Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Tuesday, December 17, 2013

Ulasan Bernas Nik Abduh Mengalahkan 10 bukti KDN@Nik Abduh : Tindakan Kerajaan Dedah Syiah Amat Tepat

Ahli Parlimen PAS Pasir Mas, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz bersetuju dengan langkah kerajaan mendedahkan golongan Syiah di negara ini supaya dapat dibendung daripada terus merebak. 
 Nik Abduh yang juga anak Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz dilaporkan FMT berkata golongan Syiah tidak boleh duduk bersama dengan pengikut Ahli Sunnah Wal Jamaah kerana akan berlaku perbalahan.

Katanya, apabila bilangan mereka (Syiah) semakin besar, permusuhan akan menjadi lebih kuat, sebab itu amat tepatlah apabila kerajaan mahu bertindak tegas ke atas penyebaran fahaman berkenaan.

“Golongan Syiah mempraktikkan amalan bida’ah yang sangat teruk seperti tindakan mereka memburuk-burukkan sahabat Rasulullah SAW dan ini adalah ajaran sesat yang tidak boleh dibiarkan berkembang di negara ini,” kata beliau ketika menyampaikan kuliah di hadapan pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan semalam.

Bercakap kepada pemberita selepas kuliah itu, beliau berkata isu Syiah adalah serius yang boleh membawa perpecahan dalam masyarakat, namun tidak wajar sekadar dipolemikkan di luar kamar mahkamah sehingga mengundang rasa tidak percaya orang ramai.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata, tindakan pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) mendedahkan ’10 maklumat’ mengaitkan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dengan fahaman Syiah perlu disusuli dengan pendakwaan di mahkamah bagi membuktikan kebenaran tuduhan itu.

Beliau berkata, kerajaan perlu bersedia dengan rakaman lengkap yang menunjukkan aktiviti didakwa dilakukan Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu, contohnya solat sebagaimana kaedah orang Syiah, menganggap ajaran Syiah tidak sesat serta mengucapkan perkataan yang berlawanan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Menurutnya, pendedahan semalam bukan bermaksud sudah terbukti dakwaan (Mat Sabu) Syiah, itu bukan pembuktian lagi kerana perlu disahkan kebenaran di mahkamah, kalau setakat begitu sahaja, orang tidak akan percaya.

“Syiah ini ada tanda-tanda, antaranya bagaimana dia sembahyang atas batu, percakapan dia yang menyalahi Ahli Sunnah Wal Jamaah, menganggap Syiah sama dengan ahli sunni iaitu tidak sesat, percakapan yang menghina sahabat Rasulullah SAW dan mengungkapkan kalimah-kalimah yang merupakan satu dosa di sisi Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Oleh itu KDN perlu memberi bukti yang cukup bahawa Mat Sabu mengucap kalimah syahadah yang tak sama dengan kalimah syahadah Ahli Sunnah Wal Jamaah, dan cara beliau solat mengikut orang Syiah sebelum mahkamah mengesahkan buktinya itu,” katanya.

Sementara itu, bekas aktivis Pas, Zainon Ismail atau lebih dikenali sebagai CN Al-Afghani dilaporkan Utusan mendesak Mat Sabu membuat sumpah laknat untuk membuktikan beliau bukan cenderung sebagai pengikut Syiah.

CN Al-Afghani yang juga sahabat baik Mat sabu selama 20 tahun mendakwa beliau mengetahui rahsia sebenar Timbalan Presiden PAS itu, malah perkara sama juga turut diketahui oleh pucuk pimpinan parti.
Dakwanya, kalangan sahabat rapat terutama dalam kelompok aktivis parti lebih selesa memanggil Mat Sabu dengan panggilan ‘imam’ walaupun pemimpin nombor dua PAS itu bukannya daripada kalangan ulama.

Selain itu, CN Al-Afghani juga menyatakan kesediaan untuk berdebat dengan Mat Sabu bagi menjelaskan kepada rakyat mengapa Timbalan Presiden PAS itu sering kali dikaitkan dengan Syiah dan kenapa tiada tindakan diambil daripada parti.

“Sebab itu saya cabar Mat Sabu buat sumpah laknat untuk nafikan beliau bukan cenderung sebagai pengikut Syiah. Tak payah pergi mahkamah. Sumpah laknat ini tidak memerlukan kos tetapi hanya perlukan kejujuran.

“Saya juga cabar pucuk pimpinan tertinggi PAS buat perkara sama kerana saya tahu mereka sedar siapa Mat Sabu,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...