Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, September 19, 2014

Anwar, PKR dan Dap Berjaya Memporak perandakan Rumahtangga PAS di Muktamar Pas 2014

Kini Haron Din Rayu Henti Serangan Terhadap Hadi Awang, Akui Keadaan Sudah "Cukup Panas"

Datuk Dr Haron Din mengarahkan perwakilan muktamar yang bersidang hari ini menghentikan perbahasan berkenaan isu perbezaan pendapat antara Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan kepimpinan lain parti.

Keadaan sudah ‘cukup panas’, kata timbalan mursyidul am PAS itu sambil mengarahkan mana-mana perwakilan yang ingin membawa isu berkenaan supaya tidak lagi berbuat demikian.Katanya, isu itu sudah difahami kepimpinan tertinggi PAS dan mereka akan mengulasnya dalam sesi penggulungan. 

"Saya arahkan isu itu berhenti setakat itu saja. Isu itu tutup kerana semua sudah mendapat maklumat dan akan diulas dalam penggulungan,” katanya.

Haron berkata demikian kepada perwakilan dalam satu sesi khas sebelum Muktamar Tahunan PAS ke-60 bersambung semula pada hari kedua petang ini selepas berehat untuk solat Jumaat.

Katanya, perwakilan tidak lagi perlu membangkitkan isu itu kerana semua pihak termasuk perwakilan sedia maklum berkenaan situasi itu.

"Jangan dipanaskan barang yang sudah panas, takut tidak baik.

"Kita sampai ke peringkat panas, iaitu isu sedikit kelainan pendapat antara presiden dengan yang lainnya.

"Sudah banyak kita bercakap, saya rasa isu yang hendak disampaikan kepada muktamirin dan muktamirat (peserta muktamar) sudah sampai," katanya.

Isu perbezaan pendapat antara Hadi dengan kepimpinan PAS dan rakan komponen Pakatan Rakyat, PKR dan DAP, hangat dibincangkan dalam muktamar kali ini.

Isu berkenaan menguji keutuhan kepimpinan PAS yang kini dilihat terbahagi antara kumpulan penyokong presiden dan kumpulan profesional penyokong Pakatan Rakyat.

Perbezaan pendapat itu menyaksikan beberapa pemimpin PAS penyokong Pakatan secara terbuka mengkritik Hadi ekoran tindakannya yang enggan menerima Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor seperti dituntut DAP dan PKR. – 19 September, 2014. 
 
Video Kerana AnwarIbrahim PAS Doa Laknat Sesama Meraka Dalam PAS


Seorang perwakilan di Muktamar PAS mengambil peluang dalam ucapannya untuk membacakan doa yang mengutuk pemimpin parti – termasuk timbalan presiden Mohamad Sabu dan dua ADUN parti itu di Selangor. 


AS Wilayah Persekutuan, Azhari Ariffin membacakan doa sepanjang 20 minit memohon laknat Allah terhadap dua ADUN PAS iaitu Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) yang disebelum ini dilabel sebagai derhaka dan belot kerana melanggar keputusan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul HAdi Awang dan MAjlis Syura Ulama.

Dua ADUN tersebut sebelum ini menyokong presiden PKR sebagai calon menteri besar Selangor yang baru dalam pengakuan berkanun mereka walaupun PAS pusat memutuskan untuk terus menyokong kepimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Selangor.

Dalam doanya itu, beliau turut meminta agar Timbalan Presiden parti tu, Mohamad Sabu tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan presiden PAS.

Beliau juga berkata Saari dan Hasnul ibarat ejen perosak dalam parti itu, dengan memetik perumpamaan “nila setitik yang merosakkan susu sebelanga”.

“Sekarang kita ada dua nila – satu Cap Hulu Kelang dan satu Cap Morib, mereka nila yang sangat beracun,” katanya dalam doa itu sambil menadah tangan.

Kebanyakan perwakilan yang bersidang di bawah khemah besar di Parit Salleh Ros, Batu Pahat itu dilihat turut menadah tangan dan melaungkan ‘Allahuakbar’

Malah, ada juga sebilangan para wartawan yang turut menadah tangan.

HJ HADI SERING PONTENG MESYUARAT DI DEDAH!.

SUMBER....
AKHIRNYA tembelang Hj Hadi Awang yang sering tidak hadir mesyuarat di dedahkan oleh Perwakilan Pemuda PAS hari ini. Wakil Pemuda tersebut menegur Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang kerap kali tidak hadir dalam mesyuarat parti khususnya melibatkan agenda penting seperti proses pembuatan keputusan isu-isu berbangkit termasuk kemelut pelantikan Menteri Besar Selangor yang baharu. Ini bukan rekaan dari IBM, tapi, wakilnya Mohamad Sany Hamzah (gambar bawah kanan) menegur Hadi secara berlapik dengan meminta pembantu Hadi menjaga diari pemimpin itu sebaik mungkin agar beliau punya masa untuk menyertai mesyuarat parti pada masa akan datang. Malah kata Sany, kehadiran Hadi juga penting agar parti dapat mencapai keputusan secara sepakat dan bagi mengelakkan sebarang keputusan dibuat bersendirian. Mutakhir ini ketidakhadiran Presiden kita dalam dua atau tiga siri mesyuarat Pakatan. Sebab itu kita minta pada sesiapa yang menjaga diari Presiden, kena jaga diari betul-betul  Kita mahu dalam mesyuarat yang penting ini kita mahukan kehadiran Tuan Presiden untuk membuat keputusan, baik yang kecil, baik yang besar, ujar beliau. 

Hadi sebelum ini dikatakan tidak hadir dalam beberapa siri mesyuarat bersama rakan komponennya, PKR dan DAP khususnya berhubung calon Menteri Besar Selangor. Sebaliknya, PAS sering diwakili oleh Timbalan Presiden, Mohamad Sabu atau Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dalam mesyuarat Pakatan Rakyat, termasuk sewaktu kali pertama gagasan itu menetapkan untuk mengangkat Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor pada 23 Julai lalu. Hendak buat keputusan ini tidak boleh bersendirian, kena bincang baik-baik ketiga-tiga parti ini kerana yang kita mahu lawan adalah Umno-Barisan Nasional (BN), katanya. IBM difahamkan, perbahasan begitu hangat  di sesi petang hari kedua Muktamar PAS Pusat Kali Ke-60, apabila seorang perwakilan mencadangkan kepimpinan parti menyatakan pendirian untuk menolak jawatan Menteri Besar Selangor, sekiranya ADUN daripada parti itu dipilih oleh Sultan Sharafuddin Idris Shah. Keadaan dalam dewan gamat ketika beliau meminta persetujuan perwakilan lain untuk berpegang dengan konsensus bahawa kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik PKR. 

Pemuda sarankan mereka mahukan penegasan daripada kepimpinan,yang hadir hari ini. Jika benar Sultan melantik Menteri Besar dari kalangan ADUN PAS, Pemuda sarankan kita tolak jawatan yang ditawarkan. Setuju atau tidak?, soalnya sehingga mencetuskan dua reaksi berbeza daripada perwakilan. Perwakilan pada mulanya menyokong, namun semakin Mohd Sany berucap mereka mula memprotes desakan itu sehingga wakil Pemuda itu di 'boo'. Keadaan gamat itu bagaimanapun terkawal apabila Pengerusi Tetap, Abu Kassim Abdullah beberapa kali menenangkan keadaan. Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah akan memilih calon Menteri Besar Selangor, dengan istiadat majlis angkat sumpah bakal diadakan Selasa ini di Istana Alam Shah, Klang. Sehingga kini, calon yang bakal mengisi jawatan yang disandang Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim masih menjadi teka-teki, walaupun ramai yang meramalkan ia bakal menjadi milik Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali atau Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Samad. 

Siapa pilihan Duli Tuanku sebagai MB Selangor yang baharu?...Tunggu sampai hari Selasa depan. Tapi, yang sudah pasti Wan Azizah@Nenek Kipas terkeluar dari senarai. Huhuhu....kesiannnnnn!. Wasallam ~ IBM 
 
Ulama PAS terus dikecam perwakilan!! MuktamarPas2014 
 Dewan Ulamak PAS Pusat melahirkan rasa kesal dengan pelbagai tuduhan yang dilontarkan kepada mereka sejak akhir-akhir ini.

Wakilnya, Ustaz Mokhtar Senik ketika membahaskan ucapan dasar Presiden PAS berkata, ulama terbuka untuk menerima apa-apa teguran daripada sesiapa sahaja tetapi bukan untuk dihina.

"Ini tidak, mula-mula angkat ulama kemudian mereka pukul ulama. Ini sikap apa? Kalau kita dalam PAS tidak mendukung kepimpinan ulama, siapa lagi?

"Ulama dituduh bermacam-macam, kalau senyap mereka kata ulama jumud, kalau ulama bercakap mereka kata ulama tidak sabar, kalau jawab kata ulama melenting, kita hendak betulkan perkara ini," katanya.Beliau juga menafikan kepimpinan Dewan Ulamak tidak turun padang sedangkan mereka gerlibat dengan beberapa program dan aktiviti antaranya perhimpunan aman Bersih, membantah dasar kerajaan, hadir di mahkamah dan lain-lain.

Sumber : Harakah

Ps : inilah akibat tuduh UMNO tolak ulama.. sekarang siapa sebenarnya yang tolak ulama!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...