Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Tuesday, January 8, 2013

Kenyataan Rasmi Presiden PAS Hadi Awang

Berikut adalah kenyataan media presiden PAS tentang isu 'Kalimah Allah"

1. Parti Islam SeMalaysia (PAS) adalah mempunyai pendirian yang konsisten dalam isu ini, seperti dalam kenyataan media saya pada 4 Januari 2010 dan saya juga telah mengemukakan kertas kajian dalam seminar anjuran Institut Kefahaman Islam (IKIM) pada tahun 2010 yang telah diterbitkan sebagai buku kecil yang bertajuk: "Allah: Kalimah yang Benar, Tujuan yang Salah" pada bulan Januari 2010 yang lalu.
2. Kalimah "Allah" adalah satu perkataan yang mengikut maksud asal bahasa al-Quran (Dia Sahaja Tuhan Yang Maha Esa), adalah tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa secara tepat.
3. Kalimah "Allah" tidak wajar disalah gunakan oleh pihak lain terhadap masyarakat Islam sehingga menimbulkan kekeliruan. Oleh itu pengganut Islam berbagai bangsa tetap menyebut perkataan Allah (tanpa terjemahan) apabila menterjemah al-Quran dalam bahasa masing-masing dan ketika beribadat.
4. Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah "Allah" dalam amalan mereka, walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran.
5. Al-Quran menyebut penggunaan kalimah Allah oleh kalangan bukan Islam dengan penjelasannya:
"Katakanlah (Wahai Muhammad): "Wahai ahli kitab, marilah kepada satu kalimah yang bersamaan antara Kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan sengannya sesuatu jua pun; dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain (Par paderi, sami dan pemimpin ) untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah". kemudia jika mereka (Ahli Kitab itu) berpaling (enggan menerimanya) maka katakanlah kepada mereka: "Saksikanlah kamu bahawa sesungguhnya kami adalah orang-orang Islam." (Ali-Imran:64)
6. PAS merasa sangat kesal terhadap Umno yang mewakili pihak Melayu Islam dan Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara kerana menjadikan kalimah Allah sebagai satu isu yang dipolemikkan sebebasnya oleh pihak media arus perdana dalam kempen politik pilihan raya, tanpa peduli terhadap salah faham dan ketegangan penduduk berbagai-bagai agama dalam masyarakat majmuk.
Abdul Hadi Awang

Presiden PAS

8 Januari 2013hari ini hj hadi sahkan kalimah ALLAH masih boleh digunapakai oleh kafirin.

ini bertentangan dengan fatwa haron din yang pernah dikeluarkan 2 tahun lepas.

haron din siap cakap siapa bersetuju dan bersengkongkol maka ia akan jatuh kufur.

jadi soalan umat islam kepada haron din ?

adakah pas kini sudah menjadi parti kufur ?
adakah presiden pas sudah kufur ?

1 comment:

  1. Ada satu ketika dulu, aku lihat risalah2 diletakkn kt pondok2 telefon, risalah berkaitan Allah (kononnya), tapi bila org yg ade asas agama islam dgn mudah faham bahawa risalah ini adalah dari puak kristian, walaupn ditulis dlm bahasa malaysia dan gunakan kalimah Allah. Tetapi jika risalah ini dibaca oleh orang yg tidak punyai asas agama yg baik, walaupn die islam, amat ditakuti die boleh terpesong akidah. Saya amat setuju dilarang penggunaan kalimah Allah oleh agama lain, takut sgt2 org2 islam sendiri yang kurang berilmu boleh goyah akidah. Nama Allah adalah nama khusus, utk tuhan sekalian alam ini. Bkn nama yg boleh sesuka dipakai. Sya amat kesal PAS tidak pertahankn nama Allah, terutama Haji Hadi. Dewan Ulama PAS dan Ulama dihormati Ustaz Haron Din pn dh kata x boleh, tp haji hadi kata boleh. Dan sya yakin pengikut PAS tegar pn akan ikut, kerana anggap apa saja keluar dr mulut hj hadi, adalah perkataan emas, tk boleh dibantah (jgn jd bodoh). Dah bnyk kali, dlm apa isu pn yg mendapat tentangan DAP, PAS akan mengalah. Adakah parti mcm ni boleh diharapkn untk perjuangkn islam? Ckp shj boleh,......amat memalukn. Kali ni, sya amat yakin, kalau beginilah sikap PAS, parti ni akan hancur dlm pilihanraya kali ini. Apa pn, semua terletak pada takdir Allah, cuma dari turutan2 peristiwa yg berlaku, sye lebih yakin bkn UMNO yg akan hancur spt doa PAS, tetapi PAS yang akan hancur. Sama mcm amanat hadi, skrg ni berbalik kt btg hidung sendiri.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...