Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Tuesday, November 8, 2016

JAWAPAN MANTAP DARIPADA KERAJAAN TENTANG 1MDB. PEMBANGKANG BOLEH TUTUP MULUT SELEPAS INI.

                          
Susulan soalan mengenai kewajaran kerajaan menubuhkan syarikat pelaburan negara, 1MDB, oleh ahli Parlimen BN-Tambun, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani tampai menjawab isu itu.

Dewan Rakyat malam tadi kecoh ketika Johari menjelaskan rasional penubuhan 1MDB, walaupun Husni tidak hadir.

Semasa perbahasan malam tadi, Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) secara terbuka mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk hadir dan menjawab soalan-soalan mengenai 1MDB dan ‘derma’ RM2.6 bilion yang diterimanya.

"Mana PM? Mengapa dia bersembunyi di sana (kamar Speaker)? "soal Gobind meminta penjelasan.

Gobind ingin tahu status siasatan polis ke atas 1MDB, serta kepada siapa Najib memulangkan wang AS$620 juta daripada AS$681 juta yang didakwa diterimanya sebagai derma.

Namun, Menteri Kewangan II, Datuk Johari Abdul Ghani gagal menjawab soalan berhubung siasatan itu, dan berkata ia masih dalam siasatan, sementara beliau tidak menyentuh soalan mengenai sumbangan ‘derma’ berkenaan.

Terdahulu, Najib hadir di Parlimen malam tadi tetapi tidak mengikuti penggulungan perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan atau Bajet 2017 dan meninggalkan dewan sebelum pengundian dijalankan.

Najib tiba ketika Johari mengakhiri perbahasan peringkat dasar, pada kira-kira 8.40 malam tadi.

Beliau dilihat melalui pintu utama yang menuju ke Parlimen tetapi tidak berada di Dewan Rakyat.

Adalah dipercayai bahawa beliau sebaliknya menuju ke kamar Speaker.

Tidak lama kemudian, Najib kelihatan bergegas meninggalkan Parlimen.

Pada ketika itu, Johari baru mengakhiri ucapan penggulungannya dan ini disusuli dengan undian belah bahagian atau secara blok.

Bajet kemudiannya diluluskan pada peringkat jawatankuasa, dengan 117 undi menyokong dan 70 undi menentang.

Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata 11 ahli parlimen tidak mengundi.

Menteri Kewangan II Datuk Seri Johari Abdul Ghani yang menggulung perbahasan Bajet 2017 di Dewan Rakyat, malam tadi teruk diasak ahli parlimen pembangkang yang mahu tahu mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak muncul bagai menjawab pelbagai perkara yang dibangkitkan, terutama isu skandal 1MDB.

Suasana dalam dewan menjadi kecoh, apabila beberapa anggota dewan bangun serentak bertanyakan mengenai isu berkenaan selepas Johari hanya menjawab: "Polis sedang menyiasat."

Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang turut bertanyakan sama ada ahli parlimen Pagoh, Tambun dan Semporna pecah rahsia Kabinet ketika membahaskan usul berkenaan sebelum ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...