Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Tuesday, February 19, 2013

PAS BERBOHONG LAGI TENTANG KEZALIMAN BAIAH PEMIMPIN PAS..

Bai'ah Cerai Isteri Tidak Wujud... Kelentong PAS Pra #PRU13

Kalau ikut versi keadilan ala-gaPAS, pemimpin yang tidak mengikut kehendak parti akan ditendang keluar tanpa pembelaan... dalam bab 'BAIAH' yang semakin bercelaru ini yang mana satu betul, kenyataan YB Gunung Semanggol dalam video di bawah atau kenyataan Porscheruh Jaya PAS Perlis dalam SinarHaruan hari ini? Tak cukup dengan fitnah, macam2 kelentong PAS tabur menjelang PRU-13...Baiah cerai isteri tidak wujud -PAS

KANGAR - Pas Perlis menafikan wujud sumpah taat setia atau baiah dalam parti itu sehingga sanggup menceraikan isteri dengan talak tiga, sekiranya pemimpin dan ahli lompat parti.

Pesuruhjaya Pas Perlis, Hashim Jasin berkata, baiah seperti itu tidak wujud dalam Pas, sebaliknya disalah erti pihak luar.

“Kita tidak buat baiah seperti itu. Yang ada hanya baiah untuk berpegang kepada perjuangan Islam,” katanya.

Menurutnya, baiah dalam Pas berteraskan ketaatan kepada Islam dan kesetiaan kepada pemimpin yang memperjuangkan Islam, semua kepimpinan dan ahli membuat janji itu (baiah) untuk tidak meninggalkan perjuangan.

“Jika individu itu keluar parti bermakna dia mungkir janji. Yang kita tekankan ialah apabila berjanji hendaklah tunaikan, sebab janji itu bukan benda yang lara,” katanya.

Hashim berkata, jika ahli Pas berhasrat keluar parti, individu itu hendaklah menanggung sendiri dosa memungkiri janji itu.

“Dia mungkir janji, itu antara dia dengan ALLAH SWT. Janji ini macam ikrar sahaja, biar ALLAH SWT yang tentukan,” katanya.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Umno Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir mendakwa terdapat ahli dan pemimpin Pas tidak dapat menyertai Umno menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kerana sumpah baiah dilafazkan itu.

Katanya, sumpah itu sebagai jaminan ahli Pas tidak meninggalkan parti dan menyertai parti lain. Jika mereka berdegil dan tetap meneruskan hasrat itu, maka sumpah tersebut akan terjatuh seumpama mereka menceraikan isteri mereka dengan talak tiga. -SH

JAWAPAN TERHADAP KEMUNAFIKAN PAS

Dapat Menjaga Dari Mengkhianati Amanah Walaupun Aqidah Islam Sampai Digadaikan.. Adakah ini antara dajjal-dajjal atau syaitan-syaitan Bisu.

Isteri menangis, suami menggigil?


Terdapat isteri calon wakil rakyat Pas yang menangis dan menggeletar pada majlis bai'ah apabila mendengar ikatan perkahwinan mereka dijadikan bahan tebusan demi kepentingan politik kepartian yang sempit dan jumud.

Gelojak rasa itu turut dikongsi si suami yang menggigil sewaktu mengangkat bai'ah yang memberi kata dua sama ada terus setia kepada parti atau bercerai talak tiga dengan isteri.

Debaran dan suasana hiba pada majlis bai'ah Pas itu didedahkan oleh Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin (gambar) selepas mendengar pengakuan daripada beberapa wakil rakyat parti itu.

Malah kata Zulkifli, wakil rakyat terbabit juga meminta bantuannya supaya membawa isu bai'ah itu ke tengah selepas ia menjadi perdebatan umum apabila disahkan oleh Ahli Parlimen Pas Shah Alam, Khalid Samad, sebelum ini.

Katanya, mereka sudah tidak mampu menanggung bebanan yang dipikul tetapi tiada kekuatan untuk mendedahkannya kerana takut dikutuk dan dikenakan tindakan.

"Mereka meminta isu ini dibincangkan supaya tindakan segera dapat diambil dan kemungkaran yang berlaku dapat dicegah.

"Mereka berharap apabila isu ini terdedah, maka ada jalan keluar buat mereka dari ikatan bai'ah dan sumpah ini," kata Ahli Parlimen dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu dalam laman blog beliau http://zul4kulim. blogspot.com/.

Zulkifli memberitahu, beliau lebih terkejut apabila diberitahu dasar bai'ah talak tiga itu diluluskan dan direstui kepimpinan Pas.

Katanya, beberapa tokoh parti yang dihubungi bukan sahaja tidak berasa bersalah dan berdosa dengan bai'ah itu, malah mempertahankannya dengan alasan-alasan yang dangkal lagi memualkan tanpa sandaran kepada al-Quran, sunah Rasulullah mahupun amalan para sahabat.

Sebaliknya jelas beliau, ia sekadar dasar yang berpaksikan kepada alasan dan sandaran akal dangkal semata-mata.

"Inilah apa yang saya labelkan sebagai mempertuhankan politik, mempertuhankan demokrasi.

"Apakah kita terlalu taksub dengan politik sehingga sanggup menggadai kesucian, kemuliaan dan kemurnian perkahwinan sebagai bahan gadaian politik," katanya.

Mengulas lanjut Zulkifli berkata, dasar tersebut umpama kembali ke zaman jahiliah dengan menjadikan wanita sebagai bahan dagangan, pajakan dan gadaian.

"Tidakkah kita sedar bahawa perceraian adalah perkara halal yang paling dibenci Allah dan kita jadikan perkara yang paling dibenci Allah ini sebagai dasar bai'ah dan sumpah taat setia," katanya.

Beliau turut mempersoalkan kenapa bai'ah taat setia Pas itu tidak dibuat dalam bentuk lain seperti bersumpah laknat.

Dengan cara itu katanya, semua wakil rakyat diyakini akan berfikir banyak kali sebelum bercadang melompat parti.

"Bagaimana rakyat nak meletakkan harapan dan kepercayaan untuk kita memimpin dan memerintah negara jika kita sanggup menggadai dan menjadikan isteri dan perkahwinan kita sendiri sebagai gadaian politik?

"Apakah kelak bila menjadi kerajaan Persekutuan dan memerintah maka semua pegawai dan kakitangan kerajaan akan dipaksa bai'ah menceraikan isteri mereka jika tidak taat kepada kerajaan," katanya.

Wasabi OyabunNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...