Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Monday, October 28, 2013

BETULKAH BAGAI DIKATA.... PAK MENTERI TOLONG NAFIKAN... KALAU TAK RAKYAT YG MENYOKONG BAPAK-BAPAK MENTERI KATA KAMU PENDUSTA ... DAN TIDAK BOLEH DIPERCAYAI UTK PRU14


Negara pengeluar minyak sawit dunia secara diam menaikkan harga minyak masak dengan pengurangan subsidi pula!!!

MINYAK MASAK NAIK HARGA DIAM DIAM.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) hari ini mendakwa Putrajaya sengaja menyembunyikan kenaikan harga minyak masak, dan hanya memilih untuk mengumumkan secara terbuka pemotongan subsidi gula semasa pembentangan Bajet 2014 oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak, Jumaat lalu.

Anwar dalam ucapan perbahasannya di Parlimen hari ini mempersoalkan tindakan berkenaan sedangkan pengeluaran minyak sawit sedang melonjak naik."Mengapa kerajaan pilih untuk mengurangkan subsidi dan menyembunyikan kesan pengurangan subsidi minyak masak," katanya dalam ucapannya di Dewan Rakyat, Parlimen di Kuala Lumpur.

Anwar turut mempersoalkan tindakan Perdana Menteri semasa ucapan bajetnya yang "segan" untuk mengumumkan kenaikan harga minyak masak yang bakal dihadapi akibat pengurangan subsidi bernilai RM 505 juta iaitu hampir sama dengan subsidi gula yang dihapuskan.

"Kita sedia maklum bahawa syarikat pengeluar minyak masak yang dibarisi Felda, Sime Darby dan sebagainya semestinya juga mendapat keuntungan banyak kerana memiliki ladang kelapa sawit yang banyak," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu lagi. – 28 Oktober, 2013

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...