Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Sunday, May 12, 2013

PRU13 : 21 Rakyat Malaysia Ditahan Di Singapura

21 Rakyat Malaysia Ditahan Di Singapura

12/05/2013 16:24:00

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata pihaknya masih lagi berhubung dengan Pegawai Suruhanjaya Malaysia di Singapura bagi membantu 21 rakyat Malaysia yang ditahan pihak berkuasa republik itu semalam.

Beliau berkata kesemua mereka ditahan setelah melanggar Akta Kesalahan Imigresen Singapura.
Beliau berkata pihaknya juga akan berusaha sebaik mungkin melicinkan sebarang proses pembebasan selain mendapatkan maklumat yang diperlukan dari semasa ke semasa.

Tan Sri Khalid turut memberi nasihat agar semua rakyat malaysia di luar negara tidak terpengaruh sekaligus terlibat dalam aktiviti yang merugikan serta mencemar nama baik negara.

Memetik laporan akhbar Straits Times, polis Singapura telah menahan 21 rakyat Malaysia selepas kesemua mereka didakwa menunjuk perasaan di Merlion Park, Singapura semalam.

Penahanan itu dilakukan selepas amaran dikeluarkan terhadap 9 rakyat Malaysia kerana mengambil bahagian secara aktif dalam perhimpunan haram Rabu lalu.

BANTAH KEPUTUSAN PRU13 !! ANAK CINA DAP MINTA CAMPUR TANGAN SINGAPURA DI BERKAS !!! PADAN MUKA !! #PUIII
Polis Singapura menahan 21 rakyat Malaysia hari ini kerana mengadakan demonstrasi haram di sini sebagai membantah keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 di Malaysia (PRU-13).

Seorang jurucakap polis yang dihubungi AFP berkata, kesemua rakyat Malaysia terbabit ditahan di bawah Akta Ketenteraman Awam kerana mengadakan bantahan secara haram di Taman Merlion, walaupun polis berulang kali memberi amaran agar mereka tidak mengadakan sebarang bentuk demonstrasi.

Jelasnya, penganjur demonstrasi itu boleh dikenakan hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda sebanyak S$10,000 (RM24,115) atau kedua-duanya sekali, sementara mereka yang menyertai bantahan haram itu pula boleh dikenakan denda sehingga S$5,000 (RM12,057).Pasukan Polis Singapura (SPF) dalam kenyataannya berkata, warga asing yang tinggal atau bekerja di republik ini tidak dibenarkan menyertai demonstrasi haram.

"Mereka tidak sepatutnya membawa isu negara mereka ke Singapura dan mengadakan demonstrasi yang boleh mengganggu ketenteraman awam.

"Mereka yang melanggar undang-undang negara ini akan berdepan tindakan serius," jelas kenyataan tersebut.

Kira-kira 100 rakyat Malaysia menyertai demonstrasi haram kelmarin di tempat yang sama bagi membantah keputusan PRU-13 yang memihak kepada Barisan Nasional (BN).

Daripada jumlah itu, sembilan daripada mereka diberikan amaran oleh SPF. - AFP

Utusan Online

MTK
Kepada anak anak cina Dap, kalau tak suka duk di Malaysia korang pegi berambus laa

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...