Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA
Kempen Boikot Perniagaan Bangsa CINA

Friday, December 6, 2013

Misteri Kehilangan 'Cocodilly' Ibdil Pengerusi BMB. Kerana Mulut Badan Binasa, Hati terasa,,,,

Keegoan Pengerusi Biro Media Baru (BMB) Ibdillah Ishak terserlah dengan keengganan beliau memohon maaf serta menarik balik kenyataan beliau, "Kita rasa satu kesilapan kerana membayar blogger, kalau tak dibayar mereka akan hentam kita pula. Sekarang BMB akan cari sukarelawan yang sanggup berkhidmat pada parti secara sukarelawan tetapi mereka tiada platform".
Kekesalan beliau terhadap sikap semua blogger pro UmnoBN itu juga memaksa beliau untuk mencari sukarelawan yang sanggup menjilat apa saja secara percuma, rentetan kenyataan itu beberapa orang blogger bangkit mempertahankan maruah dengan meminta penjelasan terhadap kenyataan yang dibuat oleh Ibdillah yang juga dikenali sebagai 'Raja Instagram', 
Bagaimanapun 'Raja Isntagram' dilaporkan terus berdegil sekaligus bergedil, hasil bedilan itu menyebabkan semakin ramai blogger berasa kurang senang dan bangkit dengan pelbagai 'lifestyle' berbeza yang tujuannya satu supaya 'Raja Instagram' memohon maaf dan menarik balik kenyataan biadap tersebut, setakat ini seramai 31 blogger berjaya dikenalpasti, selebihnya dijangkakan akan menyusul.
Jangan bertindak terlalu gelojoh.

Klik di sini untuk membaca antara komen di laman Twitter Ibdilillah.


"Buat masa sekarang ini, pada mereka (blogger pro-kerajaan), there is no direction. Direction dia orang hari hari hendak membidas pembangkang. Takkan kerja kita itu hari hari membidas pembangkang. DAH TAK ADA KERJA LAIN KE? Bagi saya kita kena fokus bagaimana hendak membantu rakyat," kata Ibdilillah ketika ditemu bual oleh wakil media elektronik.
Ayat ditulis dalam huruf besar di perenggan atas, sedikit sebanyak dilihat bak memperlekehkan usaha serta sumbangan pengendali blog pro-kerajaan sebelum ini. 

Barangkali Ibdilillah tidak sedar.




Alhamdulillah, setakat ini, Ibdilillah kelihatan tenang membalas setiap komen pengamal media sosial di laman Twitternya.

Hemat saya, dia hanya perlu menulis kenyataan di bawah untuk menenangkan keadaan.

It is all about damage control.

"Kepada semua pengendali blog samada pro-kerajaan atau separa pro,  saya memohon maaf sekiranya kenyataan saya keluarkan tempoh hari menyinggung perasaan saudara semua. Tindakan itu tidak disengajakan"

Orang Melayu, pemaaf.

Apapun saya amat tertarik dengan hasratnya untuk membantu rakyat. Jadi saya mengundang dia untuk bersama meninjau sendiri masalah rakyat di Meru, Klang, Selangor, klik di sini.

Berikut respon Ibdilillah.


Menariknya, wartawan stesen Tv terkenal, Mazidul Akmal Sidek turut membuat kritikkan pedas selain mempertikaikan kredibiliti 'Raja Instagram' diatas perlantikkannya  sebagai pengerusi BMB. Rujuk pautan-pautan dibawah. 

Rujuk pautan-pautan dibawah.
  1. http://mymassa.blogspot.com/2013/12/tanyaibdil-ibdil-adakah-lifestyle-anda.html?m=1
  2. http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2013/11/instagaram-addictbiar-betul-kharykj.html?m=1
  3. http://medantempurkedah.blogspot.com/2013/12/tanyaibdil-kenyataan-ibdil-diputar.html?m=1
  4. http://dinturtle.blogspot.com/2013/12/siapa-mamat-paling-glamer-pau-2013-ni.html?m=1
  5. http://gelombangkick.blogspot.com/2013/12/najibrazak-dengar-khairykj-jawab-betul.html?m=1
  6. http://theflyingkick.blogspot.com/2013/12/ibdillah-ishak-rupa-rupanya-ketua.html?showComment=1386150451893&m=1
  7. http://taipingmali.blogspot.com/2013/12/bmb-ibdillah-vs-bloggers.html?m=1
  8. http://daengselili.blogspot.com/2013/12/khairykj-tunfaisal-najibrazak-ini-bukan.html?m=1
  9. http://kulaanniring.blogspot.com/2013/12/kenyataan-pengerusi-bmb-bakal-bikin.html?m=1
  10. http://riziqin.blogspot.com/2013/12/link-blog-blog-yang-menangkis-kepoyoan.html
  11. http://www.penembak-tepat.com/2013/12/repost-mymassa-tanyaibdil-ibdil.html
  12. http://jkkk-kotasarangsemut.blogspot.com/2013/12/malas-nak-buka-akaun-instgram-tapi-nak.html
  13. http://headbomb.blogspot.com/2013/12/hah-lifestyle-lah-sangat-sepatah-haram.html
  14. http://zmsegamat.blogspot.com/2013/12/ibdillillah-ishak-pengerusi-biro-media.html
  15. http://www.1peluru.com/2013/12/lifestyle-cara-cara-memasak-nasi-ayam.html
  16. http://bela-13.blogspot.com/2013/12/11-dalilmengapa-ibdil-lebih-popular.html
  17. http://sangkakalajari9.blogspot.com/2013/12/pengerusi-bmb-ppum-jangan-pandang.html
  18. http://aktivispendangjr.blogspot.com/2013/12/pertama-kali-aku-terluka-dengan.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
  19. http://penadaritanahmelayu.blogspot.com/2013/12/kurangkan-politik-tentera-maya-hingga.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
  20. http://jendelamy.blogspot.com/2013/12/tanyaibdil-apa-maksud-kenyataan.html
  21. http://truthvaccine.blogspot.com/2013/12/pau2013-pra-sekolah-intensif-media.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
  22. http://tenteramaya.blogspot.com/2013/12/pau2013-tanyaibdil-pengerusi-bmb-ibdil.html
  23. http://harapan-esok.blogspot.com/2013/12/tips-memilih-topi-untuk-lelaki-sejati.html\
  24. http://theunspinners.blogspot.com/2013/12/idli-masih-novice-diam-dengar-belajar.html
  25. http://semuthitam80.blogspot.com/2013/12/pengerusi-biro-media-baru-di-geng-bang.html
  26. http://waklongman.blogspot.com/2013/12/kemas-kini-terakhir-entri-blog-milik.html
  27. http://matkilaupenang.blogspot.com/2013/12/video-permohonan-maaf-ibdil-pengerusi.html
  28. http://justread-whatever.blogspot.com/2013/12/an-asshole-in-pemuda-umno.html
  29. http://bumiyang.blogspot.com/2013/12/panglima-perang-maya-umno-hadapi.html
  30. http://lamanizzs.blogspot.com/2013/12/video-ibdil-ajak-pengamal-media-pro.html
  31. http://www.mazidulakmal.com/2013/12/ibdillillah-ishak-pengerusi-biro-media.html?m=1
Selepas kebangkitan 31 pejuang maya, blog ulung 'lifestyle' berprestij yaitu 'Cocodilly.blogspot.com' yang dipercayai milik 'Raja Instagram' disahkan telah ditutup kepada umum dan hanya menerima pelawat yang dijemput sahaja, penutupan blog beliau kepada umum itu mengingatkan kita kepada penutupan akaun Facebook milik 'Joemar' yaitu rakan pembunuh kejam Ambank apabila menyedari 'lifestyle' sedang diintip. Rupanya 'lifestyle' Raja Instagram ni pun stended Indon jerlah!
Berbalik kepada isu BMB dan kredibiliti 'Raja Instagram' lantikkan KJ, dalam satu kenyataan yang dibuat oleh 'Raja Instagram' antara lainnya dipetik sebagai berkata "Pada Januari 2014 kita akan memulakan lembaran baru, dimana saya sendiri akan melantik ketiga belas semua negeri.... pengerusi BMB, dan dibawah pengerusi BMB tu akan ada pengerusi BMB diperingkat bahagian juga, dan kalau boleh kita turun ke akar umbi diperingkat cawangan"
Perlukah untuk 'create' jawatan pengerusi berbagai tu? itu bukan perkara penting yang perlu diutamakan, Tak perlu terlalu rasmi sangat, lagipun budaya 'create' jawatan ni banyak keburukkannya dari kebaikkan.


Pengamal media baru harus lebih bebas seperti sediaada, kebolehan dalam kepelbagaian yang berbeza itu mesti diteruskan tanpa terikat dengan mana-mana akta 'lifestyle' , ia penting supaya selari dengan kehendak masyarakat yang turut punyai citarasa yang berbeza yang tidak hanya tertakluk seperti citarasa Raja Instagram' semata-mata. 
Sebagai seorang yang bertanggungjawab keatas BMB, 'Raja Instagram' wajib faham akan perkara ini, mana boleh kita nak suruh semua orang tu macam kita, semua perkara nak kena turut kepala otak berjambul 'Raja Instagram', itu tak patut, kebebasan bersuara dan berpandangan perlu dirai dan diterima oleh semua pihak dengan masing-masing tidak merendah-rendahkan antara satu sama lain, itulah juga sebenarnya semangat 'brotherhood' blogger bebas mesra BN, ni ada ke patut tetiba jer terencat akal terus sound,
"Buat masa sekarang ini, pada mereka, there is no direction. Direction dia orang hari hari hendak membidas pembangkang. Takkan kerja kita itu hari hari membidas pembangkang. Dah takder kerja lain ke ?
Untuk makluman 'Raja Instagram', kalau nak cakap pasal kebajikan, kena duduk dalam biro kebajikan, kalau dalam BMB nak utamakan pasal kebajikan itu dah diluar bidang, sedangkan banyak lagi perkara penting yang berkait dengan media baru langsung tidak disentuh.

Seperti  kata bro Mazidul kepada 'Raja Instagram', "Untuk menjadi ketua berkredibiliti, kita usah terlalu banyak bercakap, buat dan buktikan", ermmm, pasti ada sebab kenapa bro Mazidul mengeluarkan kenyatan demikian, setelah diteliti, rupa-rupanya 'Raja Instagram' ni memang banyak cakap, tapi percakapannya itu semua tergantung dan tidak berkeputusan. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...