dalam penggulungan,” katanya.

Haron berkata demikian kepada perwakilan dalam satu sesi khas sebelum Muktamar Tahunan PAS ke-60 bersambung semula pada hari kedua petang ini selepas berehat untuk solat Jumaat.

Katanya, perwakilan tidak lagi perlu membangkitkan isu itu kerana semua pihak termasuk perwakilan sedia maklum berkenaan situasi itu.

"Jangan dipanaskan barang yang sudah panas, takut tidak baik.

"Kita sampai ke peringkat panas, iaitu isu sedikit kelainan pendapat antara presiden dengan yang lainnya.

"Sudah banyak kita bercakap, saya rasa isu yang hendak disampaikan kepada muktamirin dan muktamirat (peserta muktamar) sudah sampai," katanya.

Isu perbezaan pendapat antara Hadi dengan kepimpinan PAS dan rakan komponen Pakatan Rakyat, PKR dan DAP, hangat dibincangkan dalam muktamar kali ini.

Isu berkenaan menguji keutuhan kepimpinan PAS yang kini dilihat terbahagi antara kumpulan penyokong presiden dan kumpulan profesional penyokong Pakatan Rakyat.

Perbezaan pendapat itu menyaksikan beberapa pemimpin PAS penyokong Pakatan secara terbuka mengkritik Hadi ekoran tindakannya yang enggan menerima Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor seperti dituntut DAP dan PKR. – 19 September, 2014. 
 
Video Kerana AnwarIbrahim PAS Doa Laknat Sesama Meraka Dalam PAS


Seorang perwakilan di Muktamar PAS mengambil peluang dalam ucapannya untuk membacakan doa yang mengutuk pemimpin parti – termasuk timbalan presiden Mohamad Sabu dan dua ADUN parti itu di Selangor. 


AS Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin membacakan doa sepanjang 20 minit memohon laknat Allah terhadap dua ADUN PAS iaitu Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) yang disebelum ini dilabel sebagai derhaka dan belot kerana melanggar keputusan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul HAdi Awang dan MAjlis Syura Ulama.

Dua ADUN tersebut sebelum ini menyokong presiden PKR sebagai calon menteri besar Selangor yang baru dalam pengakuan berkanun mereka walaupun PAS pusat memutuskan untuk terus menyokong kepimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Selangor.

Dalam doanya itu, beliau turut meminta agar Timbalan Presiden parti tu, Mohamad Sabu tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan presiden PAS.

Beliau juga berkata Saari dan Hasnul ibarat ejen perosak dalam parti itu, dengan memetik perumpamaan “nila setitik yang merosakkan susu sebelanga”.

“Sekarang kita ada dua nila – satu Cap Hulu Kelang dan satu Cap Morib, mereka nila yang sangat beracun,” katanya dalam doa itu sambil menadah tangan.

Kebanyakan perwakilan yang bersidang di bawah khemah besar di Parit Salleh Ros, Batu Pahat itu dilihat turut menadah tangan dan melaungkan ‘Allahuakbar’

Malah, ada juga sebilangan para wartawan yang turut menadah tangan.

HJ HADI SERING PONTENG MESYUARAT DI DEDAH!.

SUMBER....
AKHIRNYA tembelang Hj Hadi Awang yang sering tidak hadir mesyuarat di dedahkan oleh Perwakilan Pemuda PAS hari ini. Wakil Pemuda tersebut menegur Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang kerap kali tidak hadir dalam mesyuarat parti khususnya melibatkan agenda penting seperti proses pembuatan keputusan isu-isu berbangkit termasuk kemelut pelantikan Menteri Besar Selangor yang baharu. Ini bukan rekaan dari IBM, tapi, wakilnya Mohamad Sany Hamzah (gambar bawah kanan) menegur Hadi secara berlapik dengan meminta pembantu Hadi menjaga diari pemimpin itu sebaik mungkin agar beliau punya masa untuk menyertai mesyuarat parti pada masa akan datang. Malah kata Sany, kehadiran Hadi juga penting agar parti dapat mencapai keputusan secara sepakat dan bagi mengelakkan sebarang keputusan dibuat bersendirian. Mutakhir ini ketidakhadiran Presiden kita dalam dua atau tiga siri mesyuarat Pakatan. Sebab itu kita minta pada sesiapa yang menjaga diari Presiden, kena jaga diari betul-betul  Kita mahu dalam mesyuarat yang penting ini kita mahukan kehadiran Tuan Presiden untuk membuat keputusan, baik yang kecil, baik yang besar, ujar beliau. 

Hadi sebelum ini dikatakan tidak hadir dalam beberapa siri mesyuarat bersama rakan komponennya, PKR dan DAP khususnya berhubung calon Menteri Besar Selangor. Sebaliknya, PAS sering diwakili oleh Timbalan Presiden, Mohamad Sabu atau Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dalam mesyuarat Pakatan Rakyat, termasuk sewaktu kali pertama gagasan itu menetapkan untuk mengangkat Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor pada 23 Julai lalu. Hendak buat keputusan ini tidak boleh bersendirian, kena bincang baik-baik ketiga-tiga parti ini kerana yang kita mahu lawan adalah Umno-Barisan Nasional (BN), katanya. IBM difahamkan, perbahasan begitu hangat  di sesi petang hari kedua Muktamar PAS Pusat Kali Ke-60, apabila seorang perwakilan mencadangkan kepimpinan parti menyatakan pendirian untuk menolak jawatan Menteri Besar Selangor, sekiranya ADUN daripada parti itu dipilih oleh Sultan Sharafuddin Idris Shah. Keadaan dalam dewan gamat ketika beliau meminta persetujuan perwakilan lain untuk berpegang dengan konsensus bahawa kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik PKR. 

Pemuda sarankan mereka mahukan penegasan daripada kepimpinan,yang hadir hari ini. Jika benar Sultan melantik Menteri Besar dari kalangan ADUN PAS, Pemuda sarankan kita tolak jawatan yang ditawarkan. Setuju atau tidak?, soalnya sehingga mencetuskan dua reaksi berbeza daripada perwakilan. Perwakilan pada mulanya menyokong, namun semakin Mohd Sany berucap mereka mula memprotes desakan itu sehingga wakil Pemuda itu di 'boo'. Keadaan gamat itu bagaimanapun terkawal apabila Pengerusi Tetap, Abu Kassim Abdullah beberapa kali menenangkan keadaan. Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah akan memilih calon Menteri Besar Selangor, dengan istiadat majlis angkat sumpah bakal diadakan Selasa ini di Istana Alam Shah, Klang. Sehingga kini, calon yang bakal mengisi jawatan yang disandang Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim masih menjadi teka-teki, walaupun ramai yang meramalkan ia bakal menjadi milik Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali atau Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Samad. 

Siapa pilihan Duli Tuanku sebagai MB Selangor yang baharu?...Tunggu sampai hari Selasa depan. Tapi, yang sudah pasti Wan Azizah@Nenek Kipas terkeluar dari senarai. Huhuhu....kesiannnnnn!. Wasallam ~ IBM 
 
Ulama PAS terus dikecam perwakilan!! MuktamarPas2014 
 Dewan Ulamak PAS Pusat melahirkan rasa kesal dengan pelbagai tuduhan yang dilontarkan kepada mereka sejak akhir-akhir ini.

Wakilnya, Ustaz Mokhtar Senik ketika membahaskan ucapan dasar Presiden PAS berkata, ulama terbuka untuk menerima apa-apa teguran daripada sesiapa sahaja tetapi bukan untuk dihina.

"Ini tidak, mula-mula angkat ulama kemudian mereka pukul ulama. Ini sikap apa? Kalau kita dalam PAS tidak mendukung kepimpinan ulama, siapa lagi?

"Ulama dituduh bermacam-macam, kalau senyap mereka kata ulama jumud, kalau ulama bercakap mereka kata ulama tidak sabar, kalau jawab kata ulama melenting, kita hendak betulkan perkara ini," katanya.Beliau juga menafikan kepimpinan Dewan Ulamak tidak turun padang sedangkan mereka gerlibat dengan beberapa program dan aktiviti antaranya perhimpunan aman Bersih, membantah dasar kerajaan, hadir di mahkamah dan lain-lain.

Sumber : Harakah

Ps : inilah akibat tuduh UMNO tolak ulama.. sekarang siapa sebenarnya yang tolak ulama!!


Guan Eng Tak Pandang PAS dalam Pemerintahan Di Pulau Pinang... PAS dipinggirkan kecuali Abei Mat Sabu?


Pas BIDAS Kerajaan P.Pinang Guan Eng ABAIKAN MELAYU, Akui MELAYU BERPINDAH 


BATU PAHAT: Kerajaan Pulau Pinang dibidas kerana terlalu 'mesra' dengan syarikat pemaju hartanah sehingga mengabaikan kebajikan rakyat terutamanya masyarakat Melayu di negeri itu.
Perwakilan Pas daripada Pulau Pinang, Izuri Ibrahim berkata sikap kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng itu telah mengakibatkan harga tanah dan rumah melambung melangkaui kemampuan rakyat untuk memilikinya.
"Disebabkan dasar-dasar yang mesra dengan syarikat-syarikat pemaju perumahan, banyak kawasan penempatan Melayu menjadi mangsa kepada kerakusan menyebabkan pemindahan penduduk."
"PAS Pulau Pinang tidak menentang pembangunan. Apa yang membimbangkan kini adalah kerajaan negeri terlalu propemaju sehingga mengabaikan kebajikan rakyat," katanya ketika membahaskan ucapan dasar presiden pada Muktamar PAS ke-60 di Parit Raja, di sini, Jumaat.  
 
Paling memeranjatkan apabila DAP melantiknya sebagai ahli lembaga pengarah Perbadanan Air Pulau Pinang.Walaupun ada yang mendakwa ia sebagai satu penghormatan kepada Pas,namun ramai yang menyifatkan 'pemberian' jawatan itu sebagai asas untuk mengatakan Mat Sabu adalah proksi DAP di dalam Pas. 
Ketika ini, disebabkan dasar yang terlalu 'mesra' terhadap pemaju, harga rumah di Pulau Pinang melambung tinggi sehingga mencecah antara RM500 hingga RM600 satu kaki persegi, menyebabkan ramai kalangan masyarakat sukar membeli rumah.
Jika kerajaan Kelantan mampu menjaga kepentingan penduduk Cina yang merupakan golongan minoriti, beliau juga mengharapkan Pulau Pinang membuat perkara yang sama dengan memelihara kebajikan penduduk Melayu yang merupakan golongan minoriti di negeri itu.
PAS Pulau Pinang mahukan kerajaan negeri melibatkan parti (PAS) dalam penggubalan dasar-dasar yang mesra rakyat dan lestari di dalam isu perumahan serta pemindahan penduduk yang terjejas.
Bagi penduduk yang terlibat dengan pemindahan, Izuri meminta mereka diberikan rumah percuma bernilai RM75,000 di lokasi sama, rumah transit manakala keluarga mereka diberikan peluang membeli rumah di lokasi sama.

Perwakilan baca doa KUTUK Mat Sabu, dua ADUN Hinggakan Perwakilan Anwarinas MELURU Ke Pentas, Jarang Kita Dengar Dalam Murtamar PAS..Hari Ini BerubahSep 18, 2014
In a break from convention, Federal Territories PAS delegate Azhari Ariffin today chose to lead fellow delegates in prayer instead of giving a speech at the muktamar.The prayer, however, raised eyebrows after it turned out to be a bashing fest against pro-Pakatan Rakyat leaders.Towards the end, an angry delegate rushed up to the podium and demanded that Azhari be reprimanded.


 Seorang perwakilan di Muktamar PAS mengambil peluang dalam ucapannya untuk membacakan doa yang mengutuk pemimpin parti – termasuk timbalan presiden Mohamad Sabu dan dua ADUN parti itu di Selangor.
Dua ADUN yang disasarkan oleh wakil PAS Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin itu ialah Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib).
Dua ADUN tersebut sebelum ini menyokong presiden PKR sebagai calon menteri besar Selangor yang baru dalam pengakuan berkanun mereka.
Dalam doanya sepanjang 25 minit itu, Azhari memanjatkan doa agar Mohamad Sabu tidak akan mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Beliau juga berkata Saari dan Hasnul ibarat ejen perosak dalam parti itu, dengan memetik perumpamaan “nila setitik yang merosakkan susu sebelanga”.
“Sekarang kita ada dua nila – satu Cap Hulu Kelang dan satu Cap Morib, mereka nila yang sangat beracun,” katanya dalam doa itu sambil menadah tangan.
Kebanyakan perwakilan yang bersidang di bawah khemah besar di Parit Salleh Ros, Batu Pahat itu dilihat turut menadah tangan.
Malah, ada juga sebilangan para wartawan yang turut menadah tangan.
Doanya yang meleret-leret sehingga lebih 25 minit itu memaksa pengerusi tetap muktamar, Abu Kassim Abdullah mengulangi peringatan agar beliau menamatkan ucapan.
Ia turut menimbulkan kemarahan seorang perwakilan yang meluru ke pentas dan menuntut agar tindakan dikenakan ke atas Azhari.
Beliau meminta pengerusi tetap mengeluarkan ketetapan sama ada tindakan membaca doa yang mengutuk orang lain dalam parti itu boleh dibenarkan dalam persidangan.
“Adakah ini sifat seorang Muslim?,” soalnya sebelum diiring keluar oleh seorang anggota Unit Amal yang turut mematikan mikrofon tersebut. – Malaysiakini.comPerwakilan Doa Kutuk Mat Sabu, Cerita Kisah Nila Cap Hulu Klang dan Morib  

Doa Hentam Kajang Move Dan Mat Sabu Dikecam Parti....Jarang Kita Dengar Dalam Murtamar PAS..Hari Ini Berubah


BATU PAHAT 19 Sept - Bacaan doa Perwakilan PAS Wilayah Persekutuan Dr Ahmad Azhari Arifin yang menyentuh pelbagai perkara termasuk konflik menteri besar Selangor mendapat kecaman dari para perwakilan yang hadir hari ini.

Arifin yang antaranya menyebut PAS dianggap sebagai hampas oleh rakan Pakatan Rakyatnya, PKR dan DAP dalam isu Langkah Kajang mendoakan hukuman yang setimpal dikenakan kerana membuat keputusan tanpa persetujuan PAS

"Ya Rabb, Kamu telah mengtakdirkan berlakunya Kajang Move dalam siasah di Malaysia. Kajang Move bukan ciptaan kami (PAS) tetapi ciptaan rakan tahaluf siyasi kami.

"Ya Allah, Kajang Move telah terang-terangan memainkan rakyat dalam memilih pemimpin. Kajang Move telah menodai sistem demokrasi.

"Kajang Move adalah antara cerita kartun dalam memilih pemimoin dari kalangan keluarga. Kajang Move akhirnya menjadi ketidakmatangan berpolitik," doanya ketika sesi Perbahasan Ucapan Dasar Presiden di Muktamar Tahunan PAS, di sini, hari ini.

Doa Arifin yang secara langsung merujuk kepada isu krisis Menteri Besar turut mempersoalkan mengapa UMNO dan Barisan Nasional (BN) lebih tenang menghadapi situasi sama suatu ketika dahulu berbanding PAS yang menyarung 'jersey' Islam.

"Kami melihat Ya Allah bagaimana Presiden mereka (BN) mereka sahaja bercakap, mengarah dan membuat keputusan. Timbalan Presidennya tidak membantah. Apatahlagi mengeluarkan kenyataan kononnya kenyataan itu hanya pendapat peribadi.

"Begitu juga Ya Allah, kami dapati seluruh Naib Presiden dan Majlis Tettinggi mereka tidak kemaruk untuk mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan kenyataan Presiden mereka," doanya lagi.

Jelas, perkara yang disebutkan Arifin berkaitan krisis Menteri Besar Terengganu yang telah diselesaikan BN suatu ketika dahulu.

Selepas berakhir doa Arifin, Pemerhati Kuala Kedah Mohd Ridzuan Abu Bakar tampil mengecam doa Perwakilan Wilayah Persekutuan itu.

Katanya, doa tidak seharusnya menjadi medium untuk menghentam rakan PR setersnya membentuk imej negatif kepada PAS yang menjunjung akhlak Islam.

"Apakah ini (menghentam individu dalam doa) merupakan akhlak di dalam Islam?.

"Kawan-kawan wartawan bukan Islam masing-masing tertanya apakah ini agama yang diajar? Kenapa kita perlu mempergunakan agama?" tegasnya kepada Pengerusi Tetap Muktamar.

MUKTAMAR PAS TEGANG, PEMERHATI DIHALAU KELUAR

Seorang pemerhati Muktamar Pas kali ke-60 dari Kuala Kedah, Ridzuan Abu Bakar dihalau keluar dewan ketika sesi perbahasan sedang berlangsung, hari ini.

Insiden itu ekoran daripada tindakannya yang merampas mikrofon dan mengkritik perwakilan dari Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin yang baru selesai membahaskan Ucapan Dasar Presiden.

Ridzuan meminta Pengerusi Tetap Muktamar Pas Pusat, Abu Kassim Abdullah menggariskan peraturan agar pembahas tidak menggunakan agama untuk berhujah.

"Saya minta Datuk Pengerusi Tetap di bawah aturan dan peraturan muktamar untuk buat satu peraturan, (larangan) menggunakan agama, menggunakan doa, dan menghentam orang tertentu dalam doa.

"Apakah ini akhlak dalam jemaah Islam? Tolong buat peraturan ini. Dan kawan-kawan wartawan kita yang bukan Islam, masing-masing tertanya-tanya, apakah ini yang diajar?

"Kenapa kita perlu mempergunakan agama? Datang dan berhujah yang sepatutnya," katanya yang meluru ke arah rosrtum yang terletak di tepi pentas.

Sejurus itu, Unit Amal bertindak merampas mikrofon yang digunakannya.

Pihak media cuba mendapatkan Ridzuan namun selepas beberapa ketika, kami dihalang dan Ridzuan dihalau keluar dewan.

Sebelum itu, Azhari menyampaikan perbahasan yang antara kandungannya mengkritik Langkah Kajang, mengecam pemimpin Pas dan tindakan dua Adun Pas yang menyatakan sokongan terhadap Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam isu jawatan Menteri Besar Selangor.

Melalui perbahasannya itu, Azhari beberapa kali ditegur Pengerusi Tetap gara-gara mengambil masa terlalu lama.

Beliau juga mengambil peluang dalam ucapannya untuk membacakan doa yang mengutuk pemimpin parti termasuk Timbalan Presiden Mohamad Sabu.-SH

(KECOH) Perwakilan baca doa KUTUK Mat Sabu, dua ADUN Hinggakan Perwakilan Anwarinas MELURU Ke Pentas MEMBANTAH

wakil PAS Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin
Seorang perwakilan di Muktamar PAS mengambil peluang dalam ucapannya untuk membacakan doa yang mengutuk pemimpin parti – termasuk timbalan presiden Mohamad Sabu dan dua ADUN parti itu di Selangor.

Dua ADUN yang disasarkan oleh wakil PAS Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin itu ialah Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib).

Dua ADUN tersebut sebelum ini menyokong presiden PKR sebagai calon menteri besar Selangor yang baru dalam pengakuan berkanun mereka.

Dalam doanya sepanjang 25 minit itu, Azhari memanjatkan doa agar Mohamad Sabu tidak akan mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Beliau juga berkata Saari dan Hasnul ibarat ejen perosak dalam parti itu, dengan memetik perumpamaan “nila setitik yang merosakkan susu sebelanga”.

“Sekarang kita ada dua nila – satu Cap Hulu Kelang dan satu Cap Morib, mereka nila yang sangat beracun,” katanya dalam doa itu sambil menadah tangan.

Doanya yang meleret-leret sehingga lebih 25 minit itu memaksa pengerusi tetap muktamar, Abu Kassim Abdullah mengulangi peringatan agar beliau menamatkan ucapan.

Ia turut menimbulkan kemarahan wakil Kuala Kedah, Ridzwan Abu Bakar, yang meluru ke pentas dan menuntut agar tindakan dikenakan ke atas Azhari.

Beliau meminta pengerusi tetap mengeluarkan ketetapan sama ada tindakan membaca doa yang mengutuk orang lain dalam parti itu boleh dibenarkan dalam persidangan.

“Adakah ini sifat seorang Muslim?,” soalnya sebelum diiring keluar oleh seorang anggota Unit Amal yang turut mematikan mikrofon tersebut.

TN GURU HJ HADI AKAN TERLEPAS JAWATAN PRESIDEN PAS JIKA TIDAK IKUT TELUNJUK ANWAR (PKR) DAN DAP

MUJAHID TERGAMAK BERI KATA DUA PADA AYAH CHIK? KURANG AJAR LA TU... #SavePAS
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilihat seperti tidak mampu mempertahankan kerjasama dengan PKR dan DAP dalam menangani krisis di Selangor, kata Ahli Parlimen Parit Buntar Datuk Mujahid Yusof Rawa. Gambar fail The Malaysian Insider.
Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa memberi amaran kepada Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, supaya berada di bawah telunjuk kemahuan Pakatan Rakyat (PR) berhubung isu kemelut dalaman tiga parti pembangkang itu.

Mujahid turut menggesa agar Abdul Hadil setuju untuk melantik isteri Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu sekiranya mahu terus menerajui parti berkenaan.
Mujahid berkata, tindakan Abdul Hadi tidak menyokong keputusan PR membuktikan dia mempunyai kelemahan untuk mengekalkan kerjasama parti itu bersama PKR dan DAP dalam menangani isu pemilihan Menteri Besar di Selangor.
"Apakah sebabnya? Adakah kerana tekanan untuk keluar PR terlalu kuat? Ataukah Presiden PAS terlalu lemah," soalnya dipetik melalui Malaysia Insider.
Jelas Mujahid lagi, keputusan Abdul Hadi amat penting kerana ia akan menentukan hala tuju parti berkenaan pada masa hadapan.
Menurut Ahli Parlimen Parit Buntar itu, Abdul Hadi seharusnya membuat satu keputusan yang boleh menarik sokongan masyarakat bukan Islam kerana ia akan mempengaruhi kepercayaan mereka terhadap PAS dan terus mengundi parti berkenaan pada masa hadapan.
"Sehingga ahli membuat penilaian yang matang dan luas perkiraannya, mereka akan sentiasa diperhatikan.
."PAS harus berhati-hati agar tidak mengecewakan kepercayaan umum terhadapnya.
"Pengundi hari ini mengundi atas dasar keyakinannya kepada PAS dan manifesto yang kita janjikan. Lebih-lebih lagi pengundi di Pantai Barat yang tertarik dengan tawaran PR dan mengundi atas semangat PR.
"Baru setahun berlalu, dan keghairahan PR bertelagah di Selangor pastinya mengurangkan kepercayaan umum, dan PAS terpalit sebagai satu daripada pihak terlibat," katanya lagi.
Selain itu, dia mendakwa tindakan Abdul Hadi menolak cadangan PR menunjukkan dia seolah-olah terpengaruh dengan helah UMNO yang sengaja mengunakkan isu perkauman bagi menghancurkan kerjasama parti itu dalam PR.
.
"Sememangnya permainan sentimen Melayu-Islam Umno boleh melemahkan langkah tegas yang diambil PAS demi kebaikan politik baru yang makin kuat sekarang.
"Oleh itu, PAS dan ahlinya harus mengelakkan diri sejauh-jauhnya daripada terheret dalam krisis Selangor, yang merupakan perangkap politik Umno," katanya.
Sementara itu, dia berharap semua parti dalam PR termasuk PAS akan sentiasa bersabar dan tidak melakukan tindakan terburu-buru bagi menangani sesuatu isu bagi mencapai matlamat PR menakluk Putrajaya pada masa depan.
Tambah Mujahid lagi, PAS tidak seharusnya terlalu mementingkan diri sendiri sahaja tetapi perlu melihat dari satu sudut kepentingan dalam PR dan harapan rakyat terhadap kerjasama mereka bagi mencapai matlamat dalam merubah kerajaan pada pilihan raya akan datang.
"Menghadiri muktamar kali ini bukan sekadar untuk mengikuti ucapan retorik dan bersemangat dalam mempertahankan kepimpinan ulama atau presiden parti.
"Ia juga tentang bagaimana perwakilan boleh mempertahankan prinsip parti, prinsip organisasi, prinsip strategi dan lebih penting, bagaimana PAS harus berperanan dalam kerangka membina masa depan negara," ujarnya lagi. –KedahNews.com/Mohd Shahir Shukor 


BIARPUN DIHINA PAS TETAP SETIA KEPADA PAKATAN.

KHAMIS, 18 SEPT 2014 
SHAH ALAM: PAS tidak sewajarnya memberikan peluang kepada PKR dan DAP, tegas Ismail Mina Ahmad.

SUMBER :
Dalam ucapan dasarnya pagi ini pada muktamar PAS ke 60, Hadi Awang ternyata tidaklah segarang yang disangka. Beliau dijangka memberi kata dua kepada PKR dan DAP agar jangan memijak-mijak PAS tetapi sebaliknya beliau mengeluarkan kenyataan bahawa PAS akan tetap bersama Pakatan Rakyat dan musuh utama mereka masih lagi UMNO. Katanya lagi mereka yang menyuarakan persahabatan antara PAS dan UMNO adalah mereka yang menyebarkan tohmahan dan api fitnah yang dicetus oleh mereka yang mahu memecah dan merosakkan perjuangan Islam. Bagi Hadi Awang tahaluf siyasi antara PKR dan DAP adalah lebih penting dari persahabatan dengan UMNO. Biarpun PAS dihina, dikritik, dimaki hamun oleh rakan-rakan dalam Pakatan ternyata PAS tetap mahu menjadi “kuda tunggangan” di dalam Pakatan. 
Ternyata cakap-cakap yang mengatakan Hadi Awang akan memberi kata dua kepada PKR dan DAP meleset sama sekali. Biarpun pemimpin tertinggi PKR dan DAP seperti Anwar Ibrahim, Wan Azizah dan Lim Kit Siang tidak hadir pada perasmian muktamar kali ini, Hadi Awang tetap tunduk hormat kepada mereka.Adalah perkara yang cukup memalukan apabila pemimpin tertinggi parti rakan tidak hadir pada perhimpunan seperti ini tetapi PAS tidak merasa malu kerana sudah biasa dimalukan begini dalam Pakatan . PAS sudah tidak mempunyai pemimpin yang berani lagi. Hadi Awang merupakan seorang presiden yang hanya menjadi pak turut di dalam Pakatan. Biarpun dalam isu MB Selangor dia kelihatan tegas tetapi nampaknya ia hanyalah sebuah lagi drama bersiri dari Pakatan Rakyat. PAS akan terus di hina dan dihina oleh rakan kongsinya. Percayalah. Wasallam

Thursday, September 18, 2014

PAS Sanggup Bersendirian Dan BerCerai Dengan DAP & PKR untuk tubuh Negara Islam


KULAIJAYA: PAS perlu mengkaji kemungkinan untuk jatuhkan "talak' dengan Pakatan Rakyat jika kerjasama berlandaskan tahaluf siyasi dengan DAP dan PKR yang tercalar tidak boleh diperbaiki lagi, kata Datuk Haron Din.
https://lh4.googleusercontent.com/-jy49K-_ARQo/VBkYXO9-nWI/AAAAAAAAgYw/_ABQxVd6PqY/s640/blogger-image--1100906798.jpg

PAS sanggup bersendirian untuk tubuh Negara Islam, kata Ahmad Yaakob 


KULAIJAYA: PAS tidak akan berganjak daripada matlamat menubuhkan kerajaan persekutuan berasaskan Islam walaupun jika terpaksa berjuang bersendirian, kata Pemangku Ketua Dewan Ulamak PAS Datuk Ahmad Yakob.

 

Ini bermakna PAS tidak perlu lagi bekerja keras dan bertelagah dengan BN di Pengkalan Kubor.
Masanya untuk PAS berundur sekaligus memberi laluan kepada calon BN yang berwatak ustaz pengasas pondok menjadi wakil rakyat.
PAS boleh lakukan demi mengajar kebiadapan PKR DAP yang memperdaya PAS selama ini.
Takbir !!! 


 

KEMASKINI : Nak salahkan wartawan pun tidak boleh dalam hal ini.Kalau berpandukan kepada teks ucapan asal pemangku Ketua Dewan Ulamak PAS,Datuk Ahmad Yakob jelas tertulis beliau kata tiada keperluan untuk tukar Menteri Besar Selangor.

Malah portal online PAS,Harakahdaily sendiri melaporkan Menteri Besar Kelantan itu berkata demikian berpandu kepada teks ucapan dasar beliau di perasmian Muktamar Dewan Ulamak PAS di sebuah resort dekat Johor Bharu pagi Rabu.

Namun semasa berucap beliau tidak sebut bab yang berkenaan.

Sudah menjadi kebiasaan kalangan wartawan yang dalam kesibukan membuat liputan muktamar terus memetik kata-katanya dari teks ucapan sahaja.

Maka atas sebab itu awla-awal sudah tersebar berita termasuk oleh Harakahdaily sendiri mengenai kenyataan Ahmad Yakob tentang isu Tan Sri Khalid Ibrahim itu.

Pemangku Ketua DSewan Ulamak itu telah menjelaskan beliau tidak sebut dan tidak bermaksud sepererti dilapor semasa mengulong perbahasan di akhir muktamar.

Katanya Khalid sudah dipecat ( dari PKR) maka hal itu tidak berbangkit.

Menurutnya beliau cuma beri contoh keputusan mengunakan prinsip Islam tetapi ia tidak bermaksud sayap ulamak parti itu mahu Khalid kekal.- 17/9/2014

 


 
Muktamad di Muktamar... Dewan Ulamak PAS mahu Khalid Ibrahim kekal MB
 
Ini bukan dalam sidang media atau pandangan peribadi seorang ketua... tapi ini ucapan dasar pemangku Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Datuk Ahmad Yakob di Muktamar tahunan parti tersebut di Kulaijaya Johor pagi Rabu.
Ia merupakan pandangan daripada satu sayap penting dalam PAS, yang mempertegaskan pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang iaitu mahu Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dikekalkan.
Keputusan Maktamar adalah muaktamad dan tidak boleh diubah oleh mana-mana mesyuarat dalam PAS.
Menurut Ahmad Yaakob yang juga Menteri Besar Kelantan, sebagai sebuah parti Islam, segala keputusan politik sama ada dalam gerakan Pakatan Rakyat atau lainnya, hendaklah sentiasa diasaskan sumber-sumber hukum Islam," tegas pemangku Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Datuk Ahmad Yakob.
Katanya mengambil pelajaran dari isu perjawatan Menteri Besar di Selangor, Dewan Ulamak PAS ingin menarik perhatian kepada pertimbangan politik yang berasaskan hukum Islam.
Dewan Ulamak PAS, jelasnya tidak mempersetujui perletakan jawatan ADUN Kajang sewenang-wenangnya kerana Islam tidak membenarkan pengkhianatan kepada amanah dan pembaziran harta negara untuk suatu pilihanraya kecil yang asalnya tidak perlu diadakan.
Tambahnya, Dewan Ulamak PAS mempertegaskan bahawa pertukaran menteri besar adalah tidak perlu dan menegaskan bahawa menteri besar sedia Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ada perlu kekal pada jawatannya kerana Islam menekankan beban pembuktian setiap kesalahan ke atas penuduh dan selagai mana tidak dibuktikan, maka yang tertuduh hendaklah dikekalkan sebagai tidak bersalah.
Dewan Ulamak PAS, kata beliau membincangkan dari perspektif syarak kewajaran seorang wanita untuk memegang amanah pemerintahan dalam aspek wilayah al-ammah dan soal kemampuannya untuk memerintah.
"Sebarang persetujuan melantik mana-mana pemimpin adalah satu syahadah (penyaksian akan kelayakannya) dan bakal menjadi soal jawab di akhirat kelak," ujarnya ketika menyampaikan ucapan pada Muktamar Dewan Ulamak PAS Pusat ke-53 yang bertemakan 'Pertegas Prinsip Perjuangan' di IOI Palm Villa Golf & Country Resort di Kulaijaya Johor pagi ini.
Dalam persoalan ini, tegasnya Dewan Ulamak PAS memuji dan berdiri teguh di belakang Presiden PAS kerana istiqamah mengambil pertimbangan dasar Islam dalam membuat keputusan sungguhpun berdepan dengan desakan dan tekanan daripada rakan-rakan sekutu Pakatan Rakyat dan beberapa pemimpin PAS.
Sementara itu, ketika merasmikan Muktamar Dewan Ulamak itu, Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din berkata kaedah pemilihan ketua kerajaan mestilah mengikut syarat sepertimana pemilihan seorang imam dalam solat.
Kaedah sama juga ujar Haron terpakai dan perlu digunakan dalam melantik Menteri Besar Selangor.
"Kalau dalam amalan solat ada kaedahnya tentang siapa yang patut dan wajib menjadi imam, dan itu berlaku terus menerus dalam hidup kita dan dalam politik.
"Maka dalam perjuangan, kena kenali, kena hayati siapa yang patut menjadi ketua, dan dipertahankan ketua itu... siapa yang patut menjadi ketua kerajaan, siapa patut menjadi MB, sepatutnya semua maklum," katanya.
Beliau berkata demikian merujuk kepada pergolakan politik di Selangor dalam mencari calon yang sesuai untuk menggantikan Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar.
Sebelum ini juga, Majlis Syura Ulamak PAS menolak pencalonan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar atas dasar pemimpin itu dikatakan tiada kelayakan dan pengalaman cukup bagi memikul amanah berkenaan.
Mengulas lanjut, Haron menambah, Dewan Ulamak PAS menjadi tonggak parti dalam mengukuh dan menguatkan perjuangan parti Islam itu.
Jelasnya, meskipun ahli PAS khususnya barisan pimpinan sentiasa mengikuti tarbiyah parti, namun masih wujud segelintir daripadanya tidak memahami serta menghayati perjuangan Pas.
"Ada yang kecundang di tengah jalan...ada pula luruh binasa...ada juga meninggalkan perjuangan dan lebih teruk ada yang mengkhianati perjuangan PAS," ujarnya.-17/9/2014

Wednesday, September 17, 2014

2 Adun Pas Yang Menyokong Isteri Anwar Ibrahim Akan Dipecat

Majlis Ulama Pas Meluluskan Usul memecat 2 Adun Pas Yang Menyokong Isteri Anwar Ibrahim 


Muktamat Tahunan Dewan Ulamak Pas Pusat sebulat suara meluluskan usul mengambil tindakan yang tegas kepada ADUN Hulu Kelang dan Morib yang bertindak dengan menandatangani Akuan Bersumpah menyokong isteri Anwar Ibrahim Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor tanpa pengetahuan dan persetujuan parti.

Ini merupakan suatu pengkhianatan terhadap parti dan bercanggah dengan keputusan Majlis Syura Ulamak dan meminta parti supaya memecat mereka dengan segera.

Dewan Ulamak juga mendesak Jawatankuasa Tatatertib menjalankan siasatan atas tindak-tanduk geng langgar Tok Guru yang dengan sengaja menyanggahi dan meremehkan keputusan Majlis Syura Ulamak dan Presiden tersebut. seperti Mat Sabu, Husam Musa, Dr Hatta, Khalid Samad dan beberapa lagi.

Dewan Ulamak juga mendesak supaya kerjasama dengan pakatan haram dikaji semula kerana selama Pas berada dalam Pakatan Pas umpama keldai yang hanya ditunggangi oleh pemimpin kafir sehingga Pas tidak boleh melaksanakan dasar parti. 

 

AIR MATA MELIHAT KEHANCURAN DAN PERPECAHAN DEPAN MATA, BERGADUH-GADUHAN KERANA DUNIAWI

MUKTAMAR PEMUDA PAS KALI KE 55 , 2014. KOTA TINGGI

TUHAN TUNJUK JALAN BERSIHKAN PAS

AIR MATA MELIHAT KEHANCURAN DAN PERPECAHAN DEPAN MATA, BERGADUH-GADUHAN KERANA DUNIAWI Pengerusi Tetap Muktamar Pemuda PAS Kamal Ashaari berkata beliau sendiri akan membawa laporan daripada perwakilan Pemuda Puchong yang mendakwa terdapat perwakilan lima kawasan dari Johor yang tidak dipilih dalam mesyuarat tahunan mereka tetapi hadir pada Muktamar Pemuda PAS tahun lalu.

Perwakilan lima kawasan itu turut didakwa terlibat dalam pemilihan dalam persidangan tahun lalu selepas dibangkitkan segelintir perwakilan kali ini yang bimbang PAS bakal diharamkan oleh Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) jika laporan tahunan tahun  ini disahkan. 
*PERINGATAN, UMNO DIHARAMKAN PADA TAHUN 1988 KERANA KES YANG SAMA IAITU TERDAPATNYA PENGUNDI HANTU. PERKARA YANG SAMA BERLAKU KEPADA PAS.SEKIRANYA BEBERAPA AHLI PAS MEMBAWA PENIPUAN INI KE MAHKAMAH, PAS AKAN MENERIMA NASIB MALANG SEPERTI UMNO, IAITU AKAN DIHARAMKAN.
TAPI ELOK JUGA DIHARAMKAN TERLEBIH DAHULU, KETIKA ITULAH BOLEH BUANG MUSUH-MUSUH DALAM SELIMUT SEPERTI KUMPULAN ANWARINAS DAN LAHIRLAH SEMULA PAS YANG ORI.
MUNGKINKAH INILAH PETUNJUK DARIPADA ALLAH SWT.
"Saya menerima laporan ini. Muktamar tidak ada autoriti
(menubuhkan) satu jawatankuasa untuk menyiasatkan (laporan ini) yang dikemukakan malam ini.

"Muktamar (Pemuda) tidak ada jawatankuasa untuk menyiasat laporan ini, jadi saya memohon untuk membawa laporan ini diputuskan pihak beraurotiti atau Majlis Syura Ulama.

"Saya minta mandat dibawa di peringkat atas yang ada jawatankuasa untuk menyiasat perkara ini," kata Kamal sambil majoriti perwakilan kemudiannya bangun memberi mandat kepadanya untuk membawa laporan itu diputuskan oleh pihak atasan.

Kamal juga menangguhkan perbahasan mengenai laporan tahunan selama 10 minit bagi mendapatkan penjelasan daripada pihak atasan parti.

Selepas itu, majoriti perwakilan mengesahkan laporan tahunan Muktamar Pemuda PAS tahun ini melalui undian, tetapi status pengesahan kehadiran perwakilan dari lima kawasan itu - yang ada dalam laporan tahunan kali ini - diserahkan kepada pihak atasan untuk menyiasat dan memutuskan.

Kemudian, terdapat seorang perwakilan bangun membangkitkan rasa
tidak berpuas hati - selepas ia disahkan dan memberi mandat - cuba menjelaskan situasi yang berlaku di beberapa kawasan di Terengganu pada 2009. 
Berlinangan air mata

Bagaimanapun, suasana bising tercetus apabila ramai perwakilan lain menjerit dan melaungkan supaya perwakilan itu menghentikan tindakannya dan kemudiannya melaungkan takbir, "Hidup Islam dan Hancur Taghut".

Susulan itu juga seorang perwakilan lain cuba menenangkan keadaan dengan meminta perwakilan menghormati keputusan yang dibuat oleh pengerusi tetap sebelum itu.

"Dua kali pengerusi beri peluang (kepada kita untuk selesai masalah ini). Saya minta hormat kepada pengerusi tetap," katanya dan suasana dewan ketika itu menjadi gamat dan riuh rendah.

Hal demikian kemudiannya, menyebabkan Kamal Ashaari mencelah
dengan meluahkan rasa kesalnya nada yang sebak dengan air mata berlinangan.

"(Jika tidak sah) muktamar (dan pemilihan) tahun lalu, muktamar khas boleh diadakan untuk mengadakan pemilihan semula. Kita nak tolak, kita tidak ada autoriti untuk buat keputusan.

"Saya faham, kamu sayang kepada parti. Saya tidak mahu PAS diharamkan... Tolong beri mandat. Saya janji saya serah sendiri," katanya dalam nada sebak dan tersekat-sekat.

Selepas itu, beberapa minit selepas insiden itu selesai, Timbalan Pengerusi Tetap Riduan Mohd Nor memberitahu perwakilan bahawa Kamal dikejarkan ke hospital selepas mengadu sesak nafas. Kekecohan Di Muktamar Pemuda PAS - Kemenangan Suhaizan Kaiat Sebagai Ketua Pemuda Disebabkan Pengundi Hantu Saya dari awal menelah yang Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Suhaizan Kaiat berdepan masalah dengan perwakilan di Muktamar Pemuda PAS (melalui posting sebelum ini), apabila ucapannya tidak mendapat sambutan laungan takbir 'Allahu Akbar' terhadap ucapan dasarnya, seperti kelaziman dalam persidangan parti berkenaan yang terdahulu.

Malah Harakah Daily dalam mengulas suasana yang jarang berlaku dalam sejarah Pemuda PAS, menyebut;
"Sepintas lalu ucapan dasar ketua pemuda pada muktamar kali ini bagaikan 'bercakap depan mayat' yang tiada lagi gerak gentanya. Sekian lama muktamar dihiasi dengan laungan takbir dan laungan sorak apabila beberapa point penting ditekankan ketua-ketua pemuda, namun kali ini bagaikan sepi tak bersahut."
Sebaliknya, selepas menyambung sidang di sebelah malam keadaan telah berubah, apabila Pengerusi Tetap muktamar terpaksa berdepan dengan perwakilan yang dianggap sebagai 'mayat' di sebelah siang, tiba-tiba menjadi sesak nafas dan dikejarkan ke hospital, gara-gara berdepan dengan 'mayat' yang tiba-tiba bangun menghangatkan sidang sebelah malam.

Menurut laporan The Star, perwakilan dari Sabak Bernam Mohd Labib Abdul Jalil telah mencabar Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan 2013, dengan dakwaan 5 kawasan termasuk 4 adalah dari Johor iaitu Sembrong, Labis, Pengerang dan Pulai telah tidak mengadakan meyuarat tahunan sebelum pemilihan sayap parti berkenaan.

Perwakilan tersebut kemudiannya mengajukan soalan samada pemilihan saf kepimpinan sayap berkenaan yang memilih Suhaizan sebagai ketua itu boleh dianggap sah?

Dalam pada itu rakannya yang juga dari Selangor, Mohd Rosharizan Mohd Roslan (perwakilan Puchong) mendakwa mempunyai bukti terhadap perkara yang dibangkitkan.

Keadaan ini memperlihatkan Suhaizan kini berdepan dengan krisis kepercayaan, apatah lagi serangan yang dibuat adalah terhadap sasaran 4 kawasan dari Johor, negeri asal Ketua Pemuda PAS itu sendiri. Malah sebelum dikejarkan ke hospital, Pengerusi Tetap sempat memberi tahu para perwakilan bahawa beliau akan memanjangkan isu berkenaan untuk tindakan kepimpinan tertinggi PAS. 
Amat sukar untuk dinafikan bahawa keadaan ini berlaku, rentetan tindak tanduk Suhaizan yang tidak memihak kepada Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang, dalam mendepani kemelut perlantikan MB Selangor. Lantas muktamar ini menjadi platform untuk melucut jawatan yang disandang oleh Suhaizan.

Sesungguhnya, isu ini dengan sendirinya membawa mesej yang kemenangan Suhaizan sebagai Ketua Pemuda PAS adalah atas sokongan pengundi hantu dari Sembrong, Labis, Pengerang dan Pulai. 

 

KOTA TINGGI : Muktamar Pemuda PAS Kali Ke 55 @ Mat Sabu Menyeru PAS Bangkit dan Berubah DARIPADA Retorik Atas Nama Islam.

Bakal Presiden PAS  Ingin Menafikan Perjuangan Islam dalam Muktamar Pemuda Pas kali ke 55.. Ulama dalam PAS kena sekolahkan oleh Abang Mat Sabu :a) Tegur Majlis Syura Supaya Tidak Ulangi Kejatuhan Turki
b)  Seru Ulama Dalam PAS Contohi Khomeini Jika Ingin Kekal Relevan  

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, tegurannya terhadap prestasi Majlis Ulama adalah demi memastikan PAS terus relevan dan mengelakkan parti itu ‘mengulangi’ sejarah keruntuhan pemerintahan Turki.


Beliau berkata, kebimbangan itu perlu disuarakan, apatah lagi katanya penyokong parti itu terdiri daripada pelbagai golongan, dan dikhuatiri pendekatan ulama yang agak konservatif dan terlalu Islamik akan mencambahkan perasaan ‘menyampah’ terhadap PAS.
“(Prestasi Ulama) Kena tingkatkan lagi, baru nampak relevan.. kebimbangan tu besar. Sebab bila orang dah fed-up (menyampah) pada golongan agama, akan muncul orang macam Kamal Attaturk.

“Di Malaysia, tak sampai tahap itu lagi, tapi biar kita letakkan kebimbangan itu. Macam Turki, di penghujung pemerintahan khalifah (kerajaan Uthmaniyyah) itu, orang dah fed up, akhirnya Kamal Attaturk disokong.
“Sebab sekarang trend orang pilih pemimpin seperti Jokowi,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Pemuda PAS Malaysia kali ke-55, di sini, sebentar tadi,lapor Antarapos.

Teriakkan "Hancur PasMa" telah bergema mengiringi ucapan Mat Sabu yang merasmikan muktamar di Dewan Chon Moi. Lebih 100 perwakilan yang berbaju hitam yang bertulis "Kami Bersama Presiden dan Majlis Ulamak" terus meninggalkan majlis dan meninggalkan Mat Sabu tersengeh-sengeh di atas pentas.

Teguran Mat Sabu itu dipercayai ada kaitan dengan tindakan Majlis Syura bermesyuarat dan sepakat menolak calon Menteri Besar Selangor yang dipersetujui Jawatankuasa PAS Pusat sebelum ini.

Sep 16, 2014
KOTA TINGGI: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu atau Mat Sabu menerima tamparan apabila segelintir perwakilan Pemuda PAS keluar meninggalkan dewan sebaik sahaja beliau bangun untuk berucap pada mesyuarat tahunan sayap itu petang tadi.
Semalam, Mat Sabu dilaporkan Malaysiakini menggesa kumpulan ulama dalam parti itu perlu “mereformasi” dan “menaik taraf” diri mereka supaya kepimpinan ulama kekal relevan. 


 

Katanya, PAS harus melaksanakan apa yang diperkatakan dan tidak harus membenarkan kebangkitan tokoh sekular “Kamal Attaturk” bangkit kerana rakyat sudah mula bosan dengan retorik atas nama Islam, seperti yang berlaku di Turki.

 
insiden sangat memalukan yang berlaku semasa Muktamar Pemuda PAS itu.

Beliau mengulas kenyataannya sebelum itu yang memberi amaran bahawa akan sampai masanya rakyat Malaysia mengundi “Jokowi” seperti presiden Indonesia Joko Widodo.

Mat Sabu menafikan beliau hanya mengagumi tokoh-tokoh Syiah sahaja, tetapi turut menghormati tokoh sosialis juga. 

“Saya hargai Ayatollah Khomeini (Iran), Hossein Nasrullah (Hizbullah Lubnan), Maudidi (penulis), Hassan al Banna (Ikhwanul Muslimin Mesir) Ho Chin Minh kerana menyatupadukan Vietnam menentang AS, Fidel Castro kerana menyatupadukan Cuba, Mother Teresa kerana layak untuk Hadiah Nobel.
“Ini tidak bermakna saya mengikuti agama mereka.

“Saya orang Islam dahulu. Saya hormati ulama tetapi ulama harus bertindak relevan dengan zaman dan tidak membiarkan umat Islam mencari eskapisme lain kerana mereka bosan dengan retorik,” katanya.
Malaysiakini yang turut meminta pandangan Ahli jawatankuasa pusat PAS, Nik Abdul Abduh Nik Aziz tentang pendapat Mat Sabu berkata pandangan Timbalan Presiden PAS itu “macam ada sesuatu yang tak kena.”

Kata Nik Abduh, gesaan Mat Sabu itu umpama meminta ulama “membuka baju”.
“Ada desakan supaya PAS maju ke depan. Dan kenyataan beliau (Mat Sabu) pada saya seolah-olah menyuruh PAS pecat (buka) baju sedangkan kita ini kalau nak suruh nampak menarik tak perlu pecat baju, kita kena basuh baju.

“Jadi saya fikir macam ada sesuatu yang tak kena. Tapi saya tak fikir lagi untuk megulas panjang. Saya hormatilah kenyataan dia sebagai timbalan (presiden),” ujar Nik Abduh.

Sementara itu, Nik Abduh mengakui parti itu kini berdepan dengan krisis dalaman parti.
Bagaimanapun ahli jawatankuasa PAS itu berkata, perkara itu hanya akan ditangani di antara pemimpin parti itu sendiri.

“Ya…ya. PAS sekarang dalam krisis. Cuma sekarang ini ialah kita nak tangani krisis itu dengan PAS,” katanya ringkas ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan ceramah di Kampung Ketil, Pengkalan Kubor, Kelantan, malam tadi.

Sementara itu, mengulas mengenai tulisan di laman Facebooknya minggu lalu yang mengkritik tindakan dua ADUN PAS Selangor menyokong PKR sebagai pengkhianat, Nik Abduh berpendapat, kenyataannya itu merupakan pandangan majoriti pemimpin PAS.

Malah, katanya, perkara itu juga turut dipersetujui oleh ayahnya yang juga merupakan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Saya yakin pandangan saya ialah pandangan majoriti pemimpin PAS di peringkat pusat dan saya tanya ayah saya pun, ayah saya setuju yang mereka pengkhianat.


Sunday, September 14, 2014

Empat GURU DITAHAN POLIS di Pulau Pinang dan Perak @ UPSR BOCOR .. Guru Tanpa Intergriti

KUALA LUMPUR:  Empat orang guru, tiga daripadanya lelaki ditahan di Pulau Pinang dan Perak kerana disyakki terlibat dalam isu kebocoran kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang berlaku baru-baru ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, suspek yang ditahan berusia di antara 30 sehingga 54 tahun. 
"Penahanan dibuat pada pukul 3.30 petang di Pulau Pinang dan Parit Buntar, Perak.

"Semua gajet komunikasi mereka turut dirampas," katanya.


Pada Jumaat, polis telah mengambil keterangan enam pegawai Lembaga Peperiksaan dan seorang wartawan bagi membantu siasatan kebocoran kertas Sains dan Bahasa Inggeris UPSR.

Kong Meng turut menjelaskan, pihaknya sedang mengumpul keterangan bagi mengenal pasti dalang di sebalik kejadian itu.

Berikutan kebocoran itu, kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dibatalkan setelah murid menduduki peperiksaan itu pada Khamis manakala  kertas peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 turut ditangguhkan sebelum mereka mengambilnya pada Khamis juga. 
LPM menetapkan 30 Sept ini sebagai tarikh baharu bagi peperiksaan kedua-dua kertas itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh sebelum ini turut meminta semua pihak memberi masa kepada pasukan petugas menjalankan siasatan berhubung kes kertas soalan UPSR.  Pada Jumaat, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Pengarah LPM Dr Na'imah Ishak dan Timbalan Pengarah Operasi badan itu Dr Wan Ilias Wan Salleh digantung tugas berkuat kuasa serta-merta sehingga siasatan mengenai kebocoran kertas-kertas peperiksaan itu selesai.  


KERANA MANUSIA YANG RAKUS...
Semua foto ehsan NST Online


Dapat 5 A dalam UPSR bukannya boleh jadi loyar, majistret atau doktor. Atau bukan pasport untuk masuk unibersiti.

Tetapi kenapa manusia yang rakus ini sanggup membuat anak-anak diatas ini dan juga beratus ribu yang lain, kecewa?!!!

Ini adalah peperiksaan besar pertama dalam hidup mereka sebelum mereka melangkah ke sekolah menengah! Hancur luluh hati mereka yang sudah berhempas pulas berbulan-bulan!

Apakah persepsi mereka terhadap sistem pendidikan negara selepas ini?

Mereka yang tidak bertanggungjawab itu harus malu dan ludah muka sendiri!!! Jangan ingat korang terlepas tau.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...