Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Saturday, March 2, 2013

BANGKIT MELAYU BERSATU MELAYU : Jurang perpecahan semakin mendalamsebuah lagu yang mengajak orang melayu bersatu demi masa depan anak cucu kita.percakaran yang tiada kesudahan sesama kita hanya menguntungkan pihak lain.moga dengan penghayatan yang mendalam lirik lagu ini mampu menyedarkan kita bahawa kita sudah banyak kehilangan hak dan kuasa di tanah air sendiri...

Jurang perpecahan semakin mendalam

Banyak sebab mencetuskan jurang perpecahan yang semakin mendalam di kalangan umat Islam di mana-mana. Antaranya berbeza aliran dalam pendekatan dan orientasi gerakan dan jamaah Islam.
Tradisi tasamuh dan tolak ansur tidak berlaku. Masing-masing menganggap uslub dan cara mereka adalah benar. Lalu tidak berlaku sikap saling melengkapi hingga menyebabkan perpecahan dan pendirian yang tajam terjadi.
Gerakan dan jamaah Islam yang bergerak atas orientasi siasah atau politik jauh lebih agresif dalam cita-cita perjuangannya. Pendekatan dakwah yang menyantuni ummah tidak lagi menjadi pedoman terbaik mengajak lebih ramai pihak mendekati Islam.
Sebaliknya pendekatan tajam dengan gelar dan sindiran menyebabkan ada yang keliru dan celaru serta semakin jauh dari Islam.
a
Lebih-lebih lagi dalam politik antarabangsa umat Islam, pertentangan aliran fahaman menjadi perkara utama yang membawa perpecahan lebih dahsyat. Bagi negara Iraq, Syria, Bahrain malah Pakistan umpamanya faktor Syiah-Sunni menjadi latar yang sangat hodoh membawa perpecahan parah di kalangan umat Islam.
Isu takfir menjadi isu di mana-mana. Umat Islam saling melemahkan antara satu dengan lain dan elemen kepelampauan ini menyebabkan suatu kumpulan merasakan diri mereka lebih Islamik dan jalan mudah memperleceh pihak lain dengan label-label seperti hisbussyaitan, taghut, asabiyyah-rasis dan banyak lagi.
Akhirnya agenda sesama umat ialah melemahkan sesama sendiri, mendalamkan jurang hubungan, menutup pintu muzakarah dan perbincangan, cenderung mencari salah orang lain, menabur fitnah sesuka hati seolah-olah memakan gading saudaranya sendiri.
Umat Islam perlu kembali kepada rujukan utama iaitu Quran dan Hadis. Umat Islam adalah pendukung risalah melalui dakwah dan tarbiah dengan menyemak sahsiah diri supaya kita menjadi sumber ikutan dan teladan.
Pendekatan nafsul amarah atas nama taksub, dendam kesumat dan kebencian bukanlah ajaran Islam. Pendakwah dan pendidik, malah ahli politik pun harus memiliki pekerti mulia iaitu bersifat kasih sayang, memberi harapan terhadap orang lain, saling menasihati, menegur dengan bijaksana dan memiliki rasa belas kasihan yang tinggi terhadap orang lain, khususnya di kalangan orang bermasalah.
Allahyarham Pak Muhammad Natsir, bekas Perdana Menteri Indonesia yang pertama pernah menyebutkan bahawa walaupun beliau orang politik tetapi jalur dakwah sentiasa menjadi pedoman perjuangannya.
Buku Fiqh Dakwahnya yang terkenal itu sentiasa menjadi pedoman generasi dahulu mengenai betapa pentingnya jiwa dai’ dan murabbi dibangunkan supaya di mana pun kita berada dan apa pun tanggungjawab yang dimiliki, peranan dakwah harus terus berjalan.
Umat Islam berjiwa besar harus memiliki sangka baik (khusnuzzan) yang tinggi. Kutukan dan maki hamun tidak akan lahir daripadanya apabila membina sangka baik terhadap orang lain.
Persepsi negatif dan keterlaluan tidak akan terjadi. Kalau berlaku kesilapan dipihak lain teguran membina dan nasihat yang baik seharusnya terjadi.
Sekali rasa permusuhan lahir tidak mudah ia terlerai. Setiap pihak akan terus mencari dalih supaya permusuhan itu terus tajam dan tidak ada jalan keluar yang dicari supaya persengketaan itu dapat dileraikan.
Memang latar pendidikan dan kefahaman manusia terhadap Islam tidak sama. Orientasi pendidikan yang terdapat dalam keluarga dan kefahaman keluarga terhadap Islam juga menjadi isu. Ramai yang memahami Islam sebagai agama ritual bukannya suatu cara hidup. Lalu wujud kelainan dalam struktur kehidupan umat Islam.
Ia menjadi amat penting disantuni supaya perbezaan, kelainan kefahaman yang wujud perlu didekati dengan bijaksana.
Sebagaimana pendakwah kebencian kita terhadap kemungkaran seseorang adalah sesuatu yang wajar tetapi tidak kepada kebencian kepada orang itu sendiri. Sekiranya kebencian terhadap perbuatan orang itu sama benci dengan orangnya putuslah tali-temali dakwah antara dai’ dan mad’u (sasaran). Orang itu akan terus berada dalam kefasadan dan kemungkaran.
Tetapi kalau ada jiwa besar untuk melakukan dakwah dan memberi cetusan kepada sasaran yang bermasalah asbab ini boleh menjadi punca turunnya hidayah daripada ALLAH. Apabila sasaran berubah, mereka akan menjadi sebahagian daripada mata rantai perjuangan kita.

 

BANGKIT MELAYU CINA CAUVIS DAN RASIS DAP DAN PKR HINA ORANG MELAYU DAN ISLAM ... PENGORBANAN ANGGOTA POLIS DI LAHAD DATO DIHINA... DASAR KOMUNIS PENGKHIANAT


Pasukan Komando VAT69:

1. Insp G/17992 Zulkifli bin Mamat (death)

2. Kpl 113088 Sabaruddin bin Daud (death)
3. Kpl 135383 Azman bin Ampong (death)
4. Kpl 152133 Mohd Tarmizi bin Hashim (injured hand and feet at the Lahad Datu Hospital)5. Kpl 176533 Mohd Qaiyum'aiqal bin Zolkifli (injured right shoulder and both feet at Sandakan Hospital)

MAJORITI RAKYAT BERANG DENGAN TIAN CHUAK!!!


Tak dapat nak dinafikan, tindakan yang jelas tak berotak Si Tian Chuak semalam menerima temnpelak yang cukup negatif terhadap puak - puak Pakatan Pembangkang.

Rata - rata komen yang diberikan oleh rakyat Malaysia melalui laman Facebook memberi gambaran bahawa puak - puak Pakatan Pembangkang sengaja mempolitikkan isu tersebut.

Kebanyakkan mereka menyatakan bahawa pemimpin kanan PKR itu jelas tidak menghormati pengorbanan pejuang Keselamatan Negara.
Tak ketinggalan jugak, ada yang menyifatkan tindakan Si Tian Chuak tu hanya untuk mengalihkan perhatian rakyat dari isu - isu yang banyak menjejaskan Pakatan.

Diantara kecaman yang diberikan...
Ada jugak yang menyifatkan kenyataan Si Tian Chuak tu bersifat perkauman dan bertujuan untuk memecah belahkan lagi perpaduan rakyat di Malaysia.

Kesimpulannya, kenyataan celupar yang keluar dari mulut mamat yang langgar lari anak Melayu sebelum ini memang cukup keterlaluan. Sebab itu ianya dibantah oleh rakyat.

Namun, seperti kebiasaan, puak - puak Pakatan Haramjadah tu sedar tentang perkara tersebut. Mereka tau rakyat marah dengan kenyataan Si Tian Chuak tu.

Jadi, seperti kebiasaan juga, kepimpinan Pakatan tampil untuk mempertahankan tindakan Si Tian Chuak tu dengan menunding jari terhadap pihak UMNO.

Dah tak de alasan lain la tu. Nampak sangat la diorang tak boleh nak kawal kemarahan rakyat terhadap sikap biaDAP Si Tian Chuak tu. Tu pasal la diorang salahkan UMNO jugak.

Kalau dah dasar puak - puak Laknatullah ye tak. Buat apa pun diorang gerenti takkan nak mengaku punya. Dah memang sifat Yahudi, kita nak kata apa lagi. Sendiri yang cari, sendiri tanggung la woi! Jangan nak salahkan orang lain pulak!!! - seterusnya... 

 

Ptuih.. Kit Siang dan Tian Chua menjijikan lagi CELAKA.. MEMANG CINA BANGSAT .. YG BERKORBAN DAN TERKORBAN ORANG MELAYU BERAGAMA ISLAM.. Tapi kalau bangsa CINA mampos buat demo pulak..


Terlebih dahulu marilah kita sama-sama sedekah al-fatihah kepada Dua angota komando polis yang terkorban setelah terkena serangan mortar di Kampung Tanduo, yang menjadi kubu kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina hari ini. 
Mereka terkena serangan itu ketika sedang berkawal di satu daripada pos di sekitar Kampung Tanduo.
Terbaru sibangsat Lim Kit Siang telah memperlekehkan usaha pasukan keselamatan. Bahkan beliau mendakwa, kematian dua orang anggota polis yang telah terkena mortar lanun-lanun Sulu berkenaan, sebagai Amat memalukan.
Kit Siang mencemuh kematian dua orang anggota polis tersebut yang menurutnya tidak seharusnya berlaku kerana PDRM menikmati pelbagai kemudahan serta logistik.

Naib Presiden PKR, Tian Chua pula lebih bangsat apabila menyatakan bahawa pertempuran di Lahad Datu itu merupakan satu lagi SANDIWARA UMNO dan BARISAN NASIONAL untuk menutup cerita KAD PENGENALAN BIRU dan PENDATANG ASING. Read more at http://brojinggo.blogspot.com/2013/03/pertempuran-lahad-datu-si-bangsat-kit.html#mUeCrkT2ZEd22kzA.99

 

Celaka !!! Anak Cina DAP Menghina Dua Anggota Keselamatan Yang Maut Dengan Gelaran Anjing


Memang celaka betul anak cina penyokong Pakatan Haram ni sehingga sanggup mengelar dua anggota yang terkorban dalam mempertahankan kedaulatan Negara sebagai Anjing UMNO..

Anak cina penyokong DAP haram jadah ni patut di lucutkan kerakyatan Malaysia kerana tidak pernah menghargai dan menghormati peranan yang telah di mainkan anggota keselamatan di dalam mempertahankan kedaulatan Negara.

Sememang Pakatan Haram mendidik penyokongnya supaya membenci anggota keselamatan negara. Sebagai contohnya anggota keselamatan sering di cemuh dengan pelbagai gelaran ketika menjalankan tugas menghalang demonstrasi yang di adakan di Pakatan Haram.

2 polis anjing UMNO mampus - Jonathan Lin .Jom cari mamat ni!! #Pray4VAT46

Dasar barua!Jom ramai-ramai cari mamat ni.Kasi pengajaran dalam hidup dia.Pukimak komunis DAP!

Ini bukan taksub lagi.Ini sial namanya!!!

TAKTIK PENCEROBOH MASUK KE LAHAD DATU DIDEDAHKAN.


Ramai dikalangan penyokong Pakatan termasuk Anwar Ibrahim sendiri mempersoalkan mengapa perairan negara begitu mudah dicerobohi oleh kumpulan 180 orang termasuklah 32 anggota bersenjata dari Filipina. Mereka mempertikaikan kawalan keselamatan yang dimiliki oleh kerajaan Malaysia untuk mengawal sempadan dan perairan negara dari diancam musuh.

Persoalan yang dibangkitkan oleh pihak pembangkang itu merupakan bukti jelas bahawa mereka langsung tak tahu apa-apa tentang ancaman yang diterima di perairan negara yang boleh dikatakan hampir setiap hari oleh anasir-anasir luar.Pembangkang di Malaysia termasuklah Anwar Ibrahim fikir 180 anggota penceroboh dari Filipina tersebut masuk merentas lautan dari Mindanao ke Sabah sekaligus? Bodoh lah mereka jika berfikir begitu kerana ia akan mudah dikesan oleh pihak pengawal perairan negara.

Untuk pengetahuan semua, setiap hari ada banyak bot-bot kecil yang berulang alik dari pulau di selatan Filipina ke Sabah sama ada untuk berniaga ataupun diatas urusan harian. Dengan keadaan pantai yang luas, tak mustahil akan ada bot kecil yang bolos dari pemeriksaan pegawal perairan negara.


Kumpulan-kumpulan kecil penceroboh tersebut masuk ke Sabah dan berkumpul dalam skala besar di Lahad Datu bagi menuntut Sabah dari kerajaan Malaysia menggunakan senjata sebagai ancaman. Tiada siapa yang tahu sudah berapa lama perancangan yang dilakukan oleh mereka sehinggalah ketibaan 32 orang berpakaian celoreng di kawasan tersebut.

Ada maklumat mengatakan, sebilangan anggota kumpulan penceroboh tersebut sudah berada di Lahad Datu hampir 4 bulan dari tempoh berlakunya pertumpahan darah. Ini menunjukkan bahawa perancangan mengangkat senjata oleh kumpulan ini sudah diatur sejak awal lagi.


Setelah musuh dikenalpasti, pihak yang dipertanggung jawabkan untuk menjaga keselamatan  negara mula mengambil tindakan mengepung dan menangani sebarang tindakan musuh. Ia dilakukan dengan berhati-hati agar konflik diantara Malaysia dan Filipina tidak tercetus.

Didalam rutin mengawal keselamatan dalam negara sendiri pun adakalanya menyaksikan anggota keselamatan kita cedera atau terkorban, apatah lagi ketika menentang kumpulan militan bersenjata lengkap dari luar.

Oleh itu, dakwaan Anwar bahawa pihak keselamatan negara cuai dalam menjalankan tugas serta kerajaan Malaysia memandang remeh isu keselamatan sempadan langsung tak boleh diterima pakai. Ia jelas menunjukkan bahawa Anwar dan Pakatan sengaja mahu mempolitikkan isu ini demi kepentingan peribadinya sendiri.  

Friday, March 1, 2013

Kalau Kita Ke Putrajaya - Ustaz Hasan Basri


Ceramah Isu - Isu Semasa "Jangan Sampai Akidah Tergadai" oleh Ustaz Hasan Basri bertempat di Taman Bakti Gual Tinggi, Rantau Panjang, Kelantan pada 10 Jun 2012.


Video Ustaz Hassan Basri Balun Ahli PAS Dan PKR....Panassss 
LAGI Laporan Perisikan Filipina SAHKAN ANWAR, PEMBANGKANG MEMANG TERLIBAT Insiden Lahad Datu

MORE BREAKING NEWS ... Laporan Perisikan Filipina SAHKAN ANWAR, PEMBANGKANG MEMANG TERLIBAT Insiden Lahad Datu

| Friday, March 1, 2013
Kumpulan ketiga yang didakwa terlibat adalah pembangkang dari Malaysia, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin berlangsung sebelum Jun. Pegawai perisikan berkata salah satu ahli politik pembangkang Malaysia yang bersekutu dengan Anwar Ibrahim akan bertanding bagi jawatan di Sabah - INQUIRER NEWS, 1 Mac 2013
Sama ada waris kesultanan Sulu bertindak sendiri untuk menuntut Sabah atau telah dihasut oleh kuasa luar untuk berbuat demikian, satu perkara yang pasti, menurut sumber-sumber perisikan kerajaan: Ia adalah sesuatu yang terbukti terlalu besar bagi waris untuk mengendalikannya.

Sumber-sumber berkata dasar kerajaan Filipina di Sabah adalah untuk memastikan perkara ini tidak menjadi subjek keutamaan.

Namun begitu "sesetengah pihak" mahu mengketengahkan perkara ini. Mengapa sekarang, pada masa ini, ia menjadi salah satu daripada persoalan yang dikaji perisikan kerajaan.

Sumber-sumber ini secara konsisten menyebut tiga kumpulan telah mengambil kesempatan daripada keputusan Kiram untuk meneruskan tuntutannya ke atas Sabah."Terdapat kumpulan yang mahu menumpang hasrat Kiram demi kepentingan mereka sendiri," kata salah satu sumber.

Sumber lain turut menambah: "Ramai yang boleh mendapat manfaat daripada tuntutan ini, bukan sahaja di Filipina malah di Malaysia juga."

"Faktor-faktor luaran" seperti yang disebut Inquirer, adalah salah satu kelompok kecil yang menggunakan kesempatan untuk wang, sebuah kumpulan anti-pentadbiran Aquino, dan parti politik pembangkang Malaysia.

"Kiram merancang untuk meneruskan tuntutan mereka seawal tahun lepas. Namun mereka pergi ke Lahad Datu akibat hasutan daripada kumpulan-kumpulan ini," kata pegawai perisikan.

Kumpulan kecil ini menghasut Kiram untuk menuntut sewa yang lebih tinggi ke atas Sabah dari kerajaan Malaysia. Jika Malaysia bersetuju, kumpulan kecil ini didakwa akan turut mendapat bahagian dari peningkatan tersebut.

Kumpulan anti-pentadbiran semata-mata mahu menjatuhkan Presiden Aquino dan menggunakan proses perdamaian untuk menghasut rasa tidak puas hati kerada Kiram.

"Mereka yang tidak menyukai P-Noy (nama samaran Presiden) telah bergabung tenaga. Ini adalah satu cara untuk menguji bagaimana pentadbiran ini akan bertindak balas (terhadap isu). Apa sahaja yang berlaku di Malaysia, kami pasti akan terkena tempias, "kata satu sumber."Dalam erti kata lain, sesiapa yang mahu mengganggu proses damai atau mencalar imej Presiden Aquino telah pun dikira menang," tambah sumber.

Kumpulan ketiga yang didakwa terlibat adalah pembangkang dari Malaysia, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin berlangsung sebelum Jun.

Pegawai perisikan berkata salah satu ahli politik pembangkang Malaysia yang bersekutu dengan Anwar Ibrahim akan bertanding bagi jawatan di Sabah.

"Rupa-rupanya, ahli politik ini adalah salah seorang yang telah berhubung dengan Kiram. Beliau kononnya memberikan sokongan pembangkang kepada Kiram dalam tuntutan ke atas Sabah," kata sumber itu.

Mesyuarat Pada November

Sumber itu juga percaya bahawa dalam satu mesyuarat yang diadakan pada November tahun lepas, Kiram memutuskan untuk "menuntut Sabah atau sekurang-kurangnya meminta satu pampasan bagi Sabah yang setimpal dengan harga dan nilai-tanah itu, dan untuk keluarga diraja diberikan pengiktirafan yang sewajarnya oleh kerajaan Malaysia "

Tetapi Tausug yang menjaga Sultan Jamalul Kiram III, dan keluarga beliau, dan kaum kerabat tetap berdegil meneruskan tuntutan pembaharuan mereka ke atas Sabah, walaupun terpaksa mengingkari arahab Presiden Aquino, kata salah satu sumber bertanya.

"Ini adalah pendirian terakhir Sultan Jamalul. Sebagai Tausug, mereka telah menetapkan untuk meneruskan tuntutan mereka. Tidak kira sama ada hidup atau mati demi mengotakan janji," katasumber, seorang pegawai kanan tentera, memberitahu Inquirer.

Namun bagi pentadbir keselamatan yang menganalisis peristiwa ini tiga minggu yang lalu, Kiram seolah-olah semakin keliru sejak akhir-akhir ini.

"Mereka keliru. Kerajaan berharap mampu untuk melengahkan lebih banyak masa, mencari satu jalan keluar diplomatik," kata sumber, merujuk kepada usaha kerajaan Filipina untuk membantu menyelesaikan kebuntuan di antara pasukan keselamatan Malaysia dan sebuah kumpulan bersenjata yang diketuai oleh saudara Jamalul, Agbimuddin Kiram, yang telah masuk minggu ketiga di kampung Tanduao di pekan Lahad Datu kini.

Perpaduan Kiram

Sumber The Inquirer adalah dari pertubuhan diplomatik dan pertahanan. Mereka meminta untuk tidak didedahkan nama kerana mereka tidak dibenarkan untuk bercakap kepada wartawan mengenai analisis mereka terhadap perkembangan tuntutan Kiram ke atas Sabah.

Sumber turut berkata Kiram memutuskan untuk bersatu kerana mereka merasakan ditinggalkan daripada rundingan damai di antara pentadbiran Aquino dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), yang telah menandatangani perjanjian damai Oktober lalu.

Kumpulan ketiga yang didakwa terlibat adalah pembangkang dari Malaysia, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin berlangsung sebelum Jun. Pegawai perisikan berkata salah satu ahli politik pembangkang Malaysia yang bersekutu dengan Anwar Ibrahim akan bertanding bagi jawatan di Sabah - INQUIRER NEWS, 1 Mac 2013

Cuba Menarik Perhatian Kerajaan

"Kiram mahu menarik perhatian kerajaan Filipina," kata sumber itu.

"Selama bertahun-tahun, mereka merasakan telah dieksploitasi dalam politik. Sultan Jamalul telah didorong untuk bertanding jawatan senator pada tahun 2010 namun beliau tewas. Kemudian surat mereka kepada Presiden Aquino (pada tahun 2010, sebelum beliau memegang jawatan) telah hilang, "kata sumber itu.

Menurut sumber, Kiram dan pengikutnya "memikirkan butiran rancangan untuk pergi ke Lahad Datu" pada akhir Januari tahun ini.

"Pada bulan Februari, satu kumpulan kecil pengikut Kirams berlepas ke Lahad Datu, diikuti oleh Raja Muda Agbimuddin," kata sumber.

Dianggarkan 70 senjata api kini berada di tangan kumpulan di Tanduao, dimiliki oleh penduduk di Lahad Datu, Tausug dan Badjao, yang memegang kad pengenalan Malaysia, kata sumber itu.

Pasukan keselamatan Malaysia telah mengepung kumpulan Agbimuddin namun tidak mengambil sebarang tindakan, dengan memberikan tempoh untuk kumpulan tersebut meninggalkan Sabah yang telah dilanjutkan tiga dan empat kali, seperti yang diminta oleh kerajaan Filipina.

Kerajaan Malaysia Berhati-Hati

Menurut sumber tentera berkata kebuntuan berterusan kerana kerajaan Malaysia berhati-hati di dalam berurusan dengan kumpulan Agbimmudin.

"Mereka semua umat Islam dan mereka tahu bahawa jika ada keganasan, ia akan berterusan buat selama-lamanya. Terdapat 800,000 warga Filipina di Sabah. Ia akan menjadi satu masalah yang besar di Sabah jika keganasan meletus. Pasukan keselamatan Malaysia mungkin berakhir berurusan dengan gerila atau Rido, "kata sumber itu, menggunakan istilah untuk puak berperang.


sumber : INQUIRER NEWS

artikel asli, klik http://newsinfo.inquirer.net/366851/govt-intel-eyes-3-groups-abetting-sulu-sultans-claim#


Video Luahan Sedih Anak Polis Yang Terbunuh Di Lahad Datu

Sedih tadi tengok kat TV3, "ayah kena bom...", "ayah tak sihat"... kecik lagi dah kehilangan ayah tersayang... Al Fatihah disedekahkan kepada ayah beliau, semoga rohnya dicucuri rahmatNya, dan ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman di sisiNya...

Maka celakalah kepada pemimpin pakatan haram jadah yang mempolitikkan insiden ini
apatah lagi memfitnah UMNO juga terlibat..


Pertempuran Boleh Dielakkan jika Penceroboh Tidak Dipengaruhi Individu Tertentu

Anggota tentera bergerak menghampiri Kampung Tanduo untuk menghadapi penceroboh yang masih 

Sedih tatkala mengenangkan insiden kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah yang menceroboh lebih tiga minggu itu

Inilah harga yang perlu dibayar,ekoran pihak kerajaan Malaysia telah banyak berlembut dengan kumpulan diketuai Rajah Mudah Azzimudie Kiram itu dalam usaha untuk menamatkan konflik ini tanpa berlakunya pertumpahan darah.

perkembangan serangan pencerobohan lahad datu 2013 berita terkini pencerobohan lahad datu 1.3.2013
Namun itu yang dikehendaki kumpulan itu,mereka tidak langsung memanfaatkan peluang dan ruang yang diberikan kepada mereka

Terdahulu pihak kerajaan Malaysia telah mengadakan rundingan,melanjutkan tempoh menyerah diri supaya kumpulan itu meninggalkan Sabah dengan aman

Tetapi itulah desakan tuntutan yang berpaksikan sejarah lampau,membuatkan kumpulan itu nekad merealisasikan perjuangan diluar jangkaan umum

krisis lahad datu 2013 tuntutan sultan sulu berita terkini pencerobohan lahad datu 1.3.2013
Tuntutan : supaya mereka diiktiraf sebagai Tentera Diraja Sultan Sulu, dan tidak mahu warga asal Sulu di Sabah dihantar pulang ke Filipina (Sultan Jamalul Kiram III)
Selain itu,desakan pihak kerajaan Filipina kepada kumpulan itu supaya meninggalkan Sabah juga tidak diendahkan meskipun diberi amaran akan berdepan dengan tindakan undang-undang
amaran presiden filipina lahad datu berita terkini pencerobohan lahad datu 1.3.2013Justeru itu daripada kronologi yang berlaku,tiada sebab untuk menuduh pihak berkuasa tidak memberi ruang dan masa kepada mereka yang terlibat untuk menyelesaikan perkara itu secara aman tanpa sebarang pertumpahan darah

Mereka yang inginkan konflik ini berakhir dengan cara sedemikian


Mengenai insiden berbalas serangan pasukan keselamatan Malaysia dikatakan melepaskan tembakan sejurus dilakukan dahulu oleh kumpulan bersenjata Sulu

Dilaporkan sekurang-kurangnya 12 lelaki Sulu bersenjata mati dan empat lagi cedera dan Dua komando polis telah terbunuh setelah terkena serangan mortar di perkampungan tersebut

tentera terkorban di lahad datu 2013 berita terkini pencerobohan lahad datu 1.3.2013


Manakala 3 anggota PGA lagi cedera.Sumber berkata Tiga anggota PGA yang cedera telah dibawa ke hospital Lahad Datu


Anggota polis di pos kawalan utama membawa dua mayat komando polis yang dipercayai terkorban

Keadaan Reda

Keadaan reda dilaporkan dalam insiden pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan kumpulan bersenjata Sulu pada petang Jumaat selepas berlakunya kejadian tembakan di kampung Tanduo

Perintah berkurung dikenakan
Perintah berkurung telah dikenakan di bandar Lahad Datu dan kawasan sekitar dari pukul 4 petang Jumaat berikutan pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan kumpulan bersenjata Sulu di kampung Tanduo

Sumber berkata, perintah berkurung itu bagi memastikan keselamatan awam

“Ia merupakan langkah-langkah keselamatan bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini. Kami berharap orang ramai dapat mengikutinya dan memberi kerjasama dengan pasukan keselamatan,” katanya

[TERKINI] 12 Anggota Penceroboh Kesultanan Sulu dan 3 Komando Polis Malaysia Terbunuh


Menurut laporan Philstar, sepuluh anggota tentera diraja Kesultanan Sulu terbunuh dan empat lagi cedera dalam serangan oleh pihak berkuasa Malaysia di Lahad Datu, Sabah, pagi tadi.

Hal ini dimaklumkan oleh jurucakap Kesultanan Sulu, Abraham Idjirani yang mendakwa memperoleh maklumat tersebut daripada Kiram, saudara Sultan Jamalul Kiram III. Pertempuran yang turut mencederakan dua anggota keselamatan Malaysia seperti yang dilaporkan oleh Bernama berlaku sekitar sekitar pukul 10:15 pagi.

Jurucakap Kesultanan Sulu berkata bahawa pegawai Kerajaan Filipina mahu "menutup kebenaran" apabila mendakwa tiada sesiapa yang tercedera dalam serangan itu.

Walaupun ada yang terbunuh, namun pihak penceroboh akan meneruskan tuntutan mereka terhadap Sabah secara aman.

Menurut Idjirani, pihak Kesultanan Sulu bercadang membawa hal ini ke Persidangan OIC.

"Kesultanan Sulu ialah orang Islam dan Malaysia pula kerajaan Islam," kata Idjirani.-DCM

Laporan awal di sini.
Kemas Kini:
Bernama melaporkan dua anggota komando polis Malaysia meninggal dunia akibat terkena serangan mortar.
Laporan itu menyatakan:
 LAHAD DATU - Dua komando polis terbunuh setelah terkena serangan mortar di Kampung Tanduo, yang menjadi kubu kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina, di sini hari ini.
Mereka terkena serangan itu ketika sedang berkawal di satu daripada pos di sekitar Kampung Tanduo.
Wartawan Bernama yang berada di kawasan Felda Sahabat 17 di perkampungan itu berkata mayat dua anggota keselamatan itu diusung oleh polis dan dimasukkan ke dalam sebuah trak polis untuk dibawa ke Hospital Lahad Datu.
"Sehingga kini tiada pengesahan polis, kami hanya melihat mayat dengan boot hijau diusung ke dalam trak tersebut," katanya yang terpaksa keluar dari kawasan Felda itu setelah diarahkan pihak berkuasa.
Pada 2 petang, beliau berkata pihak berkuasa mengarahkan wartawan keluar kerana khuatir keselamatan mereka berikutan insiden tembakan masih berlaku.
Setakat ini, tiada pihak berkuasa boleh mengesahkan identiti anggota yang maut.
P/s: Menurut laporan beberapa blog, komando yang terbunuh itu ialah INSP. ZULKIFLI MAMAT DAN SJN SABARUDIN DR UNIT 69 KOMANDO. -Al fatihah!


Kemas Kini (5 petang)
Pencerobohan di Lahad Datu dilaporkan berakhir
[MK] Jurucakap Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina, Raul Hernandez dilaporkan berkata pencerobohan pengikut sultan Sulu di Sabah sudah berakhir.
ABS-CBNnews memetik Hernandez berkata bahawa pihak berkuasa Malaysia, khususnya pasukan polis, sedang memburu kumpulan tersebut. 

Menurutnya, dua anggota polis Malaysia terbunuh dan seorang lagi cedera selepas kenderaan mereka ditembak oleh kumpulan tersebut.
ABS-CBNnewsmemetik Hernandez sebagai berkata duta telah memaklumkan bahawa pencerobohan itu telah tamat.
Hernandez berkata, jabatan halehwal luar (DFA) sedang mengesahkan laporan dari pengikut Sultan Jamalul Kiram bahawa 10 pengikut Azzimudie terbunuh dan empat yang lain cedera.
"Apa yang kita tahu dari duta Malaysia ialah 10 pengikut Azzimudie menyerah diri dan pemilik rumah tempat Azzimudie tinggal telah terbunuh. Di pihak berkuasa Malaysia, dua orang terbunuh dan seorang cedera selepas kenderaan polis Malaysia ditembak oleh kumpulan tersebut," demikian menurut kenyataan Hernandez.
Laporan itu juga menyebut bahawa dua pengikut Azzimudie telah melarikan diri ke arah laut, menurut Duta Malaysia.
Manila juga telah meminta kebenaran untuk membolehkan kapal Tentera Laut Filipina, AT-296 BRP Tagbanua, ke Lahad Datu untuk membolehkan kakitangan perubatan Filipina merawat mereka yang cedera dan membawa pulang baki anggota kumpulan itu ke kampung dan keluarga masing-masing.
Sementara itu, akhbar The Star melaporkan polis di Lahad Datu berkata mereka tidak menerima sebarang arahan untuk menguatkuasakan perintah darurat.
Ketua Polis Daerah Semporna Timbalan Supt Firdaus Francis Abdullah berkata mereka semua bersiap sedia, bersama-sama dengan pasukan keselamatan lain.
"Kami masih belum menerima apa-apa perintah darurat dari pihak berkuasa atasan," kata Firdaus, sambil menambah bahawa langkah berjaga-jaga adalah perlu dan rakyat perlu bertenang.
"Ramai yang bimbang masalah itu akan merebak ke Semporna, tetapi sebenarnya tidak perlu bimbang di sini sebagai lelaki bersenjata Sulu telah dikepung di Lahad Datu," katanya.
Pihak polis juga menasihatkan orang ramai untuk tinggal di dalam rumah dan jangan mendengar khabar angin.


Kemas Kini (9 malam):


Senarai Anggota Keselamatan Malaysia yang Cedera dan Terkorban:
1. Inspektor 17992 Zulkifli B. Mamat (Terkorban)
2. Koperal 113088 Sabarudin B. Daud (Terkorban)
3. Koperal 152133 Mohd Tarmizi B. Hashim (Cedera di tangan dan kaki – kini ditempatkan di Hospital Lahad Datu)
4. Koperal 135383 Azman B. Ampong (Cedera di punggung/peha – kini ditempatkan di Hospital Lahad Datu) – Baru diberitakan sekitar jam 6 petang tadi Kpl Azman telah meninggal dunia.
5. Konstabel 176533 Mohamad Qaiyum’aiqal B. Zolkifli (Cedera di bahu kanan dan kedua-dua kaki – kini ditempatkan di Hospital Sandakan)
* Anggota ketiga yang terkorban masih belum diketahui identitinya.

FIKIRKAN:


Anwar Ibrahim.... lain tidak bukan hanyalah Anwar Ibrahim yang kemarukkan kuasa sehingga sanggup mengadaikan negara Malaysia ini. Kenyataan Anwar Ibrahim lah menyebabkan Lanun Sulu menyerang Sabah yang menjadikan anggota Komando 69 kita maut demi mempertahankan negara hari ini.sumber

PM : Penceroboh Bersenjata Punca Pertempuran di Lahad Datu.

Perisikan FIlipina dakwa Anwar dalang kematian 13 orangKami petik dari Phillipines Inquiry berikut:


Sepenuh di ABITW SINI

Petikan utama berikut


Alfatihah buat ....

Inspector Zulkifli
Pasukan Komando VAT69:

1. Insp G/17992 Zulkifli bin Mamat (death)
2. Kpl 113088 Sabaruddin bin Daud (death)
3. Kpl 135383 Azman bin Ampong (death)
4. Kpl 152133 Mohd Tarmizi bin Hashim (injured hand and feet at the Lahad Datu Hospital)5. Kpl 176533 Mohd Qaiyum'aiqal bin Zolkifli (injured right shoulder and both feet at Sandakan Hospital)


PEKAN 1 Mac -  Kumpulan penceroboh bersenjata di Lahad Datu, Sabah terlebih dahulu memulakan serangan terhadap pasukan keselamatan Malaysia apabila mereka mara 1.5 kilometer dari tempat mereka berkampung sebelum ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau sudah memberi mandat kepada Ketua Polis Negara dan Panglima Angkatan Tentera untuk mengambil sebarang tindakan terhadap kumpulan penceroboh bersenjata itu dan tiada kompromi lagi.

"Dua anggota keselamatan Malaysia terbunuh dan tiga lagi cedera manakala 10 hingga 12 anggota kumpulan penceroboh itu terbunuh.

"Mereka (polis dan tentera) akan diberi kuasa sepenuhnya untuk bertindak dengan apa saja mengikut budi bicara mereka tetapi kumpulan ini mesti ditumpaskan dan mereka mestilah diambil tindakan yang sepatutnya," katanya kepada pemberita sejurus melancarkan jentera Pilihan Raya kawasan Parlimen Pekan di Dewan Konvensyen Pekan yang dihadiri kira-kira 5,000 orang.di sini hari ini.

Najib juga menyerahkan bidang kuasa kedua-dua Pemimpin mewakili keselamatan Negara itu dalam menangani isu tersebut.

"Saya tidak lagi buat keputusan. Terserah kepada mereka (panglima ATM dan Ketua Polis Negara) untuk ambil tindakan...mereka akan diberikan kuasa sepenuhnya.

"(Kini) sama ada mereka (penceroboh) menyerah diri atau mereka terima apa jua kesan daripada tindakan mereka," ujarnya.

Beliau turut melahirkan rasa kesal dengan kejadian itu kerana sepatutnya pertumpahan darah mahu dielak daripada berlaku, akibatnya kini negara kehilangan dua anggota keselamatan.

Kumpulan itu pada ketika ini telah dikepung sepenuhnya dan pemantauan pasukan tentera laut Negara dipertingkatkan di kawasan perairan bagi mengelakkan kumpulan itu melarikan diri.
  
Insiden Lahat Datu: Zahid Hamidi Ucap Takziah Kepada Keluarga Polis Yang Terkorban


UPDATES Lahad Datu - Menteri KDN Kena Segera Bertindak Keatas Anwar...! Banyak Nyawa Orang Islam Sudah Melayang...

Bukan rahsia lagi...! Ini bukan zaman 80an dimana maklumat sukar untuk kita perolehi, sekarang sudah zaman IT dan segala maklumat dihujung jari....

Pihak Perisik Filipina melalui Inquirer News telah mendedahkan dalang sebenar disebalik peristiwa berdarah di Lahad Datu Sabah.

Menurut laporan tersebut, terdapat tiga kumpulan yang menjadi dalang pencerobohan di kawasan itu antaranya ialah Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Anwar Ibrahim.

Laporan tersebut juga menyebut, seorang pemimpin utama Pakatan Rakyat di Sabah yang rapat dengan Anwar Ibrahim telah mengadakan pertemuan dengan pihak penceroboh serta menawarkan jaminan sokongan dari Pakatan Rakyat di Sabah.

Ini sekaligus membuktikan desas desus serta khabar angin tentang penglibatan pihak Pembangkang di Malaysia didalam pencerobohan di Lahad Datu bagi menggugat keselamatan negara...!!

Setakat ini, dua anggota keselamatan negara dilaporkan terkorban didalam pertempuran dengan penceroboh di tempat kejadian. Inspektor Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabaruddin dari Unit 69 Komando telah terkorban setelah mengalami kecederaan parah akibat tembakan mortar musuh.

Kekacauan beginilah yang dikehendaki oleh pihak pembangkang didalam negara bagi menunjukkan bahawa Malaysia tidak selamat dan stabil dibawah pemerintahan BN.

Ini semua merupakan agenda terancang Pakatan Rakyat yang terdesak untuk merampas kuasa dari kepimpinan kerajaan.

Kini kita semua dapat saksikan sendiri bagaimana mahalnya harga yang perlu rakyat bayar untuk memenuhi tamak haloba makhluk bernama Anwar Ibrahim...!

Semata-mata mahu mencapai cita citanya sudah tercetus insiden Lahad Datu menyaksikan begitu banyak nywa melayang...! Nyawa yang terkorban adalah orang melayu beragama islam. Mungkin pada Anwar itu semua tidak penting kerana beliau mahukan undi bukan melayu...

Baca semula kisah diatas ini, klik SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...