Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, December 13, 2013

TUDUHAN ORANG MELAYU APARTHEID ... GESA KERAJAAN TUTUP SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN ( tamil , cina ). KELLING PARIAH SEMAKIN BIADAP.

Apakah N. Surendran buta sejarah bahawa perjuangan Mandela juga adalah perjuangan mengangkat penduduk asal kulit hitam di Afrika Selatan agar dikembalikan hak pentadbiran dan kedudukan mereka?
Sekarang jelas siapakah yang sebenarnya rasis dan bersikap perkauman melampau, UMNO atau orang seperti N Surendran.
surendran

Kurang Ajar dan Bodoh Dakwa Malaysia Amalkan Apartheid


Gambar oleh The Star

Kematian Nelson Mandela bukan sahaja mencetuskan beberapa insiden antarabangsa malah menimbulkan isu kontroversi di Malaysia juga. Biar pun Malaysia terkenal sebagai penyokong kuat Mandela dan dasar anti-aparthied pada masa Tun Dr. Mahahir, ia tidak menghalang seorang pemimpin politik mendakwa Malaysia mengamalkan dasar aparthied dan tidak layak bercakap soal Nelson Mandela.

Malaysia merupakan antara negara terawal dilawati oleh Nelson Mandela apabila beliau dibebaskan. Ini menunjukkan penghargaan Mandela atas sokongan dan perjuangan negara ini dalam menghapuskan dasar Aparthied di Afrika Selatan. Justeru tersangatlah aneh dan luar biasa apabila ada pula pemimpin politik dalam negara sendiri menuduh Malaysia mengamalkan aparthied.

Naib Presiden Parti Keadilan Nasional (PKR) beberapa hari lalu mendakwa UMNO merupakan parti perkauman (Lihat tweeter beliau Lawyer For Liberty) yang tidak layak mengangkat Mandela. Lebih biadap, Ahli Parlimen Padang Serai ini turut mendakwa kaum lain didiskriminasi oleh orang Melayu.

Kenyataan-kenyataan N. Surendran memberi implikasi serius kepada negara dan boleh mendatangkan imej yang buruk di peringkat antarabangsa jika ia tidak diambil tindakan.

Bagaimanakah sebuah kerajaan yang membenarkan penubuhan sekolah – sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil; memberi pendidikan sama rata kepada semua kaum; memberi bantuan kepada semua kaum; dan membenarkan peguam berketurunan India, beragama hindu dan kelihatan rasis seperti N. Surendran memiliki lesen guaman dianggap melaksanakan aparthied?

Bagaimankah sebuah kerajaan yang membenarkan hampir 3000 sekolah jenis kebangsaan berasaskan bahasa Tamil dan Cina dibuka di negara dianggap sebagai sebuah kerajaan aparthied? Malahan kerajaan Barisan Nasional yang dipimpin oleh UMNO turut membuka sekolah aliran kebangsaan untuk semua kaum. Tidak cukup itu, kerajaan inilah juga yang menubuhkan sekolah Wawasan untuk menggabungkan sekolah-sekolah berasaskan kaum dengan sekolah kebangsaan.

Jika Malaysia kerajaan aparthied, bagaimanakah “orang-orang kulit hitam” seperti N. Surendran, Gobalakrishnan dan S. Manikavasagam boleh dipilih menjadi ahli Parlimen? Apakah ini boleh berlaku di bawah dasar aparthied?

Di negara ini semua kaum mempunyai ruang dan peluang untuk belajar, bekerja, berniaga, dan mengamalkan agama masing-masing tanpa sebarang halangan. Malahan semua kaum berkongsi sekolah, taman permainan, tempat makan, tempat hiburan, tempat riadah, pengangkutan awam yang sama. Justeru di manakah dasar aparthied yang dikatakan diamalkan oleh UMNO dan kerajaan ini?

Inikah kerajaan aparthied? Apakah N. Surendaran menulis twitternya dalam keadaan mabuk todi sehingga tidak melihat asas membuat tuduhan?

Siapakah yang bersikap rasis atau perkauman melampau sebenarnya? UMNO atau N. Surendran seorang peguam kaum India yang dilihat mengutamakan segala macam penjenayah kaum India untuk dijadikan isu politik?

Apakah Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dirangka untuk menyeimbangkan pembahagian ekonomi negara ini dan mengangkat kaum bumiputera yang ketinggalan akibat ditindas oleh penjajah dianggap satu dasar aparthied?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...