Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, February 22, 2013

BANTAHAN TERHADAP PENGGUNAAN LOGO KEPARTIAN DAN PROGRAM BERBENTUK KEPARTIAN DI MASJID-MASJID MAHUPUN PREMIS MASJID DI PARLIMEN GOPENG
Radhi Zainon calon Pas N43 Dun Sungai Rapat dan kepimpinan Pas Gopeng terus tidur tak lena selepas zikir munajat yang dibuat oleh YB Dato Hamidah mendapat sambutan diluar dugaan sedangkan dirinya hanya mencari salah orang sahaja.

Baru-baru ini satu program Solah Maghrib berjamaaah, zikir munajat, solat Hajat dan solat Isya terus menjadi iguan buruk buat kepimpinan Pas Gopeng dengan rasa busuk hatinya mereka terus menghantar memorandum kepada Pengarah JAIPk Dato' Haji Mohd Yusop bin Haji Husin D.P.M.P , P.M.P , A.M.N untuk diambil tindakan sewajarnya.

Sepasukan skuad mencegah aktiviti agama yang diketuai oleh calon N43 Dun Sungai Rapat Radhi Zainon telah bergegas ke pejabat Agama di jalan Panglima Bukit Gantang Wahab untuk melaporkan kepada Pengarah JAIPk bahawa YB Dato Hamidah terlalu kerap membuat aktiviti agama, jadi mereka meminta Pengarah menghalang perbuatan yang dikatakan tidak beradab itu.
Inilah program yang dilaporkan kepada Pengarah JAIPk
Menurut Pas Gopeng YB Dato Hamidah telah melakukan kesalahan yang amat besar serta perbuatan tidak beradab dengan mengadakan solat hajat, zikir munajat dan solat Maghrib dan Isya berjamaah bersama Imam daripada Masjid Abbad Mekah. YB Dato Hamidah sekali lagi membuat kesalahan besar dengan mengadakan ceramah Agama, penceramahnya Ustaz Mohd Kazim Elias kepada penduduk Dun Sungai Rapat. Malah yang lebih memilukan penonton dalam ceramah Ustaz Kazim yang hadir mencecah 4000 orang.

Dibawah ini pula Pas Gopeng bersama PKR dan DAP mengadakan taklimat aktiviti mereka dalam surau di Taman Song Choon.
Ini bukan dalam surau ke?
Lambang apa ni di baju mereka


Malah mereka hendak memberitahu pengarah bahawa mereka sedikit pun tidak pernah menggunakan surau atau masjid untuk tujuan kepartian seperti dibawah ini.
Siapa bawa cina makan babi lagi

Siapa bawa kafir harbi lagi ke dalam Surau Al-Ehsan, apa ini perbuatan tidak biadap

Memorandum yang dihantar tersebut diserahkan melalui wakil PAS Kawasan Gopeng, Tuan Haji Abd Rahim (YDP PAS Gopeng), Radzi Zainon (Tim YDP) Calon Pas N43 Dun Sungai Rapat dan Muhammad Nuruddin Bashah (Penerangan MTD Sg Rapat) kepada Pembantu Peribadi (PA) yang berbahagia Dato' Pengarah sendiri.

Sudahlah Radhi Zainon jangan jadi hipokrit setelah sekolah Agama Rakyat di Taman Pegoh Aman ditentang habis-habisan kini untuk menentang ceramah Agama pula.

Jika benar-benar mahu menang bukan dengan perbuatan tidak bertamadun ini, turun padang dekati rakyat, selesaikan masalah rakyat bukannya hanya untuk mencari kesalahan orang lain.

Mungkin Pas Gopeng nak aktiviti sebegini.

SURAT HAPRAK PAS GOPENG KEPADA PENGARAH JAIPk

KEPADA : Dato' Haji Mohd Yusop bin Haji Husin  D.P.M.P , P.M.P , A.M.N
Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk)
Kompleks Islam Darul Ridzuan,
Jln Panglima Bukit Gantang Wahab,
30000 Ipoh, Perak
20 Februari 2013

BANTAHAN TERHADAP PENGGUNAAN LOGO KEPARTIAN DAN PROGRAM BERBENTUK KEPARTIAN DI MASJID-MASJID MAHUPUN PREMIS MASJID DI PARLIMEN GOPENG
--------------------------------------
Daripada : PAS KAWASAN GOPENG
Pihak PAS Kawasan Gopeng ingin mengemukakan Memorandum Khas kepada Pengarah JAIPK Dato' Haji Mohd Yusop bin Haji Husin  D.P.M.P , P.M.P , A.M.N bagi mempertimbangkan tindakan wajar untuk menghalang pihak tertentu menggunakan premis masjid sebagai lokasi aktiviti kepartian.

Latar belakang:
Pihak PAS Kawasan Gopeng menjunjung tinggi titah Yang Mulia Raja Muda Negeri Perak serta nasihat daripada pihak Mufti Perak sebelum ini berkenaan larangan menjadikan masjid sebagai gelanggang berpolitik. Malah PAS tidak pernah menaikkan sebarang bendera atau logo kepartian di kawasan masjid atau pada iklan-iklan, baner ceramah anjuran jawatankuasa masjid kerana percaya ia boleh mengundang ketidakselesaan dan menganggu keharmonian perpaduan di dalam kariah.

Pada tahun 2010, Yang Mulia Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah pernah bertitah bahawa Baginda mahukan pegawai agama bebas daripada politik kepartian atau pengaruh mana-mana pemimpin dan kumpulan politik dalam melaksanakan amanah serta tanggungjawab urusan agama Islam.

Titah Baginda titah baginda pada majlis sembah menghadap Orang Besar Jajahan Perak dan pegawai tadbir agama daerah di Kompleks Islam di Ipoh  antara lain menegaskan bahawa Masjid dan surau tidak wajar dijadikan pentas untuk permainan politik, sebaliknya hendaklah menjadi instrumen perpaduan untuk menyatupadukan ummah.

Manakala  kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria pernah menasihati umat Islam termasuk pihak kepartian agar tidak menggunakan surau dan masjid sebagai `gelanggang' berpolitik sepanjang bulan Ramadan dan juga pada hari-hari lain.

Tindakan UMNO Gopeng yang diterajui oleh YB Datuk Hamidah;
·         Menganjurkan ceramah Agama oleh Us Kazim Elias  di Masjid Kg Rapat Jaya Tambahan pada 20 Feb 2013 dengan menggunakan baner bercetak logo UMNO dan Barisan Nasional.

.   Menganjur Munajat dan solat hajat di Masjid Pengkalan Pegoh pada 19 Feb 2013 juga dengan baner yang berlogokan parti UMNO dan Barisan Nasional.

Walaupun baner tidak dipasang di kawasan masjid, namun program tersebut ternyata dibuat di masjid, memasukkan logo parti seolah-olah usaha menampilkan penganjur adalah pihak politik.

Penutup:
Kami berharap agar pihak JAIPk akan berlaku adil dalam menangani isu ini memandangkan misi dan visi JAIPk sendiri adalah untuk mengurus selia masjid-masjid agar menjadi medan perpaduan umat islam di negeri ini.

Objektif Bahagian Pengurusan Masjid dan Surau juga meletakkan sasaran untuk mengembalikan fungsi dan peranan Masjid sebagaimana yang dikehendaki oleh Syarak serta menjadikan masjid sebagai pusat kegiatan Umat Islam, pusat penyebaran ilmu dan maklumat amat dihormati oleh pihak PAS Kawasan Gopeng.

Yang Benar,
Hj Abd Rahim bin Md Ariff
YDP PAS Kawasan Gopeng

Radzi Bin Zainon
Timbalan YDP Pas Kawasan Gopeng
Calon Pas N43 Sungai RapatDalam surau rupanya tak mahu hantar memorandum kepada Pengarah JAIPk ker?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...