Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Sunday, September 14, 2014

Empat GURU DITAHAN POLIS di Pulau Pinang dan Perak @ UPSR BOCOR .. Guru Tanpa Intergriti

KUALA LUMPUR:  Empat orang guru, tiga daripadanya lelaki ditahan di Pulau Pinang dan Perak kerana disyakki terlibat dalam isu kebocoran kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang berlaku baru-baru ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, suspek yang ditahan berusia di antara 30 sehingga 54 tahun. 
"Penahanan dibuat pada pukul 3.30 petang di Pulau Pinang dan Parit Buntar, Perak.

"Semua gajet komunikasi mereka turut dirampas," katanya.


Pada Jumaat, polis telah mengambil keterangan enam pegawai Lembaga Peperiksaan dan seorang wartawan bagi membantu siasatan kebocoran kertas Sains dan Bahasa Inggeris UPSR.

Kong Meng turut menjelaskan, pihaknya sedang mengumpul keterangan bagi mengenal pasti dalang di sebalik kejadian itu.

Berikutan kebocoran itu, kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dibatalkan setelah murid menduduki peperiksaan itu pada Khamis manakala  kertas peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 turut ditangguhkan sebelum mereka mengambilnya pada Khamis juga. 
LPM menetapkan 30 Sept ini sebagai tarikh baharu bagi peperiksaan kedua-dua kertas itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh sebelum ini turut meminta semua pihak memberi masa kepada pasukan petugas menjalankan siasatan berhubung kes kertas soalan UPSR.  Pada Jumaat, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Pengarah LPM Dr Na'imah Ishak dan Timbalan Pengarah Operasi badan itu Dr Wan Ilias Wan Salleh digantung tugas berkuat kuasa serta-merta sehingga siasatan mengenai kebocoran kertas-kertas peperiksaan itu selesai.  


KERANA MANUSIA YANG RAKUS...
Semua foto ehsan NST Online


Dapat 5 A dalam UPSR bukannya boleh jadi loyar, majistret atau doktor. Atau bukan pasport untuk masuk unibersiti.

Tetapi kenapa manusia yang rakus ini sanggup membuat anak-anak diatas ini dan juga beratus ribu yang lain, kecewa?!!!

Ini adalah peperiksaan besar pertama dalam hidup mereka sebelum mereka melangkah ke sekolah menengah! Hancur luluh hati mereka yang sudah berhempas pulas berbulan-bulan!

Apakah persepsi mereka terhadap sistem pendidikan negara selepas ini?

Mereka yang tidak bertanggungjawab itu harus malu dan ludah muka sendiri!!! Jangan ingat korang terlepas tau.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...